Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Supermarketurile, obligate să aloce 50% din spaţii pentru alimente romaneşti

Ziarul de Vrancea
4 mar 2016 766 vizualizări
Proiectul prevede şi că serviciile, discounturile şi alte obligaţii cerute de comercianţi producătorilor romani de produse alimentare nu vor putea depăşi 5% din valoarea mărfurilor comercializate

Supermarketurile ar putea fi obligate să asigure spaţii de expunere pentru produsele alimentare ale producătorilor romani de minim 50%, din care cel puţin 20% să fie alocate producătorilor locali şi să perceapă taxe de maxim 5% pentru aceştia, conform unui proiect de lege depus la Parlament de deputaţi ai PNL. Proiectul este iniţiat de 10 deputaţi liberali, printre care Claudia Boghicevici, Raluca Turcan, Cezar Preda. Proiectul modifică Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare şi va intra în dezbatere la Senat, ca primă Cameră sesizată. Potrivit proiectului, "comercianţii persoane fizice autorizate care desfăşoară activităţi de comercializare pentru produse alimentare vor avea obligaţia ca, pentru produsele alimentare — lapte şi produse lactate, carne şi produse de carne, fructe, legume şi produsele fabricate din acestea, panificaţie, patiserie şi cofetărie—, fabricate de către producători din Romania să asigure spaţii de expunere şi vanzare de cel puţin 50% din suprafaţa existentă folosită pentru comercializarea alimentelor. În acest sens, minim 20% din aceste spaţii să fie alocate către toţi producătorii locali". Proiectul prevede şi că serviciile, discounturile şi alte obligaţii cerute de comercianţi producătorilor romani de produse alimentare nu vor putea depăşi 5% din valoarea mărfurilor comercializate. Iniţiatorii arată, în expunerea de motive, că aceste măsuri propuse în proiect vor duce la "sprijinirea accesului producătorilor romani, locali la marile lanţuri de retail, iar consumatorii vor beneficia, la randul lor, de produse de calitate, proaspete, cu o trasabilitate clară". "În Romania, în ciuda mai multor tentative ale asociaţiilor de producători să impună un set de bune practici în relaţia cu retailerii, reglementările răman stufoase şi permisive. În condiţiile în care aproximativ 1,6 milioane de romani depind de veniturile din agricultură, iar agricultura contribuie doar cu aproximativ 4% la PIB, este evident că discrepanţele acestea sunt cauzate nu doar de cauze structurale, precum structura proprietăţii sau tehnologia utilizată, ci şi de accesul la pieţe de desfacere", argumentează iniţiatorii, în expunerea de motive.

Patronul Lactate Brădet propune susţinătorilor săi să înfiinţeze o nouă companie

Patronul firmei Lactate Brădet, Marius Badea, care a închis porţile unităţii după ce un lot de branză a fost găsit contaminat cu E.Coli, propune susţinătorilor săi să înfiinţeze o nouă companie care să poarte acelaşi nume. Într-un mesaj adresat celor care l-au susţinut de cand a închis fabrica, Marius Badea scrie pe un cont de socializare: "Vreau să vă propun ceva inedit. Nu ştiu dacă se poate, dar lansez o idee şi vă rog să o analizaţi. Dumneavoastră aţi făcut din un brand cunoscut naţional. Eu cred că este normal ca acest nume foarte drag mie să vi-l dau Dvs. pentru că nu este meritul meu şi el trebuie să se întoarcă la cei ce l-au creat cu adevărat. Haideţi să facem un brand al romanilor, un produs romanesc pentru noi, să ştim cu adevărat ce mancăm, să ştim cu adevărat că produsul are un preţ corect şi o calitate deosebită, să fim siguri că putem să-l dăm copiilor noştri şi nimeni să nu-l mai poată contesta". Practic, Marius Badea propune crearea unei companii la care să participe toţi oamenii care doresc, fiecare cu cat doreşte. În vederea realizăii "celei mai mari fabrici de lactate a Produsului Romanesc", Marius Badea scris că pune la dispoziţie activele firmei sale, "cu bune şi cu rele". "Rog persoanele care au studii în domeniu să ne spună dacă se poate face (compania - n.r.), total transparent", scrie Badea. Totodată, patronul firmei Lactate Brădet a declarat, ieri, că angajaţii fabricii nu au deocamdată motive de îngrijorare, deoarece îşi vor încasa salariile, chiar dacă nu au muncit. "Brădetul e un brand creat de oameni şi aşa vreau să rămană! Exact cum am scris pe Facebook, mă voi consulta cu toată lumea. Voi crea, probabil, un site unde o să aştept păreri. În fucţie de acestea, voi reconstrui Lactate Brădet. Posibil va fi o altă locaţie, dar totul construit cu ajutorul susţinătorilor, astfel încat acest nume să nu mai fie terfelit de oricine doreşte. Pană în momentul de faţă nu ştiu ce s-a mai întamplat, n-am mai primit nicio veste în urma controalelor. Aştept cu sufletul la gură rezultatele", a afirmat Badea. Acesta a adăugat că nu s-a gandit să-i dea în judecată pe cei care "i-au făcut rău". Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Marius Badea, declara, marţi, după ce Bacteria Escherichia Coli a fost descoperită într-un lot de branză de vacă produsă de firmă, că închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre companie. În replică, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, afirma că dovada legăturii dintre branza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii avand datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi.

