Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Un fost ministru de Finanţe a fost pus oficial sub urmărire penală

Ziarul de Vrancea
17 iun 2016 1181 vizualizări
Mihai Tănăsescu este suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat în dosarul Rompetrol II

Fostul ministru al Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu, a ajuns, ieri dimineaţa, la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, Tănăsescu fiind suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. Mihai Tănăsescu a ajuns vineri dimineaţa la sediul DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul Rompetrol II, la intrare refuzand să facă vreo declaraţie. Tănăsescu este suspectat de complicitate la delapidare, abuz în serviciu şi constituire de grup infracţional organizat. În acest dosar preşedintele Klaus Iohannis a semnat, la sfarşitul lunii mai, cererile formulate de procurorii DIICOT privind încuviinţarea urmăririi penale pe numele a patru foşti miniştri: Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea "pentru a se proceda conform legii". "Preşedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 31 mai a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Tănăsescu Nicolae Mihai, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 - 2004; a domnului Popescu Ioan Dan, fost Ministru al Economiei şi Comerţului în perioada 2003 - 2004; a domnului Vlădescu Teodor Gheorghe Sebastian, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2005 – 2007, respectiv în perioada 2009 – 2010 şi a domnului Pogea Gheorghe, fost Ministru al Finanţelor Publice în perioada 2008 – 2009, pentru a se proceda conform legii", potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială. Procurorii DIICOT au cerut Preşedintelui Romaniei încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea, fiind suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, în dosarul Rompetrol II. "În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanţelor Publice,Tănăsescu Claudiu Mihai şi ministrul economiei şi comerţului, Popescu Ioan Dan şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, în urma unei înţelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson şi Nicolcioiu Alexandru, în sensul iniţierii şi promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice", anunţă DIICOT într-un comunicat de presă. Potrivit legii, foştii miniştri care nu au calitatea de parlamentari nu pot fi urmăriţi penal, pentru fapte săvarşite în timpul mandatului lor, decat după încuviinţarea cererii procurorilor de către şeful statului.

Descinderi de amploare în cel mai mare engros din ţară

 

Autorităţile statului, ANAF, ANPC, ITM, ISU şi Oficiul de la Imigrări, au descins, vineri dimineaţă, la complexul comercial Dragonul Roşu din Bucureşti, în căutare de probe pentru a dovedi suspiciuni de fraudă fiscală. Inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti (ITM), reprezentanţi de la Autoritatea pentru protecţia consumatorului (ANPC), de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi de la Oficiul pentru Imigrări au descins vineri dimineaţă la complexul comercial Dragonul Roşu. „Investigăm lipsa bonurilor fiscale şi combaterea muncii la negru”, au declarat reprezentanţii ANAF. Ultimele descinderi de la Dragonul Roşu au avut loc pe 27 mai cand peste 100 de inspectori de la ANAF au verificat 96 de firme din complexul comercial. În urma investigaţiei, au fost aplicate 130 de amenzi în cuantum de 1,26 milioane de lei, pentru venituri neînregistrate şi comercializarea de mărfuri fără documente justificative. Totodată, au fost confiscate mărfuri în valoare de 20.600 de lei şi sumele de 71.553 de lei şi 238 USD.

CFR Călători: Tren direct de la Bucureşti la Salonic în această vară

 

În această vară va exista un tren de călători cu rută directă Bucureşti Nord - Sofia - Salonic şi retur, începand de vineri 17 iunie, pană pe 4 septembrie, informează CFR Călători.„CFR Călători informează că în acest sezon estival cei care vor dori să ajungă în Grecia cu trenul vor avea o legătură directă între Bucureşti Nord – Sofia – Salonic şi retur, începand de vineri 17 iunie şi pană pe 4 septembrie”, se arată într-un comunicat de presă al CFR Călători. Pentru destinaţia Salonic, trenul va avea patru vagoane (două clasa a 2-a, unul de dormit şi unul cuşetă) şi va circula o dată pe săptămană, cu plecare din Bucureşti vinerea şi întoarcere din Salonic duminica. „Un bilet pentru o călătorie dus, Bucureşti – Salonic, costă aproximativ 45 euro la vagon clasa a 2-a, 52,10 euro la vagon cuşetă de 6 locuri şi 58,50 euro la vagon de dormit de 3 locuri. De asemenea, pentru cei care doresc să efectueze călătorii nelimitate, într-o anumită perioadă, cu trenul, în Grecia, recomandăm oferta tarifară internaţională Balkan Flexipass. Biletele pot fi achiziţionate din staţiile şi agenţiile CFR Călători deschise traficului internaţional”, se mai arată în sursa citată. 

