Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Numărul romanilor care fac zilnic plăţi cu cardul a crescut

Ziarul de Vrancea
30 mar 2016 938 vizualizări
Clienţii par să înceapă să migreze dinspre numerar înspre plăţile electronice dacă luăm în considerare faptul că 85% dintre respondenţi afirmă că utilizează cardul pentru plata cumpărăturilor curente

Numărul romanilor care fac zilnic plăţi cu cardul a crescut cu 45% între martie şi decembrie 2015. Unu din cinci romani utilizează cardul pentru plata cumpărăturilor cu valori mai mici de 10 lei, cele mai uzuale plăţi cu cardul fiind de valoare mică, pentru achiziţii de pană în 75 de lei. Potrivit studiului realizat de MasterCard, trei sferturi dintre participanţii la cercetare afirmă că, de regulă, utilizează cardul pentru achiziţionarea unor cumpărături de pană la 75 lei, aceasta fiind o tendinţă încurajatoare, care arată o schimbare de mentalitate la nivelul pieţei locale. Clienţii par să înceapă să migreze dinspre numerar înspre plăţile electronice dacă luăm în considerare faptul că 85% dintre respondenţi afirmă că utilizează cardul pentru plata cumpărăturilor curente. De altfel, 4 din 5 romani preferă cardurile pentru că astfel evită să poarte numerar asupra lor, în timp ce 67% apreciază uşurinţa cu care sunt realizate plăţile în acest fel. Potrivit studiului, cardurile sunt tot mai des utilizate pentru plata cumpărăturilor cotidiene. În decembrie 2015, numărul celor care efectuau zilnic plăţi cu cardul era cu 45% mai mare faţă de luna martie a aceluiaşi an. Acest rezultat indică o evoluţie îmbucurătoare la nivelul pieţei, susţinută şi de faptul că ponderea romanilor care deţin un card bancar a fost în creştere pe parcursul lui 2015, ajungand în luna decembrie pană la 95% în randul adulţilor care locuiesc în zonele urbane din Romania şi care folosesc internetul. ”Boom-ul anului trecut în piaţa de carduri din Romania aparţine segmentului contactless. Simplă, rapidă şi sigură, metoda de plată contactless devine una dintre metodele preferate de plată ale utilizatorilor de carduri. Între primul şi ultimul trimestru ale anului trecut, ponderea respondenţilor care afirmau că obişnuiesc să efectueze plăţi contactless a crescut cu 160%”, se arată în comunicat. În decembrie 2015, 4 din 10 respondenţi se declarau obişnuiţi să efectueze plăţi contactless, confirmand tendinţa de creştere în popularitate a acestei metode de plată. Studiul se bazează pe sondaje Omnibus realizate în lunile martie şi decembrie 2015, în mediul urban, în randul utilizatorilor de Internet cu varsta de peste 18 ani, de compania de cercetare iSense Solutions, pentru MasterCard.

