Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: RCS&RDS mai pierde o luptă în războiul energiei

Ziarul de Vrancea
15 mar 2016 832 vizualizări
ANRE a respins licenţierea a două firme deţinute de RCS&RDS ca distribuitori de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a respins, marţi, acordarea licenţei de distribuţie a energiei pentru două firme controlate de operatorul de telecomunicaţii RCS&RDS. "În baza prevederilor art. 5, alin (1) lit a) din Legea nr. 160/2012, Comitetul de reglementare al ANRE a hotărat respingerea solicitării societăţilor DELALINA SRL şi FOTO DISTRIBUţIE SRL de acordare a licenţei pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Comitetul de reglementare a întemeiat această decizie pe baza prevederilor art. 27 alin. (5) din Regulamentul pentru acordarea licenţelor şi autorizaţiilor în sectorul energiei electrice (Regulament), aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/2015, avand în vedere neîndeplinirea de către societatea DELALINA SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. g), art. 23 alin. (2) lit. i) şi art. 29 alin. (1) lit. b) şi c) din Regulament şi, respectiv, de către societatea FOTO DISTRIBUţIE SRL a condiţiilor prevăzute la art. 23 alin. (2) lit. i) şi la art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament", arată ANRE, într-un comunicat. Reprezentanţii autorităţii susţin că au luat astfel "singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare". Anul trecut, RCS&RDS a acuzat ANRE că îngrădeşte concurenţa pe piaţa distribuţiei de electricitate, încălcand inclusiv Constituţia, întrucat respinge licenţierea unor firme ale grupului ca distribuitori. RCS&RDS are în desfăşurare, prin două firme, proiecte de dezvoltare a unor reţele de distribuţie a energiei electrice şi a cerut ANRE, în septembrie, licenţele necesare pentru proiecte pilot în Oradea şi langă Timişoara, însă ANRE nu permite prestarea serviciului în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează în prezent serviciul în fiecare zonă.

"Telemeaua de Ibăneşti", al treilea produs recunoscut oficial la nivelul UE

"Telemeaua de Ibăneşti", fabricată pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş, a fost recunoscută oficial ca produs romanesc, după "Magiunul de prune de Topoloveni" şi "Salamul de Sibiu". "Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini", arată Ministerul Agriculturii. Acesta este cel de-al treilea produs romanesc care a obţinut protecţia la nivelul Uniunii Europene, după ce, recent, şi "Salamul de Sibiu" a fost protejat la Bruxelles, iar în 2011 a fost recunoscut "Magiunul de prune de Topoloveni". La nivel mondial sunt garantate 1.427 de produse tradiţionale din care UE deţine 1.404. Cele mai multe produse protejate provin din Italia (296), Franţa (243), Spania (205), Portugalia (139), Grecia (106) şi Germania (96).

Bruxelles a detronat Londra în topul preferinţelor romanilor

Bruxelles este noua destinaţie preferată a romanilor care călătoresc de Paşte în afara ţării, 9,9% dintre călători alegand acest oraş ca destinaţie, iar pe locul al doilea se află Londra, care atrage 9,24% dintre turişti, conform unui studiu efectuat de agenţia de turism online eSky. Astfel, capitala Belgiei a detronat Londra, oraşul care a ocupat atat în 2014 cat şi în 2015 locul 1 în topul călătoriilor pe care le efectuează romanii în timpul sărbătorilor pascale. Topul oraşelor preferate de romani pentru perioada 29 aprilie - 8 mai 2016 este completat de Roma (locul 3, cu o coborare de un loc faţă de clasamentul anului trecut), ales de 8,91% dintre romani, Milano (pe locul 4, urcare de trei locuri faţă de 2015) - 7,26%, Madrid (locul 5, urcare de trei locuri faţă de anul trecut) - 6,6%.  Pe langă răsturnarea de situaţie din fruntea clasamentului se mai remarcă şi preferinţele tot mai mari ale romanilor pentru Viena (5,94%), Paris (4,29%) şi München (3,96%), oraşe care au ajuns pentru prima dată în clasamentul celor mai populare oraşe pentru călătoriile de Paşte şi 1 Mai. Locurile 9 şi 10 sunt ocupate de Barcelona (3,96%) şi Veneţia (3,63%), a căror popularitate a scăzut faţă de 2015.

