Economic

Isărescu: Vrem să evitam dobanzile negative la depozite

Ziarul de Vrancea
1 apr 2016 917 vizualizări
Guvernatorul BNR susţine că va face presiuni pentru ieftinirea creditelor

Banca Naţională a Romaniei ia în calcul îngustarea coridorului din jurul dobanzii de politică monetară, în perioada următoare, pentru a contracara presiunile inflaţioniste estimate pentru anul 2017, măsură care ar ajuta la evitarea dobanzilor negative la depozite în Romania şi la ieftinirea creditelor, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. În opinia acestuia, o astfel de decizie nu poate fi considerată o întărire a politicii monetare, ci o recalibrare a acesteia. "Deocamdată nu avem nicio modificare importantă (de politică monetară — n.r.). Vom avea detalii în luna mai. Între timp, şi ca urmare a discuţiilor cu organismele financiare internaţionale, s-a conturat un prim pas spre o îngustare a coridorului de dobandă. Semnificaţia este clară, arată că întărim puterea de semnal pe care trebuie să o aibă rata de dobandă de politică monetară. Între timp, pană ce o asemenea măsură va fi luată, va trebui să clarificăm, inclusiv cu opinia publică, ce altă semnificaţie are o asemenea îngustare", a explicat Mugur Isărescu. Guvernatorul a subliniat că anumiţi analişti susţin că o asemenea îngustare ar însemna întărirea politicii monetare. Guvernatorul a admis că o creştere a ratei de dobandă pentru facilitatea de depozit, spre exemplu cu 0,25 puncte procentuale, de la 0,25% în prezent la 0,5%, ar putea să fie trecută la capitolul înăsprire sau întărire. În opinia BNR, însă, acesta ar fi un semnal clar că instituţia se opune ca în Romania să se ajungă la dobanzi negative la depozite. "Şi acest lucru ar putea fi trecut de analişti la capitolul întărire, dar eu spun că ar fi mai degrabă o recalibrare cu ceea ce am declarat", a subliniat guvernatorul BNR. El a ţinut să reamintească faptul că nu există pericol de deflaţie în Romania, în condiţiile în care atat salariile cat şi consumul cresc, fiind vorba doar de o inflaţie negativă tranzitorie. În ceea ce priveşte partea superioară a coridorului, dintre dobanda de politica monetară şi rata Lombard, la care se împrumută băncile de la banca centrală, în cazul în care coridorul rămane simetric, o îngustare de 0,25 de puncte înseamnă că rata Lombard scade la 3%, ceea ce înseamnă o ieftinire a creditelor. "Dacă dobanda la facilitatea de depozit reprezintă un fel de minim pentru depozite, rata Lombard este un fel de minim la credit. Reducerea la Lombard categoric nu înseamnă întărire, ci mai degrabă invers, se mai ieftinesc creditele", a explicat guvernatorul BNR. În acest moment, coridorul din jurul dobanzii de politică monetară este de 1,5 puncte procentuale în jurul dobanzii de politică monetară de 1,75%. Astfel, dobanda pentru facilitatea de depozit este de 0,25%, iar pentru facilitatea de credit (Lombard) este de 3,25%.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.