Economic

Fondurile de obligaţiuni, mai rentabile decat cele de acţiuni

Ziarul de Vrancea
16 mar 2016 2232 vizualizări
Nouă din cele mai performante 20 de fonduri mutuale sunt fonduri de obli¬gaţiuni, potrivit datelor Aso¬ciaţiei Administratori de Fonduri

Fondurile de obligaţiuni domină clasamentul celor mai mari randamente din intervalul cuprins între februarie 2015 şi februarie 2016, cu caştiguri de pană la 5,8% în euro, spre comparaţie fondurile de acţiuni pierzand în medie 8%, potrivit ZF. Nouă din cele mai performante 20 de fonduri mutuale sunt fonduri de obli¬gaţiuni, potrivit datelor Aso¬ciaţiei Administratori de Fonduri. Ur¬mează fondurile care investesc în instrumente cu venit fix (obli¬gaţiuni, depozite, titluri de stat), care deţin opt poziţii din top 20, în timp ce fon¬durile de multiactive (fostele fonduri diversificate), care investesc şi în acţiuni, deţin două poziţii. Însă cel mai performant fond mutual în ultimele 12 luni este Audas Piscator, fond de randament absolut. Fondul, administrat de Atlas Asset Management, a raportat un caştig de 20,6% în euro în utlimele 12 ani. Fondul foloseşte o strategie de randament absolut, caştigul raportat datorandu-se în principal din investiţiile pe aprecierea francului elveţian în raport cu euro. Spre comparaţie, un depozit în euro a adus în acelaşi interval o dobandă medie de 1,7%. Un depozit în lei a fost remunerat cu o dobandă medie de 3%. În perioada februarie 2015-februarie 2016, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a scăzut cu 10%. Pe locurile al doilea şi al treilea din top 20 se situează două fonduri de obligaţiuni administrate de BRD. Mai exact, fondul BRD Euro a marcat un randament de 5,8% în euro, iar BRD Obli¬gaţiuni are un randament de 4,37% în lei. Un factor care a influenţat performanţa fondurilor de obli¬gaţiuni din ultimul an a fost menţinerea în prima jumătate a anului trecut a metodei de eva¬luare prin acumulare de dobandă a instru¬mentelor cu venit fix din portofoliu. Fondurile BRD au trecut la metoda de evaluare prin marcarea la piaţă din a doua jumătate a anului trecut. Spre comparaţie, cel mai mare fond mutual Erste Bond Flexible, cu active de 6,2 miliarde de lei la finalul lunii februarie, a trecut la marcarea la piaţă de la începutul anului 2015, randamentul său pe ultimele 12 luni fiind mai mic, de 3%. În cazul fondurilor de acţiuni, randamentele au fost negativ influenţate de corecţiile raportate de bursa de la Bucureşti. Luand în calcul deprecierea de 10% suferită de indicele BET din 28 februarie 2015 pană pe 29 februarie 2016, mai bine de jumătate din fondurile de acţiuni au raportat pierderi mai mici decat bursa, managerii reuşind astfel să protejeze investitorii de scăderi. Cel mai performant fond de acţiuni este BT Maxim, administrat de BT Asset Management, cu un randament de minus 1,1%. Urmează fondul OTP Avantis cu o scădere de 2,8% a unităţii de fond şi Erste Equity cu o scădere de 4,5% a unităţii de fond. La finalul lunii februarie, fondurile mutuale locale dispuneau de active nete totale de 21 mi¬liarde de lei, în scădere uşoară faţă de ianuarie. În februarie, investitorii au retras 61 milioane de lei din fonduri, valoare calculată ca diferenţă dintre subscrieri şi retrageri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.