Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Doi din zece tineri romani vor să urmeze calea antreprenoriatului

Ziarul de Vrancea
3 mar 2016 1021 vizualizări
Aceştia sunt interesaţi cel mai mult să facă afaceri în domeniul comerţului (26%), agriculturii (18%) şi în serviciile profesionale (16%)

Circa doi din zece tineri cu varste între 18 şi 24 de ani îşi doresc să devină antreprenori în următorul an, însă văd ca principale obstacole birocraţia Fiscului, nivelul mare al taxelor la bugetul de stat şi accesul la finanţare, potrivit unui studiu realizat de GfK Romania. Aceştia sunt interesaţi cel mai mult să facă afaceri în domeniul comerţului (26%), agriculturii (18%) şi în serviciile profesionale (16%). Dintre tinerii cu varsta între 18 şi 24 de ani, 59% sunt bărbaţi, iar 67% au educaţie medie, jumătate dintre respondenţi fiind deja salariaţi, indică studiul companiei de cercetare de piaţă realizat la comanda Romanian Business Leaders. Persoanele intervievate consideră că nivelul taxelor către stat şi al impozitelor locale, birocraţia ANAF şi accesul la finanţare reprezintă cele mai mari piedici în dezvoltarea unei afaceri. Alte motive invocate de tineri în teama de a deschide o afacere sunt lipsa cunoştinţelor despre cum să o începi şi să o conduci, starea proastă a economiei locale, dar şi lipsa de stabilitate în politică, referindu-se la schimbarea guvernului şi a reglementărilor date de către acesta. Tinerii care doresc să devină antreprenori apreciază, în proporţie de 80%, că oamenii de afaceri ar trebui să se implice mai mult în problemele importante din ţară. Totodată, 45% dintre aceştia văd eşecul ca un prilej de învăţare.

Preşedintele ANSVSA: Laptele este sigur

„in controalele efectuate pană acum la toate fermele, nu au apărut valori care să depăşească valorile normale”, a explicat şeful instituţiei pentru siguranţa alimentelor

Laptele provenit de la toate fermele din Romania, precum şi produsele lactate de la rafturi sunt sigure pentru consum, a declarat Andrei Butaru, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), precizand că nu există restricţii pentru nicio fermă. "Noi nu am avut pană la ora aceasta nicio restricţie pe fermele de lapte care livrează lapte în Romania. În acest sens, din controalele efectuate pană acum la toate fermele, nu au apărut valori care să depăşească valorile normale. Din acest punct de vedere, considerăm că tot laptele provenit din fermele din Romania şi produsele de lactate care se află la raft trebuie să spunem că nu are probleme. Noi controlam toate alimentele, vrem să precizăm că laptele din Romania este salubru, pentru că deja fermierii au o problemă, nu mai pot să livreze laptele pentru că s-a creat panică", a afirmat joi Butaru, într-o emisiune la Realitatea TV. El a precizat că laptele de la toate fermele este sigur pentru consum, întrucat dacă existau rezultate pozitive la anumite ferme, s-ar fi impus restricţii. Întrebat cum ar fi putut ajunge bacteria e-coli să contamineze un lot de branză de vaci de la firma "Lactate Bradet" dacă produsele erau sigure la fermă, Butaru a explicat că sursa de contaminare poate să apară din mai multe locuri."În primul rand, pot să apară contaminări pe flux, în al doilea rand pot prin manipulare, prin transport etc. Noi încă n-am terminat analizele de făcut, dar în momentul respectiv contaminarea putea să fie făcută", a subliniat preşedintele ANSVSA. Butaru a adăugat că ancheta a fost coordonată de Ministerul Sănătăţii, iar instituţia pe care o conduce a fost solicitată să analizez alimentele care au fost "incriminate" în momentul respectiv în ancheta epidemiologică. Ca atare, el consideră că directorul DSVSA Argeş nu a greşit cu nimic şi nu este necesară demisia acestuia. "Nu, deocamdată noi am făcut recoltarea de probe în momentul care ni s-a cerut în anchetă şi nu cred că putem culpabiliza un coleg care a acţionat în urma unei anchete epidemiologice conduse de altcineva", a spus Butaru, fiind înrebat dacă nu se impune demisia şefului DSVSA Argeş. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a afirmat că dovada legăturii dintre branza cu E.Coli de la "Lactate Brădet" şi cazurile bebeluşilor din Argeş îmbolnăviţi nu există, Ministerul Sănătăţii avand datoria să finalizeze ancheta, el apreciind însă că, prin indicarea producătorului, poate a salvat alte vieţi. Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeş, Marius Badea, a declarat marţi că închide producţia şi că nu mai crede în reabilitarea unităţii, deşi este posibil ca "ministrul să se fi grăbit să arate" spre firmă. Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că fabrica va mai putea să îşi continue activitatea, deşi în mod oficial i s-a cerut doar sistarea activităţii în secţia de branzeturi.

