Economic

Peste 2,3 milioane de numere de telefonie mobilă, portate în România

Ziarul de Vrancea
6 mai 2016 938 vizualizări
Liderul lunii aprilie este RCS&RDS

Aproximativ 2,3 milioane de numere de telefonie mobilă au fost portate din anul 2008, de la lansarea portabilităţii în România, şi până în prezent, numai la nivelul lunii aprilie din 2016 fiind realizate 65.173 de astfel de portări, cele mai multe în reţeaua RCS&RDS, arată datele oficiale ale Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Potrivit sursei citate, în luna aprilie, au fost portate în total 65.173 de numere de telefonie mobilă, din care: 31.467 în reţeaua RCS & RDS, 14.511 în Orange, 12.260 în Vodafone, 4.856 în Telekom Romania Mobile Communications şi 2.076 în Telekom Romania Communications.
ANCOM precizează că, de la lansarea serviciului de portabilitate la nivel naţional, în anul 2008, şi până în prezent, în România s-au portat 2.309.371 de numere de telefonie mobilă, reprezentând aproximativ 80% din totalul de 2.916.001 numere portate. În acest context, autoritatea de reglementare aminteşte faptul că utilizatorii de telefonie mobilă au dreptul să îşi porteze numărul de telefon dintr-o reţea de telefonie în alta, chiar şi atunci când portarea implică trecerea de la abonament (în vechea reţea) la cartelă pre-plătită (în noua reţea).
Condiţiile în care se realizează portarea sunt stabilite de Autoritate, iar operatorii care refuză portarea unui număr de telefon invocând faptul că portarea se poate realiza doar dacă utilizatorul optează pentru un abonament pot fi sancţionaţi, aşa cum s-a întâmplat în luna aprilie a acestui an, când ANCOM a amendat RCS & RDS. Practic, arbitrul telecom a sancţionat operatorul telecom cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 lei pentru că a refuzat portarea în regim prepaid a unui număr de telefonie mobilă care funcţiona pe bază de abonament într-o altă reţea.
ANCOM menţionează că procesul de portare a numerelor de telefon se face în următoarele condiţii: poate fi portat orice număr de telefon, dar numai în măsura în care se furnizează acelaşi tip de serviciu: fix-fix, mobil-mobil; în cazul numerelor de telefonie mobilă, orice utilizator are posibilitatea păstrării numărului atunci când se transferă de la un operator la altul, indiferent de modalitatea de plată (postpaid sau prepaid), astfel că se poate porta atât un număr de pe abonament pe cartelă prepaid, cât şi invers; la portarea unui număr pe bază de cartelă preplătită creditul rămas neutilizat nu va fi transferat în noua reţea; în timp ce furnizorul operează portarea, serviciul de telefonie poate fi întrerupt pentru 3 sau 4 ore, timp în care utilizatorul nu va putea iniţia sau primi telefoane; portarea se poate anula printr-o cerere depusă la reprezentanţa operatorului unde a fost solicitată iniţial portarea, cel mai târziu cu 24 de ore înainte de data stabilită pentru realizarea portării. "Nu poate fi vorba despre portare şi nu se aplică aceleaşi condiţii în cazul în care un utilizator doreşte schimbarea planului tarifar din abonament în cartelă în reţeaua aceluiaşi furnizor de servicii de telefonie. În cazul în care utilizatorii se confruntă cu dificultăţi pe parcursul procesului de portare, aceştia pot face o sesizare directă la Autoritate", subliniază ANCOM.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.