Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Cioloş: La Portul Constanţa sunt lucruri neclare

Ziarul de Vrancea
20 mai 2016 728 vizualizări
Premierul Dacian Cioloş a spus că la Compania Naţională Port Constanţa sunt mai multe lucruri insuficient de clare despre modul în care s-au negociat şi semnat anumite contracte, precum şi de modul în care se folosesc resursele pe care portul le are, inclusiv terenurile şi concesiunile.

"La Portul Constanţa există o rezistenţă la schimbare. Acolo, managementul actual al companiei îşi va termina mandatul în cursul acestui an. I-am cerut ministrului să pregătească procesul de recrutare a unui nou management după care va trebui să vedem cum putem valorifica un potenţial. Sunt mai multe lucruri care nu sunt încă suficient de clare şi legat de modul cum s-au negociat şi semnat anumite contracte, legat de modul în care se folosesc resursele pe care portul le are inclusiv terenurile care sunt acolo, concesiunile care au fost făcute", a afirmat Cioloş, la Realitatea TV. El a arătat că această situaţie se regăseşte la mai multe companii de stat, de aceea Guvernul a refuzat să mai aprobe bugetul companiilor dacă nu erau însoţite de analize ale ministerelor Economiei şi Finanţelor care să arate ceea ce stă în spatele bugetelor.

Percheziţii la 11 firme pentru un prejudiciu de 4,5 milioane de lei

Procurorii DIICOT au făcut, joi, percheziţii la sediul a 11 firme care ar fi prejudiciat bugetul cu 4,5 milioane de lei în urma comerţului cu cereale, sustrăgandu-se de la plata taxelor către stat, dosarul fiind deschis la sesizarea Direcţiei Generale Antifraudă. "Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a identificat o reţea de 11 firme care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 4,5 milioane lei, prin sustragerea de la plata către bugetul de stat a TVA şi impozitului pe profit. În noiembrie 2015, DGAF a sesizat procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT)", anunţă într-un comunicat de presă instituţia. Joi, procurorii au făcut 40 de percheziţii domiciliare şi la sediile unor societăţi comerciale de pe raza municipiului Bucureşti, judeţelor Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, precum şi la sediul unei instituţii din Constanţa. "Pentru sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale datorate în urma comerţului cu cereale, reprezentanţii firmelor investigate au organizat un circuit complex în care trei firme justificau cantităţile de cereale deţinute prin înregistrarea în contabilitate a facturilor fictive provenite de la alte opt firme furnizoare, tip fantomă, fiind înregistrate cheltuieli nereale în scopul diminuării bazei impozabile şi obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat", mai informează DGAF . Potrivit sursei citate, "au fost înregistrate achiziţii şi livrări fictive de cereale şi plante tehnice, în scopul creării unei provenienţe aparent licite. Contravaloarea operaţiunilor fictive era virată în conturile firmelor fantomă, iar sumele erau apoi retrase în numerar de la ATM în aceeaşi zi – în total, în perioada ianuarie 2010-2011, au fost retraşi peste 3,88 milioane euro (17.488.381 lei) în numerar".

Veniturile obţinute în străinătate trebuie declarate pană pe 25 mai

Cetăţenii romani cu domiciliu în Romania care au realizat venituri din străinătate în 2015, , trebuie să completeze şi să depună Declaraţia 201 privind veniturile realizate din străinătate pană în 25 mai 2016. Excepţie fac veniturile reprezentand salariile plătite de un angajator străin pentru activităţile desfăşurate în străinătate. Cetăţenii străini care au obţinut rezidenţa fiscală în Romania, au fost prezenţi în ţară mai mult de 183 zile sau au centrul intereselor vitale în Romania au de asemenea obligaţia de a depune Declaraţia 201 privind veniturile realizate din străinătate. Formularul se poate completa online accesand www.eguvernare.ro şi utilizand un certificat digital. Alternativ, formularul completat pe hartie poate fi trimis prin poştă, sau depus direct la registratura administraţiei fiscale în a cărei rază teritorială se află domiciliul contribuabilului. Persoanele fizice cu domiciliul în Romania, care au o şedere în străinătate mai lungă de 183 de zile pe an şi rezidenţă fiscală în altă ţară, trebuie să completeze un Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale la plecarea din Romania şi să îl trimită prin poştă la administraţia fiscală în a cărei rază teritorială se află domiciliul său. Chestionarul poate fi descărcat de la adresa https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/A2_74_2012.pdf. În cazul veniturilor deja impozitate în ţara în care au fost realizate, este necesară anexarea documentelor justificative privind venitul realizat şi impozitul plătit, eliberate de autoritatea din ţara în care s-a obţinut venitul.

