Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Nivelul salarial influenţează rata plecărilor din centrele de outsourcing

Ziarul de Vrancea
3 apr 2016 749 vizualizări
Salariile în domeniul outsourcing se situează între 600-800 de euro net pe lună, susţine Vladimir Sterescu, country manager la CGS

Computer Generated Solutions (CGS), companie de servicii de externalizare cu 3.000 de salariaţi în birourile din Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Târgu-Jiu, se confruntă cu o fluctuaţie de personal în medie de 42% pe an, potrivit lui Vladimir Sterescu, country manager. Media globală a fluctuaţiei de personal din industria centrelor de servicii este de 60% pe an. "Liniile de business unde sunt externalizate activităţile financiare sau activităţile de suport tehnic au cea mai mică fluctuaţie de personal, sub 15% pe an, în timp ce zona de relaţii cu clienţii sau zona de vânzări înregistrează o fluctuaţie care poate ajunge şi la 60% pe an", spune Sterescu. Potrivit acestuia, în România, nivelul salarial are implicaţii foarte mari în rata de plecări: "Nivelul salarial în businessul de outsourcing este dictat de limba străină pentru care o persoană este angajată. În funcţie de aceasta, salariile diferă. Astfel, în timp ce engleza se situează la un nivel scăzut, o limbă nordică se află la un nivel foarte ridicat. Cu cât salariu este mai mare, rata de plecare este mai mică. În serviciile de suport tehnic şi financiar salariile se situează între 600-800 de euro net pe lună." În ultima vreme s- a constatat că pe anumite linii de business, pentru anumite limbi străine, diferenţa de cost a muncii atunci când o firmă externalizează din strainătate către România începe să se micşoreze: "Trebuie să începem să fim atenţi la acest lucru. Trebuie să fim atenţi la ritmul cu care creştem salariile, pentru că la un moment dat riscăm să ne pierdem avantajul competitiv şi financiar. În final, totul se reduce la o ecuaţie pur financiară." CGS este prezentă pe piaţa locală din 2006, de când a preluat compania de call cenîter Easy Call fondată de Vladimir Sterescu.
Anul trecut, CGS România a avut o cifră de afaceri de aproximativ 50 de mil. de dolari, cu o creştere de pană în 10% comparativ cu 2014, potrivit managerului companiei.

Patru inspectori ANAF, urmăriţi penal în dosarul lui Florian Walter

Patru inspectori din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au fost puşi sub urmărire penală, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în dosarul omului de afaceri Florian Walter, au declarat surse judiciare. În acest dosar, Florian Walter este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în legătură cu activitatea societăţii Romprest. Potrivit surselor judiciare, inspectorii ANAF au fost puşi sub urmărire penală pentru presupuse fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual. Cătălin Cercel, Iulian Dinuţ (inspectori antifraudă la Direcţia de Control Fiscal, potrivit datelor publicate de ANAF), Alexandru Bălan şi Gheorghe Dorel Ioja (angajaţi ai Direcţiei Operaţiuni Intracomunitare, potrivit datelor publicate de ANAF) au făcut parte din echipele de control trimise la societatea Romprest şi la firme partenere pe parcursul anului 2014. Conform acestora, există, printre altele, suspiciuni că inspectorii au trecut date nereale în actele de control. Potrivit surselor citate, unul dintre ei ar fi recunoscut, parţial, presupusele fapte în faţa procurorilor anticorupţie.
În luna mai a anului 2015, atunci când a fost anunţată ancheta la societatea Romprest, ANAF susţinea, printr-un comunicat de presă, că "ROMPREST SERVICE SA a făcut obiectul verificărilor derulate de către Direcţia generală antifraudă fiscală, în perioada 20.08- 11.12.2014, concretizate în 16 acţiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către societate raportat la relaţiile comerciale desfăşurate cu societăţile LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL si EURO GRUP SRL in anii 2012 – 2014, respectiv lanţurile comerciale TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL- JIF SRL- EURO GRUP SRL- COMPANIA ROMPREST SERVICE SA şi TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL- BRYANA EURO INVEST SRL- EURO GRUP SRL." Rezultatele controalelor făcute de Fisc au stat atunci la baza dosarului penal instrumentat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Ploieşti, anchetă din care a fost disjunsă şi trimisă la DNA - structura centrală partea care îl inscrimina pe omul de afaceri Florian Walter, acţionarul majoritar al Romprest. Dosarul de la DIICOT Ploieşti a fost trimis în judecată în iunie 2015, cu 18 persoane în calitate de inculpaţi. În cazul lui Florian Walter şi a celor patru inspectori ANAF ancheta este încă în faza de cercetări la DNA. Potrivit surselor judiciare, în dosarul de la DNA se aşteaptă acum rezultatele la o expertiză financiar-contabilă dispusă de procurorul de caz.

