Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Preţul la gaze pentru consumatorii casnici se reduce uşor

Ziarul de Vrancea
27 apr 2016 1015 vizualizări
De la începutul lunii viitoare, facturile la gaze naturale vor fi mai mici cu 1,5%

Preţul la gaze pentru consumatorii casnici din categoria de consum B, reprezentand 94% din totalul clienţilor, va scădea de la 1 mai în medie cu 1,5%, a anunţat miercuri Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Decizia vine după scăderea tarifelor de distribuţie pentru E.ON Distribuţie Romania cu circa 8,8% şi pentru Distrigaz Sud Reţele SRL cu circa 2,4% şi după recuperarea parţială de către societăţi a costurilor istorice cu achiziţia gazelor naturale destinate furnizării la clientii casnici. Potrivit ANRE, de la 1 mai, 1,51 milioane clienţi casnici al căror furnizor este E.ON Energie Romania vor beneficia de o reducere de circa 1,9%, iar 1,42 milioane de clienţi ai Engie Romania de o reducere de 1%. "Avand în vedere însă, că de serviciul de distribuţie beneficiază toţi clienţii noncasnici racordaţi la sistemele de distribuţie, scăderea tarifelor de distribuţie este un element care ar putea genera/determina şi o scădere a preţurilor de furnizare aferente pieţei concurenţiale, în funcţie de serviciile care fac obiectul contractelor de furnizare în regim negociat şi a condiţiilor contractuale", spune ANRE.

Fostul director general la Tarom a dat în judecată compania

Christian Heinzmann - care a ocupat poziţia de CEO privat la Tarom din 2012 şi care a fost revocat din funcţie, în martie anul acesta, în urma unei decizii a board-ului - a dat în judecată compania. “Ca urmare a demiterii, Christian Heinzmann a intentat o acţiune în justiţie. În consecinţă, justiţia este cea care va decide pe această temă”, potrivit oficialilor companiei. Şi Tiberiu Șiclea, care a fost revocat din funcţia de membru în CA în acelaşi timp cu Heinzmann, a dat în judecată compania, potrivit datelor de pe site-ul portal.just. Din 22 martie, conducerea interimară aa companiei a fost preluată de Gabriel Stoe, care ocupa de un an poziţia de director financiar la Tarom (plătit cu 5.400 de euro pe lună) şi din 2013 pe cea de consilier al directorului general (Sorinel Ciobanu) în cadrul Companiei Naţionale de Aeroporturi Bucureşti, potrivit datelor din CV-ul lui. Marţi, la Tarom, a avut loc o şedinţă a consiliului de administraţie, în care s-au votat criteriile alegerii noului CEO, care nu au fost făcute publice pană acum. Deşi a fost revocat ca CEO, Christian Heinzmann, este încă membru în consiliul de administraţie şi participă la şedinţele board-ului. El aşteaptă să i se plătească suma de 60.000 de euro, stipulată într-o clauză a contractului legată de revocarea înaintea finalizării mandatului. În 2015, Tarom a avut o cifră de afaceri de circa 313 milioane de euro şi pierderi de 9,3 milioane de euro (de 2,9 ori mai mici faţă de 2014 îi de 3,1 ori mai mici faţă de 2013).

Petrolul trece de 45 de dolari barilul, pentru prima data din noiembrie

Preţul petrolului a crescut la peste 45 de dolari barilul pentru prima dată din noiembrie, după ce datele din SUA au arătat un declin al rezervelor de petrol, anunţă Bloomberg. ”Creşterea preţului petrolului din ultima perioadă este legată de reducerea livrărilor în piaţă. Producţia SUA începe să se reducă, iar numărul sondelor arată că schimbările vor continua”, a spus Jens Naervig Pedersen, analist la Danske Bank din Oslo. Petrolul şi-a revenit după ce scăzuse la cel mai jos nivel din 2003 la începutul acestui an, în mijlocul semnelor că surplusul la nivel global se va diminua în condiţiile în care producţia SUA este în scădere. Giganţii din industria petrolului BP, Nabors Industries şi Pioneer Natural Resources, au anunţat anterior că o creştere a preţurilor la peste 50 de dolari barilul va încuraja o producţie mai mare şi va impulsiona bilanţurile companiilor.

