Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: BNR a rămas pe plus anul trecut

Ziarul de Vrancea
1 mar 2016 900 vizualizări
Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate

BNR a obţinut anul trecut venituri nete de circa 500 de milioane de lei, potrivit estimărilor bazate pe sumele virate la buget, în timp ce băncile comerciale au raportat profit record de 4,9 miliarde de lei, potrivit Ziarului Financiar. Banca centrală este obligată, po¬tri¬vit legii, să vireze către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregis¬tra¬te. BNR a virat anul trecut la buget 400,3 milioane de lei, iar dintr-un simplu calcul reiese că a obţinut venituri nete de circa 500 de milioane de lei. "Vărsămintele din venituri nete ale BNR au fost de 400.310.106 lei în anul 2015", a transmis Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), la solici¬tarea ZF. Banca centrală a fost anul trecut în poziţia de debitor faţă de sistemul bancar, ceea ce indică faptul că a existat suficientă lichiditate pe piaţă, ce a permis băncilor să păstreze la BNR sume mari şi în acelaşi timp să nu aibă nevoie de împrumuturi. Absorbţia excedentului de lichiditate s-a realizat prin intermediul facilităţii de depozit. Spre deosebire de băncile comerciale, Banca Naţională nu urmăreşte perfor¬man¬ţe de maximizare a profitului, pu¬tand să-şi asume şi pier¬deri, dacă astfel îşi îndeplineşte obiectivul statutar fun¬damental de asigurare a stabilităţii preţurilor. În 2014, Banca Naţională a obţinut un venit net de 1,1 miliard de lei (250 de milioane de euro), în timp ce băncile comerciale au strans pierderi record de peste 4 miliarde de lei din cauza costurilor generate de cură¬ţa¬rea bilanţurilor de neperfor¬mante. Administrarea activelor şi pasivelor în valută a fost principala sursă de venit a băncii centrale în 2014, caştigul net din aceste operaţiuni fiind de 1,8 miliarde de lei. BNR a avut un singur an cu pierdere în perioada de criză, în 2013, în timp ce sistemul pe care îl supraveghează a funcţionat pe minus timp de patru ani. Pierderile din 2013 au fost acoperite din caştigurile anului 2014. Cel mai bun an pentru BNR din punctul de vedere al profitabilităţii a fost 2009, cand a fost raportat un rezultat pozitiv de 4,6 miliarde de lei. Atunci a fost singurul an de după izbucnirea crizei cand rezultatele BNR au mers în aceeaşi direcţie cu cele ale sistemului bancar, scrie ZF.

Rezervele valutare s-au redus în februarie cu peste 850 milioane euro

Rezervele valutare la BNR erau de 30,82 miliarde euro la finele lunii februarie, în scădere cu 2,7% (854 mil. euro) faţă de ianuarie, după ce au ieşit 3,65 miliarde euro, în special din modificarea rezervelor minime în valută şi din rambursarea unei emisiuni de eurobonduri ajunsă la scadenţă. În cursul lunii au avut loc intrări de 2,8 miliarde euro reprezentand alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, inclusiv sumele rezultate din emisiunile de obligaţiuni în euro ale ministerului în valoare nominală totală de 1,25 miliarde euro. La intrări au mai figurat sume din alimentarea contului Comisiei Europene, precum şi din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit. Pe de altă parte, au ieşit 3,65 miliarde euro, în principal din modificarea RMO în valută şi plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută, care includ rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Finanţelor scadentă pe 26 februarie, în cuantum de 1,62 miliarde euro, reprezentand capital şi dobandă. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,77 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) se plasau la 34,59 miliarde euro la finele lui februarie, faţă de 35,08 miliarde euro la 31 ianuarie. Plăţile scadente în martie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de MFP, însumează circa 95 milioane euro.

Rata şomajului este în scădere uşoară

Rata şomajului s-a redus în ianuarie cu 0,2 puncte procentuale faţă de decembrie, la 6,5%, fiind estimaţi 604.000 de şomeri cu varste între 15 şi 74 de ani, cu 1,9% mai puţini decat în luna precedentă şi cu 4,1% comparativ cu ianuarie 2015, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS). În decembrie, rata şomajului s-a plasat la 6,7%. Numărul şomerilor atingea 616.000 persoane în decembrie şi 630.000 persoane în ianuarie anul trecut. Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi a fost de 7,1%, cu 1,3 puncte procentuale pestea cea a femeilor, de 5,8%. Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 5,5% pentru ianuarie, cu 6,2% în cazul bărbaţilor şi 4,5% la femei. Numărul şomerilor pentru această grupă de varstă reprezintă 77,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru ianuarie.

