Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Instanţa nu iartă cartelul petroliştilor

Ziarul de Vrancea
24 mar 2016 744 vizualizări
Consiliul Concurenţei a caştigat irevocabil procesul cu OMV Petrom Marketing

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către compania OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii,opera benzinăriile OMV), prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenţei emis ieri, instanţa a mai decis reducerea amenzii aplicată de Consiliul Concurenţei, de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei. La sfarşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atat Legea Concurenţei, cat şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.  Astfel, SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii, opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) a fost sancţionată cu 366,5 milioane lei, SC OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii, opera benzinăriile OMV) a fost sancţionată cu 137,2 milioane lei, SC Rompetrol Downstream SRL a fost sancţionată cu 159,5 milioane lei, SC Lukoil Romania SRL a fost sancţionată cu 136,8 milioane lei, SC Mol Romania Petroleum Products SRL a fost sancţionată cu 80,2 milioane lei şi SC ENI Romania SRL a fost sancţionată cu 11,1 milioane lei. Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

UDMR vrea ca evazioniştii să fie iertaţi la prima abatere

Sancţiunile în cazul primului control făcut de ANAF la agenţii economici ar putea fi eliminate, urmand a fi elaborat un plan de acţiune în baza căruia antreprenorul să beneficieze de ''oportunitatea de a repara neregulile, infracţiunile comise'', potrivit unui proiect de lege iniţiat de UDMR. "UDMR propune rescrierea principiului folosit pană în prezent de autorităţile din domeniul fiscal în controalele efectuate la agenţii economici şi introducerea unei proceduri noi, care este deja implementată şi funcţională în ţările occidentale. În proiectul nostru de lege înregistrat, cerem ca ANAF să nu acorde amenzi la prima inspecţie a agenţilor economici, ci să elaboreze un plan de acţiune în baza căruia antreprenorul respectiv să beneficieze de oportunitatea de a repara neregulile, infracţiunile comise", a declarat deputatul UDMR Szabo Odon, iniţiatorul legii. Szabo Odon consideră că sistemul actual practicat de ANAF este abuziv, nu sprijină activitatea antreprenorilor şi că este "o formă vicioasă, balcanică" de verificare, prin care se încearcă "în mod perfid" îmbogăţirea vistieriei de stat," invocand termenii legii".  "În sistemul de control practicat de ANAF trebuie să existe o atitudine constructivă, educativă şi nu una de tip balcanic, prin care se încearcă amendarea cu orice preţ a agentului economic. Dacă cineva greşeşte, trebuie să i se atragă atenţia, respectiv trebuie informat, educat să acţioneze conform planului elaborat", a explicat deputatul. Proiectul se bazează pe un model britanic şi nu vizează infracţiuni penale.  Iniţiativa legislativă, depusă la Parlament, este susţinută de toţi membrii grupurilor UDMR şi au subscris toate partidele politice din Parlament, potrivit sursei citate.

Numărul de tranzacţii imobiliare a crescut anul trecut la peste 890.000

Numărul de tranzacţii imobiliare a crescut anul trecut cu peste 65.000 faţă de 2014, fiind înregistrate la nivel naţional 890.169 de contracte de vanzare-cumpărare, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Cele mai multe tranzacţii au avut în Bucureşti (83.312), judeţul Ilfov (57.169) şi judeţul Timiş (44.218). Judeţele cu cele mai puţine imobile tranzacţionate anul trecut sunt Covasna (7.736), Bistriţa-Năsăud(7.898) şi Gorj (9.109).  Numărul ipotecilor şi al privilegiilor înscrise în cartea funciară la nivel naţional s-a cifrat la 185.381, faţă de 151.050 în 2014.  Judeţele în care au fost înscrise în cartea funciară cele mai multe ipoteci şi privilegii sunt Bucureşti – 31.990, Ilfov – 24.413 şi Cluj – 9.918. Judeţele cu cele mai puţine ipoteci şi privilegii sunt Harghita – 805, Teleorman – 909 şi Gorj – 946. În 2015 s-au înregistrat, la nivel naţional, aproximativ 6,4 milioane de operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară, în creştere cu peste 600.000.

