Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Scandal imens în jurul unei monede BNR

Ziarul de Vrancea
13 mai 2016 741 vizualizări
Ambasada SUA este dezamăgită de moneda BNR dedicată lui Manoilescu, promotor al "ideologiei fasciste"

Decizia Băncii Naţionale de a emite o monedă pentru a-l omagia pe fostul guvernator Mihail Manoilescu a determinat Ambasada SUA să-şi exprime "dezamăgirea" pentru că acesta "a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în Romania". "Ambasada SUA îşi exprimă dezamăgirea cu privire la decizia Băncii Naţionale a Romaniei de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naţionale din perioada interbelică, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat şi a contribuit activ la ideologia fascistă şi sentimentul antisemit în Romania, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei ţări", potrivit unui comunicat de presă remis Agenţiei MEDIAFAX. Ambasada recunoaşte dreptul ţării noastre de a celebra tradiţiile instituţiilor sale, dar atrage atenţia că asocierea cu persoane condamnate de istorie contravine statului de drept. "În timp ce Ambasada SUA recunoaşte dreptul Romaniei de a sărbători tradiţiile instituţiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie şi care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituţional democratic al Romaniei, promovării statului de drept şi protecţiei drepturilor fundamentale ale omului", potrivit sursei citate.

Cererile de şomaj din SUA au atins maximului ultimului an

Numărul americanilor care au depus cerere pentru ajutor de şomaj a crescut săptămana trecută la maximul ultimului an, iar economiştii dau vina pe sectorul telecomunicaţiilor, adăugand că la nivel general nu au semnalat o deteriorare în piaţa muncii, scrie Reuters. Cererile pentru ajutor de şomaj au crescut cu 20.000, la 294.000 pentru săptămana care s-a încheiat pe 7 mai, cel mai mare nivel din februarie 2015. Departamentul Muncii din SUA a anunţat că este a treia creştere săptămanală consecutivă. "Trebuie să ne uităm peste zgomotul făcut de ultimele cereri, pentru că numărul a fost cel mai probabil influenţat de greva de la Verizon", a spus Jacob Oubina, economist la RBC Capital Markets din New York. Aproximativ 40.000 de angajaţi Verizon au plecat de la companie la jumătatea lunii aprilie.

PIB-ul a crescut cu 4,3% în primul trimestru

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 4,3% în serie brută în primul trimestru din acest an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce în serie ajustată avansul a fost de 4,2%, arată datele Institutului Naţional de Statistică publicate ieri. Comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%, potrivit aceloraşi date. Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru primul trimestru din 2016 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a PIB pentru trimestrul patru din 2015 astfel: rezultatele trimestrului I 2015, comparative cu trimestrul IV 2014, au fost revizuite de la 101,3% la 101,2%, rezultatele trimestrului II 2015, comparative cu trimestrul I 2015, au fost revizuite de la 99,9% la 100% şi rezultatele trimestrelor III şi IV 2015, comparativ cu trimestrul precedent nu s-au modificat, precizează INS.

Afacerile din comerţul cu autovehicule au crescut cu 15,4%

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule a crescut în primul trimestru cu 15,4% ca serie brută şi cu 14,4% ca serie ajustată, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Potrivit aceloraşi date, cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut cu *15,6% ca serie brută şi cu 15,1% ca serie ajustată. În acelaşi timp, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule a crescut în martie cu 14,9%, faţă de martie 2015, în timp ce raportat la luna precedentă avansul a fost de 18,2% ca serie brută şi a scăzut cu 0,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Cifra de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 4,9% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de
sezonalitate cu 3,0%.

Bayer vinde active pentru a-şi finanţa achizitia Monsanto

Grupul german Bayer ar putea trebui să îşi vandă o parte din active pentru a-şi finanţa oferta de achiziţie pentru gigantul Monsanto, într-o tranzacţie care ar crea cel mai mare furnizor de produse chimice pentru seminţe şi recoltă, scrie Bloomberg. Gigantul german Bayer ia în calcul o ofertă de achiziţie de 40 de miliarde de dolari pentru compania americană din agrobusiness Monsanto, mişcare care ar putea propulsa cel mai mare furnizor de produse chimice pentru seminţe şi recolte. Bayer, care are o valoare de piaţă de 79 de miliarde de euro, a studiat în ultimele săptămani mai multe planuri de preluare, împreună cu experţi financiari, care ar putea duce la achiziţia cu succes a Monsanto, cunoscut pentru afacerile cu seminţe modificate genetic. Potrivit surselor citate de FT, Bayer ia în calcul o astfel de ofertă pentru Monsanto, însă o asemenea tranzacţie nu ar fi lipsită de obstacole din partea autorităţilor de reglementare şi din partea Concurenţei.

Preţul petrolul scade din nou

Preţul petrolului a scăzut cu 1%, la 46,22 de dolari barilul, după ce joi a încheiat la maximul ultimelor şase luni, scrie Bloomberg. Producătorii din Canada au în plan să reînceapă operaţiunile de exploatare în zonele afectate de incendiu, în timp ce în Nigeria atacurile militanţilor au tăiat producţia cu pană la 600.000 de barili pe zi. Stocurile de petrol ale Statelor Unite au scăzut cu 3,4 mil. barili săptămana trecută, potrivit datelor guvernamentale publicate miercuri.



























































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.