Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Aproape unul din zece alimente este neconform

Ziarul de Vrancea
1 apr 2016 610 vizualizări
Neregulile scoase la iveală de verificările Protecţiei Consumatorului vizează umiditate, conţinutul de grăsimi şi conţinutul de sare

ANPC a găsit nereguli la doar 8 la sută din alimentele analizate în laborator, în urma controalelor efectuate în 2015, deşi ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat că Romania este o "piaţa în care importatorii aduc produse la sfarşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit". Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) în urma celor 4.620 de controale la supermarketuri şi hypermarketuri, desfăşurate în 2015 s-au încheiat 1.607 procese verbale de constatare a contravenţiei. Asta în condiţiile în care ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat într-un interviu acordat Ziarului Financiar, că Romania este „o piaţă de mana a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”. „ANPC a desfăşurat 56 de controale tematice la nivel naţional, respectiv 30 de controale în domeniul produselor şi serviciilor alimentare (54%), 26 de controale în domeniul produselor şi servicii nealimentare (46%). Pe langa aceste controale au fost efectuate şi controalele la nivel local (regional sau/şi judeţean), controale în cadrul comandamentelor de vară şi iarnă, cercetarea reclamaţiilor primite de la consumatori, precum şi extinderea controalelor în urma abaterilor constatate. În cadrul acţiunilor tematice de control au fost verificaţi peste 41.788 operatori economici din care au fost sancţionati 25.000 de operatori economici, valoarea amenzilor fiind de 47,4 milionae lei, iar valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare a fost de 7,72 milioane lei”, se arată în sursa citată. Potrivit ANPC au avut loc 30 de acţiuni de control cu privire atat la conformitatea, modul de comercializare şi etichetare a produselor alimentare, cat şi cu privire la calitatea serviciilor de alimentaţie publică şi colectivă. Au fost prelevate 867 de probe de produse alimentare (produse din carne, lapte şi produse lactate, orez, pastă de tomate, cacao şi ciocolată etc), iar la circa 8% dintre acestea s-a constatat neîncadrarea în prevederile legale în vigoare în ceea ce priveşte umiditate, conţinutul de grăsimi şi conţinutul de sare, informează ANPC. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat miercuri într-un interviu acordat ZF că „Romania este o piaţă de mana a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate. Aici este o piaţă în care importatorii se orientează şi aduc produse la sfarşit de termen de valabilitate sau chiar depăşit. În Romania sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la branză, iar branza se bagă din nou la vanzare. Statul nu-şi face datotria, ANPC-ul nu şi-o face. Alţii controlează ce intră din Romania, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alţii?“.

Vanzările de smartphone-uri bat pasul pe loc

Vanzările mondiale de smartphone-uri vor înregistra în acest an o creştere mai mică de 10%, pentru prima dată în istorie, potrivit estimărilor companiei de cercetare Gartner Inc., publicate joi, informează Reuters. Conform sursei citate, vanzările de smartphones vor creşte cu doar 7% în acest an pană la 1,5 miliarde unităţi, afectate de stagnarea vanzărilor pe pieţele cruciale din China şi America de Nord. În ceea ce priveşte piaţa totală de telefoane mobile, Gartner estimează că aceasta va ajunge la 1,9 miliarde unităţi în 2016. În timp ce situaţia nu pare a fi una bună pentru smartphone-uri, în cazul PC-urilor lucrurile par a evolua în sens opus. "În 2016, piaţa de PC-uri va traversa ultimul an de declin înainte de a reveni pe creştere în 2017", susţine Atwal. Concret, Gartner estimează că în 2016 vor fi livrate un număr total de 284 milioane PC-uri, în scădere cu 1,5% comparativ cu 2015, dar vor reveni pe creştere în 2017. La randul său, o altă firmă de cercetare de piaţă, IDC a estimat şi ea că piaţa de PC-uri va înregistra un declin de 5,4% în 2016.

Creşterea salariului minim în Marea Britanie pune economia în pericol

Economia Marii Britanii va reduce numărul de angajaţi, dar va fi mai eficientă pentru că se va investi mai mult în tehnologie, odată cu măsura de creştere a salariului minim, intrată în vigoare ieri, scrie Bloomberg.Aceasta este prognoza majorătiţii economiştilor, în condiţiile în care guvernul lui David Cameron creşte nivelul de bază de salarizare la 7,20 lire pe oră de la 6,70, cea mai mare creştere din ultimii opt ani. 70% dintre economişti au prezis că afacerile vor face disponibilizări ca urmare a creşterii salariale. Cei mai mulţi economişti au spus că productivitatea firmelor va creşte, pentru că vor investi în tehnologie în loc de muncitori. Creşterea extrem de slabă a productivităţii a ţinut economia britanică înapoi, deşi şomajul a scăzut la un minim al ultimilor 10 ani.