Investitorii au pariat aproape 16 miliarde dolari pe căderea lirei sterline

În condiţiile în care viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană este incert, investitori au pariat sume echivalente cu întreaga economiei a Islandei pe căderea lirei sterline la nivelul anilor ’80, scrie Bloomberg. Cel puţin 15,5 miliarde de dolari au fost pariaţi în acest an pe opţiuni care ar putea deveni extrem de profitabile dacă lira sterlină ar scădea după Referendumul din 23 iunie sub valoarea de 1,3502 dolari, un procent de 4% mai jos decat nivelul actual. Peste jumătate dintre poziţii au fost plasate după 20 februarie, data la care s-a fixat referendumul.  Aceste cifre indică ce este în joc, în condiţiile în care investitorii compară posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE, cea mai mare piaţă comună. Anul acesta conceptul de Brexit a făcut lira să scadă mai mult decat orice valută majoră în raport cu dolarul.  „Lira sterlină este un pariu riscant care s-ar putea dovedi caştigător, atat în termen de valoare, cat şi în termen de volatilitate, dar un eventual Brexit este unul dintre evenimentele căruia nu ai cum să-i estimezi amploarea”, a spus Paul Meggysi, un strateg de la JPMorgan Chase.  O scădere a lirei sterline la 1,3502 dolari ar aduce valuta britanică la minimul ultimilor 30 de ani. Traderii estimează că şansele ca lira să atingă acel nivel sunt de 59%, potrivit Bloomberg.  Dacă Marea Britanie va vota să părăsească Uniunea Europeană, chiar şi aceste prognoze sumbre par optimiste în comparaţie cu scăderile pe care le riscă lira sterlină. Dacă rezultatul referendumului va rezulta într-un ”divorţ” între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, este foarte posibil ca Londra să cadă din nou în recesiune, iar lira ar putea scădea pană la 1,15 dolari.

„În ultimii 17 ani nu s-a schimbat nimic în infrastructura Romaniei”

Luigi Vendrami, Network Operations Manager al DHL Express, prezent ierila conferinţa Transport &Logistics 2016, organizată de Ziarul Financiar, spune că din punct de vedere al infrastructurii, în Romania nu s-a schimbat nimic în ultimii 17 ani, chiar dacă volumul mărfurilor a crescut de 20 de ori. "Acum 17 ani sistemul vamal care stă la baza curieratului internaţional uşă-la-uşă era diferit, nu exista niciun fel de informatizare sau automatizare, însă, din păcate, din punct de vedere al infrastructurii Romania nu s-a schimbat deloc, chiar dacă volumul mărfurilor este de 20 de ori mai mare", a spus Vendrami. Economia Romaniei s-a îmbunătăţit, dar lipsa unor politici coerente de dezvoltare a acesteia franează fiecare sector, un exemplu în acest sens fiind stadiul infrastructurii locale, aflate cu mult în urma altor ţări din Uniunea Europeană, afirmă Constantin Isac, vicepreşedintele UNTRR. „Putem să afirmăm că economia Romaniei este mai bună decat înainte, dar din păcate, lipsa unor politici coerente de dezvoltare economică franează fiecare sector. De exemplu, infrastructura. Deşi recunoaştem cu toţii că infrastructura rutieră este înapoiată faţă de ce se întamplă în Uniunea Europeană, aceasta continuă să fie cea mai mare frană în dezvoltarea economică a Romaniei", a spus Isac, la conferinţa Transport &Logistics 2016, organizată de Ziarul Financiar.

Patria Credit a ajuns să deţină 64% din Banca Carpatica

Patria Credit (fosta Nextebank) şi-a majorat participaţia deţinută la banca din Sibiu la 64%, după finalizarea ofertei publice de cumpărare iniţiată la începutul lunii. Instituţia de credit a preluat recent 55% din acţiunile Băncii Carpatica. Patria Credit a cumpărat 205,4 milioane de titluri ale băncii Carpartica de la acţionarii minoritari pentru care a plătit 21,6 milioane de lei. Perioada de derulare a ofertei a fost 2-22 martie şi este intermediată de Intercapital Invest. Preţul oferit de Patria Credit a fost de de 0,105 lei pe acţiune, adică acelaşi nivel oferit în prima etapă de cumpărare derulată la finalul lunii ianuarie în care Patria Credit a achiziţionat 20% din acţiunile băncii din Sibiu. Pe langă achiziţia de acţiuni, Patria Credit a contribuit la majoarea de capital, suma totală cheltuită în această tranzacţie fiind de 122 milioane de lei.

