Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Primii zece exportatori din Romania fac anual 10 miliarde de euro

Ziarul de Vrancea
16 mar 2016 902 vizualizări
Automobile Dacia, Rom¬petrol Rafinare şi o reprezentanţă a grupu¬lui Honeywell au fost anul trecut cei mai mari trei exportatori din economia locală

Cei mai mari zece exportatori din economie au o pondere de 17% din total, iar top 500 acoperă 74%, exporturile de bunuri atingand în 2015 suma de aproximativ 55 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar. Automobile Dacia, Rom¬petrol Rafinare şi o reprezentanţă a grupu¬lui Honeywell au fost anul trecut cei mai mari trei exportatori din economia locală, primii doi păstrandu-şi poziţiile în timp ce producătorul american a trimis pe poziţia a patra fabrica de la Craiova con¬tro¬lată de Ford, potrivit datelor trans¬mise de INS la solicitarea ZF. Sectorul auto domină autoritar top 10 cei mai mari exportatori, companii care au livrat anul trecut produse cu o valoare estimată de ZF la 9,7 miliarde de euro. Surprizele anului 2015 au fost ieşirea din top 10 a două companii petroliere de top (OMV Petrom şi rafinăria Luk¬oil) şi intrarea pentru prima dată în ultimii ani a unui producător de ţigarete în¬tre cele mai mari zece com¬panii exportatoare. Pe langă aceste schim¬bări de poziţii, ur¬carea gru¬pului german Daimler AG pe poziţia a zecea (faţă de locul 85) în ur¬mă cu un an repre¬zintă un exemplu des¬pre cat de mult cantăreşte la nivel local o investiţie de amploarea celei realizate în localitatea Sebeş din judeţul Alba. Cei mai mari 500 de expor¬ta¬tori au avut anul trecut o pondere de aproape 75% în totalul livrărilor ex¬ter¬ne, respec¬tiv 40 miliarde de euro. Pe langă aceste compa¬nii, în proporţie de 90% multinaţionale, mai sunt în jur de 21.500 de firme care tri¬mit pe pieţele externe bunuri de aproape 15 miliarde de euro, acesta fiind teri¬to¬riul antreprenorilor romani. Anul trecut doar şase companii din cele 500 şi-au păstrat poziţiile, printre care se numără şi cei mai mari expor¬tatori (Dacia, Rompetrol Rafinare), în timp ce 68 de companii sunt nou intrate în clasamentul marilor exportatori.

Cum a crescut preţul petrolului din cauza scurgerilor din conducte

Scurgerile de-a lungul conductelor de petrol, precum şi problemele de transport al ţiţeiului ar putea reduce oferta de petrol mai mult decat petroliştii, care nu par să ajungă la o înţelegere de a plafona producţia, scrie Bloomberg. Penele de curent din Irak şi Nigeria au oprit furnizarea a peste 800.000 de barili de petrol pe zi şi au îngustat piaţa Brent, conform Citigroup. Aceste pierderi s-au tradus printr-o creştere de 20% în preţul petrolului brent, spre 40 de dolari barilul, în condiţiile în care propunerea Arabiei Saudite şi a Rusiei de a plafona producţia de petrol a atras atenţia pieţelor. Nu s-a ajuns însă la o înţelegere şi Iranul a enunţat ideea că doreşte să producă la capacitate maximă. ”Întreruperile din furnizarea de petrol pe care le vedem pe fundal sunt de cele mai multe ori trecute cu vederea. Exporturile Statelor Unite au început să scadă şi vedem şi alte mici reduceri în diverse zone, care încet înlătură excesul de petrol”, a spus Daniel Hynes, un strateg de la Australia & New Zealand Banking Group. Preţul petrolului Brent a caştigat 40% după ce în ianuarie atinsese minimul ultimelor 12 ani.

