Economic

Deficitul de "talente" pe piaţa muncii se adanceşte

Ziarul de Vrancea
20 mar 2016 943 vizualizări
”Sunt multe firme care îi primesc pentru a se forma direct în organizaţie, dar tinerii preferă să plece în străinătate”, arată un profesor universitar

Interesul tot mai scăzut manifestat de tinerii liceeni pentru continuarea studiilor a determinat universităţile din ţară să organizeze programe de pregătire pentru examenul de bacalaureat în speranţa că va creşte numărul celor care vor merge la facultate. "Avem facultăţi care derulează de mai mulţi ani pregătiri pentru elevi înainte de bacalaureat şi admitere la facultate, însă foarte puţini sunt interesaţi de aceste pregătiri. Avem şomeri şi avem locuri de muncă neocupate. Este vorba de un dezinteres în a se pregăti. Sunt multe firme care îi primesc pentru a se forma direct în organizaţie, dar tinerii preferă să plece în străinătate, în căutarea unei vieţi mai bune", spune Ioan Carcea, profesor al Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, anul trecut 66% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat examenul de bacalaureat, dintre care 73% din promoţia 2014-2015, iar 27% din promoţiile anterioare. Numărul liceenilor care au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat a scăzut în ultimii zece ani cu peste 30%. În 2014, pentru prima dată din 2011 încoace, sistemul de învăţămant romanesc a reuşit să producă un număr de absolvenţi de bacalaureat peste pragul de 100.000 de persoane. Dacă universităţile se plang de slaba pregătire a celor care ajung la facultate în ultimii ani, pe piaţa muncii deficitul de "talente" se adanceşte, deşi mediul corporatist a apelat în ultimii ani la programe de internship, stagii de practică plătite, în urma cărora tinerii primesc pană la 300 de euro lunar. "Avem în toată ţara un deficit de informare în randul celor care îşi caută un loc de muncă. Întrucat pană la absolvire tinerii nu sunt puşi în contact cu piaţa muncii, ei pur şi simplu nu ştiu unde şi cum să aplice", spune Raluca Parvu, business manager în cadrul companiei de consultanţă în management şi resurse umane BPI Group. În ultimii ani, marile companii de pe piaţa locală au intensificat selecţia tinerilor la stagii de practică încercand astfel să-şi asigure un val de noi angajaţi în momentul în care "internii" termină facultatea.  "Sunt posturi care nu solicită un profil de studii specializat şi sunt plătite ca atare, cu salariul minim pe economie. Mulţi tineri nu se îndreaptă spontan către aceste posturi sau nu sunt mobili. Preferă să rămană fără loc de muncă în loc să se mute în alt oraş", a mai spus Raluca Parvu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.