Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Consumul dă din nou în clocot

Ziarul de Vrancea
9 iun 2016 726 vizualizări
în timp ce exporturile au crescut cu doar 4,4% importurile au avansat cu 7,8% Deficitul comercial a urcat cu 37%

Deficitul comercial s-a majorat în primele patru luni ale anului cu 37% faţă de perioada similară a anului trecut, la 2,78 miliarde euro (12,4 mld.lei), în condiţiile în care importurile au avansat cu 7,8%, iar exporturile cu 4,4%. Astfel, Romania a importat în ianuarie-aprilie produse în valoare de 21,35 miliarde euro (95,8 mld.lei) şi a exportat de 18,5 miliarde euro (83,3 mld.lei), a anunţat joi Institutul Naţional de Statistică. În luna aprilie, exporturile FOB au fost de 4,7 miliarde euro, în creştere cu 6,9% faţă de aprilie 2015, iar importurile CIF au fost de 5,5 miliarde euro, cu 9,8% mai mari, rezultand un deficit de 836,2 milioane euro. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în primele patru luni a totalizat 14,12 miliarde euro la expedieri şi de 16,73 miliarde euro la introduceri, reprezentand 76,1% din total exporturi şi 78,4% din total importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 4,44 miliarde euro la exporturi şi de 4,6 miliarde euro la importuri, reprezentand 23,9% din total exporturi şi 21,6% din total importuri. Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (48% la export şi 37,6% la import) şi alte produse manufacturate (33,2% la export şi respectiv 31,2% la import)

 Renault pune o femeie la conducerea Centrul Tehnic Titu 

Centrul Tehnic Titu (CTT) - parte a centrului de inginerie Renault Technologie Roumanie - va fi condus de Ioana Manda, care o înlocuieşte pe Anica Muntean, numită director de Proiect în cadrul Grupului Renault Romania. După ce a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti.- Subingineri TCM Piteşti, Ioana Manda (52) şi-a început cariera profesională la Dacia, în anul 1983. În cadrul uzinei a avut mai multe responsabilităţi din funcţiile de subinginer, şef Grupă Tehnologie, şef laborator, şef echipă, şef program Metrologie, şef Serviciu Metrologie, şef departament Calitate Mecanică, şef departament Fabricaţie Cutii de Viteze TL şi şef departament Calitate Uzina Vehicule Dacia. Din iunie 2016 ocupă funcţia de director al Centrului Tehnic Titu. Anica Muntean (52) a absolvit Institutul Politehnic” Traian Vuia” din Timişoara. În 1989, prin repartiţie guvernamentală , şi-a început cariera la Dacia, ca inginer tehnolog şi a participat la numeroase proiecte din inginerie. În 2000, Anica Muntean a preluat conducerea serviciului de metode Montaj, iar în 2004, funcţia de şef departament inginerie Montaj. În 2008, a devenit director Inginerie Vehicul Descentralizată, care coordonează activitatea de inginerie proces pentru fabricaţie uzina Vehicule la Mioveni, fiind prima femeie din fruntea unei direcţii de inginerie din Romania şi singura femeie care conducea un departament de acest tip în Grupul Renault la nivel mondial. Din 2011, Anica Muntean a fost director al Centrului Tehnic Titu, iar din iunie 2016, preia noi responsabilităţi în calitate de director de Proiect la nivelul Grupului Renault Romania. 

Măsurile luate de băncile centrale dau naştere unor noi tipare de investiţii 

Criza economică şi încetinirea creşterii la nivel global au început să facă o serie de asocieri care pană acum păreau imposibile, scrie Bloomberg. Într-o vreme în care activele riscante, care includ materii prime, obligaţiuni şi valute ale ţărilor emergente ajung la maximul ultimelor luni, la fel se întamplă şi cu refugiul tradiţional reprezentat de aur, obligaţiuni guvernamentale sau francul elveţian şi yen-ul japonez, scrie Bloomberg.Pentru investitori pare că nici nu mai contează că piaţa muncii din SUA se deteriorează şi că Banca Mondială şi-a redus estimările pentru creşterea economică. Investitorii fie nu cred noile veşti şi nu consideră că sunt destul de dure pentru a opri revenirea economică, fie pariază pe faptul că problemele din economiile majore vor obliga băncile centrale să păstreze o perioadă mai lungă de timp măsurile de stimulare economică. ”Totul este împins de la spate de lichiditatea ridicată, care în ultimă instanţă este furnizată de băncile centrale. Este o situaţie neobişnuită, o extensie a crizei din 2008-2009. Managerii de fonduri de investiţie trebuie doar să îşi pună banii la treabă”, a spus Simon Quijano-Evans, strateg la Commerzbank. O bună parte din cei opt ani care au trecut de la criza economică, investitorii vedeau datele negative ca un semnal negativ pentru piaţă. Ratele dobanzii de aproape 0%, practicate de majoritatea băncilor centrale, şi costurile negative de împrumut din Japonia şi unele economii europene, au împins traderii să cumpere tot ce prind care oferă un randament. Și orice semnal că măsurile de stimulare vor rămane în loc este primit cu braţele deschise, chiar dacă acesta vine sub forma datelor negative legate de economie. Cea mai recentă euforie a început vinerea trecută, cand un raport al pieţei muncii din SUA a arătat că s-au adăugat 38.000 de joburi în economie, cel mai slab an din 2010. Această veste a eliminat orice şansă ca Rezerva Federală să majoreze dobanda de referinţă săptămana viitoare sau, iar şansele ca mişcarea să fie făcută în iulie au scăzut considerabil. În loc să fie primită cu scepticism vestea proastă de investitori, ea reprezintă de fapt o prelungire a stimulilor FED pentru investitori, deci un tăram fertil pentru traderi. 

