Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Încă un retalier de modă intră pe piaţa locală

Ziarul de Vrancea
31 mai 2016 734 vizualizări
Retailerul portughez de haine pentru femei Lanidor va deschide în luna septembrie primul magazin din Romania, sub brandul LA Woman, în centrul comercial Park Lake, planurile companiei fiind să se extindă cu minim două unităţi pe an.

Primul magazin va avea o suprafaţă de 125 metri pătraţi. Brandul LANIDOR va intra in Romania sub formă de franciză deţinută de către firma QAZ Fashion Retail. ”Am vrut să aducem în Romania un brand cu o calitate superioară a produselor, un brand cosmopolit, care se adresează femeilor puternice, moderne, care pun accent pe detalii şi design special, femeilor care se imbracă în tendinţe şi care aleg să poarte culori şi materiale deosebite”, spune Adrian Dumitrescu, managing partner, QAZ Fashion Retail. Retailerul a fost fondat în 1966, în Portugalia, şi face parte din grupul cu acelaşi nume, grup care mai deţine brandurile Globe (brand de lux, lansat în Spania şi achiziţionat ulterior de compania portugheză), Quebramar (linie de îmbrăcăminte men’s casual, actualmente avand şi o linie pentru femei), Casa Batalha (brand de accesorii, cel mai vechi din Portugalia, datand din 1635) şi Companhia do Campo (brand home decor).  LANIDOR s-a extins în ultimii ani pe noi segmente, în prezent, avand şapte concepte: LA Woman (brandul sub care va fi prezent şi în Romania, pentru început), LA Kids & Junior (îmbrăcăminte pentru copii cu varsta între trei luni şi 12 ani), LA Accessories (accesorii), LA Caffe (lanţ de cafenele şi restaurante), LA Outlet, LA Shop Online (disponibil pentru comenzi inclusiv din Romania) şi LA Eyewear. La nivel internaţional, LANIDOR este prezent în zece ţări.

Cele mai multe cumpărături online în rate au loc în noiembrie u anul trecut, suma medie achitată cu cardul a fost de 750 lei

Anul trecut, valoarea totală a tranzacţiilor în rate efectuate de Netopia, procesator de plăţi online, a cumulat circa 10% din totalul sumelor procesate cu cardul bancar de companie, iar cele mai multe au fost înregistrate în noiembrie, luna e-commerce-ului, de Black Friday. Totuşi, deşi în noiembrie se fac cele mai multe cumpărături online în rate, tot atunci se înregistrează şi cele mai mici valori medii ale plăţilor în rate, un motiv fiind tendinţa consumatorilor de a opta pentru cat mai multe rate, majoritatea pe durata unui an de zile. „Datele analizate arată un comportament de consum normal, întanit în randul pieţelor de e-commerce cu evenimente de sales importante. De Black Friday se fac majoritatea achiziţiilor costisitoare, fie că vorbim de produse IT, electrocasnice sau mobilier. Clienţii aleg să facă astfel de cheltuieli într-un anume moment al anului, le bugetează pe 12 luni şi, cu ocazia aceasta, lichidează şi linia de credit”, declară Antonio Eram, CEO şi fondator al Netopia mobilPay. Potrivit acestuia, anul trecut, suma medie achitată cu cardul a fost de 750 lei.  În ceea ce priveşte oraşele din ţară în care se fac cele mai multe achiziţii online în rate, peste 50% dintre ele se înregistrează în Capitală, urmate de Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa şi Braşov, fiecare cu o pondere de maximum 5%. Cele mai multe achiziţii online cu cardul de credit se fac pentru produse IT, electrocasnice, mobilier, bijuterii, fashion şi produse cosmetice.

Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Legea Insolvenţei

Excepţia de neconstituţionalitate a vizat termenul în care poate fi formulată contestaţia la raportul lunar întocmit de administratorul judiciar Curtea Constituţională a Romaniei (CCR) a admis în data de 12 mai 2016 excepţia de neconstituţionalitate invocată de avocaţii societăţii de avocatură Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) cu privire la prevederile art. 21 alin. 3 din vechea Lege a Insolvenţei nr. 85/2006, care statuează că măsurile administratorului judiciar cuprinse în raportul lunar pot fi contestate în termen de trei zile calculate de la depunerea raportului respectiv la dosarul cauzei, un extras al acestuia trebuind a fi publicat şi în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă.  Excepţia de neconstituţionalitate este aplicabilă în multe cauze aflate pe rolul instanţelor de judecată, respectiv în proceduri de insolvenţă deschise anterior intrării în vigoare a Legii 85/2014.  Concret, un creditor sau o persoană interesată să conteste o măsură dispusă prin raportul lunar nu avea cum să cunoască efectiv momentul depunerii raportului la dosarul cauzei decat ca urmare a unor eforturi nerezonabile de a face verificări în mod constant la grefa instanţei în vederea studierii dosarului, pentru a afla dacă raportul de activitate a fost depus şi dacă acesta conţine măsuri ce pot sau trebuie să fie contestate.  Astfel, termenul de depunere a contestaţiei la măsură apărea ca fiind unul netransparent, de cele mai multe ori în practică contestaţiile fiind formulate tardiv. Neconstituţionalitatea viza încălcarea liberului acces la justiţie, astfel cum este prevăzut de art. 21 şi 57 din Constituţia Romaniei şi corect interpretat în concordanţă cu Convenţia Europeană a Drepturilor Omului . Zamfirescu Racoţi & Partners (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din Romania, oferind servicii de asistenţă juridică atat în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cat şi în domeniul avocaturii de business şi al consultanţei fiscale. ZRP are o echipă de 50 de avocaţi, dintre care şase asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi şi Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), şi Antoniu Obancia (asociat).