Numărul romanilor care merg la tratamente în Turcia va creşte cu 40%

Numărul romanilor care vor apela la clinici din Turcia pentru diferite tratamente şi intervenţii chirugicale va creşte în acest an cu 40%, peste 2000 de pacienţi optand anual pentru această variantă, se arată într-un comunicat al agenţiei de turism Happy Tour. Preţul tratamentelor variază de la cateva sute de euro pentru internare, cu analize şi diagnostic, la zeci de mii de euro, în cazul unei intervenţii chirurgicale complexe cu tratament medical post operator. Romanii care apelează la intervenţii medicale de orice tip, în cadrul a 33 de clinici din Turcia, beneficiază de o reducere de 50% a transportului prin Turkish Airlines, în cadrul unui program susţinut de guvernul turc. Returnarea cheltuielilor de transport poate fi realizată prin intermediul agenţiei de turism Happy Tour. "Compania de turism Happy Tour este una dintre cele 10 din întreaga lume acreditate de operatorul turc de transport aerian pentru vanzarea de bilete de avion romanilor interesaţi de tratamente medicale în Turcia, începand cu luna martie şi pană la finalul anului”, se arată în comunicatul agenţiei. Programul vizează orice tip de tratament medical şi intervenţie chirurgicală, de la tratamente de detoxifiere, operaţii estetice la intervenţii chirurgicale complexe sau recuperare medicală.










Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către compania OMV Petrom Marketing (la data încălcării legii,opera benzinăriile OMV), prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Concurenţei emis ieri, instanţa a mai decis reducerea amenzii aplicată de Consiliul Concurenţei, de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei. La sfarşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei a sancţionat şase companii petroliere cu amendă de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a constatat că cele şase companii au încălcat atat Legea Concurenţei, cat şi Tratatul de Funcţionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane de pe piaţă a sortimentului de benzină Eco Premium.  Astfel, SC OMV Petrom SA (la data încălcării legii, opera benzinăriile Petrom şi Petrom V) a fost sancţionată cu 366,5 milioane lei, SC OMV Petrom Marketing srl (la data încălcării legii, opera benzinăriile OMV) a fost sancţionată cu 137,2 milioane lei, SC Rompetrol Downstream SRL a fost sancţionată cu 159,5 milioane lei, SC Lukoil Romania SRL a fost sancţionată cu 136,8 milioane lei, SC Mol Romania Petroleum Products SRL a fost sancţionată cu 80,2 milioane lei şi SC ENI Romania SRL a fost sancţionată cu 11,1 milioane lei. Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

UDMR vrea ca evazioniştii să fie iertaţi la prima abatere

Sancţiunile în cazul primului control făcut de ANAF la agenţii economici ar putea fi eliminate, urmand a fi elaborat un plan de acţiune în baza căruia antreprenorul să beneficieze de ''oportunitatea de a repara neregulile, infracţiunile comise'', potrivit unui proiect de lege iniţiat de UDMR. "UDMR propune rescrierea principiului folosit pană în prezent de autorităţile din domeniul fiscal în controalele efectuate la agenţii economici şi introducerea unei proceduri noi, care este deja implementată şi funcţională în ţările occidentale. În proiectul nostru de lege înregistrat, cerem ca ANAF să nu acorde amenzi la prima inspecţie a agenţilor economici, ci să elaboreze un plan de acţiune în baza căruia antreprenorul respectiv să beneficieze de oportunitatea de a repara neregulile, infracţiunile comise", a declarat deputatul UDMR Szabo Odon, iniţiatorul legii. Szabo Odon consideră că sistemul actual practicat de ANAF este abuziv, nu sprijină activitatea antreprenorilor şi că este "o formă vicioasă, balcanică" de verificare, prin care se încearcă "în mod perfid" îmbogăţirea vistieriei de stat," invocand termenii legii".  "În sistemul de control practicat de ANAF trebuie să existe o atitudine constructivă, educativă şi nu una de tip balcanic, prin care se încearcă amendarea cu orice preţ a agentului economic. Dacă cineva greşeşte, trebuie să i se atragă atenţia, respectiv trebuie informat, educat să acţioneze conform planului elaborat", a explicat deputatul. Proiectul se bazează pe un model britanic şi nu vizează infracţiuni penale.  Iniţiativa legislativă, depusă la Parlament, este susţinută de toţi membrii grupurilor UDMR şi au subscris toate partidele politice din Parlament, potrivit sursei citate.