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie ar putea scădea pentru prima oară din 2012

Preţurile locuinţelor din Marea Britanie sunt pe cale să scadă pentru prima oară din 2012, în condiţiile în care incertitudinea dinaintea votului pentru Brexit şi o nouă taxă pe proprietăţi au lovit puternic piaţa imobiliară, scrie Bloomberg. Preţurile locuinţelor din Londra deja începuseră să scadă, însă la nivel general în cadrul Marii Britanii se observa o uşoară tendinţă de creştere. Totuşi, tot mai mulţi analişti estimează că preţurile vor scădea în condiţiile în care votul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, de pe 23 iunie, se apropie rapid. Cererea pentru locuinţe a scăzut în cel mai rapid ritm din 2008. Numărul de locuinţe vandute a scăzut pentru a doua lună consecutiv, iar pe termen lung se estimează că închirierile vor creşte cu 4,7% anual, pentru următorii cinci ani. Incertitudinea legată de referendum afectează şi investiţiile şi piaţa muncii din Marea Britanie. Banca Angliei şi mai multe instituţii şi personalităţi, inclusiv premierul David Cameron şi ministrul de finanţe George Osborne, au avertizat de efectele negative pe care Brexitul le-ar putea avea asupra Marii Britanii. 

Laptele de vacă colectat a înregistrat o creştere de 7,9%

Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 5,6% faţă de luna martie 2016 şi cu 7,9% faţă de luna aprilie 2015. În luna aprilie 2016 comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 4413 tone (plus 5,6%). “Cea mai mare creştere a producţiei în luna aprilie 2016 comparativ cu luna martie 2016 a avut loc la unt cu 74 tone (plus 7,6%), urmat de branzeturi inclusiv branza obţinută exclusiv din lapte de vacă (82,7% din producţia totală de branzeturi) cu 62 tone (plus 0,8%) şi smantană de consum cu 35 tone (plus 0,6%).”potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Scăderea producţiei în luna aprilie comparativ cu luna precedentă a fost înregistrată în cazul laptelui acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) cu 2073 tone (-12,3%) şi a laptelui de consum cu 1735 tone (-6,6%).

Apple schimbă modul în care îşi plăteşte dezvoltatorii din App Store 

Apple face cele mai mari schimbări din istoria compania în cadrul modului în care sunt răsplătiţi dezvoltatorii din App Store, oferind venituri mai generoase în termen de subscripţii pe termen lung şi introducand pentru prima oară reclamele plătite în cadrul căutărilor online, scrie Financial Times. Mişcarea a fost anunţată miercuri, înaintea conferinţei anuale a dezvoltatorilor din San Francisco de săptămana viitoare. Apple a spus că va reduce din comisionul de 30% pe care îl lua pentru vanzarea de bunuri digitale, procent care a rămas neschimbat de cand a fost lansat iTunes Store prima oară în urmă cu mai bine de zece ani. Orice aplicaţie care oferă un serviciu încă funcţional, sau care este actualizată constant, va primi 85% din veniturile de subscripţie după ce clienţii au fost abonaţi mai mult de un an. Înainte, numai anumite tipuri de aplicaţii – precum cele de muzică – puteau cere abonamente, iar dezvoltatorii primeau 70%. 

Firma de consultanţă PwC are un nou lider

Edward Macmanara va deveni începand cu 1 iulie 2016 noul lider al departamentului de consultanţă pentru afaceri şi tranzacţii din cadrul PwC în Europa de Sud-Est, inclusiv Romania, în locul lui Radu Stoicoviciu, care a decis să se retragă din parteneriat. Originar din Marea Britanie, Edward Macmanara are o bogată experienţă în restructurări ale companiilor din diferite domenii (retail, petrol şi gaze naturale, industria siderurgică, şantiere navale, industria chimică şi cea hotelieră). De asemenea, a oferit consultanţă pentru mai multe bănci cu privire la portofoliile de credite neperformante şi a ajutat la restructurarea datoriilor mai multor companii. În ultimii 8 ani a fost implicat în restructurarea unor grupuri financiare importante din Marea Britanie şi de la nivel internaţional, jucand un rol major în proiectul recuperării creanţelor generate de falimentul Lehman Brothers. "Alăturarea lui Ed Macmanara echipei PwC întăreşte capacitatea noastră de a oferi consultanţă în toate sectoarele economice. Bogata lui experienţă de consultanţă ne va ajuta în mod semnificativ să oferim soluţii practice şi inovative clienţilor noştri, contribuind astfel la dezvoltarea afacerilor lor. El se va concentra de asemenea asupra sectorului bancar, ajutand băncile din regiunea Europei de Sud-Est să-şi îmbunătăţească performanţa, să se restructureze şi să gestioneze chestiunea creditelor neperformante", a declarat Ionuţ Simion, country managing partner, PwC Romania.

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.