Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: TAROM lansează serviciul de divertisment la bordul avioanelor

Ziarul de Vrancea
30 iun 2016 1283 vizualizări
Platforma oferă pasagerilor magazin, chat cu ceilalţi pasageri, jocuri, informaţii despre destinaţiile de călătorie, reviste, ziare, ştiri, filme şi muzică

Compania aeriană TAROM, în parteneriat cu furnizorul de servicii pentru industria aeronautică dnata, parte a grupului Emirates, introduce AirFi, cel mai mic sistem portabil de divertisment la bordul avioanelor din lume.  Dispozitivul are dimensiuni reduse, două AirFi putand acoperi capacitatea unei aeronave cu 180 de locuri, în timp ce patru dispozitive pot satisface nevoia de conectivitate a 280 de pasageri, precizează un comunicat Tarom. Conectarea la sistem se face direct din browserul dispozitivului mobil, nefiind necesară instalarea vreunei aplicaţii. De asemenea, interfaţa este scalabilă oricărei rezoluţii sau dimensiuni ale ecranului dispozitivului mobil - telefon, tabletă sau laptop.

 

Platforma AirFi oferă pasagerilor magazin, chat cu ceilalţi pasageri, jocuri, informaţii despre destinaţiile de călătorie, reviste, ziare, ştiri – sub formă de newsfeed, filme şi muzică. De asemenea, platforma include şi un chestionar asupra serviciilor companiei aeriene. Autonomia consolei AirFi este de pană la 14 ore. La fiecare aterizare conţinutul cutiei AirFi este actualizat. “Nevoia de informaţie, mobilitate şi conectivitate permanentă ne-a determinat să lansăm un serviciu prin care pasagerii au posibilitatea de a afla cele mai noi informaţii, să vadă filmul favorit sau să afle toate datele despre călătorie şi destinaţia finală”, spune Gabriel Stoe, directorul general TAROM

Enterprise a primit acceptul pentru preluarea Noriel

Tranzacţia prin care grupul Noriel, cu activităţi în producţia, distribuţia şi retailul de jucării, a fost preluat de către fondul de investiţii Enterprise Investors, a fost autorizată de Consiliul Concurenţei. “Autoritatea a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice. Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romanească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante”, se specifică în comunicatul Consiliului Concurenţei. Tranzacţia a fost anunţată în aprilie şi finalizată săptămana acesta, cand fondul de investiţii Enterprise Investors a preluat 100% din acţiunile grupului Noriel, cu afaceri totale de 30 mil. euro.  Afacerea Noriel a fost fondată în 1995 şi are activităţi în retailul, distribuţia şi producţia de jucării. Businessul a fost cumpărat de fondul de investiţii Enterprise Investors de la familia Constantinescu (care deţinea 60% din acţiuni) şi de la un alt fond de investiţii, Axxess Capital, care deţinea restul de titluri. UniCredit Bank a asistat familia Constantinescu şi fondul de investiţii Axxess Capital în vanzarea derulată.

Statul a colectat 37 miliarde lei, în cinci luni, de la marii contribuabili

Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) a colectat 36,80 miliarde de lei în primele cinci luni din 2016, cu 3,8% mai mult decat programul prevăzut. În contul impozitului pe profit, inspectorii DGAMC au colectat 3,10 mld. lei şi 10,17 mld. lei în accize - inclusiv taxa pe viciu, gradul de realizare al programului fiind 98,9%, precizează un comunicat al instituţiei. Valoarea TVA colectată pentru perioada menţionată a fost de 10,06 mld. lei. În luna mai, instituţia a colectat 7,28 mld. de lei, cu 13,7% mai mult decat programul prevăzut. S-au colectat 133,3 mil.lei reprezentand impozit pe profit, 2,39 mld. lei din accize, iar valoarea TVA colectată a fost de 1,91 mld. lei. În cadrul instituţiei funcţionează 620 de inspectori fiscali care gestionează 1.491 de contribuabili cu o cifră de afaceri de peste 89 mil. lei.

