Economic

Brexitul a lovit leul în moalele capului - Cresc facturile în euro?

Ziarul de Vrancea
24 iun 2016 2164 vizualizări
Euro creşte cu 0,4% faţă de leu, cel mai ridicat ritm din ultimele 14 luni, şi ajunge la 4,536 lei

Euro s-a apreciat ieri în faţa leului la 4,53 de lei, în creştere cu 0,4% faţă de şedinţa precedentă, ceea ce reprezintă cel mai ridicat ritm de creştere din februarie 2015 încoace. Referinţa anunţată de BNR pentru un dolar american a crescut cu 2,7%, cel mai mult din ianuarie 2015, la 4,07 lei. "Monedele Europei emergente au pierdut teren faţă de euro, investitorii fiind favorabili activelor de refugiu", scriu analiştii de la Piraeus Bank într-un raport. Valutele din regiune s-au depreciat şi mai mult, ceea ce ar putea sugera ca banca centrală a intervenit pentru a tempera presiunile, spun analiştii ING. "Ne aşteptăm la o şedinţa volatilă astăzi, cu un interval de 4,5350-4.5600/EUR, în timp ce subliniem, totodată, că perspectivele pe termen scurt pentru pieţele leului ar trebui să fie neclare pană se mai calmează apele", remarcă ei.

Dăianu: Leul este în pericol

Daniel Dăianu, membru al Consiliul de Administraţie al BNR s-a declarat ieri "şocat" de rezultatele referendumului din Marea Britanie, spunand că este vorba despre "un punct de inflexiune", implicaţiile fiind nu numai economice, ci şi geopolitice. "Sunt şocat. E un punct de inflexiune. Implicaţiile sunt nu numai economice, ci şi geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămane unit", a spus Dăianu. În opinia lui, referendumul nu înseamnă nici dispariţia de pe harta economică a Marii Britanii şi nici nu va însemna legăturile stranse ale UE rupte cu UE. "Deja scoţienii vor un nou referendum. Situaţia acestui referendum in Regatul Unit trebuie judecat pentru a interpreta rezultatul şI dintr-o altă perspectivă. UK nu face parte din zona euro. Este o funcţionare nesatisfăcătoare a instituţiilor de ansamblu", a remarcat Dăianu.În ceea ce priveşte Romania. Dăianu nu crede că ieşirea Marii Britanii înseamnă destrămarea proiectului european. "Dacă iese UK nu este sfarşitul proiectului european. Este o gandire eronată. Romania trebuie să fie în primul rand al proiectului UE. Mai solidari ca altă dată, să aibă un discurs raţional. S-a greşit că din unele capitale au plecat mesajele: acum sau niciodată, veţI plăti. Nu se face. A fost o atitudine greşită chiar de la Bruxelles. E o naţiune divizată profund. Poate va fi încă un referendum în UK. Procedura tehnică este foarte complicată. Tehnic va dura mult, se va putea ajunge la o circulaţie a forţei de muncă care ne interesează pe noi şI să se asigure un comerţ liber", a comentat Dăianu. El a mai declarat ieri că rezultatele referendumului din Marea Britanie sunt "un punct de inflexiune", implicaţiile fiind nu numai economice, ci şi geopolitice."E un punct de inflexiune. Implicaţiile sunt nu numai economice, ci şI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămane unit", a spus Daniel Dăianu,

Ce putem pierde

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta în primul rand persoanele care vor dori să meargă la muncă în UK. Cel mai probabil condiţiile vor fi mult mai restrictive şi accesul se va face pe bază de permise de muncă. În al doilea rand, tinerii care merg la studii acolo vor fi nevoiţi să achite taxe mai mari decat pană acum. În al treilea rand, pe termen scurt şi mediu, moneda naţională va trece prin fluctuaţii accentuate. Este de aşteptat ca regimul vizelor să rămană la fel sau va fi unul permisiv în ceea ce priveşte accesul în scopuri turistice. Efectele asupra tranzacţiilor comerciale dintre state sunt greu de estimat, ele vor fi putea fi cuantificate în momentul în care vor avea loc negocieri între Romania şi Marea Britanie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.