Plăţile pe programul POSDRU, deblocate de Comisia Europeană

Comisia Europeană (CE) a deblocat rambursările pentru Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013), în valoare de 167 milioane de euro, pentru care termenul de plată a fost întrerupt în luna februarie 2016. Anunţul a venit din partea domnului Michel Servoz, Director General al Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune din cadrul CE, într-o întalnire cu Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene, precizează Ministerul Fondurilor Europene (MFE) prin intermediul unui comunicat de presă. ''Ridicarea întreruperii plăţilor este o veste foarte bună. Vor intra imediat în ţară 167 de milioane de euro. Am trimis deja o sumă şi mai mare; şi vor mai urma veşti bune, acum că procesul a fost deblocat. Încercăm să aducem cat mai multe fonduri, atat de necesare dezvoltării Romaniei. Mulţumesc colegilor din minister şi din Autoritatea de Audit, care au muncit pentru acest rezultat'', a declarat Cristian Ghinea. Autoritatea de Management POSDRU din cadrul Ministerului Fondurilor Europene a trimis săptămana trecută o altă tranşă, de 372 de milioane euro. ''Estimăm că suma totală, de 539,4 milioane euro, se va întoarce la bugetul de stat pană la sfarşitul acestui an. Ceea ce înseamnă o creştere cu aproximativ 10% a gradului de absorbţie per total program POSDRU'', a completat Ministrul Fondurilor Europene. CE a întrerupt termenul de plată pentru Romania pentru POSDRU 2007-2013 în luna februarie 2016.

Poşta va distribui produsele Patria Bank

Patria Bank a primit avizul BNR pentru vanzarea de produse şi servicii financiare prin oficiile Poştei Romane, încheind astfel una dintre etapele acordului de intermediere de produse financiar-bancare şi de prestare de servicii bancare externalizate. "Momentul este unul extrem de important pentru Patria Bank şi pentru partenerul nostru strategic Poşta Romană, dar în special pentru societate si populaţia din mediul urban şi rural din zonele mai puţin sau deloc deservite de bănci, care va avea, astfel, acces la produse şi servicii bancare în măsură să le asigure nevoile de finanţare, economisire şi tranzacţionare. Proiectul a fost gandit să asigure clienţilor o asimilare naturală şi simplă a produselor bancare, folosind tehnologia pentru facilitarea procesului de înrolare, pe de o parte, şi transparenţa si asistenţa multichannel pe de alta parte.” a declarat Horia Manda, preşedintele Consiliului de Administraţie al Patria Bank. În perioada următoare Patria Bank şi Poşta Romană vor iniţia primele etape ale proiectului care vizează implementarea treptată, în următorii trei ani, a serviciilor de intermediere financiară în cea mai mare parte a reţelei de retail a operatorului naţional de servicii poştale.

Preţul petrolului se îndreaptă spre 50 de dolari barilul

Preţul petrolului a urcat cu 1,1%, la 48,71 dolari barilul în New York, şi se îndreaptă spre o săptămană de creştere de peste 5%. Preţurile au crescut pe fondul datelor care arată că producţia SUA a crescut la cel mai slab nivel din 2014, dar şi pe fondul incendiilor din Canada, care afectează puternic producţia. "Vedem că cererea din SUA începe să crească, însă dacă nu este un nou motiv fundamental pentru a cumpăra petrol, cred că pragul psihologic de 50 de dolari pentru barilul de petrol este dificil de trecut", a spus Jonathan Baratt, CIO la Ayers Alliance Securities. Acţiunile asiatice şi-au revenit după minimul ultimelor şase luni, în condiţiile în care preţul petrolului a crescut, iar dolarul a pierdut teren în faţa principalelor valute.


























































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.