Antreprenori romani vor lansa în acest an trei fonduri de investiţii

Mai mulţi antreprenori romani vor lansa în acest an trei fonduri de investiţii, care vor avea la dispoziţie 100 milioane de euro, banii fiind destinaţi finanţării afacerilor nou-începute, a declarat joi, Dragoş Pîslaru, consilier economic la Cancelaria premierului, într-o conferinţă. "Romania va încheia un memorandum cu Fondul European de Investiţii (FEI), pentru a gestiona aceste fonduri. Ei vor lansa expresii de interes pentru cele trei fonduri, două de cate 20 de milioane de euro pentru pre-seed, respectiv cei care abia îşi încep afacerile, şi unul de 60 de milioane de euro. Primele două vor fi gata în vară, dacă ne vom mişca destul de repede. Investitorii care vor să-şi creeze aceste fonduri vor trebui să vină cu capital privat, care va veni ca şi cofinanţare pentru capitalul de fonduri europene pe care Romania le dă FEI să le administreze, iar dacă aceste oferte vor fi bine fundamentate de către FEI, s-ar putea lansa cele două fonduri chiar din acest an. Cele două fonduri sunt bătute în cuie în Programul Operaţional de Competitivitate", a spus Pîslaru în cadrul Romanian Business Leaders Summit. Oficialul a precizat că fondurile îi vor ajuta pe tinerii antreprenori să nu mai apeleze la creditele bancare, astfel încat aceştia nu vor mai avea presiunea datoriilor. "Aceste fonduri vor fi administrate privat de către nişte manageri de fond, care sunt la randul lor supervizaţi de către FEI, care sunt nişte manageri de fond de fonduri, aşa cum sunt ei numiţi. Este clar o alternativă la creditare, în sensul în care capitalul de risc nu este o chestiune de împrumut, este o chestiune de investiţii în acţiunile firmelor respective. Eu, ca antreprenor, dacă nu am neapărat colaterale, dar am o idee bună, o echipă bună, eu pot veni şi să fac această prezentare de idee la acest fond şi pot primi bani. Acest lucru nu îmi afectează partea de datorii, practic, primesc un aport de capital pe care îl pot folosi. Scopul este ca fondurile care investesc în firme să crească şi apoi să facă un exit, să scoată de zece ori mai mult. Evident că nu toate firmele vor avea succes. Pentru aceste firme, care sunt la începutul activităţii, rata de succes este cam de 1 la 10", a declarat Pîslaru.

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut 15,6%

Afacerile din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, s-au redus în ianuarie cu 24,4% faţă de decembrie, ca serie brută, însă pe serie ajustată s-au apreciat cu 1,9%, iar comparativ cu ianuarie 2015 au crescut cu 15,6%, serie brută, potrivit datelor INS. Comparativ cu decembrie, cifra de afaceri a fost mai mică cu 24,4%, ca urmare a scăderii vanzărilor de produse nealimentare (-27,7%), vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-23,9%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-17,5%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Ca serie ajustată, afacerile au consemnat un avans de 1,9%, pe fondul creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 7%) şi a vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 1,4%). În schimb, vanzările de produse nealimentare au stagnat. Faţă de ianuarie anul trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul s-a majorat cu 15,6%, pe serie brută, datorită vanzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun mai mari cu 26,8%, celor de produse nealimentare (plus 10,8%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (plus 5,8%). Pe serie ajustată, creşterea afacerilor a fost de 14,9%, susţinută de vanzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 26,1%), cele de produse nealimentare (plus 10,6%) şi de carburanţi în magazine specializate (plus 5,7%).

Lună bună pentru hotelieri

Hotelurile, pensiunile şi alte unităţi de cazare au înregistrat în ianuarie 1,14 milioane de înnoptări ale turiştilor, în creştere cu 15,9% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, străinii avand o pondere de 23,3% în totalul înnoptărilor, cu o durată medie a şederii de 2,2 zile, potrivit datelor INS. Din numărul total de înnoptări, cele ale turiştilor romani au reprezentat 76,7%, ei petrecand în medie 1,9 zile în hotelurile şi pensiunile din ţară. "În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa ( 73,3 % din total turişti străini), iar din aceştia 69,5% au fost din ţările aparţinand Uniunii Europene", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 19,9 % în ianuarie pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 1,9 puncte procentuale faţă de ianuarie 2015. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (24,7%), vile turistice (15,8%), cabane turistice (14,7%), pensiuni turistice (14,5%), hosteluri (14,1%) şi pensiuni agroturistice (11,8%).

Elicopterul care a fost produs în Romania, produs în SUA

Compania Airbus Helicopters a început să prezinte în SUA elicopterul H215, care va fi fabricat la Ghimbav, în judeţul Braşov, aparatul de zbor urmand să fie expus la targul de profil HAI Heli-Expo, înaintea unui turneu demonstrativ în mai multe oraşe americane, informează site-ul Flightglobal.com. Un elicopter H215 a fost adus în oraşul Louisville, situat în statul american Kentucky, pentru un turneu demonstrativ în Statele Unite. "Cu exerciţiile efectuate în anul 2015, avem tot ce ne trebuie pentru a ne impune pe piaţă (...)", a declarat Fabrice Arfi, director în cadrul Airbus Helicopters. În afară de targul de profil HAI Heli-Expo, desfăşurat în Louisville (Kentucky), elicopterul H215 va fi prezentat şi în oraşele californiene Los Angeles şi Sacramento, inclusiv cu dotări pentru stingerea incendiilor."Suntem implicaţi într-o amplă campanie de prezentare în Statele Unite", a subliniat Fabrice Arfi. Elicopterul H215 - o versiune modernizată a modelului AS322 C1e/L1e - a fost lansat în noiembrie 2015, urmand să fie fabricat de compania Airbus Helicopters la Ghimbav, în oraşul Braşov.

Şansă pentru şomeri

Şomerii înregistraţi la agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă judeţene, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizaţie de şomaj, pot fi cooptaţi în programele de ocupare temporară a forţei de muncă pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes local, a decis Guvernul. În programele care au ca scop ocuparea temporară a forţei de muncă, pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale, pot fi cuprinse persoanele neocupate, înregistrate ca şomeri la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizaţie de şomaj, a decis, miercuri, Executivul, modificand în acest sens normele metodologice de aplicare a legii privind sistemul asigurărilor de şomaj, precum şi procedurile privind accesul la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă. Într-un comunicat emis de Biroul de presă al Guvernului se arată că subvenţia pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane în cadrul unor astfel de programe se acordă în baza schemei de ajutor de minimis, instituită prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
















































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.