Economic

Romania, campioană la vanzări de credite neperformante

Ziarul de Vrancea
12 apr 2016 1041 vizualizări
Un studiul al Deloitte arată că anul trecut în ţara noastră au fost tranzacţionate credite neperformante în valoare de 2,5 miliarde de euro

Piaţa portofoliilor de credite neperformante din regiune a caştigat teren în 2015, iar Romania apare în topul regional al Europei Centrale şi de Est, cu vanzări estimate (ce includ tranzacţii în derulare la sfarşitul anului) la 2,5 miliarde EUR, potrivit studiului Deloitte Deleveraging Europe 2015. "Dacă comparăm volumul creditelor neperformante ("NPL") tranzacţionate în Romania în ultimii doi ani cu celelalte ţări din regiune, putem spune cu certitudine că Romania se numără printre cele mai active ţări din regiune. Potrivit studiului Deloitte, un număr de tranzacţii iniţiate la finalul anului trecut sunt în continuare în derulare şi acestea vor reprezenta factorul-cheie ce va influenţa tendinţele pieţei din acest an", a spus Radu Dumitrescu , director consultanţă financiară Deloitte Romania. Studiul arată că, în 2015, cei mai activi cumpărători din CEE au fost Deutsche Bank, Kredyt Inkaso, Kruk şi APS, iar printre cei mai activi vanzători s-au numărat BCR, Unicredit Bank Romania şi Piraeus Romania. Principalele concluzii Deloitte Deleveraging Europe 2015-2016 sunt: Romania rămane cea mai activă piaţă din CEE şi se estimează că va continua să rămană aşa şi în 2016; la nivelul CEE, tranzacţiile încheiate în 2015 au rămas în linie cu nivelurile înregistrate în 2014; un număr de tranzacţii iniţiate la finalul lui 2015 în CEE sunt încă în derulare şi vor influenţa în mod determinant tendinţele pieţei din acest an; tranzacţiile eşuate nu ajută la dezvoltarea pieţei, iar investitorii manifestă anumite reţineri în ce priveşte probabilitatea finalizării tranzacţiilor. De asemenea, concluziile mai indică faptul că: stabilirea unei platforme de deservirea portofoliilor garantate dupa achiziţie este una dintre preocuparile importante pentru mulţi investitori internaţionali; investitorii regionali se concentrează pe construirea unor relaţii cu investitorii internaţionali cărora le lipseşte experienţa în regiune, dar au capitalul necesar de a achiziţiona portofolii mai mari, şi care sunt interesati să acceseze această piaţă; schimbările legislative şi impactul creanţelor scoase în afara bilanţului ca urmare a ultimelor runde de exericiţii AQR au condus la micşorarea diferenţei de preţ dintre asteptările cumparătorilor şi vanzătorilor de credite neperformante (NPL).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.