Masa salarială a ajuns la 52 miliarde euro în 2015

Masa salarială totală din România a ajuns anul trecut la valoarea de 51,7 miliarde de euro (în creştere cu circa 6% faţă de anul 2014), ajungând la o pondere de 31,2% din PIB, potrivit datelor provizorii publicate de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Faţă de anul 2014, masa salarială din România a crescut cu 2,9 miliarde de euro, ca urmare a creşterilor succesive de salarii din sectorul bugetar, dar şi ca urmare a creşterii salariului minim. „Anul trecut au fost vreo şapte tipuri de creştere a salariilor în sectorul bugetar, unele la începutul anului, unele începând cu luna octombrie şi altele din decembrie. În plus, s-au pierdut o serie de procese în favoarea angajaţilor şi cred că sumele primite eşalonat de angajaţii din sectorul bugetar intră tot în calculul masei salariale”, a spus Bogdan Hossu, liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa. Anul trecut, salariul minim a crescut de două ori, o dată cu 8,3% (până la 975 de lei brut pe lună în perioada ianuarie-iulie) şi încă o dată cu 7,7% (până la 1.050 de lei brut pe lună). Deşi masa salarială a României a crescut în ultimul an, angajaţii români mai au de „recuperat” încă 4,2 miliarde de euro pierdute faţă de anul 2008, când masa salarială a ajuns la 55,9 miliarde de euro, acela fiind cel mai ridicat nivel înregistrat din 2004 până în prezent (potrivit datelor disponibile pe site-ul Eurostat).

Românii încep să utilizeze tot mai mult dispozitivele mobile pentru informare, în cazul călatoriilor

Peste o treime dintre căutările realizate pe internet de români în ceea ce priveşte călătoriile au fost făcute de pe dispozitive mobile, aproape dublu faţă de 2014, România fiind înaintea Ungariei, Slovaciei, Cehiei sau Poloniei, aflate sub 30%, potrivit unui studiu intern al Google. „O treime dintre utilizatorii români, care caută informaţii legate de turism, utilizează mobilul, procentul dublându-se în 2015 faţă de 2014. Creşterea din fiecare ţară este însă foarte mare, aproape dublă. Ne aşteptam să fie aşa pentru că adopţia dispozitivelor mobile este tot mai mare“, a spus Dan Bulucea, country manager al Google România. Printre cele mai căutate categorii din domeniul turismului de pe mobil se numără serviciile de taxi, excursiile de la destinaţie, vremea, destinaţii, închirieri şi zone de camping. Pentru agenţiile de turism aceste date arată o schimbare a comportamentului consumatorilor care a venit odată cu creşterea gradului de penetrare a dispozitivelor mobile, în special a smartphone-urilor, care a ajuns la 46% în 2015. În aceste condiţii smartphone-urile şi tabletele au în prezent implicaţii directe în businessurile lor.

Google a lansat un serviciu de telefonie fixă

Gigantul american de internet Google a anunţat marţi că oferă utilizatorilor săi din Statele Unite un serviciu de telefonie fixă pentru oraşele americane unde oferă şi servicii de internet de mare viteză prin fibră optică, scrie AFP.
Serviciul, denumit Fiber Phone, se află situat în mediul online, mai precis în ''Cloud'', dispunând astfel de unele funcţii suplimentare cum ar fi transcrierea mesajelor vocale şi expedierea acestora prin mesaje text (SMS) sau prin e-mail, precum şi conexiune automată cu telefonul mobil când utilizatorul este departe de casă. "Dacă telefoanele mobile ne împing spre viitor, telefonul fix rămâne încă important pentru numeroase familii", conform unui mesaj publicat marţi de Google. Google a anunţat un tarif de 10 dolari pe lună pentru apeluri nelimitate în interiorul Statelor Unite şi preţuri accesibile pentru apeluri internaţionale. Fiber Phone va fi lansat iniţial pe unele site-uri din Statele Unite, însă obiectivul este să devină o opţiune complementară propusă tuturor oraşelor din SUA unde gigantul informatic instalează reţeaua sa experimentală de mare viteză prin fibră optică Google Fiber. Proiectul Google Fiber, iniţiat în 2012, este astăzi funcţional doar în patru oraşe (Atlanta, Austin, Kansas City şi Provo), însă compania are planuri de extindere şi în alte regiuni şi oraşe din SUA. Nu este prima incursiune a celor de la Google pe tărâmul serviciilor de telefonie, existând deja serviciul online Google Voice, care permite comutarea mai multor linii telefonice către un număr unic, dar şi serviciul de telefonie mobilă ''Project Fi''.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.