Economic

Codul Fiscal are noi reguli pentru contribuţia la sănătate

Mihai Boicu
9 iun 2016 1112 vizualizări
Această contribuţie nu se datorează pentru veniturile din investiţii mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară

Codul Fiscal a fost modificat prin Legea 112/2016, privind aprobarea OUG 41/2015, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru reglementarea unor măsuri bugetare în ceea ce priveşte contribuţiile sociale obligatorii,  în vigoare începând cu data de 02.06.2016. Potrivit noilor reglementări, nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate în cazul veniturilor din investiţii ale căror baze lunare de calcul se situează sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară. Pentru veniturile ale căror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, contribuţia datorată lunar se calculează asupra acestor baze de calcul. ”Se elimină obligativitatea declarării, stabilirii şi plăţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 din Codul fiscal (salarii şi asimilate salariilor, pensii, activităţi independente, cedare folosinţă bunuri, agricultură, şomaj, etc.) sau care realizează venituri lunare exclusiv din investiţii şi/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe ţară şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 din Codul fiscal  sau în categoriile de persoane prevăzute la art. 153 alin. (1) lit. g) - o), pentru care plata contribuţiei se suportă din alte surse”, se precizează într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Aceştia vor datora contribuţia de asigurări sociale de sănătate doar în următoarele condiţii: lunar, prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară, şi au obligaţia să plătească contribuţia de asigurări sociale de sănătate pe o perioadă de cel puţin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declaraţia prevăzută la art. 181 (Formular 604) sau de la data la care accesează serviciile acordate de sistemul public de asigurări sociale de sănătate potrivit legii, prin depunerea formularului 604. ”Persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor menţionate la art. 155 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei pentru asigurări sociale de sănătate sau în categoriile de persoane pentru care plata contribuţiei pentru asigurarea socială de sănătate se suportă din alte surse, pentru care până la data intrării în vigoare a prezentei legi au fost emise deciziile de impunere, pot depune la organul fiscal competent o cerere pentru desfiinţarea deciziei începând cu luna următoare celei în care se depune cererea”, se mai arată în comunicatul AJFP. (M. B.)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.