Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Industria în care se caştigă cele mai mari salarii din ţară

Ziarul de Vrancea
9 mai 2016 746 vizualizări
Caştigul salarial mediu net a crescut în martie cu 5,2% faţă de februarie, la 2051 lei, cele mai mari valori fiind în sectorul fabricării produselor din tutun (6347 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1161 lei), a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică.

În acelaşi timp, caştigul mediu brut pe economie a fost de 2829 lei, cu 5,1% peste luna precedentă. În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele caştigului salarial real a fost de 105,1% pentru luna martie 2016 faţă de luna precedentă. Comparativ cu martie 2015, în acest an caştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,1%, iar indicele caştigului salarial real a fost de 115,5%. Indicele caştigului salarial real a fost de 156,1% faţă de luna octombrie 1990, cu 7,5 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna februarie 2016. În luna martie 2016, în majoritatea activităţilor economice, nivelul caştigului salarial mediu net a fost mai mare decat în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, caştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte). Cele mai semnificative creşteri ale caştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (45,4%), fabricarea produselor din tutun (33,9%), asigurări, reasigurări şi operaţiuni ale fondurilor de pensii, cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale, precum şi în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei(20-22,5%).

Tranzacţiile imobiliare au crescut cu 30%

Jumătate din valoarea tranzacţiilor imobiliare este reprezentată de către achiziţiile de spaţii de birouri

Romania continuă să atragă investitorii imobiliari şi în acest an pe fondul indicatorilor macroeconomici stabili şi cu perspective de îmbunătăţire, dar şi al randamentelor mai atractive faţă de alte pieţe din regiune. Astfel, valoarea tranzacţiilor imobiliare în primul trimestru a totalizat 180 mil. euro, din care peste jumătate (96 mil. euro) au reprezentat vanzări de proiecte de birouri în Bucureşti, potrivit experţilor imobiliari JLL. În acelaşi timp, proiectele industriale şi logistice au atras peste o treime din tranzacţiile cu active imobiliare din primul trimestru, în valoare de 57 mil. euro. Restul tranzacţiilor au avut ca obiect spaţiile de retail, cu un total de 28 mil. euro. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, tranzacţiile cu proprietăţi comerciale – birouri, spaţii industriale, logistice şi de retail, au crescut cu peste 30% în primul trimestru din acest an. Potrivit JLL există un interes crescut pentru piaţa imobiliară din Romania din partea unor investitori noi, atraşi de randamentele atractive pe care le pot obţine comparativ cu alte pieţe din regiune, precum Polonia, Cehia sau Ungaria. 2016 a marcat intrarea în Romania a unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, Blackstone, prin platforma europeană Logicor. "JLL a reprezentat Logicor la preluarea portofoliul Immofinanz de proiecte logistice şi industriale din Romania, într-o tranzacţie pan-europeană, care a implicat şi active din Germania şi Ungaria. Ne concentram pe atragerea de noi investitori din multiple geografii pentru că avem convingerea că Romania reprezintă o oportunitate neexplotatată în contextul actual din Europa Centrală şi de Est. Ne bucurăm să vedem că alături GLL, alţi investitori cu istoric şi expunere în Romania, precum GTC, au reluat achiziţiile. Este încă o dovadă că Romania reprezintă în acest moment o oportunitatea de investiţii", a declarat Silviana Badea, head of Capital Markets JLL Romania. Tranzacţia Logicor-Immofinanz este una dintre cele mai mari încheiate în primul trimestru. Alte achiziţii importante au fost preluarea a integrală de la fondul Bluehouse a proiectului de birouri City Gate de către GTC şi achiziţia de către Alpha Bank a clădirii de birouri Cubic Center, deţinută de Adval Asset Management. Randamentele prime pe piaţa locală s-au redus în primul trimestru cu 25 puncte de bază şi se situează la 7,5% pe piaţa de birouri şi la 9% pentru proiectele industriale. "Pentru următoarea perioadă nu estimăm o scădere semnificativă a randamentelor.Perspectivele pentru acest an sunt pozitive avand în vedere creşterea economică, previzionată a fi una dintre cele mai mari din Europa, şi de asemenea, pe fondul disponibilităţii proiectelor de calitate şi a menţinerii unor diferenţe semnificative dintre randamentele din Romania şi cele din Polonia sau Cehia", mai spun experţii JLL.

Cea mai mare bancă din ţară cere un avans mai consistent la creditele pentru case

BCR a majorat de luni la 35% avansul la creditele ipotecare şi imobliare, reducand în acelaşi timp perioada maximă de rambursare la 25 de ani, pe fondul noului context legislativ care permite clienţilor să renunţe la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garanţia creditului. "Ne aflăm într-un context economic în care prioritatea noastră, a tuturor, trebuie să rămană stabilitatea Romaniei prin atragerea permanentă de capital şi prin creşterea resurselor de dezvoltare, iar băncile au rolul de a susţine producerea de valoare în societate, însă la fel ca întreaga societate, nu pot evolua într-un cadru care restrange capacitatea de valorificare a potenţialul de susţinere. BCR va monitoriza îndeaproape piaţa şi impactul legislaţiei în vederea ajustării adecvate a politicilor de creditare”, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail&Private Banking al BCR. Modificarea avansului de la 15% la 35% este însoţită şi de creşterea sumei minime care putea fi împrumutată de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar şi de scăderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani. Condiţiile şi caracteristicile pentru creditul Prima Casă nu vor suferi nicio modificare. Potrivit unei simulări realizată de BCR, pentru un apartament de 200.000 lei, avansul minim va fi de 70.000 lei, iar valoarea creditului de 130.000 lei, pe 25 de ani, la un DAE de 4,54%. Anterior, la un avans de 15%, clientul putea împrumuta pană la 170.000 lei, pe 30 de ani, la DAE de 4,48%.

