Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Hotelierii se aşteaptă la vanzări fără precedent

Ziarul de Vrancea
18 apr 2016 661 vizualizări
Din cauza tensiunilor înregistrate în ultimele luni în vestul Europei şi în ţările din jur, romanii se orientează spre destinaţiile naţionale u Albert de Monaco şi Anatoli Karpov sunt aşteptaţi la vară în Mamaia

Sezonul estival 2016 pe litoral va fi unul cu vanzări fără precedent, conform estimărilor touroperatorilor, printre personalităţile care şi-au anunţat prezenţa în Mamaia fiind marele maestru internaţional rus de şah, Anatoli Karpov, şi prinţul Albert de Monaco. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Litoral - Delta Dunării (ALDD), din cauza tensiunilor înregistrate în ultimele luni în vestul Europei şi în ţările din jur, romanii se orientează spre destinaţiile naţionale, iar litoralul romanesc se află în topul preferinţelor, ca fiind o destinaţie sigură. „Ceea ce se întamplă în jurul nostru, în Europa în general, favorizează în acest moment vanzările pentru litoralul romanesc. S-au vandut, pană în acest moment, cu 50 - 60 la sută mai multe vacanţe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Romanii se reorientează deja spre destinaţii turistice romaneşti şi, în plus, prin campania noastră de promovare, atragem mai mult interes clar şi de pe pieţe externe, pentru care pană acum prezentăm doar alternativă pentru alte destinaţii”, spune preşedintele ALDD, Corina Martin. Potrivit acesteia, Mamaia-Navădari şi Vama Veche sunt în topul vanzărilor pentru staţiunile de pe litoralul romanesc, iar plajele extinse din Mamaia şi Eforie Nord vor contribui şi ele la atragerea unui număr sporit de turişti în această vară. Pe litoralul romanesc se caută serviciile all inclusive şi se vand cel mai bine hotelurile şi locaţiile care oferă mai multe servicii. „Va fi o nouă vară fierbinte, cu multe evenimente - muzicale, sportive, istorice, culturale şi pentru copii, pentru toate preferinţele şi categoriile de turişti. Se distinge Mamaia, prin campania sa Mamaia Style, cu multe competiţii europene şi mondiale, cu participarea unor nume celebre deja, cum ar fi Anatoli Karpov, la Campionatul European Feminin de şah, sau Prinţul Albert de Monaco, la Campionatul Mondial de Bob pe rotile. Vor fi festivaluri şi competiţii gastronomice - promovăm peştele şi fructele de mare de Marea Neagră, evenimente muzicale, sportive, de teatru şi dans”, a mai precizat Corina Martin.

Cine este noul ministru al Muncii

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul pentru numirea lui Dragoş-Nicolae Pîslaru în funcţia de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice. ''Preşedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat ieri, 18 aprilie a.c., decretul prin care ia act de demisia din funcţia de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice a doamnei Claudia-Ana Costea. De asemenea, preşedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru numirea domnului Dragoş-Nicolae Pîslaru în funcţia de Ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Varstnice'', a informat Administraţia Prezidenţială. Ceremonia de depunere a jurămantului de învestitură a avurt loc ieri, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni. Pîslaru a deţinut pană în prezent funcţia de consilier de stat pe probleme economice în Cancelaria premierului. El a ocupat această poziţie din decembrie 2015. Anterior, el a fost managing partner al companiei GEA Strategy & Consulting. Născut în 1976, Pîslaru este licenţiat în economie internaţională al ASE Bucureşti şi deţine o diplomă de master în relaţii internaţionale de la London School of Economics and Political Science din Londra. Ministru Munciii Ana Costea şi-a dat demisia săptămana trecută, joi, iar premierul Dacian Cioloş i-a acceptat-o, precizand că în perioada imediat următoare va înainta o propunere preşedintelui Klaus Iohannis. Economist de pofesie, noul ministru al Muncii Dragoş Pîslaru are 9 conturi de economii, în diverse valute, cel mai mare fiind de peste 320.000 ron şi cel mai mic de 41 de lire sterline, dispunand astfel, în total, de aproape 500.000 ron, peste 9000 euro şi aproximativ 10.000 de dolari. Potrivit declaraţiei de avere, noul ministru deţine o casă de locuit de peste 180 metri pătraţi şi un apartament de 74 metri pătraţi în Bucureşti şi nu are maşină, tractor sau iaht. Dragoş Pîslaru a fost manager general al unei companii de consultanţă în afaceri, Gea Strategy&Consulting, fiind şi acţionar al companiei (cu 29,97% din acţiuni în valoare de 339.600 ron). La capitolul plasamente, investiţii şi împrumuturi, Dragoş Pîslaru a dat împrumut 220.000 ron (aproximativ 50.000 euro), şi are acţiuni la SCDFEE Electrica S.A. în valoare de 68.062 ron şi CNTEE Transelectrica de 1949 ron. În total, el deţine peste 400.000 ron în acţiuni (peste 90.000 euro).

