Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Veniturile gospodăriilor au totalizat anul trecut în medie 2.687 lei

Ziarul de Vrancea
6 iun 2016 661 vizualizări
Din totalul veniturilor, cele băneşti au fost, în medie, de 2362 lei lunar pe gospodărie (889 lei pe persoană), iar cele în natură de 325 lei lunar pe gospodărie (122 lei pe persoană)

Veniturile medii lunare au totalizat anul trecut, în termeni nominali, 2.687 lei pe gospodărie, cu 7,4% mai mult decat în 2014, şi 1011 lei pe persoană, în creştere cu 7,8%, a anunţat ieri INS. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în medie, de 2352 lei lunar pe gospodărie (885 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 3,2 puncte procentuale faţă de anul 2014 Din totalul veniturilor, cele băneşti au fost, în medie, de 2362 lei lunar pe gospodărie (889 lei pe persoană), iar cele în natură de 325 lei lunar pe gospodărie (122 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (55,7% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestaţii sociale (23,9%), veniturile din agricultură (2,9%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,4%) şi cele din proprietate şi din vanzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%). O pondere importantă deţin şi veniturile în natură (12,1%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,7%). Mediul de rezidenţă influenţează diferenţele de nivel şi, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban şi mediul rural. În ceea ce priveşte cheltuielile, principalele destinaţii ale fondurilor sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia
gospodăriei, produse pentru însămanţat, servicii veterinare etc.). Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut în medie 38,2% din consumul gospodăriilor. Cheltuielile pentru investiţii, pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 0,7%).

Vacanţele vor putea fi cumpărate de la supermarket

Lidl intră pe piaţa de turism şi lansează un magazin online cu vacanţe

Retailerul german Lidl aduce pe piaţa din Romania un nou serviciu odată cu lansarea Lidl Tour, un magazin online cu vacanţe, cu pachete create special pentru clienţii săi. Vacanţele vor putea fi rezervate şi achiziţionate online sau prin intermediul unui hotline dedicat. Ofertele cuprind pachete turistice pentru toate perioadele anului, către o serie de destinaţii, inclusiv interne. "Ca o urmare firească a dezvoltării Lidl în Romania şi din dorinţa de a ne surprinde în mod constant clienţii cu oferte inedite, aducem pe piaţa romanească Lidl Tour. Prin pachetele turistice pe care le promovăm, dorim să le oferim romanilor posibilitatea de a se bucura de călătorii minunate alături de cei dragi, din care să se întoarcă cu un bagaj plin de momente frumoase", a declarat Frank Wagner, preşedintele Consiliului de Conducere al Lidl Romania. Fiecare pachet achiziţionat prin Lidl Tour va include un beneficiu suplimentar, fie că va fi vorba despre un beneficiu surpriză sau de facilităţile incluse în costul pachetului. Lidl este deja prezent cu acest serviciu pe pieţele din Germania, Austria, Elveţia (Lidl-Reisen), Olanda (Lidl-Reizen) şi Italia (Lidl-Viaggi).

Banca lui Umbrărescu şi-a redus pierderile anul trecut

Banca Romană de Credite şi Investiţii (BRCI), controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a raportat pentru 2015 pierderi de circa 27,5 mil. lei, în scădere faţă de 2014, şi active de 393,1 mil. lei. În 2014, primul an complet de funcţionare pentru BRCI, banca raportase o pierdere netă de 35,3 mil. lei. Banca a avut anul trecut venituri din exploatare de 7,5 mil. lei, în timp ce cheltuielile totale din exploatare au fost de 4,6 ori mai mari, ajungand la aproape 35 mil. lei. Din acestea, aproximativ jumătate, respectiv 17,5 mil. lei, au fost cheltuieli cu personalul. Stocul de creditele acordate de BRCI clienţilor totaliza la finele anului trecut 167,4 mil. lei, în timp ce depozitele însumau 271,6 mil.
lei. Banca are o cotă de piaţă de 0,1%. Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, cunoscut în special pentru afacerile cu statul la construcţia de şosele şi care controlează peste 98% din capitalul social al BRCI, a închis în acest an sucursalele din teritoriu şi a păstrat doar operaţiunile din Bucureşti. BRCI este instituţia de credit construită pe fundaţia fostei băncii greceşti ATE, preluată de Umbrărescu în 201