ANAF a colectat anul trecut 196 miliarde lei, cu 7,8% mai mult

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat anul trecut 196,8 miliarde lei (43,73 miliarde de euro), cu 7,8% mai mult decat în 2014, ponderea veniturilor bugetare în PIB ajungand la aproape 28%, cu 0,5 puncte peste nivelul din anul precedent, se arată într-un comunicat al ANAF. Încasările din TVA la bugetul de stat au crescut cu 12%, la 57,13 miliarde de lei (12,69 mld euro), iar cele din impozit pe profit au crescut cu 13%, pană la 12,33 miliarde de lei (3,06 mld euro). La sumele atrase la buget au contribuit structurile inspecţiei fiscale, care au stabilit obligaţii suplimentare de peste 18,9 miliarde lei şi au diminuat pierderea fiscală declarată cu peste 2,69 miliarde lei. De asemenea, inspectorii ANAF au destructurat reţele tranzacţionale frauduloase şi au stabilit prejudicii de peste cinci miliarde lei (1,2 mld euro), valoarea actelor de sesizare cu prejudiciu mai mare de un milion de euro reprezentand 87,6% în total prejudicii identificate. Anul trecut, 350 de persoane fizice au fost identificate cu venituri nejustificate, totalizand peste 20 milioane de lei. Prin structurile vamale au fost confiscate 4,58 milioane de ţigarete de contrabandă. În cadrul Proiectului de Modernizare a Administraţiei Fiscale (RAMP) au fost încheiate opt contracte, atat pentru consultanţă (AARC Consultancy), cat şi pentru furnizare de bunuri (1.600 staţii de lucru, 3 servere de test etc) şi servicii tehnice aferente. De asemenea, în cadrul Acordului guvernamental Delivery Unit, 44 de unităţi fiscale au implementat şi operaţionalizat conceptul de “ghişeu unic”. ANAF trebuie să se clădească pe acei oameni care îşi fac treaba cinstit, transparent, fără să abuzeze de o putere pe care o are, dar fără să închidă ochii sau să fie prea flexibili atunci cand, reprezentand statul, trebuie să fie în măsură să ia decizii şi să tranşeze, a spus premierul Dacian Cioloş. Prim-ministrul a făcut aceste afirmaţii, marţi, în cuvantarea susţinută la prezentarea raportului anual al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). "Aţi cunoscut un proces de restructurare, de modernizare, sunteţi încă în acest proces de restructurare şi de modernizare şi deja în ultima vreme aţi demonstrat că, folosind aceste instrumente moderne pe care le aveţi la dispoziţie, cu competenţă şi cu onestitate vă puteţi face treaba", a afirmat Dacian Cioloş.

Symantec: Unul din 125 de email-uri trimise are incluse fişiere de tip malware

Rata malware-ului în email-uri a continuat să crească în primele două luni ale anului, iar distribuirea manuală a rămas cel mai întalnit tip de înşelătorie în social media, în timp ce numărul atacurilor de tip spam şi phishing au fost în scădere, conform raportului Symantec Intelligence.  În total, unul din 125 email-uri trimise, în primele două luni ale anului, a conţinut malware şi aproximativ 1.749 de atacuri web au fost blocate zilnic.  În ceea ce priveşte social media, înşelătoriile distribuite manual au continuat să fie cele mai frecvente şi au reprezentat aproape 56% din toate atacurile din social media.  În cazul organizaţiilor, cu 1.501-2.500 angajaţi, rata a fost chiar mai ridicată, unul din 76 de email-uri fiind afectat de malware. Din punct de vedere al industriei, retailul şi construcţiile au înregistrat cea mai mare rată de malware, de unul din 97 de email-uri primite. Specialiştii Symantec apreciază că acestea se numără, totodată, printre primele trei industrii afectate de atacuri de tip spam, după sectorul minier. În acelaşi timp, rata de spam şi phishing au scăzut uşor, cea din urmă înregistrand cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, conform analizei Symantec referitoare la ameninţări, tendinţe privind securitatea cibernetică şi tendinţe economice cu potenţial dăunător. ”Natura ameninţărilor cibernetice este în continuă schimbare, uneori apar noi tehnici de atac, iar în alte cazuri atacatorii recurg la tehnici vechi, pentru a vedea dacă au mai apărut între timp breşe în apărarea celor vizaţi. Dacă într-o lună apar foarte multe variante noi de malware, în alta se pot înmulţi atacurile de tip spear-phishing”, se arată într-un comunicat. Înşelătoriile distribuite manual au fost în continuare dominante în social media şi au reprezentat peste 50% din totalul atacurilor. Acest indice este în scădere faţă de 64,9% cat era în decembrie 2015, însă experţii Symantec au constatat o creştere semnificativă a numărului de oferte false, acestea cumuland 38,6% din atacurile din social media, cu 10% mai mult decat la finalul anului trecut.

