Economic

IMM-urile primesc 110 milioane de lei de la Guvern

Mihai Boicu
19 iun 2016 1770 vizualizări
Sprijinul financiar este acordat prin intermediul a patru scheme de minimis u scopul acestora este creşterea numărului locurilor de muncă şi menţinerea acestora cel puţin pentru următorii ani

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri un memorandum privind susţinerea a încă patru scheme de ajutor de minimis pentru programele de încurajare şi de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii din cele zece programe naţionale adresate antreprenorilor în anul 2016. Cele patru scheme de minimis sunt concepute ca programe multianuale până în anul 2020 cu finanţare de la bugetul de stat, iar selecţia beneficiarilor se face prin înscriere anuală, în limita bugetului alocat fiecărui program, prin legea bugetului de stat. Schemele de minimis, iniţiate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi gestionate de Oficiile Teritoriale pentru IMM şi Cooperaţie, sunt elaborate pentru anul 2016, cu posibilitatea prelungirii pe următorii ani. „Programul pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor şi facilitatea accesului acestora la finanţare – START” are un buget alocat, în 2016, de 17 milioane de lei. Se estimează că 141 de societăţi comerciale vor beneficia de acest program şi că va creşte numărul de locuri de muncă nou create, vor creşte încasările la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale din taxele şi impozitele aferente salariilor, precum şi impozitele datorate pe venitul microîntreprinderilor şi impozitul pe profit. Astfel, pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicanţii trebuie să creeze, prin proiect minim 2 locuri de muncă şi se acordă punctaj suplimentar pentru cel puţin 2 locuri de muncă ocupate de şomeri sau absolvenţi. „Programulul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural” are un buget de 25,9 milioane lei pentru anul 2016. Se preconizează că programul va avea minim 207 beneficiari. Pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicaţii trebuie să aibă cel puţin 1 loc de muncă ocupat la data lansării aplicaţiei electronice de înscriere şi să creeze, prin proiect, minim 3 locuri de muncă. Se acordă punctaj suplimentar pentru cel puţin 2 locuri de muncă ocupate de şomeri sau absolvenţi. „Programul naţional multianual de microindustrializare”, cu un buget de 60,89 milioane lei, se estimează că va avea un număr minim de 244 de beneficiari. Pentru obţinerea unui punctaj maxim, aplicaţii trebuie să aibă cel puţin 2 angajaţi înainte de depunerea cererii de finanţare şi să creeze, prin proiect, minim 4 locuri de muncă, din care 2 locuri de muncă să fie ocupate de şomeri sau absolvenţi.  „Programul naţional multianual de înfiinţare şi dezvoltare de incubatoare tehnologice şi de afaceri” are, în 2016, un buget de peste 7 milioane lei şi se preconizează că va avea minim 120 de beneficiari. ”Ca efecte ale implementării schemelor de minimis pentru înfiinţarea şi dezvoltarea IMM-urilor se preconizează creşterea numărului IMM-urilor nou înfiinţate şi creşterea numărului locurilor de muncă nou create şi menţinute cel puţin până în 2019”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. (M. B.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.