S-a blocat comercializarea vinului din Vrancea. 26 de crame pe lista neagră!
O cantitate de 75 de milioane de litri de vin din Vrancea nu poate fi comercializată la ora actuală decât ca vin de masă, din cauza unei clasări cu semne de întrebare a vinurilor, acuză Federaţia Viticultorii din Vrancea. Vinurile din 26 de crame au intrat în analiza unei comisii a Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV) şi toate au fost apreciate ca nefăcând parte din categoria vinurilor cu indicaţie geografică (IG) şi denumire de origine controlată (DOC). Până acum, producătorii locali nu s-au confruntat cu o asemenea situaţie. “Modul în care au fost analizate vinurile din Vrancea arată faptul că nu se doreşte intrarea pe piaţă a unei cantităţi de 75 de milioane de litri de vin de calitate, care se află în antrepozitele producătorilor. Situaţia este foarte gravă pentru că toate aceste 26 de crame au produs vinuri din plantaţii de viţă de vie nobilă, înfiinţate prin programul de reconversie, fiind nevoite să respecte tehnologia impusă de Ministerul Agriculturii pentru a produce vinuri IG şi DOC. Este cel puţin curios faptul că, după ce toţi producătorii s-au conformat cerinţelor, niciunul dintre ei nu a trecut de analiza acestei comisii a ONIV”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Viticultorii.
"Contestăm modul în care s-a făcut clasarea vinurilor"
Reprezentanţii Federaţiei susţin că vinurile au fost analizate într-o comisie în care organizaţia nu fost reprezentată de degustători. ÎN plus, producătorilor de vinuri nu le-au fost comunicate constatările făcute. Rezultatele examinării au fost contestate de Federaţie, dar la doua comisie concluzia a fost aceeaşi, că vinurile nu sunt IG şi DOC. Un alt lucru cu semne de întrebare este că la vinurile examinate nu au existat contra-probe, pentru a se putea analiza ulterior din nou vinurile. ”Federaţia Viticultorii a solicitat constituirea unei comisii în care să fie reprezentată, dar această solicitare a noastră a fost refuzată. Noi contestăm modul în care s-a făcut clasarea vinurilor, deoarece a fost făcută de persoane care nu au lucrat niciodată într-o cramă, care nu au experienţă în vinurile din Vrancea. După ce prima comisie a considerat că vinurile nu sunt de calitate, toate vinurile au fost degustate de specialistul Federaţiei Viticultorii şi s-a constatat că sunt corespunzătoare din punct de vedere organoleptic şi fizico-chimic”, a afirmat preşedintele Federaţiei Viticultorii, Toader Manole. Acesta ne-a precizat că pe listă se află producători cunoscuţi din Vrancea, ce desfăşoară astfel de activităţi de 30-40 de ani, fiind puţin probabil să greşească. Toader Manole a solicitat Ministerului Agriculturii să găsească o soluţie de deblocare a acestei situaţii, altfel s-ar putea ajunge la un proces, deoarece interesele producătorilor de vin sunt grav afectate. Un litru de vin IG şi DOC pleacă de la producător cu un preţ de 2,5 lei, în timp ce pentru un vin de masă preţul este de doar 0,9 lei. Vânzarea la acest preţ înseamnă pierderi foarte mari. (M. BOICU)