Suprafaţa pădurilor a crescut cu aproximativ 0,2%

Fondul forestier naţional, din care pădurile reprezintă 97,6%, a crescut anul trecut cu aproximativ 0,2, în principal datorită unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fond a terenurilor degradate şi a terenurilor neîmpădurite, stabilite în condiţiile legii a fi împădurite. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, suprafaţa regenerată a scăzut anul trecut cu 2,6%. În acelaşi timp, volumul de masă lemnoasă recoltată a crescut cu 1,4%, iar suprafaţa parcursă cu tăieri de regenerare a pădurilor a înregistrat o scădere cu 2,5%.  Distribuţia fondului forestier pe regiuni de dezvoltare indică o concentrare într-o proporţie însemnată a acestuia în regiunile de dezvoltare Centru (19,3% din total) şi Nord-Est (18,3%), urmate de regiunile de dezvoltare Vest (16,1%), Nord-Vest (15,1%), Sud-Vest-Oltenia (12,4%), Sud-Muntenia (10%), Sud-Est (8,4%) şi Bucureşti-Ilfov (0,4%). Cel mai mare volum de masă lemnoasă s-a recoltat în regiunea de dezvoltare Nord-Est (26,5% din totalul volumului de masă lemnoasă recoltată), urmată de regiunea de dezvoltare Centru (22,0%) şi într-o proporţie mai mică celelalte regiuni. Cele mai mari suprafeţe pe care s-au realizat lucrări de regenerare a pădurilor s-au înregistrat în Nord-Est (23,3% din suprafaţa regenerată) respectiv Centru (18,6%), urmate de regiunile de dezvoltare Sud-Est (14,1%), Vest (13,3%), Nord-Vest (12,8%), Sud-Muntenia (10,1%), Sud-Vest Oltenia (7,2%) şi Bucureşti-llfov (0,6%).

Inflaţia din zona euro a scăzut cu 0,1%

Preţurile de consum din zona euro nu au reuşit să crească pentru a patra lună consecutiv, punand în evidenţă dificultăţile întampinate de autorităţile europene în lupta cu inflaţia, în ciuda mai multor runde de stimulare economică, scrie Bloomberg.  Preţurile au scăzut cu 0,1% în mai faţă de anul trecut, potrivit statisticilor UE anunţate marţi. Aceasta este în linie cu estimările analiştilor şi cu scăderea de 0,2% din aprilie.  Banca Centrală Europeană, condusă de Mario Draghi, s-a luptat în ultimii trei ani să aducă inflaţia în linie cu ţinta asumată la începutul mandatului, tăind dobanzile pană aproape de zero şi pornind un program agresiv de achiziţii şi relaxare cantitativă. Ținta inflaţiei pentru BCE este de puţin sub 2%, iar faptul că aceasta continuă să scadă pune sub semnul întrebării eficienţa programului de stimulare economică al BCE. Rata şomajului s-a menţinut la 10,2% luna trecută, potrivit unui raport eurostat. ”Inflaţia este mult sub obiectivul propus, aşa că BCE va continua cu măsurile de relaxare”, a spus Holger Sandte, analist la Nordea Markets. ”Nu va fi uşor pentru Draghi să aleagă cuvintele potrivite, trebuie să păstreze în viaţă fantezia relaxării monetare”, a adăugat el.

Romania şi Bulgaria vor construi un gazoduct prin Dunăre

Bulgaria şi Romania vor construi un gazoduct prin Dunăre, care ar urma să devină funcţional în cateva luni, anunţă compania Bulgartrangaz, citată de site-ul Novinite.com. La începutul lunii aprilie, companiile Bulgartransgaz şi Transgaz au semnat un contract pentru construirea unei conducte de gaz prin Dunăre. Lucrările vor fi efectuate de companiile INSPET, HABAU PPS Pipeline Systems şi HABAU. Gazoductul ar urma să aibă lungimea de 2,1 kilometri şi capacitatea anuală de 1,5 miliarde de metri cubi. Conducta de gaz dintre Romania şi Bulgaria ar urma să devină funcţională în vara acestui an.

Rata şomajului s-a menţinut, în aprilie, la 6,4%

Rata şomajului s-a menţinut în aprilie la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă, la 6,4%, existand o diferenţă de 1,9 puncte procentuale între bărbaţi şi femei. Astfel, în cazul bărbaţilor şomajul se cifrează la 7,2%, iar în femeilor la 5,3%, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică. În total, numărul şomerilor (în varstă de 15-74 ani) este de 573.000 persoane, la acelaşi nivel cu luna precedentă, dar în scădere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (633.000 persoane).  Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,4% pentru luna aprilie 2016 (6,2% în cazul bărbaţilor şi 4,3% în cel al femeilor). Numărul şomerilor în varstă de 25-74 ani reprezenta 78,1% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2016.





































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.