GfK: În Romania, retailul creşte peste media europeană

Cele mai recente prognoze pentru 2016 relevă faptul că există o tendinţă pozitivă a consolidării afacerilor din retail pe pieţele din Uniunea Europeană, în special în Romania unde, potrivit unui studiu efectuat de GfK, creşterea estimată va fi de 7%. “Consolidarea afacerilor din retail de anul trecut va continua şi în 2016. Pentru ţările UE, creşterea va fi de aproximativ 1%. Vor exista evoluţii pozitive, în special în Romania, cu o creştere de 7% şi în statele baltice cu aproximativ 5% care, treptat, încep să prindă din urmă pieţele mai mature. Ne aşteptăm, de asemenea, la o dinamică robustă în retail pentru Suedia unde estimăm o creştere cu 5% şi pentru Spania cu o creştere de 4%”, se arată în studiul GfK. În acelaşi timp, anul trecut, profitabilitatea spaţiilor comerciale a crescut în UE cu aproape 3%. Acesta este un semnal bun pentru zona de retail care a înregistrat caştiguri doi ani la rand, după o lungă perioadă de declin. Cele mai mari rate de profitabilitate au venit din Europa de Nord, Elveţia şi Luxemburg, iar cele mai mici din estul şi sudul Europei – totuşi, ţările din această regiune caştigă teren în mod continuu. "2015 a fost un an bun pentru consumatorii europeni", explică Dr. Gerold Doplbauer, retail expert GfK. "Economia Uniunii Europene a crescut cu aproape 5%, iar rata şomajului a scăzut în majoritatea ţărilor. Consumul casnic a crescut semnificativ. Ratele scăzute ale dobanzilor la depozite au făcut economisirea mai puţin atractivă, astfel încat mulţi consumatori au ales să îşi cheltuiască banii, principalul beneficiar fiind retailul." GfK a efectuat o analiză a scenei de retail european, cuprinzand cele mai recente evoluţii şi prognoze pentru 2016. Indicatorii de piaţă evaluaţi de GfK pentru un total de 33 de ţări europene analizate au fost: puterea de cumpărare, ponderea cheltuielilor populaţiei în retail din cheltuielile totale, inflaţia, profitabilitatea spaţiilor comerciale.

Apple se confruntă cu prima scădere trimestrială în 13 ani

Lungul şir de 51 de creşteri trimestriale consecutive ale Apple a luat sfarşit, şi este posibil ca expansiunea să revină abia înspre finalul anului, anunţă Bloomberg. O creştere în cererea de smartphone-uri, playere muzicale şi alte dispozitive electronice a propulsat venitul anulal al Apple la 227 de miliarde de dolari, în cei 13 ani de la ultima scădere trimestrială, rezultand într-o creştere astronomică a acţiunilor, ceea ce a făcut Apple cea mai valoroasă companie din lume. Era creşterilor neîntrerupte s-a lovit însă de un zid, în trimestrul care s-a finalizat în martie, în condiţiile în care mai puţini oameni şi-au actualizat iPhone-ul cu ultima versiune, iar compania prezice încă un declin în perioada următoare. ”Nu văd nimic la orizont de la Apple din punct de vedere al componentelor sau a schimbărilor tehnologice majore, care să impulsioneze creşterea. Vom vedea că oamenii pur şi simplu răman cu telefoanele mai multă vreme, la fel cum s-a întamplat şi cu PC-urile”, a spus Bob O’Donnell, analist şef la TECHnalysis Research.

Preluarea PC Garage de către eMag, analizată de Consiliul Concurenţei

Consiliul Concurenţei analizează operaţiunea de concentrare economică prin care Dante International SA, care deţine retailerul online eMag, preia PC Garage SRL. Autoritatea de concurenţă va evalua operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice. Atat Dante International, cat şi PC Garage desfăşoară activităţi legate de comercializarea cu amănuntul a produselor de larg consum. Consiliul Concurenţei invită părţile terţe interesate să prezinte eventuale observaţii sau puncte de vedere în legătură cu operaţiunea de concentrare economică notificată. PC Garage, un business înfiinţat în 2005 de antreprenorul Gabriel Vasile, a fost cumpărat de antreprenorul Marius Ghenea în toamna anului 2009 pentru un million de lei.

Şomajul din Germania este în creştere

Rata şomajului în Germania se îndreaptă către o creştere puternică pe fondul influxului de refugiaţi, anunţă Bloomberg. În timp ce piaţa muncii pentru germanii nativi este extrem de puternică, influxul de refugiaţi în cea mai mare economie europeană ar putea împinge rata şomajului pe termen lung. Mulţi dintre noii veniţi, care au potenţialul de a fi vitali pentru suplimentarea forţei de muncă într-o ţară unde populaţia este în scădere, chiar dacă ar fi integraţi în campul muncii, nu au pregătirea necesară pe care o vor angajatorii. ”Majoritatea trebuie să fie reantrenaţi. Una dintre cele mai mari provocări este limba, încă avem o problemă în a obţine joburi pentru persoanele care nu vorbesc germană”, a spus Joachim Bothe, coordonator al unei companii care ajută refugiaţii să îşi găsească de muncă. Potrivit unui studiu Bloomberg, numărul persoanelor fără un loc de muncă a rămas stabil în aprilie, însă datele oficiale vor fi publicate joi.






































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.