Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Consiliul Concurenţei verifică piaţa cimentului

Ziarul de Vrancea
6 apr 2016 765 vizualizări
Consiliul Concurenţei a declanşat o anchetă pe piaţa producerii şi comercializării cimentului din Romania, studiiul urmand să analizeze structura şi mecanismele de funcţionare ale sectorului, precum şi să identifice posibilelor probleme de natură concurenţială, a anunţat ieri instituţia.

"În măsura în care sunt identificate disfuncţionalităţi, Consiliul Concurenţei va emite recomandări pentru dezvoltarea pieţei şi a concurenţei sau, dacă este cazul, poate declanşa investigaţii privind posibila încălcare a legii", se arată într-un comunicat. Consiliul Concurenţei analizează principalele sectoare ale economiei prin intermediul Indicelui Agregat de Presiune Concurenţială – IAPC. Din acest punct de vedere, în perioada 2013 -2015, piaţa producerii şi comercializării cimentului s-a situat pe ultimul loc, avand cea mai redusă presiune concurenţială dintre cele 21 de industrii analizate. Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua, din proprie iniţiativă, investigaţii privind un anumit sector economic atunci cand rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrangerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atat de Comisia Europeană, cat şi de alte autorităţi naţionale de concurenţă, şi nu vizează în mod direct încălcări ale legislaţiei. În cadrul anchetei sectoriale, Consiliul Concurenţei poate solicita informaţii şi documente tuturor actorilor implicaţi.

Prospecţiuni SA a intrat în insolvenţă

Tribunalul Bucuresti a admis cererea formulată de Prospectiuni SA şi a deschis procedura insolvenţei în vederea reorganizării companiei, a anunţat miercuri Euro Insol, firmă care a fost numită administrator judiciar. De asemenea, Tribunalul a stabilit termenele pentru înregistrarea creanţelor, întocmirea tabelului preliminar al creanţelor, a tabelului definitiv şi pentru şedinţa adunării creditorilor. Prospecţiuni SA este o companie romanească, cu capital privat avand printre acţionari Tender S.A. şi SIF Muntenia. Firma a fost înfiinţată în 1950, avand ca obiectul de activitate furnizarea de servicii de achizitie a datelor geologice si geofizice pentru industria de petrol si gaze, atat în Romania, cat şi în străinătate. In prezent, societatea are peste 750 de salariaţi. În ultimii ani, Prospecţiuni a derulat lucrări în ţări precum: Irak, Libia, Iran, Tadjikistan, Bulgaria, Portugalia, Albania, Maroc, Georgia, Senegal. Anul trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de 192 milioane lei, în scădere de la 307 milioane lei în 2014, şi o pierdere de 26 milioane lei. La momentul deschiderii procedurii, societatea înregistra datorii de 97 milioane lei către bănci, bugete şi salariaţi, se arată în comunicatul Euro Insol. Prospecţiuni deţine active în valoare de aproximativ 200 milioane lei şi are în derulare contracte cu o valoare de peste 40 milioane euro.

Caştigul salarial mediu brut a crescut la 2693 lei

Caştigul salarial mediu nominal net a crescut uşor în februarie, cu 0,4%, faţă de ianuarie, la 1950 lei, în timp ce la brut avansul a fost de 0,2%, la 2693 lei, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică. Cele mai mari valori ale salariul mediu net au fost înregistrate la activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 5148 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, 1154 lei. Faţă de februarie 2015, salariul mediu net a crescut cu 12,7%, indicele caştigului salarial real fiind de 115,8%. Indicele caştigului salarial real a fost de 100,6% pentru luna februarie 2016 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele caştigului salarial real a fost de 148,6%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2016. "În februarie, faţă de ianuarie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul caştigului salarial mediu net a fost mai mare decat în luna precedentă ca urmare a acordării primelor ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe), drepturilor în natură şi ajutoarelor băneşti, plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, caştigurile salariale medii nete din luna februarie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte)", se arată în comunicatul INS. Cele mai semnificative creşteri ale caştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun(32,3%), respectiv activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), cu 11,4%. Cele mai semnificative scăderi au fost consemnate la activităţile de depozitare, cu 10,7%, respectiv extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, colectarea şi epurarea apelor uzate, între 4,5% şi 6,5%. În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale caştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-0,7%), respectiv învăţămant (-0,2%). În administraţia publică caştigul salarial mediu net a avut aceeaşi valoare ca şi în luna precedentă.

Transformările digitale pot aduce bani frumoşi băncilor

Transformările digitale pot creşte cu pană la 30% veniturile unei bănci tradiţionale, în timp ce costurile s-ar putea reduce cu 20-25% prin acest proces, a declarat ieri Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, la o conferinţă pe tema Digitalizării în domeniul bancar, susţinută la sediul IBR. "În următorii ani, peste două treimi din clienţii băncilor din Europa vor fi adaptaţi la mediul online. Băncile care s-au conectat direct la baza de date a ANAF au simplificat procedura pentru acordarea creditelor. Băncile, prin accesul la digitalizare, caştigă flexibilitate", a spus prim-viceguvernatorul BNR. În opinia sa, digitalizarea reprezintă însă o mare provocare pentru bănci. "Mai există şi teama de riscurile asociate digitalizării, cum ar fi vulnerabilitatea scăzută privind securitatea datelor (cum ar fi Panama leaks)", a precizat Georgescu.

Alejandro Hajdenberg a fost numit reprezentantul FMI pentru Romania

Alejandro Hajdenberg este noul reprezentant rezident al FMI în Romania şi Bulgaria, el înlocuindu-l pe Guillermo Tolosa. Hajdenberg a fost, pană în prezent, senior desk economist FMI în Cipru, unde s-a implicat în programul de asistenţă financiară ce a urmat crizei din 2013. Anterior, el a lucrat în Ungaria, Serbia, Turcia, Columbia, Uruguay şi Georgia. Înainte de a se alătura Departamentului European al FMI, el a lucrat şase ani în departamentul Fiscal Affairs. Alejandro Hajdenberg lucrează în cadrul FMI de 13 ani. Are un doctorat în economie la Universitatea din Chicago. Uruguaianul Guillermo Tolosa a fost, din vara anului 2013, reprezentantul rezident al FMI în Romania. Anterior, el a fost reprezentant rezident al FMI în Armenia, în perioada 2009 – mai 2013, unde a colaborat cu autorităţile pentru desfăşurarea programului economic sprijinit de Fond.

BCR a epuizat fondurile pentru "Prima Casă”

BCR a epuizat fondurile alocate pentru acordarea de credite prin programul "Prima Casă” şi a solicitat alocarea de fonduri suplimentare, a declarat miercuri Sergiu Manea, CEO al băncii. BCR are în vedere modificarea "parametrilor de risc" după apariţia legii privind darea în plată a imobilelor, în funcţie de varianta finală a actului normativ, susţine Manea.”În funcţie de forma în care vom avea legea este foarte probabil că vom modifica parametrii de risc", a declarat el.Pentru 2016, Guvernul a stabilit un plafon de 1,3 mld. Lei la Prima Casă, la care se adaugă 200 mil. lei din rambursări de rate de capital efectuate pană la 31 decembrie, 172,5 mil. lei din diferenţe rămase neutilizate de anul trecut, respectiv 17,7 mil. lei plafon reutilizat în condiţiile legii.










În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.