Petrolul încheie cea mai slabă săptămană din ultimele două luni

Petrolul a avut cea mai slabă săptămană de mai bine de două luni, în condiţiile în care dolarul a continuat să piardă teren. Contractele future a crescut cu pană la un procent în New York, reuşind să mai diminueze din scăderea de 9,8% din ultimele şase sesiuni. Indicele Dolarului a scăzut pentru a treia zi consecutiv, îndreptandu-se spre a doua săptămană de declinuri în trei săptămani. Ministrul rus al energiei, Alexander Novak, a spus că nu este nevoie ca Arabia Saudită şi Rusia să colaboreze şi că preţurile scăzute la petrol ar putea persista pentru încă 10-15 ani. Avansul petrolului de la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani, atins în februarie, a fost afectat pe fondul speculaţiilor că preţurile mai ridicate vor încuraja o producţie mai mare din partea SUA, chiar în momentul în care problemele din Canada şi Nigeria par a fi rezolvate. Preţul barilului de petrol a crescut vineri cu 46 de cenţi, la 46,69 dolari barilul. Volumul tranzacţionat vineri a fost cu 24% peste media ultimelor 100 de zile. Preţurile au scăzut cu 5,1% săptămana aceasta, după ce pe 8 iunie petrolul trecuse pragul de 51 de dolari. 

Depozitele nerezidenţilor s-au redus cu 15%

Depozitele pe termen lung ale nerezidenţilor, în principal forme de sprijin de la băncile-mamă din străină¬tate, cumulau 4,84 miliarde de euro la finalul lunii aprilie a acestui an, în scădere cu circa 900 de milioane de euro faţă de aprilie 2015, potrivit datelor BNR. În procente, scăderea ajunge la 15%. Băncile străine, dominante în sec¬to¬rul bancar local, se confruntă cu re¬gle¬mentări mai stricte privind lichi¬di¬ta¬tea şi capitalul pe pieţele de origine şi de aceea au preferat să-şi retragă liniile de finanţare, mai ales că pană nu de¬mult diviziile locale s-au plans de lipsa ce¬rerii de credite. Liniile de finanţare pe termen lung nu s-au evaporat însă rapid în condiţiile în care vorbim de maturităţi peste doi ani. De altfel, cele mai afectate de procesul de dezin¬ter¬me¬diere din ultimii ani au fost finan¬ţările pe termen scurt. Liniile de finanţare de la băn¬cile-ma¬mă au reprezentat principala formă de susţinere a vanzărilor de credite în pe¬rioada de boom economic. Acestea atinseseră un maxim istoric de 8,6 mld. euro în vara anului 2011

 

BEI va acorda Romaniei un împrumut de 300 milioane euro

 

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va acorda Romaniei un împrumut de 300 de milioane de euro pentru sprijinirea proiectelor de mediu, ca parte a contribuţiei statului în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare din perioada 2014-2020. Contractul de finanţare a fost semnat joi la Luxembourg de către ministrul finanţelor Anca Dragu şi de Cristian Popa, vicepreşedintele băncii. "Prin acest împrumut, vom acoperi parţial contribuţia bugetului de stat la proiecte în domeniul apei şi apei uzate, a managementului deşeurilor, a protejării şi conservării biodiversităţii, refacerea ecosistemelor degradate şi adaptarea la schimbările climatice", a declarat Anca Dragu. Cristian Popa a menţionat că "prin împrumutul BEI vor fi cofinanţate proiecte prioritare cu o valoare totală de 4,5 miliarde de euro, contribuind astfel la o mai mare utilizare a fondurilor nerambursabile acordate de UE. Acesta este unul dintr-o serie de proiecte la care autorităţile romane lucrează împreună cu Banca Europeană de Investiţii, cuprinzand transporturile, energia, dezvoltarea rurală şi infrastructură publică, printr-o competitivitate sporită a serviciilor".

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.