Cea mai mare firmă din ţară are un nou director general

Renault l-a numit pe francezul Yves Caracatzanis în funcţia de director general al Dacia şi al grupului Renault Romania, acesta înlocuindu-l pe Nicolas Maure, viitorul preşedinte al producătorului auto Avtovaz din Rusia. "Yves Caracatzanis va fi subordonat lui Denis Le Vot, senior vice-president, director de operaţiuni al Renault pentru regiunea Eurasia, din care face parte şi Romania", arată Renault, într-un comunicat.  Schimbarea va fi operată la 4 aprilie. Născut în 1964, la Marsilia, Yves Caracatzanis este inginer, absolvent al Ecole Centrale de Paris.  El şi-a început cariera la cabinetul de consultanţă Bossard Consultants şi a lucrat ulterior la Hewlett Packard. În 1992 el s-a alăturat Renault, ca şef de proiect Organizare logistică. În 1995 începe să lucreze pentru uzina de la Flins, unde a ocupat succesiv posturile de şef atelier fabricaţie Montaj, şef de departament Vopsitorie, în 1999, şi şef serviciu Calitate, în 2002, pentru lansarea Clio 3. În 2005, a devenit director Inginerie Prototipuri Vehicule al Grupului Renault. În 2008 a participat la crearea diviziei Supply Chain (Logistică) a grupului, iar în 2010 a devanit director Supply Chain. Din 2013, este director Industrial şi Supply Chain pentru regiunea Eurasia. Nicolas Maure este din ianuarie director general al grupului Renault Romania şi preşedinte-director general al Automobile Dacia.

Altex a raportat afaceri de 433 milioane euro

Altex Romania, liderul pieţei de retail electro-IT din Romania, a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 433 milioane de euro, mai mare cu peste 30% faţă de 2014. Compania are o reţea de 109 magazine Altex şi Media Galaxy şi un portofoliu de 20.000 de articole electro-IT. În 2015, grupul a ajuns la o suprafaţă totală de vanzare de peste 120.000 mp. În ceea ce priveşte volumul de vanzări, compania înregistrează 20.000 de produse comercializate zilnic în magazinele tradiţionale şi pe platformele online - altex.ro şi mediagalaxy.ro. Anul trecut, Altex a preluat obligaţiile altui retailer faţă de foştii săi clienţi, prin oferirea de soluţii post-vanzare inclusiv foştilor clienţi Domo în toate magazinele din ţară.

Volkswagen, dată în judecată în Germania pentru 3,3 miliarde de euro

Volkswagen a fost dată în judecată pentru 3,3 miliarde de euro din cauza muşamalizării problemei poluării motoarelor diesel. Procesul este cea mai mare provocare din punct de vedere legal din Germania, după un val de procese în SUA legate de scandal, scrie Bloomberg. Procesul a fost intentat luni la Tribunalul Regional Braunschweig, în numele a 278 de investitori instituţionali din jurul lumii, a declarat avocatul Andreas Tilp. "În condiţiile în care Volkswagen continuă să nege orice negocieri pentru o înţelegere, a fost necesar să pornim acest proces", a spus Tilp. Procesul vine la aproape şase luni după ce Volkswagen a recunoscut că a instalat un software în maşinile diesel pentru a înşela testele pentru emisii, un scandal care a făcut înconjurul lumii. Volkswagen se luptă cu 65 de cazuri în Germania, precum şi cu mai multe procese în SUA şi în lume. "Nu ştim încă mai multe detalii despre proces şi nu putem comenta", a spus purtătorul de cuvant al Volkswagen, Eric Felber.

Contul balanţei de plăţi este pe plus

Contul curent al balanţei de plăţi a avut un excedent de 168 milioane euro în ianuarie, faţă de 311 milioane euro în aceeaşi lună a anului trecut, balanţa bunurilor consemnand o creştere a deficitului cu 196 milioane euro, iar balanţa veniturilor primare o transformare a excedentului în deficit. Potrivit unui comunicat al BNR în acelaşi interval balanţa veniturilor secundare şi balanţa serviciilor au înregistrat excedente majorate cu 173 milioane euro, respectiv cu 57 milioane euro. Investiţiile directe ale nerezidenţilor au însumat 286 milioane euro, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au înregistrat 151 milioane euro, iar creditele intragrup 135 milioane euro. Datoria externă pe termen lung se cifra la 69,94 miliarde euro la finele lunii ianuarie (78% din total datorie externă), în scădere cu 1,6% faţă de 31 decembrie 2015. În acelaşi timp, datoria externă pe termen scurt ajunsese la 19,7 miliarde euro (22% din total datorie externă), în scădere cu 0,4%.  Potrivit BNR, datoria externă totală a scăzut cu 1,18 miliarde euro, din care datoria publică cu 328 milioane euro, datoria autorităţii monetare cu 311 milioane euro şi datoria negarantată public cu 547 milioane euro.



























































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.