Numărul de tranzacţii imobiliare a crescut anul trecut la peste 890.000

Numărul de tranzacţii imobiliare a crescut anul trecut cu peste 65.000 faţă de 2014, fiind înregistrate la nivel naţional 890.169 de contracte de vanzare-cumpărare, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Cele mai multe tranzacţii au avut în Bucureşti (83.312), judeţul Ilfov (57.169) şi judeţul Timiş (44.218). Judeţele cu cele mai puţine imobile tranzacţionate anul trecut sunt Covasna (7.736), Bistriţa-Năsăud(7.898) şi Gorj (9.109).  Numărul ipotecilor şi al privilegiilor înscrise în cartea funciară la nivel naţional s-a cifrat la 185.381, faţă de 151.050 în 2014.  Judeţele în care au fost înscrise în cartea funciară cele mai multe ipoteci şi privilegii sunt Bucureşti – 31.990, Ilfov – 24.413 şi Cluj – 9.918. Judeţele cu cele mai puţine ipoteci şi privilegii sunt Harghita – 805, Teleorman – 909 şi Gorj – 946. În 2015 s-au înregistrat, la nivel naţional, aproximativ 6,4 milioane de operaţiuni de cadastru şi publicitate imobiliară, în creştere cu peste 600.000.

Investitorii au pariat aproape 16 miliarde dolari pe căderea lirei sterline

În condiţiile în care viitorul Marii Britanii în Uniunea Europeană este incert, investitori au pariat sume echivalente cu întreaga economiei a Islandei pe căderea lirei sterline la nivelul anilor ’80, scrie Bloomberg. Cel puţin 15,5 miliarde de dolari au fost pariaţi în acest an pe opţiuni care ar putea deveni extrem de profitabile dacă lira sterlină ar scădea după Referendumul din 23 iunie sub valoarea de 1,3502 dolari, un procent de 4% mai jos decat nivelul actual. Peste jumătate dintre poziţii au fost plasate după 20 februarie, data la care s-a fixat referendumul.  Aceste cifre indică ce este în joc, în condiţiile în care investitorii compară posibilitatea ieşirii Marii Britanii din UE, cea mai mare piaţă comună. Anul acesta conceptul de Brexit a făcut lira să scadă mai mult decat orice valută majoră în raport cu dolarul.  „Lira sterlină este un pariu riscant care s-ar putea dovedi caştigător, atat în termen de valoare, cat şi în termen de volatilitate, dar un eventual Brexit este unul dintre evenimentele căruia nu ai cum să-i estimezi amploarea”, a spus Paul Meggysi, un strateg de la JPMorgan Chase.  O scădere a lirei sterline la 1,3502 dolari ar aduce valuta britanică la minimul ultimilor 30 de ani. Traderii estimează că şansele ca lira să atingă acel nivel sunt de 59%, potrivit Bloomberg.  Dacă Marea Britanie va vota să părăsească Uniunea Europeană, chiar şi aceste prognoze sumbre par optimiste în comparaţie cu scăderile pe care le riscă lira sterlină. Dacă rezultatul referendumului va rezulta într-un ”divorţ” între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, este foarte posibil ca Londra să cadă din nou în recesiune, iar lira ar putea scădea pană la 1,15 dolari.