Comenzile pentru fabricile germane au crescut în martie

Comenzile pentru fabricile germane au crescut în martie, în condiţiile în care comerţul la nivel mondial a avut o lună bună şi a propulsat şi cererea internă, scrie Bloomberg. Comenzile, ajustate sezonier şi la inflaţie, au avut un avans de 1,9% faţă de luna precedentă, cand scăzuseră cu 0,8%, potrivit datelor de la ministerul economiei din Berlin. Comenzile au crescut cu 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Exporturile din afara zonei euro şi-au revenit, în ciuda scăderii din China, al treilea partener comercial pentru Germania. În acelaşi timp, în economia germană, care a reuşit să păstreze şomajul la un minim record, efectul scăderii preţului petrolului, care a impulsionat consumul, începe să se dilueze şi să dispară. Comenzile de export pentru fabrici au crescut cu 4,3%, în timp ce comenzile domestice au avut o scădere de 1,2% în martie.

Dobanzile negative afectează puternic transportatorii

Dobanzile negative afectează puternic industria şi încetinesc valul de consolidare de care transportatorii şi comerţul are nevoie, a spus pentru Bloomberg şeful uneia dintre cele mai mari companii de transport din lume. ”Politica monetară practicată de băncile centrale încetineşte consolidarea, pentru că este mai uşor pentru bănci să ţină la suprafaţă companiile slabe”, a spus Nils Smedegaard Andersen, şeful A.P. Moeller-Maersk. Acesta este cel mai recent exemplu despre cum ratele negative ale dobanzii distorsionează pieţele şi încetinesc creşterea. Politica a avut un succes limitat în revitalizarea inflaţiei, în timp ce fondurile de investiţii în ţările cu rate negative avertizează în legătură cu riscul unei bule a preţurilor. Avand la orizont noile perspective legate de încetinirea comerţului la nivel global, întrebările legate de eficienţa dobanzilor persistă. ”Politicienii nu adoptă reformele de care avem nevoie şi lasă în seama băncilor centrale să rezolve problemele economice cu care multe ţări se confruntă, cum ar fi competitivitatea scăzută sau nivelul scăzut al investiţiilor”, a spus Andersen.

Preţul petrolului creşte din nou

Preţul petrolului a crescut din nou, în condiţiile în care incendiile din Canada au încetinit producţia cu aproximativ un milion de barili pe zi, iar Arabia Saudită ţi-a înlocuit ministrul energiei Ali al-Naimi cu un apropiat al prinţului, scrie Bloomberg. Contractele futures au crescut cu pană la 2,9% la New York şi 2,5% la Londra. Noul ministru al energiei din Arabia Saudită a fost printre susţinătorii vocali ai păstrării cotei de piaţă, militand împotriva acceptării plafonării producţiei dacă Iranul nu semnează acordul. Petrolul îşi revenise după ce a scăzut la cel mai jos nivel din 2003 la începutul acestui an, în contextul semnelor că supraproducţia mondială va încetini, pe fondul declinurilor din SUA. În timp ce producţia americană a scăzut, OPEC şi-a mărit exporturile cu aproape 33 de milioane de barili pe zi, în urma unor creşteri neaşteptate din Iran şi Irak. Preţul petrolului a crescut la 45,94 dolari pe baril la New York. Preţul petrolului a închis vineri la 44,66 dolari barilul.

Şeful ASF se laudă că a scăzut cheltuielile instituţiei cu o treime

Cheltuielile de funcţionare ale ASF au scăzut în ultimii doi ani cu peste 30%, pe fondul reducerii numărului de manageri, al comasării serviciilor şi introducerea unei noi grile de salarizare, spune preşedintele autorităţii, Mişu Negriţoiu, la doi ani de mandat. ”Am eliminat două nivele de conducere reducand totalul de la cinci la trei şi implicit am redus numărul managerilor cu 60%. Am comasat serviciile să aibă cel puţin 10 posturi şi direcţiile să aibă cel puţin 40 de posturi. Am aliniat retribuţiile la nivelul pieţei (potrivit legii de organizare) şi am introdus o grilă unică de salarizare, care prevede revizuirea statului de funcţiuni la nivelul nevoilor organizaţiei pentru realizarea misiunii, şi o politică de recrutare deschisă şi transparentă”, scrie Negriţoiu pe blogul personal. Potrivit acestuia, la preluarea conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), 26% din personal era încadrat pe funcţii de conducere şi erau numai 2,3 poziţii de execuţie pentru fiecare manager. ASF a fost constituită prin fuziunea a trei autorităţi pentru piaţa de capital, piaţa asigurărilor şi pensiile private. Printre schimbările operate la nivelul organizării instituţiei în ultimii doi ani se numără refacerea setului de norme şi a regulilor privind guvernanţa, stabilirea regulilor de conduită şi integritate, a fluxurilor informaţionale şi managementul proiectelor.

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.