Raiffeisen Bank a avut anul trecut un profit de 98 milioane euro

Raiffeisen Bank a avut anul trecut un profit net de 98 de milioane de euro, de la 113 milioane euro în 2014, valoarea activelor băncii urcand cu 8%, la 6,95 miliarde euro. "Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, creditele nete acordate au crescut cu 5%. Cifra raportată de creştere a creditelor este de 12%, evoluţie influenţată de o tranzacţie încheiată cu o companie parte a Grupului RBI, care a însemnat preluarea unui portofoliu de credite în valoare de aproximativ 240 milioane euro. În ceea ce priveşte soldul depozitelor atrase de la clienţi, deşi ratele dobanzilor din piaţă s-au aflat la niveluri reduse, acesta au crescut constant în 2015, cu 12% faţă de anul precedent (depăşind cu peste 30% creşterea înregistrată la nivelul sistemului bancar). În consecinţă, raportul credite/depozite a înregistrat o valoare de 81%, similară cu cea din 2014. Capitalizarea băncii este solidă, cu o rata de adecvare a capitalului de 18,6%", arată banca, într-un comunicat. Raiffeisen a acordat anul trecut credite noi în valoare de peste două miliarde de euro. Rata creditelor neperformante a scăzut la 6,7%. Steven van Groningen, preşedinte&CEO Raiffeisen Bank, a declarat că este mulţumit de rezultatele obţinute anul trecut şi că schimbările legislative cu care banca se confruntă în prezent răman o problemă care poate avea un impact semnificativ asupra activităţii instituţiei de credit în 2016. Datele au fost calculate potrivit standardelor de contabilitate internaţionale şi se referă exclusiv la Raiffeisen Bank SA. Raiffeisen Bank are aproximativ două milioane de clienti persoane fizice, 100.000 IMM-uri şi 8.200 de companii mari şi medii. Reţeaua băncii numără peste 500 de unităţi, peste 1.100 de ATM-uri, aproximativ 14.000 de EPOS-uri şi 40 de maşini multifucţionale "selfbanking". Banca avea 5.350 de angajaţi la sfarşitul anului 2015, faţă de 5.410 în decembrie 2014.

APIA distribuie diferenţa de acciză la motorină

Agenţia de Plăţi pentru Agricultură (APIA) va începe miercuri rambursarea sumelor aferentei diferenţei de acciză la motorină pentru 10.795 de beneficiari din sectorul agricol, valoarea totală a plăţilor fiind de 100 milioane lei. ”Ajutorul de stat sub formă de rambursare se acordă ca diferenţă dintre rata accizei standard de la titlul VII - Accize şi alte taxe speciale din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi rata accizei reduse prevăzută la art.2 alin(2) din Hotărarea Guvernului nr.1174/2014 pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură”, se arată într-un comunicat al agenţiei. Valoarea accizei a fost de 1,7975 lei /litru pentru anul 2015 şi pentru anul 2016 rămane identică. Plata se face conform unui ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor prin care au fost aprobate cantităţile de motorină utilizate în trimestrul IV al anului 2015. Plăţile acoperă acciza penrtu 56.300 tone motorină.

Vanzarea Europharm Distribuţie către Interbrands are verde

Consiliul Concurenţei a aprobat la începutul lunii martie tranzacţia prin care compania britanică GSK a vandut divizia Europharm Distribuţie către grupul de distribuţie din sectorul FMCG Interbrands. Acordul de vanzare dintre cele două părţi a fost semnat în octombrie 2015. "Consiliul Concurenţei a aprobat tranzacţia încheiată între holdingul de companii ce deţine GSK Plc şi Interbrands Marketing & Distribution cu privire la vanzarea acţiunilor Europharm Distribuţie către aceasta din urmă. Perioada de tranziţie va dura aproximativ şase luni, timp în care Europharm Distribuţie va rămane deţinută integral de către GSK şi va continua să fie administrată ca parte a Grupului GSK", se arată într-un comunicat al autorităţii. Interbrands Marketing & Distribution este cea mai mare companie de pe piaţa distribuţiei şi logisticii bunurilor de larg consum (FMCG) din Romania. "Vanzarea Europharm Distribuţie, singura operaţiune internă de distribuţie din întreaga reţea globală a GSK, reprezintă alinierea GSK Romania la strategia globală a companiei sale mamă. Ne vom concentra toate eforturile pe activităţile de bază, precum dezvoltarea şi lansarea de medicamente, vaccinuri şi produse medicale inovatoare şi vom continua să fim unul dintre centrele de cercetare şi de dezvoltare preferate de GSK pentru studiile clinice", a declarat Barbara Cygler, general manager GSK Romania.

Un important operator portuar împrumută 27 milioane de euro

BCR a semnat un acord de finanţare de 27 milioane euro cu operatorul portuar Chimpex, fondurile urmand să fie folosite pentru construirea unui nou terminat de cereale la Marea Neagră. Contractul, semnat pe 11 martie, va avea o durată de 10 ani, se arată într-un comunicat al băncii. Chimpex va utiliza finanţarea pentru construcţia unui siloz cu o capacitate de 200.000 de tone, în Portul Constanţa. Terminalul va avea o capacitate de procesare de peste 3,5 milioane de tone de cereale pe an (grau, orz, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, etc.) şi va permite descărcarea simultană a cerealelor din tren, camioane şi barje şi încărcarea acestora ȋn vase de tip Panamax de pană la 63.000 tone. Chimpex este unul dintre cei mai importanţi operatori portuari din Constanţa, din 1971 fiind parte din grupul Ameropa.





























































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.