Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Economia să semne clare de slăbiciune!

Ziarul de Vrancea
11 mar 2016 1188 vizualizări
Importurile au depăşit cu 383 milioane euro exporturile în prima lună a anului

Balanţa comercială a avut în prima lună a anului un deficit de 382,7 milioane euro, mai mare cu 204,1 milioane euro faţă de cel înregistrat în ianuarie 2015, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS). Exporturile au însumat 4,11 miliarde euro, iar importurile 4,5 miliarde euro. "Faţă de luna decembrie 2015, exporturile din luna ianuarie 2016 au crescut cu 4,4%, iar importurile au scăzut cu 12,1%", arată INS, într-un comunicat. Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri (Intra-UE28) în luna ianuarie a fost de 3,2 miliarde euro la expedieri şi de 3,52 miliarde euro la introduceri, reprezentand 77,7% din total exporturi şi 78,4% din total importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri (Extra-UE28) a fost de 917,4 milioane euro la exporturi şi de 973,2 milioane euro la importuri, reprezentand 22,3% din total exporturi şi 21,6% din total importuri. Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor au revenit în prima lună a anului grupelor de produse: maşini şi echipamente de transport (46,8% la export şi 38,8% la import) şi alte produse manufacturate (33,9% la export, respectiv 30,5% la import).

Cerere în creştere pentru spaţii de restaurante şi baruri cu terasă

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice determină o uşoară creştere a cererii pentru spaţii de restaurante şi baruri cu terasă sau grădină, dar pe termen lung nu va avea un impact major asupra business-ului restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi cluburilor, potrivit Regatta Real Estate. Legea 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii 349/2002, prin care se interzice complet fumatul în spaţiile închise, la locurile de joacă pentru copii, în unităţi sanitare şi de învăţămant, va intra miercuri în vigoare. "Iniţial va fi un şoc şi consumul va fi afectat, dar apoi clienţii se vor obişnui. Estimăm ca maxim 5% din restaurante şi cluburi vor fi afectate grav de această lege. Constatăm o uşoara creştere a cererii de spaţii cu terasă sau grădină, care vine din partea operatorilor de restaurante, cafenele sau baruri. Aceşti operatori vor trebui să ofere condiţiile aferente fumatorilor, care probabil vor reveni în locaţii după cateva luni de absenţă - de exemplu, terasele vor trebui amenajate cu sisteme de încălzire pentru sezonul rece. Impactul legii va fi mai mare asupra cluburilor şi barurilor, decat asupra restaurantelor. Clientii vin la restaurant ca să mănance, nu ca sa fumeze. Pe de altă parte, un alt efect al legii antifumat este că primim cereri de spaţii de la companii care doresc să deschidă aşa numitele cluburi private de cigars şi trabucuri, destul de des întalnite în străinătate, în care nu poţi să intri decat dacă eşti membru", a declarat Eduard Uzunov, preşedintele companiei de consultanţă imobiliară. Aproximativ cinci milioane de romani fumează. În prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

INS raportează că preţurile au scăzut cu 2,7%! Voi simtiţi?

Preţurile au scăzut în februarie, faţă de prima lună a anului, cu 0,24%, astfel că rata anuală a inflaţiei s-a plasat la -2,7%, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de ianuarie, preţurile alimentelor au urcat cu 0,3%, cele ale mărfurilor nealimentare s-au redus cu 0,2%, iar tarifele serviciilor au scăzut cu 1,1%. "Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum scăderea (faţă de februarie 2015, n.r.) a fost de -2,1%. În luna februarie 2016, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu februarie 2015, este de 59,3%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 - 2,5% deţin o pondere de 24,1%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 16,6%", arată INS. Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2015 – februarie 2016) faţă de precedentele 12 luni (martie 2014 – februarie 2015), calculată pe baza IPC, este de -1,1%. Determinată pe baza IAPC, evoluţia a fost de -0,8%.

Antreprenorii către Ministerul Transporturilor: "Desfiinţaţi CNADNR! "

Antreprenorii din Argeş, Damboviţa şi Valcea cer Ministerului Transporturilor o reformă drastică a administrării banilor pentru autostrăzi, care să ajungă pană la desfiinţarea CNADNR şi spun că fără un şef de proiect pentru autostrada Piteşti-Sibiu aceasta nu se poate realiza, scrie ZF. "O întrebare am: cine este şeful de proiect al autostrăzii Piteşti-Sibiu? Fără şef de proiect nu veţi avea autostradă", i-a întrebat pe oficialii Ministerului Tran¬s¬portului Constantin Stroe, preşe¬din¬tele Asociaţiei Con¬struc¬torilor de Auto¬mobile din Ro¬mania (ACAROM). Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei "Capitalul privat romanesc - o şansă pentru dezvoltarea economică a Romaniei", organizată de ZF împreună cu Banca Transil¬vania la Piteşti. În cadrul dezbaterii s-au discutat teme precum situaţia capitalului privat ro-manesc, măsuri de creş¬tere a productivităţii firmelor ro¬ma¬neşti, cum pot ieşi firmele locale la ex¬port, cum se pot atrage fonduri euro¬pene, dar şi cum regiunea poate scăpa de dependenţa faţă de unul-doi produ¬cători mari, conform Ziarului Financiar. "Şi noi ca bănci avem nevoie de firme puternice cu capital romanesc. De exemplu, economia Turciei a cres¬cut prin sprijinirea companiilor cu acţio¬nariat majoritar local", a spus Omer Tetik, CEO-ul băncii.

Dobanzile plătite la depozitele în euro tind spre zero

Băncile mari au ajuns să plătească dobanzi chiar şi de 0,01% pentru un depozit în euro cu scadenţa la trei luni, în mare parte din cauza faptului că deponenţii mizează pe soliditatea instituţiei de credit, potrivit Ziarului Financiar. La polul opus, cele mai mici bănci din sistem plătesc bonificaţii mai "mari", adică în jurul nivelului de 1% pe an. Cum dobanzile la euro îşi continuă trendul descendent, iar Banca Centrală Europeană a relaxat joi dobanda de politică monetară, este doar o chestiune de timp pană cand bonificaţiile la euro vor păşi în teritoriul negativ. Analiştii spun că mai sunt clienţi care aleg să depoziteze la bancă euro, dar foarte puţini, mai ales cei care mizează pe aprecierea cursului şi, cu alte cuvinte, riscă atunci cand aleg să depoziteze în altă monedă decat leul. Pe partea de creditare însă, doar cei care îşi încasează salariile în euro se mai prezintă în sucursalele băn¬cilor pentru a contracta o finanţare bancară. Dobanda medie afişată de ban¬cheri pentru un depozit în euro era la finele lunii ianuarie de 0,47% pe an, la jumătate faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2015, potrivit datelor BNR.

























În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.