Economic

Ce fel de şefi preferă angajaţi romani

Ziarul de Vrancea
14 apr 2016 1128 vizualizări
Angajaţii vor liderii care ştiu să-i îndrume şi să le ofere feedback, arată un studiu al companiei Ascendis

Angajaţii romani apreciază cel mai mult liderii care le oferă feedback şi de la care au ce învăţa, care le întăresc încrederea în forţele proprii şi care le stabilesc obiective clare, arată concluziile unei cercetări realizate de compania de training Ascendis. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 500 de angajaţi participanţi la cursurile de dezvoltare profesională. Capacitatea de îndrumare oferită de liderii organizaţiilor din Romania este pe primul loc în topul preferinţelor pe care le au angajaţii atunci cand conturează portretul şefului ideal. Astfel, angajaţii romani apreciază cel mai mult abilitatea şefilor de a oferi feedback şi de a-i ajuta să-şi consolideze cunoştinţele (63,5% dintre respondenţi indicand acest răspuns pentru a evalua capacitatea de îndrumare a liderilor), urmată de cea de a explica şi de a demonstra o situaţie sau o sarcină de serviciu (23,5%) şi de cea de a clarifica aspecte legate de job (13%). "Romanii sunt mai preocupaţi de dezvoltarea profesională decat restul europenilor.Am ajuns la această concluzie în urma interacţiunii cu peste 150.000 de cursanţi în ultimii 10 ani. Sunt observaţii empirice, confirmate şi de măsurători profesioniste, realizate cu instrumentele psihometrice cu care lucrăm. Această preocupare şi potenţialul creativ al angajaţilor pot constitui două puncte forte ale resurselor umane din Romania. Am observat că romanii apreciază la liderii lor capacitatea de a-i îndruma, de a le oferi feedback şi susţinere. Nevoia de încredere în propria persoană este o nevoie de bază. Cand ne simţim apreciaţi, suntem mai productivi. Generaţiile noi apreciază şi mai mult aceste calităţi la şefii lor. Tendinţa managerilor romani este să dea ordine angajaţilor şi să-i controleze. Putem schimba acest model de management prin training şi coaching”, a declarat Marius Opriş, Partener Ascendis. Pe locul doi în topul calităţilor pe care ar trebui să le aibă liderii se află capacitatea de modelare a valorilor. Astfel, pentru jumătate dintre respondenţii la chestionar capacitatea unui şef de a întări încrederea pentru obţinerea succesului este cea mai importantă contribuţie pe care o poate aduce acesta în relaţia cu subalternii, urmată de faptul că inspiră dorinţa de a depune eforturi (21%) şi de faptul că susţine organizaţia (16%). Managementul pentru obţinerea de rezultate este pe locul trei în topul calităţilor preferate de angajaţi atunci cand aceştia realizează portretul liderului ideal. Astfel, 53% dintre respondenţii care au evaluat această dimensiune din cercetarea Ascendis preferă liderii care stabilesc obiective ce implică folosirea la maximum a capacităţilor, 23% spun că liderul ideal realizează obiectivele stabilite, în timp de 18% îl consideră ideal pe şeful care indică oportunităţie. Doar 6% dintre angajaţii care au răspuns la chestionar spun că apreciază faptul că liderul rămane concentrat pe activitatea pe care o are de finalizat împreună cu echipa.

53% dintre liderii sunt prezenţi pe reţele de socializare

Peste jumătate dintre liderii de companii din Romania sunt prezenţi pe reţele de socializare, cea mai populară reţea pentru aceştia fiind LinkedIN (67%), urmată de Facebook (61%) şi Twitter (16%), potrivit studiului "The social CEO", derulat de EY Romania. Studiul s-a desfăşurat în perioada octombrie-noiembrie 2015 şi are la bază 320 de răspunsuri provenind preponderent de la lideri de companii sau de la cei care fac parte din echipa executivă a companiei. Percepţia romanilor privind activitatea directorilor de companii pe reţelele de socializare este dominată de prezenţa acestor lideri în presa online.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.