Certinvest Pensii are o nouă conducere

Conducerea Certinvest Pensii a fost preluată în luna iunie de Corina Cucoli, în timp ce Ana-Maria Dragason este director general adjunct, cei doi manageri fiind aprobaţi de ASF. "Pensia facultativă este prin excelenţă un beneficiu pentru angajaţi, prin prisma deductibilităţii fiscale de care beneficiază companiile care aleg să contribuie la bunăstarea viitoare a angajaţilor lor, iar eforturile noastre se vor concentra în direcţia transformării acestui tip de beneficiu într-unul de bază în randul companiilor de orice mărime din Romania", a declarat Corina Cucoli, director general Certinvest Pensii. Corina Cucoli este membru fondator al fondului de pensii facultative Pensia Mea administrat de Certinvest Pensii şi are o experienţă de management de peste 23 de ani, dintre care 10 ani în sectorul financiar din Romania. Corina Cucoli a coordonat dezvoltarea pe piaţa romanească a companiilor de asigurări Uniqa şi Aviva, ocupand funcţiile de Director de Integrare şi Dezvoltarea Afacerii, respectiv de Director Dezvoltare-Bancassurance, Parteneriate şi Proiecte, între 2004 şi 2009. De asemenea, a fost implicată activ în crearea pieţei pensiilor private în Romania în 2007, anul în care a fost introdus pilonul II al pensiilor private obligatorii pe piaţa romanească, coordonand recrutarea şi trainingul a peste 30 000 agenţi de marketing. În anul 2007 a devenit membru fondator al fondului de pensii facultative Pensia Mea. Expertiza din zona financiară este completată de activitatea desfăşurată în cadrul KPMG Romania, din funcţia de director al serviciului de restructurare financiară. Corina Cucoli are o experienţă de şase ani în managementul echipelor, ca director de resurse umane în cadrul Arctic, Lukoil şi Aviva.

Costul orar al forţei de muncă a urcat cu 10%

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o scădere de 2,5% în primul trimestru faţă de trimestrul precedent şi o creştere de 10,36% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (-2,87%, respectiv 9,73%), a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învăţămant (23,07%), sănătate şi asistenţă socială (22,30%) şi tranzacţii imobiliare (19,12%). Creşterea cea mai mică a avut loc în activitatea producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (1,10%). Faţă de trimestrul IV 2015, costul forţei de muncă (în formă ajustată) a scăzut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,12%), intermedieri financiare şi asigurări (-11,10%) şi alte activităţi de servicii (-10,17%). Cele mai mari creşteri s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (5,84%), învăţămant (4,71%) şi hoteluri şi restaurante (4,45%). În funcţie de zilele lucrătoare, scăderea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 2,49%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 2,53%. Scăderile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 2,86%, respectiv 2,90%.

Lira sterlină a scăzut la minimul ultimelor trei săptămani

Lira sterlină a scăzut la minimul ultimelor trei săptămani, după ce sondajele arată că mai mulţi britanici sunt în favoarea părăsirii Uniunii Europene, cee ace învie îngrijorările legate de faptul că Referendumul din 23 iunie va duce la o criză globală, scrie Bloomberg. Luni dimineaţă lira a scăzut cu 0,95% în raport cu dolarul. Lira s-a depreciat în raport cu toate cele 10 valute principale, la două ore după ce studiile arată că britanici sunt pregătiţi să voteze ieşirea din UE. Aşteptările ca lira să ajungă la un minim faţă de dolar luna viitoare au ajuns la maximul ultimilor şapte ani. Banca Angliei a anunţat că îngrijorările legate de referendum afectează puternic creşterea economică a Marii Britanii, în timp ce organizaţiile financiare globale precum OECD sau FMI avertizează despre o prăbuşire a regatului dacă acesta votează pentru ieşirea din UE. "Un vot pentru ieşirea din UE ar duce la o serie de incertitudini. Ar putea fi cu atat mai grav pentru UE încat ieşirea din spaţiul comunitar ar putea atrage acelaşi răspuns din partea mai multor membri", a spus Selah Trinh, de la Royal Bank of Canada.

Criza din Grecia este departe de a se fi încheiat

De la proteste de stradă, la guverne care se prăbuşesc şi la afaceri încheiate pe ultima sută de metri, Grecia s-a obişnuit să treacă din criză în criză într-un impas economic care pare să se prelungească la nesfarşit, titrează Bloomberg. Prim-ministrul Alexis Tsipras se bazează pe faptul că odată cu cel mai recent program de bailout lucrurile vor sta diferit, după ce miniştri de finanţe din zona euro au convenit să trimită mai multe fonduri, iar BCE a anunţat că este dispusă să lase băncile să îşi sporească accesul la creditele mai ieftine. Pană şi şeful Eurogroup, Joren Dijsselbloem, faţa neînţelegerilor dintre Tsipras şi Europa de anul trecut, a spus că a fost făcut un pas important. Multe afaceri din Grecia susţin că au atins fundul prăpastiei. Premierul Tsipras, în varstă de 41 de ani, s-a transformat de la un prim ministru anti-austeritate la un lider ”supus” al unei ţări lovite puternic de criză. ”Partenerii europeni sunt reasiguraţi de faptul că guvernul a decis să îşi înghită orgoliul şi că semnează ce li se oferă”, a spus George Papaconstantinou, care a fost ministru de finanţe al Greciei cand a izbucnit criza în 2010.


BVB lansează un nou instrument de tranzacţionare

Bursa de Valori Bucuresti împreună cu Raiffeisen Centrobank şi Raiffeisen Bank Romania va lansa astăzi, 7 iunie, un nou instrument de tranzacţionare denumit "Warrant". Warrant-urile sunt instrumente financiare care au la bază alte instrumente financiare sau active de a căror evoluţie depind şi care sunt emise de entităţi specializate (instituţii financiare). Astfel de active suport pot fi acţiuni, indici, coşuri de acţiuni, mărfuri. Companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti oferă cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, potrivit celui mai recent raport de analiză a Romaniei, realizat de banca de investiţii Berenberg.
















































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.