Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Legea dării în plată a fost ieri pe agenda comisiei juridice

Ziarul de Vrancea
14 mar 2016 802 vizualizări
Legea dării în plată a fost ieri pe agenda comisiei juridice, dar reprezentanţii BNR au lipsit de la dezbatere

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, deputatul PSD Ciprian Nica, a declarat, ieri, că legea dării în plată ar putea intra în dezbaterea comisiei abia săptămana viitoare din cauza unor probleme procedurale, el criticand absenţa băncilor de la dezbaterea organizată de Comisia juridică. "Camera Deputaţilor este cameră decizională, iar Comisia juridică este abilitată pe fond să discute legea dării în plată. Pe procedură, vă spun că săptămana aceasta nu poate intra pe ordinea de zi a Comisiei juridice, dintr-un motiv foarte simplu, un articol privind cererile de reexaminare ale preşedintelui Romaniei a fost declarat neconstituţional aşa cum a fost modificat în Regulamentul Camerei Deputaţilor, noi am depus amendamentele să se revină şi să ţinem cont de observaţiile CCR. Sper ca miercuri să fie votată modificarea Regulamentului în şedinţa de vot finala a plenului, urmand ca saptămana viitoare după publicarea în Monitorul Oficial să putem să intrăm pe procedură, să o primim la comisie, să discutăm capetele de cerere privind reexaminarea şi, apoi, să dăm termen pentru amendamente", a declarat vicepreşedintele PSD al Comsiei Juridice a Camerei Deputaţilor Ciprian Nica. Ciprian Nica a afirmat că există un consens politic şi că atat PSD, cat şi PNL, dar şi UNPR şi ALDE susţin legea dării în plată. "Vrem să rezolvăm o problemă socială a oamenilor simpli, care nu vor să îşi dea casa, dar din motive obiective ajung într-o situaţie dificilă şi nu mai pot continua şi din cauza poziţiei băncilor", mai spus Nica. Ciprian Nica a criticat absenţa băncilor de la dezbaterea "Legea dării în plată - argumente pro şi contara", găzduită de Comisia juridică. "Constat cu amărăciune că băncile astăzi nu sunt prezente. Am avut o întalnire mai restransă săptămana trecută, la Comisia de buget, finanţe, (...) i-am sfătuit totuşi să participe la discuţie, să vină la negocieri şi chiar să putem face o lege pentru că nicăieri în lume băncile nu au un comportament aşa de agresiv şi nu am înţeles de ce în Romania au. Ei au motivat astăzi că au o altă acţiune", a mai spus deputatul PSD. Băncile nu au dat curs invitaţiei la dezbaterea "Legea dării în plată-argumente pro şi contra" organizată la Camera Deputaţilor, înainte ca iniţiatiavă legislativă să ajungă în dezbaterea deputaţilor din Comisia juridică, pentru finalizarea raportului, care va fi înaintat penului Camerei Deputaţilor, for decizional..

Veşti proaste: Producţia industrială a scăzut cu 2%

Producţia industrială a scăzut în ianuarie cu 2%, în serie brută, respectiv 1,2% serie ajustată, faţă de aceeaşi lună a anului precedent, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică. Raportat la luna decembrie, producţia a scăzut cu 1,3%, în serie brută, şi 2,3% serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate. Scăderea din ianuarie a fost influenţată de evoluţia descendentă a celor trei sectoare industriale: industria extractivă (-7,4%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-1,7%) şi industria prelucrătoare (-1,1%). Comparativ cu luna decembrie, producţia industrială s-a redus ca urmare a pierderilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, care au scăzut 1%. Pe de altă parte, industria extractivă şi industria prelucrătoare au crescut cu 1,1%, respectiv cu 0,1%.

Afacerile din domeniul auto sunt pe creştere

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut în ianuarie cu 16%, faţă de ianuarie 2015, a anunţat luni INS. Această evoluţie este datorată creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (plus 26,9%), activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (plus 12,4%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (plus 4,2%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (plus 3,5%). În serie ajustată, indicatorul a urcat cu 15,2%. Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri cu 14% mai mare comparativ cu luna ianuarie 2015, provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (plus 21,5%), hoteluri şi restaurante (plus 19,7%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (plus 12,1%) şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (plus 6,7%). Activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au scăzut cu 3,8%. Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2016 a crescut cu 13,9% comparativ cu luna ianuarie 2015.