„În ultimii 17 ani nu s-a schimbat nimic în infrastructura Romaniei”

Luigi Vendrami, Network Operations Manager al DHL Express, prezent ierila conferinţa Transport &Logistics 2016, organizată de Ziarul Financiar, spune că din punct de vedere al infrastructurii, în Romania nu s-a schimbat nimic în ultimii 17 ani, chiar dacă volumul mărfurilor a crescut de 20 de ori. "Acum 17 ani sistemul vamal care stă la baza curieratului internaţional uşă-la-uşă era diferit, nu exista niciun fel de informatizare sau automatizare, însă, din păcate, din punct de vedere al infrastructurii Romania nu s-a schimbat deloc, chiar dacă volumul mărfurilor este de 20 de ori mai mare", a spus Vendrami. Economia Romaniei s-a îmbunătăţit, dar lipsa unor politici coerente de dezvoltare a acesteia franează fiecare sector, un exemplu în acest sens fiind stadiul infrastructurii locale, aflate cu mult în urma altor ţări din Uniunea Europeană, afirmă Constantin Isac, vicepreşedintele UNTRR. „Putem să afirmăm că economia Romaniei este mai bună decat înainte, dar din păcate, lipsa unor politici coerente de dezvoltare economică franează fiecare sector. De exemplu, infrastructura. Deşi recunoaştem cu toţii că infrastructura rutieră este înapoiată faţă de ce se întamplă în Uniunea Europeană, aceasta continuă să fie cea mai mare frană în dezvoltarea economică a Romaniei", a spus Isac, la conferinţa Transport &Logistics 2016, organizată de Ziarul Financiar.

Patria Credit a ajuns să deţină 64% din Banca Carpatica

Patria Credit (fosta Nextebank) şi-a majorat participaţia deţinută la banca din Sibiu la 64%, după finalizarea ofertei publice de cumpărare iniţiată la începutul lunii. Instituţia de credit a preluat recent 55% din acţiunile Băncii Carpatica. Patria Credit a cumpărat 205,4 milioane de titluri ale băncii Carpartica de la acţionarii minoritari pentru care a plătit 21,6 milioane de lei. Perioada de derulare a ofertei a fost 2-22 martie şi este intermediată de Intercapital Invest. Preţul oferit de Patria Credit a fost de de 0,105 lei pe acţiune, adică acelaşi nivel oferit în prima etapă de cumpărare derulată la finalul lunii ianuarie în care Patria Credit a achiziţionat 20% din acţiunile băncii din Sibiu. Pe langă achiziţia de acţiuni, Patria Credit a contribuit la majoarea de capital, suma totală cheltuită în această tranzacţie fiind de 122 milioane de lei.

Numărul romanilor care merg la tratamente în Turcia va creşte cu 40%

Numărul romanilor care vor apela la clinici din Turcia pentru diferite tratamente şi intervenţii chirugicale va creşte în acest an cu 40%, peste 2000 de pacienţi optand anual pentru această variantă, se arată într-un comunicat al agenţiei de turism Happy Tour. Preţul tratamentelor variază de la cateva sute de euro pentru internare, cu analize şi diagnostic, la zeci de mii de euro, în cazul unei intervenţii chirurgicale complexe cu tratament medical post operator. Romanii care apelează la intervenţii medicale de orice tip, în cadrul a 33 de clinici din Turcia, beneficiază de o reducere de 50% a transportului prin Turkish Airlines, în cadrul unui program susţinut de guvernul turc. Returnarea cheltuielilor de transport poate fi realizată prin intermediul agenţiei de turism Happy Tour. "Compania de turism Happy Tour este una dintre cele 10 din întreaga lume acreditate de operatorul turc de transport aerian pentru vanzarea de bilete de avion romanilor interesaţi de tratamente medicale în Turcia, începand cu luna martie şi pană la finalul anului”, se arată în comunicatul agenţiei. Programul vizează orice tip de tratament medical şi intervenţie chirurgicală, de la tratamente de detoxifiere, operaţii estetice la intervenţii chirurgicale complexe sau recuperare medicală.






































































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.