Economic

Iranul exclude o "îngheţare" a producţiei sale de petrol

Ziarul de Vrancea
13 mar 2016 713 vizualizări
Teheranul sfidează astfel planul negociat de Rusia şi Arabia Saudită, destinat încetinirii declinului preţului ţiţeiului

Iranul, al treilea producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), nu intenţionează o "îngheţare" a producţiei sale de petrol la nivelul din ianuarie, reducând astfel credibilitatea planului anunţat de Rusia şi Arabia Saudită, destinat încetinirii declinului preţului ţiţeiului.
Anunţul vine după ce luna trecută, la Doha, guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au ajuns la un acord privind "îngheţarea" producţiei de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunţat ministrul Energiei şi Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). "Poziţia noastră privind îngheţarea producţiei este clară şi nimic nu s-a schimbat", a afirmat ieri ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, pentru agenţia de presă Fars. Poziţia Iranului va fi subliniată şi în cadrul vizitei pe care o va efectua luni la Teheran ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a adăugat Bijan Namdar Zanganeh. Obiectivul Iranului este de a ajunge la o producţie de până la patru milioane de barili pe zi (bpd), nivelul înregistrat înainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale. Comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunţat în ianuarie Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif. "Cooperarea va fi posibilă, după ce vom ajunge la acel nivel, dar ar trebui să renunţăm la acest subiect până atunci", a afirmat ieri ministrul iranian al Petrolului. Conform datelor OPEC, actuala producţie a Iranului se situează între 2,8 şi 3,5 milioane de barili pe zi.
Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de ţiţei. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut vineri cu 0,34 dolari, ajungând la valoarea de 40,39 dolari.
Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.