Hotelurile din Bucureşti, cel mai mare grad de ocupare din ultimii cinci ani

Hotelurile din Bucureşti au avut anul trecut cel mai bun grad de ocupare din ultimii cinci ani, după o creştere de 8,6% faţă de anul anterior, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor companiei de cercetare STR Global. Gradul de ocupare al hotelurilor din Bucureşti a crescut anul trecut cu 8,6% faţă de anul precedent, pană la 68%. "Creşterea numărului de turişti se simte atat în gradul de ocupare al hotelurilor, cat şi în cifrele agenţiilor de turism care fac fie evenimen¬te, fie incoming. Din fericire, Bucu¬reş¬tiul a început să facă pasul de la o destinaţie aproa¬pe emi¬namente de business tra¬vel sau conferinţe (MICE), spre o destinaţie de leisure", spune Lucian Boronea, direc¬torul general al agenţiei de turism Accent Travel. Capitala Romaniei calcă pe urmele unor oraşe precum Varşovia sau Budapesta, care reuşesc să atragă vizitatori nu numai pentru evenimente, con¬ferinţe şi întalniri de afaceri, ci şi pentru cele mai im¬portante obiective turistice. În Bucureşti, unde sunt peste 110 hoteluri, se cazează anual circa un milion de străini, cifră care ar putea creşte în următorii ani, scrie Ziarul Financiar.

China vrea să desfiinţeze 5-6 milioane din locurile de muncă

China vrea să desfiinţeze 5-6 milioane de locuri de muncă din sectorul de stat în următorii doi-trei ani, parte a eforturilor companiei de a reduce supracapcitatea industrială şi poluarea, au declarat două surse apropiate situaţiei pentru Reuters. Conducerea Chinei, obsedată de menţinerea stabilităţii interne, va cheltui aproape 150 de miliarde yuani (23 miliarde dolari) pentru a acoperi costurile concedierilor doar în producţia de cărbune şi oţel, astfel încat desfiinţarea de locuri de muncă să nu conducă la tulburări sociale. Totalul concedierilor ar putea fi chiar mai mare întrucat desfiinţarea de locuri de muncă se va extinde probabil la şi mai multe sectoare ale economiei. Totodată, de la buget ar urma să fie acoperite şi datoriile lăsate în urmă de societăţile de stat "zombi", a căror activitate a fost oprită, dar fără a concedia angajaţii, din cauza temerilor autorităţilor privind impactul social al falimentelor şi şomajului. Închiderea companiilor din această categorie a fost identificată ca o prioritate a guvernului chinez în acest an. Sectorul de stat avea aproximativ 37 de milioane de angajaţi în 2013 şi genera circa 40% din producţia industrială a ţării. De asemenea, în sectorul de stat au fost acordate aproximativ jumătate din creditele bancare. Aceasta ar fi cea mai amplă restructurare la nivel naţional în China după cea care a avut loc în perioada 1998-2003, cand şi-au pierdut locurile de muncă 28 de milioane de persoane. Costurile statului pentru ca aceste persoane să-şi găsească locuri de muncă s-au ridicat la 73,1 miliarde yuani (11,2 miliarde dolari).

Clienţii Vodafone vor putea retrage sau depune bani de la Rompetrol

Clienţii Vodafone vor putea să realizeze transferuri de bani prin serviciul M-Pesa şi în reţeaua de staţii de alimentare ale grupului petrolier Rompetrol Downstream, au anunţat cele două companii. Utilizatorii M-Pesa vor putea să retragă sau să depună bani, în regim non-stop, în cele 135 de staţii de alimentare ale Rompetrol din toată ţara. În plus, prin serviciul de transfer de bani, clienţii Rompetrol îşi pot alimenta cardul Fill&Go direct de pe telefonul mobil, fără costuri suplimentare. Pe langă transferul de bani, M-Pesa permite plata direct de pe telefonul mobil a facturilor de utilităţi, plata la diverşi comercianţi sau reîncărcarea cartelei Vodafone. Serviciul de plăţi şi transfer de bani M-Pesa poate fi accesat indiferent de modelul de telefon şi nu necesită conexiune internet, credit pe cartelă sau existenţa unui cont sau card bancar. De curand, utilizatorii M-Pesa au posibilitatea de a primi bani din străinatate, prin serviciul de transfer internaţional.

Farmec şi-a crescut anul trecut afacerile cu 13%

Producătorul de cosmetice Farmec Cluj-Napoca a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 172,5 milioane lei (38,8 mil. euro), în creştere cu circa 13% faţă de 2014, iar pentru acest an vizează să-şi extindă reţeaua de magazine, cu care să ajungă şi în Capitală. "Anul 2015 a reconfirmat poziţia de top pe care compania şi produsele noastre o au în piaţa de cosmetice. De asemenea, acest rezultat confirmă faptul că avem o strategie de business solidă şi sănătoasă, dezvoltată ţinand cont de nevoile consumatorilor, dar şi de contextul macroeconomic", a declarat într-un comunicat directorul general al companiei, Mircea Turdean. Producătorul de cosmetice vizează să-şi sporească afacerile în acest an prin consolidarea principalelor sale branduri pe piaţă, dar şi prin lansarea de noi produse. Farmec vrea să deschidă noi magazine, atat stradal, cat şi în centrele comerciale, inclusiv în Bucureşti. Anul trecut, compania a lansat pe piaţă trei noi game de produse. Totodată, are din 2015 parteneriate cu firme din Franţa, Grecia, Italia şi Spania, pentru comercializarea produselor Farmec atat către romani, cat şi către străini.















































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.