Ce planuri are noul şef al Fiscului

ANAF se va concentra pe simplificarea procedurilor de administrare şi plată a impozitelor şi taxelor, urmînd să fie parte activă a procesului început cu iniţiativa guvernamentală "comisia pentru tăiatul hartiilor", vizand debirocratizarea administraţiei, a declarat preşedintele ANAF, Dragoş Doroş. "ANAF este o instituţie de o importanţă crucială, care se află într-un amplu proces de restructurare, menit să răspundă cerinţelor şi exigenţelor actuale. Vom continua implementarea programului cu Banca Mondială, care ne va permite să creăm o organizaţie modernă. Ne vom concentra pe simplificarea procedurilor de administrare şi plată a impozitelor şi taxelor şi pe o interacţiune cat mai facilă cu plătitorii de taxe şi impozite. Unul dintre exemple este chiar formularul 088, avem în vedere o aplicare mai puţin anevoioasă a acestuia. Vom fi parte activă a procesului început odată cu iniţiativa guvernamentală «comisia pentru tăiatul hartiilor». ANAF trebuie să fie o organizaţie puternică, pregătită să reacţioneze prompt şi cu profesionalism în toate situaţiile", a declarat noul preşedinte al ANAF, potrivit unui comunicat al agenţiei. Prim-ministrul Dacian Cioloş l-a numit pe Dragoş Doroş în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, iar decizia de numire a fost publicată vineri în Monitorul Oficial. "Numirea are la bază criterii strict profesionale şi aptitudini de coordonare a unei activităţi foarte ample. ANAF este una dintre instituţiile cheie din Guvernul Romaniei, de aceea reforma începută cu Banca Mondială trebuie nu doar continuată, ci şi accelerată. Instituţia trebuie să fie una modernă, care lucrează pentru şi în favoarea contribuabililor, care are ca prim rol asistenţa şi încurajarea conformării voluntare şi abia apoi colectarea de creanţe fiscale de la cei ce nu se conformează. Consider că strategia ANAF trebuie să aibă în vedere nu doar cifrele pe colectare, ci şi o colectare care să pună accent pe respectarea drepturilor contribuabililor", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu. Dragoş Doroş are o vastă experienţă în asistenţă şi planificare fiscală, în domeniul legislaţiei locale şi internaţionale. A deţinut pană în prezent funcţia de director în cadrul unei companii multinaţionale. În 2012, acesta a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice după ce, în perioada 2008-2010, a condus Departamentul de Legislaţie şi Impozitare Directă din aceeaşi instituţie. Doroş a reprezentant Romania în Comisiile de specialitate din cadrul Uniunii Europene şi la OECD. De asemenea, Doroş a coordonat negocierile şi procesul de aplicare a Convenţiilor de evitare a dublei impuneri şi activităţile specifice legate de procedurile amiabile prevăzute de convenţiile de evitare a dublei impuneri şi a Directivelor Europene.