Se pune la cale îngheţarea producţiei de ţiţei

Statele membre ale Organizaţiei Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi exportatori se vor reuni probabil la mijlocul lunii aprilie, la Doha, pentru a discuta despre îngheţarea producţiei de ţiţei pentru a sprijini preţurile, au declarat luni trei surse din OPEC pentru Reuters. Planul anterior prevedea o întalnire în Rusia, în 20 martie, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că este puţin probabilă această reuniune. Informaţiile vin după ce Iranul, al treilea producător din cadrul Organizaţiei Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anunţat duminică că nu are în vedere o "îngheţare" a producţiei sale de petrol la nivelul din ianuarie, reducand astfel credibilitatea planului anunţat de Rusia şi Arabia Saudită, destinat încetinirii declinului preţului ţiţeiului. Luna trecută, la Doha, guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au ajuns la un acord privind "îngheţarea" producţiei de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunţat ministrul Energiei şi Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). "Poziţia noastră privind îngheţarea producţiei este clară şi nimic nu s-a schimbat", a afirmat duminică ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, pentru agenţia de presă Fars. Poziţia Iranului va fi subliniată şi în cadrul vizitei pe care o va efectua luni la Teheran ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a adăugat Bijan Namdar Zanganeh. Obiectivul Iranului este de a ajunge la o producţie de pană la patru milioane de barili pe zi (bpd), nivelul înregistrat înainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale. Comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunţat în ianuarie Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif. "Cooperarea va fi posibilă, după ce vom ajunge la acel nivel, dar ar trebui să renunţăm la acest subiect pană atunci", a afirmat duminică ministrul iranian al Petrolului. Conform datelor Organizaţiei Țărilor Exportatoare de Petrol, actuala producţie a Iranului se situează între 2,8 şi 3,5 milioane de barili pe zi.

Obligat să plătească 2,2 miliarde dolari ca să trăiască

Omul de afaceri iranian Babak Zanjani trebuie să plătească 2,2 miliarde de dolari pentru a avea o şansă să evite execuţia. El a fost condamnat la moarte pe 6 martie, împreună cu alte două persoane, pentru delapidarea unor sume de bani din cadrul companiei naţionale de petrol în timpul embargoului. Conform declaraţiilor avocatului său, Zanjani a încercat să returneze banii încă de cand a fost arestat în decembrie 2013. "Este o simplă problemă legată de a plăti ce datorează. În schimb, acest caz a fost transformat în unul politic", a spus Zohreh Rezaei, unul dintre avocaţii miliardarului iranian. Preşedintele iranian Hassan Rouhani a spus că trebuie "să elimine corupţia pentru a reporni economia şi a atrage investitori străini. Întrebarea este cine l-a ajutat pe Zanjani şi unde s-au dus banii furaţi". Zanjani a ajuns să simbolizeze o nouă clasă de bărbaţi bogaţi, acuzaţi că şi-au folosit prerogativele de a trece peste interdicţiile de comerţ pentru a se îmbogăţi în timpul fostului regim al lui Mahmoud Ahmadinejad.

Rusia negociază cu o rezervă de 50 miliarde dolari pe masă

Banca Centrală a Rusiei are puţine motive pentru a lua măsuri de relaxare pentru a stimula economia rusă lovită de recesiune. Decizia pe care va trebui să o ia Banca Centrală a Rusiei săptămana aceasta – dacă să reia ciclul de tăiere a dobanzii de politică monetară – este aproape irelevantă, în condiţiile în care Putin a avut grijă să "ungă" economia cu bani proveniţi din petrol, stranşi în perioada de boom, scrie Bloomberg. Băncile ruseşti stau pe un munte de lichiditate, ceea ce le permite să se împrumute între ele la rate mai mici decat ar putea împrumuta de la Banca Centrală. În Statele Unite şi în zona euro, dobanzile de referinţă sunt mai jos decat dobanzile la care se împrumută băncile pe pieţele financiare. Ministrul de Finanţe rus a avut grijă să transfere din fondul de rezervă al Rusiei în economie 37 de miliarde de dolari, obţinuţi din petrol, pentru a acoperi o parte din deficit. Guvernul de la Moscova pregăteşte pentru anul acesta o nouă injecţie de lichiditate în economie, de peste 28 de miliarde de dolari.

Furnizorii de energie cer tarif unic naţional de transport

Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din Romania (AFEER) solicită aplicarea unui tarif unic la nivel naţional de transport al energiei la nivel de ţară şi reintroducerea contractelor bilaterale directe, interzise de actuala legislaţie. "AFEER salută decizia preşedintelui Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, domnul Iulian Iancu, de a demara consultări cu toate părţile implicate în vederea modificării Legii nr. 123/2012 - Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, pentru instituirea de reguli echitabile aplicate tuturor participanţilor la piaţa de energie electrică, în conformitate cu practicile UE în domeniu", arată asociaţia, într-un comunicat. Reprezentanţii AFEER au venit la aceste consultări cu mai multe propuneri de amendare a legii. "Printre acestea se numără: stabilirea, la nivel de ţară, a unui tarif unic de transport al energiei; reintroducerea contractelor bilaterale directe; obligarea tuturor furnizorilor de a factura şi încasa toate taxele şi tarifele, precum certificate verzi, taxa radio – TV etc.; definirea consumatorului vulnerabil, respectiv actualizarea şi transmiterea anuală a listei cu consumatorii vulnerabili", a declarat preşedintele asociaţiei, Ion Lungu.


























































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.