BVB, aproape de a promova la statutul de piaţă emergentă

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a anunţat că a primit de la FTSE Russell, furnizor internaţional de indici de acţiuni, o informare despre cea mai recentă evaluare a pieţei de capital din Romania. În adresa primită, FTSE atestă faptul că piaţa locală de capital îndeplineşte opt din cele nouă criterii impuse pentru a promova la statutul de piaţă emergentă (FTSE-Secondary Emerging). Criteriul pe care îl mai are de îndeplinit piaţa locală este cel legat de lichiditate, se arată într-un comunicat al BVB. Potrivit BVB, acest anunţ plasează piaţa locală de capital la un pas distanţă de a fi inclusă pe “lista scurtă“ (Watch List) de către FTSE Russell. “Această realizare a fost posibilă datorită existenţei unui program de modernizare a pieţei de capital romanesti. Programul a fost lansat la sfarşitul anului 2013 şi a generat mai multe rezultate, implementate de Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi alte instituţii, inclusiv autorităţi publice, precum şi de către Parlamentul Romaniei. În mod similar, ceea ce este încă necesar este un program de stat pentru privatizarea economiei prin intermediul pieţei de capital," a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti. Includerea Romaniei pe Lista scurtă pentru promovare, de către instituţiile internaţionale de evaluare, reprezintă un obiectiv strategic al Bursei de Valori Bucureşti, cu şanse ridicate sa atragă un val de aprecieri si îmbunătăţirea percepţiei comunităţii internaţionale asupra Romaniei.

Lupta pentru hotelurile Starwood se incinge

Chinezii de la Anbang Insurance tocmai au supralicitat pentru hotelurile Starwood, suma totală oferită ajungand la 14 miliarde de dolari cash pentru lanţul de lux, într-un ”război” al ofertelor cu Marriott, scrie Wall Street Journal. Anbang a devenit un nume sonor în peisajul internaţional în ultimii ani după ce a cheltuit miliarde de dolari pentru a achiziţiona asiguratori şi hoteluri în jurul lumii. În februarie anul trecut, compania chineză a cheltuit aproape 2 miliarde de dolari pentru a cumpăra hotelul Waldorf Astoria, cel mai mare preţ plătit în istorie pentru un singur hotel din SUA. Starwood a anunţat că Anbang a făcut luni o nouă ofertă de 14 miliarde de dolari cash pentru achiziţia lanţului hotelier, în ceea ce continuă a fi un război al ofertelor cu Marriott International, pornit la începutul lunii. Reprezentanţii Starwood au spus că oferta din partea grupului Anbang include şi fonduri de investiţii precum J.C. Flowers şi Primavera Capital. Marriott a anunţat că îşi păstrează cea mai recentă ofertă de cash şi acţiuni, în valoare de 13,6 miliarde de dolari, despre care lanţul hotelier spune că oferă ”valoare mai mare pe termen lung”.

Preţul materiilor prime riscă să se prăbuşească

Materiile prime, inclusiv petrolul şi cuprul, riscă pierderi majore, în condiţiile în care avantul recent nu are o fundaţie puternică, potrivit Barclays, care a avertizat că preţurile vor scădea în condiţiile în care investitorii se vor grăbi înspre exituri. Cuprul ar putea scădea cu 4.000 de dolari tonam de la 4.945 dolari cu cat se tranzacţiona la Londra săptămana trecută, în timp ce preţul barilului de petrol ar putea ajunge din nou la 30 de dolari. Riscul major este ca materiile prime să fie pe lista de lichidare a investitorilor, ceea ce ar duce la consecinţe extrem de dure. ”Investitorii au fost atraşi de materiile prime ca fiind unele dintre cele mai performante active în 2016 pană acum. Totuşi, în absenţaţ unor îmbunătăţiri fundamentale, este puţin probabil ca caştigurile din T1 să se repete şi în trimestrul al doilea al anului, ceea ce face materiile prime vulnerabile în faţa unui val de exituri”, se arată în raportul Barclays. Preţurile materiilor prime au urcat după ce în ianuarie au atins minimul ultimilor 25 de ani, pe fondul speculaţiilor că preţurile ar fi putut atins cel mai de jos prag posibil, după o pierdere de 11% în T4 din 2015 şi de 14% în T3. În ianuarie şi februarie anul acesta, petrolul şi cupruil şi-au revenit, iar Barclay estimează că cele două luni din debutul anului reprezintă cel mai puternic start din 2011 pană în prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.