Yahoo analizează vanzarea unor active de pană la 3 miliarde de dolari

Yahoo, operatorul motorului de căutare online cu acelaşi nume, analizează vanzarea de active neesenţiale de 1-3 miliarde de dolari, inclusiv patente, a declarat, directorul financiar al companiei americane, Ken Goldman, citat de Reuters. O comisie din cadrul Yahoo analizează alternative la planurile de separare a operaţiunilor cheie, fiind luată în calcul inclusiv vînzarea rapidă a unor active, a spus Goldman, prezent la o conferinţă pe teme IT, organizată de Morgan Stanley. Directorul financiar al Yahoo a afirmat că patentele, terenurile, alte proprietăţi şi "operaţiunile neesenţiale" pot fi vandute, a afirmat el. În ultimii trei ani, compania a obţinut peste 600 de milioane de dolari din vanzarea sau licenţierea de patente. Compania se confruntă cu o presiune tot mai ridicată din partea acţionarilor ca Yahoo să opteze pentru vanzarea operaţiunilor de bază în loc să separe într-o nouă companie participaţiile cu valoare de miliarde de dolari pe care le deţine la Yahoo Japonia şi Alibaba Group.

Fondul de Garantare preia conducerea Carpatica Asig

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) este noul administrator temporar al Carpatica Asig, după ce Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis sancţionarea membrilor Consiliului de Administraţie şi ai conducerii executive a societăţii cu retragerea aprobării. FGA a fost numit administrator temporar al societăţii, în sensul deţinerii competenţei de a reprezenta asigurătorul. De asemenea, Consiliul a hotărat demararea selecţiei celui de-al doilea administrator temporar, potrivit Legii 246/2015, a anunţat ASF. Omul de afaceri Ilie Carabulea şi fiul său, Oprea Carabulea, au fost reţinuţi, alături de alte cinci persoane, de procurorii DIICOT Sibiu. Potrivit unor surse judiciare, alături de Ilie şi Oprea Carabulea, au fost reţinuţi Angela Toncescu, Liviu Stoicescu, Maria Cosa, Georgeta Crideanu şi Gheorghe Năsaru, în urma percheziţiilor care au avut loc miercuri la sediile Carpatica Asig SA, într-un dosar de delapidare şi spălare de bani.

Numărul firmelor străine s-a redus cu un sfert

Romania avea peste 200.000 de firme cu capital străin, în ianuarie, cu o valoare a capitalului social subscris de peste 42,8 miliarde euro, în prima lună din acest an fiind înmatriculate 350 de noi societăţi, se arată în datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Astfel, în prima lună din acest an, erau 204.816 firme cu capital social cu participare străină la capital, din care cele mai multe proveneau din Italia, respectiv 41.896 firme. Din punct de vedere al capitalului social, pe primul loc se situează Olanda cu peste 8,45 miliarde euro (4.766 firme), ţara fiind urmată de Austria cu circa 4,85 miliarde euro (7.049 firme) şi Germania cu 4,55 miliarde euro (21.138 firme). În ianuarie au fost înfiinţate 350 de societăţi noi cu participare străină la capital, număr mai mic cu 25,21% faţă de aceeaşi lună din 2015, valoarea totală a capitalului social fiind de peste 2,29 milioane euro. Cele mai multe astfel de firme au fost înmatriculate în regiunea Bucureşti — Ilfov, în ianuarie. În funcţie de ţara de origine a investitorului, 279 provin din Europa, 43 din Asia, 16 din America de Nord, iar restul din Africa, Oceania şi America de Sud.

Reţeaua 3G a Digi Mobil acoperă 94% din populaţia ţării

Acoperirea de tip exterior a reţelei 3G Digi Mobil a RCS & RDS a crescut în perioada 2015-2016 cu 10% ajungand la peste 94% din populaţie la nivelul ţării, în timp ce în Bucureşti şi Ilfov reţeaua 3G acoperă peste 98% din suprafaţă, a anunţat vineri compania. Reţeaua 3G Digi Mobil este dezvoltată în benzile de 900 Mhz şi 2.100 Mhz şi este completată de reţeaua 4G cu o acoperire de 89% în Bucureşti şi 30% în Ilfov, la nivel de semnal exterior. "Acoperirea de tip exterior a reţelei 3G Digi Mobil a crescut în perioada 2015-2016 cu 10% ajungand la peste 94% din populaţie la nivelul ţării. Astfel, începand de astăzi (vineri, n.r.), în zonele menţionate nu va mai fi disponibil roamingul naţional şi, pentru a beneficia de reţeaua Digi Mobil, clienţii companiei trebuie să selecteze reţeaua 3G pe modul automat din meniul telefonului. Reţeaua Digi Mobil, atat 3G cat şi 4G, este într-un proces continuu de extindere, atat în mediul urban cat şi rural, astfel încat aria de acoperire şi experienţa de utilizare ale serviciului Digi Mobil pentru voce şi date mobile să fie îmbunatăţite constant", se arată într-un comunicat al RCS & RDS.

















































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.