Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Banca Transilvania, cea mai profitabilă instituţiei financiară din ţară

Ziarul de Vrancea
18 mai 2016 686 vizualizări
Anul trecut, banca a raportat un caştig de 2,4 miliarde lei

Băncile romaneşti au fost anul trecut printre cele mai profitabile instituţii de acest gen din Europa, luand în calcul indi¬catorul ROA (return on assets), care măsoară profitabilitatea activelor administrate reprezentand raportul dintre profitul net şi totalul activelor. Cu un profit de 2,4 miliarde Banca Transilvania şi-a adjudecat primul loc în topul celor mai profitabile bănci din Romania, fiind susţinut şi de includerea caştigului după achi¬ziţia Volksbank Romania (1,65 miliarde lei). Activele administrate de Banca Transilvania au crescut cu 32% în 2015, ajun¬gand la 47 miliarde lei. Practic, BT a realizat un profit de 5,1 lei la fiecare 100 lei active administrate, echivalentul unui ROA de 5,1%. Numărul de clienţi ai Băncii Transilvania a crescut cu 14%, pană la 2,15 milioane. Caşti¬gurile din comisioane au fost în 2015 în valoare de 457 milioane lei, echiva¬lentul unui profit de 212 lei per client. Veni¬turile din dobanzi i-au adus băncii 1,3 miliarde lei anul trecut. Capitalizarea bursieră a Băncii Transil¬vania este de 8,35 miliarde lei (1,85 miliarde euro), o acţiune TLV fiind cotată la 2,7550 lei. De la începutul anului, acţiunile băncii s-au apreciat cu 13,58%. Erste Bank, grupul bancar prezent în şapte ţări din Europa, are prin BCR 511 agenţii în Romania şi 2,9 milioane de clienţi. BCR este a treia sursă de clienţi a Erste. După ce în 2014 suferise o pierdere de 2,6 mi¬liarde lei, BCR a reuşit să revină pe profit, raportand un caştig de 963 milioane lei, iar avand în vedere cele 60 miliarde lei active în administrare, cele mai multe din Romania, corespunde un ROA de 1,60%, de peste trei ori mai mult faţă de cel al întregului grup (0,48%). Caştigurile din dobanzi i-au adus băncii 1,99 miliarde lei. Banca a mai încasat 752 milioane lei din comisioane, echivalentul a 259 lei per client. La nivel global, Erste a avut active în administrare de 199,7 miliarde euro în 2015, iar cele 13,4 miliarde euro active din Romînia reprezintă 6,7% din totalul activelor. Pe de altă parte, cele 218 milioane euro raportate drept profit de către BCR reprezintă 20% din ponderea caştigului total realizat de Erste, şi-anume 968 de milioane de euro.Acţiunile Erste Bank, listate atat pe bursa de la Bucureşti, cat şi pe cea de la Viena, au scăzut cu 18,46% la începutul acestui an. BRD, a doua cea mai valoroasă banca dupa capitalizarea bursieră, are active în administrare de 49 miliarde lei, raportand un profit de 467 milioane lei, echivalentul unui ROA de 0,9%.Deşi banca a înregistrat un profit operaţional de 1,2 milirde lei, costul ridicat al riscului, în valoare de 654.659 lei, a micşorat profitul net al societaţii.Conform bugetului pe exerciţiul financiar 2016, BRD estimează o creştere de aproximtiv 5% a venitului bancar. Caştigurile din dobanzi au adus băncii 1,5 miliarde lei, în timp ce din comisioane a încasat 749 milioane lei. Avand în vedere că banca are 2,25 milioane de clienţi, comisionul per client a fost de 332 lei în 2015.

Caise şi nectarine pline de fungicid, retrase de la consum

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a retras de la consum caise şi nectarine provenite din Turcia, deoarece depăşeau limita maximă admisă pentru un fungicid. Potrivit unui comunicat, în urma verificărilor din perioada 5-11 mai, inspectorii ANSVSA au descoperit "depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, la probele prelevate din fructe, caise şi nectarine, provenite din Turcia". "În prima situaţie, facem referire la o cantitate de 250 de kg de caise, la care, buletinul de analiză a arătat o depăşire a limitei maxime admise pentru fungicidul kresoxim-metyl", se mai spune în comunicat. Kresoxim-metyl este fungicid utilizat pentru controlul rapănului (scab) şi a altor boli fungice pe o gamă largă de culturi: sfeclă de zahăr; fructe, inclusiv mere, struguri, pere; legume cucurbitacee; nuci pecan etc. La data controlului, inspectorii ANSVSA au constatat că 171 de kg din acest lot fuseseră comercializate. Restul cantităţii de fructe, care a fost găsit în depozitul unităţii, în stare avansată de depreciere, a fost distrus. Potrivit ANSVSA "în ceea ce priveşte nectarinele, probele au fost prelevate dintr-un lot, în cantitate de 2.280 de kg. Rezultatele analizelor au indicat o depăşire a limitei maxime admise pentru acelaşi fungicid".  În prezent, operatorul economic desfăşoară operaţiunea de retragere a fructelor din acest lot, sub supravegherea inspectorilor ANSVSA. În perioada 5 - 11 mai au fost controlate 346 de transporturi de legume şi fructe provenite din ţări terţe, din care au fost prelevate 46 de probe. La două dintre acestea rezultatele analizelor au evidenţiat depăşiri ale limitei maxime admise (probele prelevate din lotul de caise şi cel de nectarine menţionate), restul probelor avand rezultate conforme.

