Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Românii au cheltuit peste 10 milioane de euro în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai

Ziarul de Vrancea
3 mai 2016 624 vizualizări
Incasările au scăzut cu 38% faţă de anul trecut cand cele două sărbători au nu s-au suprapus

Cei aproximativ 116.000 de turişti români care şi-au petrecut minivacanţa de Paşte şi 1 Mai în staţiuni din ţară şi străinătate au cheltuit 47 de milioane de lei (peste 10,4 milioane de euro), mai puţin cu 38% faţă de anul trecut, când cheltuielile cumulate cu ocazia celor două sărbători au ajuns la 65 de milioane de lei, au anunţat ieri, reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În toate zonele turistice din România s-au vândut aproximativ 107.000 de locuri, în timp ce în străinătate au plecat pentru minivacanţa de Paşte aproape 10.000 de turişti.
Spre deosebire de anul trecut, când Paştele şi 1 Mai au fost sărbătorite la distanţă de 3 săptămâni, fiind înregistrate încasări din servicii turistice de aproximativ 65 milioane de lei, anul acesta sărbătorile s-au suprapus, iar încasările au ajuns la 47 milioane de lei, mai puţin cu aproximativ 38%.
În topul preferinţelor românilor s-au aflat în aceste zile staţiunile rurale, cu 50.000 de locuri vândute, urmate de cele montane, cu 22.000 de locuri vândute şi de cele balneare, cu 14.000 de locuri vândute.

Mai puţini turişti pe litoral

În unităţile de cazare clasificate de pe litoralul românesc, numărul turiştilor a scăzut faţă de anul trecut, deoarece prognoza meteo a fost nefavorabilă, iar mulţi dintre aceştia au preferat să sărbătorească Paştele în familie, numărul turiştilor sosiţi pe litoral ajungând la 20.000.
Din totalul locurilor pregătite pe litoral, în topul preferinţelor a fost Mamaia, cu un grad de ocupare de aproximativ 90% în nordul staţiunii şi 60% în restul staţiunii. Turiştii au preferat Mamaia datorită posibilităţilor variate de distracţie, iar cluburile şi barurile au fost principalele atracţii. În acest an, de 1 Mai, pe litoral au fost puse la dispoziţia turiştilor aproximativ 30.000 de locuri de cazare în structurile clasificate, din totalul de 98.448, locuri clasificate. În comparaţie cu nordul litoralului, în structurile de cazare din sud, gradul de ocupare a fost mult mai scăzut de aproximativ 30%. Cererea a fost mai mică faţă de anul trecut în unităţile clasificate deschise în această perioadă. În ceea ce priveşte turismul extern, reprezentanţii FPTR spun că cele mai căutate destinaţii de către turiştii români pentru petrecerea minivacanţei de Paşte şi 1 Mai au fost Bulgaria, Grecia şi Ungaria. Spre deosebire de anii trecuţi, românii şi-au îndreptat atenţia şi către destinaţiile exotice precum Bali, Thailanda sau chiar Brazilia.

Apple a pierdut 80 de miliarde dolari din capitalizarea de piaţă

După rezultatele sub aşteptări care au marcat o scădere a profitului, pentru prima oară în ultimele 51 de trimestre, acţiunile Apple au închis la cel mai slab nivel din ianuarie 2013, în scădere cu 0,18%.
Aproape 80 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a Apple a fost ştearsă în ultimele şedinţe de tranzacţionare. Compania a avut două săptămâni extrem de dificile pe bursă şi a tras în jos indicii de referinţă ai companiilor din industrie.
Gigantul american Apple a raportat o scădere a veniturilor pentru primul trimestru din acest an, pe fondul prăbuşirii cu 10 milioane de unităţi a vânzărilor de iPhone-uri - principala sursă de încasări a companiei, punând astfel capăt unei perioade fabuloase de 13 ani de creştere neîntreruptă a afacerilor, scrie presa internaţională după ce compania şi-a publicat rezultatele financiare.

BNR a majorat rezervele valutare cu aproape 200 milioane euro

Banca Naţională a încheiat luna aprilie cu rezerve valutare de 31,47 miliarde euro, în creştere cu aproape 200 milioane euro faţă de nivelul de 31,28 miliarde euro de la sfârşitul lunii martie, a anunţat ieri BNR. Intrările au totalizat 622 milioane euro, reprezentând în special modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi alimentarea contului Comisiei Europene.
În acelaşi timp, ieşirile au totalizat 433 milioane euro reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,73 miliarde euro. Astfel, rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) totalizau la finele lui aprilie 35,208 miliarde euro, faţă de 34,9 miliarde euro, la 31 martie 2016.
Plăţile scadente în luna mai în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 107 milioane euro.

Preţurile producţiei industriale au crescut cu 0,4% în martie

Preţurile producţiei industriale, pe piaţa internă şi externă, au crescut cu 0,4% în martie faţă de februarie, dar raportat la martie 2015 au înregistrat o scădere de 3,4%, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică. Pe piaţa internă, preţurile au urcat cu 0,2%, faţă de februarie, în timp ce piaţa externă a raportat un avans de 0,7%. Comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut, pe intern scăderea a fost de 3,7%, iar pe extern de 2,6%.
Cea mai mare scădere a preţurilor a fost înregistrată în martie, faţă de perioada similară din 2015, de industria energetică, cu un minus de 11%, urmată de industria bunurilor intermediare, cu -4%. În schimb, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată preţurile au marcat o creştere de 3,5%.
Potrivit INS, pe ramuri industriale, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului a consemnat cea mai mare scădere a preţurilor faţă de martie anul trecut, de 29,9%.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.