Iată cum poţi prin intermediul Uber şi LeasePlan să îţi cumperi maşină

Uber a încheiat un parteneriat cu LeasePlan, prin care oferă partenerilor soluţii de finanţare pentru maşini noi, astfel încat cineva care nu deţine un automobil poate începe să conducă pe platforma Uber cu o maşină nouă în doar o săptămană.  Șoferii parteneri au posibilitatea să contracteze un leasing operaţional. Contractul de închiriere se încheie pe o perioadă de un an, iar maşinile puse la dispoziţie sunt din gama Volkswagen Jetta, Skoda Rapid şi Skoda Octavia. Acestea vor putea fi folosite atat pentru serviciul UberX, cat şi pentru UberSELECT. Preţurile pornesc de la 240 de euro pe lună şi pot ajunge pană la 700 de euro pe lună pentru maşină, fără TVA, în funcţie de valoarea vehiculului şi numărul de kilometri contractaţi. Suma lunară acoperă taxele de înmatriculare, reviziile, impozitul, taxele de service, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, asigurarea Casco şi deprecierea maşinii. Potrivit LeasePlan, maşina poate fi folosită şi în scopuri personale.

Preţurile gazelor naturale pentru consmatorii casnici scad cu 3%

Preţurile medii ale gazelor naturale pentru consmatorii casnici vor scădea în medie cu 3%, informează un comunicat ANRE.  Decizia aparţine Comitetului de reglementare al ANRE, care a aprobat şi menţinerea preţului producţiei interne de la gaze la valoarea de 60 de lei/MWh. Pentru aprobarea scăderii, comitetul a ţinut cont de menţinerea preţului producţiei interne la acelaşi nivel, de asigurarea consumului clienţilor casnici integral din producţia internă, precum şi de scăderea costului unitar de transport. Reducerea a fost calculată în funcţie de ponderea de piaţă a fiecărui operator licenţiat.  Măsurile sunt valabile pentru perioada 1 iulie 2016 – 31 martie 2017. 

Turiştii englezi englezi cheltuie 52 miliarde dolari pe an

În fiecare an turiştii englezi, care se află pe locul doi în topul celor mai ”darnici” turişti europeni, cheltuie aproximativ 52 de miliarde de dolari în străinătate. Franţa, Spania şi Irlanda sunt destinaţiile lor favorite.  Perspectivele scăderii numărului de turişti britanici, în urma posibilei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a tras în jos acţiunile liniilor aeriene, hotelurilor şi resorturilor de vacanţă. Spre exemplu, Thomas Cook Group a scăzut cu 15% de la referendum, EasyJet a scăzut cel mai mult din ultimii 12 ani, iar British Airways şi-a micşorat puternic ţinta de profit pentru 2016.  În timp ce lira şi-a mai revenit din pierderile suferite vineri şi luni, este încă 7% în scădere faţă de euro de cand britanicii au ales să părăsească Uniunea Europeană. ”Este timpul pentru rugăciuni”, spune un patron de restaurant irlandez, descriind Brexit într-un singur cuvant: dezastru. Aproximativ 40% din clienţii lui Padraic Gallagher sunt turişti, iar acum, cu lira în scădere, este îngrijorat că business-ul său va avea de suferit. ”Tocmai am avut prima creştere în şapte ani, iar acum trebuie să trec din nou prin criză?”, spune antreprenorul în varstă de 55 de ani. 

Aurul şi argintul sunt cei doi caştigători în urma votului Brexit

Numărul investitorilor care au început să se uite tot mai atent la aur şi argint a crescut în ultimele zile, metalele preţioase fiind socotite investiţii fezabile pe termen lung. După creşterea iniţială, preţul aurului s-a stabilizat într-un interval care variază cu plus sau minus 30 de dolari săptămana aceasta, arată o analiză a băncii de investiţii Saxo Bank, care evidenţiază că panica iniţială care a urmat votului privind Brexit s-a diminuat pe pieţe, dar că nervozitatea încă persistă. Acţiunile răman cu o valoare redusă, mai ales în zona euro, în vreme ce cererea de titluri guvernamentale creşte, odată cu numărul de titluri suverane tranzacţionate sub sau la valoarea zero.  Cererea de contracte futures pe aur a crescut şi ea, în pofida marjei extinse, cu un interes în creştere cu 8.5%, adică cel mai ridicat nivel din 2011 încoace. După votul asupra Brexit şi discursul moderat al Rezervei Federale de săptămana trecută, piaţa a renunţat la orice speranţă de a vedea dobanda crescută în SUA în 2016. De fapt, o scădere este privită acum mai favorabil decat o creştere, asta cel puţin pană în februarie 2017. 

Cu pieţele de acţiuni în revenire, aurul a încercat să crească, dar tot ce a reuşit pană acum a fost să primească o corecţie minoră. 





















        



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.