Fondul Proprietatea şi BVB încearcă să atragă investitori americani

Fondul Proprietatea în parteneriat cu Auerbach Grayson, Bursa de Valori Bucureşti şi Swiss Capital, organizează luni, 18 aprilie, a treia ediţie a Romania Investor Day în New York, potrivit unui comunicat al Franklin Templeton Investments. Evenimentul care beneficiază de prezenţa a peste 45 de analişti şi manageri de portofoliu, din partea a 30 de fonduri de investiţii, care administrează active cu o valoare cumulată de peste 3,5 miliarde dolari, va oferi participanţilor informaţii cu privire la investiţiile de portofoliu şi cele mai recente evoluţii din Romania. “Cu fiecare eveniment Romania Investor Day mai popular decat cel precedent, constatăm că eforturile noastre continue pentru promovarea Fondului Proprietatea, a companiilor din portofoliu şi a pieţei de capital din Romania sunt recompensate. Numărul ridicat de participanţi la evenimentele noastre demonstrează interesul marilor investitori instituţionali şi confirmă faptul că Romania are o piaţă de capital atractivă. Ne păstrăm angajamentul de a dezvolta această piaţă, care are nevoie de noi IPO-uri ale companiilor de stat pentru a menţine interesul investitorilor. Sperăm ca Guvernul să susţină piaţa de capital locală prin adoptarea unor decizii rapide cu privire la reînceperea proceselor de listare şi, astfel, să profite de interesul investitorilor străini, care, altfel, ar putea să dispară”, a comentat Greg Konieczny, manager al Fondului Proprietatea. Romania Investor Day reprezintă o oportunitate pentru echipele de management ale companiilor, listate sau candidate pentru IPO-uri, să interacţioneze cu investitori instituţionali străini. Printre companiile participante se numără Banca Transilvania, BRD Groupe Société Générale, Aeroporturi Bucureşti, Conpet, Electrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz, Salrom, SIF Banat Crişana, Transelectrica şi Transgaz, potrivit aceluiaşi anunţ.

Continental aduce încă o firmă în Romania

Compania Continental intră cu o nouă firmă pe piaţa din Romania, odată cu deschiderea unui birou al producătorului de soluţii tehnologice Elektrobit la Timişoara. Pe langă biroul din Romania, Elektrobit, deţinut integral de Continental, va deschide unul şi în Bangalore, India. Cele două noi locaţii vor angaja împreună 80 de ingineri software, a anunţat luni Continental. Elektrobit furnizează în prezent producătorilor şi distribuitorilor de automobile soluţii software şi servicii într-un spectru larg de domenii, care includ asistenţă la condus, de navigaţie, de infotainment, maşini conectate între ele şi infrastructură auto. Soluţiile Autosar, compatibile pentru unităţile de control electronic (ECU), cuprind software-ul de bază, sisteme de operare, sisteme de configurare, soluţii de siguranţă, testare şi servicii de integrare. Birourile din India şi Romania se vor concentra pe consolidarea portofoliului de software, soluţii şi servicii Elektrobit Autosar pentru a îndeplini cerinţele din ce în ce mai complexe ale pieţei. "Constructorii auto cer caracteristici şi o conectivitate mai sofisticate pentru maşinile lor, fără a sacrifica securitatea acestora. De aceea, Elektrobit şi-a făcut o prioritate din extinderea activităţile în domeniul soluţiilor avansate ECU", a declarat Alexander Kocher, preşedinte şi director general Elektrobit.

Garanti Bank estimează o creştere de 3,7% a PIB

Garanti Bank estimează anul acesta o creştere de 3,7% a produsului intern brut (PIB), ca urmare a accelerării consumului, potrivit raportului macroeconomic corespunzător primului trimestru al acestui an, al băncii. Banca preconizează că principalele motoare ale economiei în 2016 vor continua să fie comerţul şi sectorul IT&C, în timp ce domeniul imobiliar ar putea să îşi intensifice contribuţia la PIB. În acelaşi timp, piaţa rezidenţială tocmai începe un ciclu nou, iar sectorul serviciilor va înregistra o cerere tot mai mare pentru spaţii de birouri, conform raportului citat. "2016 a început sub auspicii foarte bune. Comerţul a crescut, serviciile de IT şi externalizare înfloresc, iar sectorul imobiliar dă semne de revigorare. Astfel, ne aşteptăm ca anul acesta să îşi păstreze perspectivele pozitive, iar economia să continue să progreseze", a declarat Ufuk Tandoğan, CEO Garanti Bank Romania. Bugetul de stat a înregistrat un excedent de 0,8 miliarde de lei în primele două luni ale anului. Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pentru produsele alimentare, implementată în 2015, reducerea TVA-ului general, de la 24% la 20%, începand cu 1 ianuarie, precum şi creşterea cu 25% a salariilor în sistemul public de sănătate, vor continua să îşi arate efectele asupra execuţiei bugetare anul acesta. Deficitul bugetar, însă, se va menţine sub 3% din PIB, arată raportul macroeconomic al Garanti Bank.

Deloitte:Romania e percepută ca o oază de stabilitate

Economia Romaniei se află într-un moment oportun şi poate atrage investitorii, a declarat Radu Dumitrescu, director consultanţă financiară la Deloitte Romania, la conferinţa ZF Top Tranzacţii. "Investitorii sunt tentaţi să investească atunci cand în piaţă nu sunt foarte multe tranzacţii. Acum e un moment oportun, creşte economia, iar investitorii sunt atraşi. Romania e percepută ca o oază de stabilitate, e o piaţă mare, în creştere, pe care investitorii o caută", a spus Radu Dumitrescu. În opinia lui, preţul e o componentă foarte importantă şi este stabilit de piaţă. "Cand intri într-o tranzacţie, cumpărătorii sunt cei care pun preţurile, iar vanzătorii îşi selectează apoi partenerii de discuţie. Depinde de proces, de negocierea fiecăruia şi de ce îşi doreşte. Dacă vrei să ieşi repede din piaţă, accepţi un preţ mai mic", a mai spus directorul de la Deloitte Romania.


























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.