Plafonul la Prima casă, suplimentat cu 500 de milioane de lei

Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al Programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărari adoptate în şedinţa de miercuri a Guvernului, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice. Totodată, potrivit unui comunicat de presă remis ieri, Hotărarea de Guvern introduce prevederi în cadrul Programului Prima casă, în scopul responsabilizării instituţiilor finanţatoare participante. Astfel, finanţatorii eligibili participanţi în cadrul programului nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluţionare a acestor situaţii revine în totalitate finanţatorului. Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntampinate situaţii care să conducă la încurajarea clienţilor să semneze antecontracte de vanzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privinţa sursei de finanţare şi garantare. De la iniţierea Programului Prima casă, în 2009, pană la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentand un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate. Pe parcursul dezbaterii iniţiativei legislative parlamentare privind darea în plată, aprobată prin Legea nr. 77/2016, în primele patru luni ale anului 2016 a crescut cererea pentru acordarea de garanţii în cadrul Programului. Astfel, în anul 2016, pană la data de 1 mai, au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare de 1,2 miliarde de lei faţă de perioada similară a anilor 2015 şi 2014, în care au fost acordate garanţii în valoare de cca. 668 milioane de lei şi respectiv 536 milioane de lei. Aceste evoluţii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe instituţii financiare în 2016. Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat următoare şi va anunţa strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casă, astfel încat acest program să nu producă distorsiuni asupra pieţei.

Ministrul Economiei: Ne dorim un producător de maşini electrice în Romania

Ministrul Economiei, Costin Borc, a declarat, miercuri, în cadrul unui eveniment auto organizat de ZF, că îşi doreşte ca Romania să aibă parte de mai mulţi investitori auto, în special în piaţa maşinilor electrice. Ministrul Economiei, Costin Borc, spune că îşi doreşte ca în Romania să vină un producător auto care să realizeze maşini electrice sau părţi pentru maşini electrice.  „Ne dorim un producător de maşini electrice în Romania, sau un producător de componente de maşini electrice şi îmi doresc un al treilea mare producător de maşini. Facem tot posibilul ca asta să devină o realitate, nu este un proiect pentru şase luni, sunt proiecte care durează ani de zile, dar cand vorbim de industria auto, atragerea unei investiţii mi se pare fundamentală”, a declarat ministrul Economiei. În ceea ce priveşte echilibrarea balanţei dezvoltării economice în Romania, ministrul spune că se pregăteşte un pachet de mobilitate pentru ca romanii să capete deprinderea de a se muta după locul de muncă. „În primul rand, este vorba de pregătirea unui pachet pe mobilitate, eventual să vorbim şi cu Ministerul Muncii şi să ne gandim la soluţii de locuinţe pentru aceşti oameni. De asemenea, trebuie să vorbim despre un ajutor de stat mult mai targetat şi anume, pentru zone unde şomajul este foarte mare să dăm mai mult ajutor. Nu în ultimul rand, trebuie dezvoltat învăţămantul dual exact în aceste zone de risc pentru ca investitorii să poată găsi o forţă de muncă calificată şi să vină acolo”, a explicat ministrul în cadrul evenimentului.

Suzuki confirmă neregularităţi în testele privind emisiile

Constructorul japonez de automobile Suzuki a confirmat, miercuri, că a efectuat teste printr-o metodă neomologată pentru a măsura nivelul emisiilor şi al consumului vehiculelor vandute în Japonia, însă a negat că ar fi acţionat astfel în scopul manipulării datelor, potrivit Le Figaro. "Au fost găsite neregularităţi", a recunoscut grupul într-un comunicat, după ce presa a difuzat informaţii în acest sens. "Însă în urma investigaţiei interne nu au fost descoperite fraude, cum ar fi cele de manipulare a datelor."

Dolarul caştigă teren

Indicele dolarului calculat de Bloomberg a crescut cu 0,2%, în condiţiile în care mai mulţi reprezentanţi ai Rezervei Federale Americane au declarat că dobanda de referinţă ar putea creşte în două tranşe anul acesta, scrie Bloomberg. "Comentariile recente ale FED, precum şi datele furnizate de departamentul de stat, sugerează că SUA va creşte dobanda. Aceasta a dus la impulsionarea tranzacţionării pe activele sigure", a spus Suh Dae Il, analist la Daewoo Securities din Seul. Dolarul s-a apreciat cu 0,27% în faţa euro, la o valoare de tranzacţionare de 1,1281 dolari/euro, şi cu 0,15% în faţa lirei sterline, la 1,4436 dolari/liră. În raport cu yen-ul, dolarul a caştigat 0,11%, tranzacţionandu-se la 109,24 yeni/dolar. La Bucureşti, dolarul a atins miercuri dimineaţă valoarea de 3,9728 lei/ dolar.






















































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.