Numărul turiştilor a urcat cu 19%

Sosirile şi înnoptările în unităţile turistice din ţară au înregistrat creşteri în luna februarie, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, cu 19,2%, respectiv 16,9%, potrivit datelor comunicate vineri de INS. Sosirile înregistrate în unităţile turistice din ţară, în luna februarie 2016, au însumat 630,7 mii, în creştere cu19,2% faţă de cele din luna februarie 2015. Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor romani în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna februarie 79,4%, în timp ce turiştii străini au reprezentat20,6 % , ponderi similare cu cele din luna februarie 2015. În ceea ce priveşte sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa, respectiv 77,7%, dintre aceştia, 85,1% au fost din ţările aparţinand
Uniunii Europene. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna februarie 2016 au însumat 1247,7mii, în creştere cu 16,9% faţă de cele din luna februarie 2015. Din numărultotal de înnoptări, înnoptările turiştilor romani în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna februarie 2016,79,4%, în timp ce înnoptările turiştilor străini
au reprezentat 20,6%.

Europenii au început să cumpere din nou aur

Europenii, care se luptă cu o criză a refugiaţilor şi cu rate negative la dobanzi, au început să cumpere aur ca o investiţie sigură, conform unei companii de cercetare din Austria, care se aşteaptă ca cererea pentru metalul preţios să rămană puternică de-a lungul anului, scrie Bloomberg."Dobanzile sunt negative, iar în acest moment oamenii nu văd niciun beneficiu din a-şi ţine banii oriunde, dar în acelaşi timp sunt îngrijoraţi pentru viitor”. Vor să investească, dar vor să îşi ştie banii în siguranţă", a spus Andrea Lang, director în cadrul firmei Austrian Mint. Preţul aurului a crescut cu 16% în primul trimestru, avand cea mai bună performanţă din ultimii 30 de ani, în mijlocul unei perioade agitate şi de incertitudine economică. Europa se confruntă cu un aflux masiv de imigranţă din Orinetul Mijlociu, peste un milion de oameni intrand în Germania numai anul trecut, cel mai mult de la Al Doilea Război Mondial încoace.

Chinezii nu mai vor hotelurile Starwood

Competiţia, dintre Marriott International Inc şi chinezii de la Anbang Insurance Group, s-a încheiat cu ieşirea din cursa pentru achiziţionarea Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc a grupului Anbang, care şi-a retras oferta de 14 miliarde de dolari, conform Reuters.Anbang a licitat împreună cu fondurile de capital privat J.C. Flowers şi Primavera Capital Ltd. Aceştia au oferit 82,75 dolari per acţiune faţă de oferta Marriott care era de 75 de dolari per acţiune. Cu toate acestea în cursul celor trei oferte pe care Anbang le-a făcut lanţului hotelier Starwood, chinezilor le-a fost ridicată de fiecare dată întrebarea asupra modului în care îşi vor finanţa oferta, cei de la Starwood dorind să ştie precis de unde vor veni banii. Ultima ofertă făcută de către grupul Anbang Insurance, în data de 26 Martie, a fost de 14 miliarde de dolari, aceştia au supralicitat în “răfuiala” ofertelor dintre ei şi Marriott, dar spre sfarşit au renunţat. Conform declaraţiei lui Fred Hu pentru Reuters, preşedintele Primavera Capital Ltd: “motivul pentru retragere este simplu – Anbang nu este interesat să ia parte intr-un război de licitare prelungit.”

Industria oţelului riscă să intre într-o nouă "eră glaciară"

Criza care a cuprins industria globală a oţelului este atat de severă că unul dintre principalii jucători din China a avertizat că o nouă "eră glaciară" va veni, în condiţiile în care turnătoriile se luptă pentru supravieţuire, scrie Bloomberg. "În 2015, China a avut parte de o încetinire a creşterii economice, precum şi un exces în producţia de oţel, ceea ce a cauzat industria domestică şi cea externă să intre într-o eră glaciară", a spus gigantul Angang Steel după ce a raportat o pierdere de 710 milioane de dolari pe anul trecut. Printre motivele enumerate de gigant sunt provocăriile masive din industrie, competiţia crancenă şi condiţii dificile de supravieţuire. Cererea pentru oţel s-a diminuat în China pentru prima oară într-o generaţie, în condiţiile în care economia a încetinit şi guvernul vrea să îndrepte ţara spre consum. Luptandu-se cu scăderea cererii domestice, producătorii din China, care furnizează jumătate din totalul la nivel global, au exportat volume record de oţel, intensificand competiţia pe toate continentele. Preţurile de referinţă pentru oţel au scăzut cu 31% anul trecut în China, ceea ce a redus substanţial profituriloe producătorilor şi a forţat guvernul să intervină pentru a opri supraproducţia.

CertAsig şi-a majorat cu 12% volumul total de prime subscrise

Compania de asigurări CertAsig, cu o cotă de 2% din piaţa asigurărilor generale în Romania, şi-a majorat anul trecut volumul total de prime subscrise cu 12%, ajungand la un total de 14.5 milioane euro, potrivit unui comunicat al companiei. Din cele peste 6.000 de companii care şi-au asigurat fabricile, clădirile, bunurile, mărfurile, angajaţii, contractele sau afacerile în derulare la CertAsig, 99% au ales produsele companiei prin intermediul brokerilor de asigurare. “2015 a fost al 6-lea an consecutiv de creştere a primelor subscrise pentru CertAsig. Ne-am concentrat în continuare pe subscrierea de business de calitate, şi nu de „business cu orice preţ”. Experienţa noastră în asigurări corporate şi abordarea pragmatică sunt avantaje puternice pe care clienţii şi brokerii le apreciază din ce în ce mai mult“, spune James Grindley, CEO CertAsig


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.