Economic

Romanii, obligaţi să plătească peste 200 milioane euro familiei Micula

Ziarul de Vrancea
28 feb 2016 1023 vizualizări
"În fiecare zi în care statul nu plăteşte se adună câteva zeci de mii de euro", se bucură Ioan Micula

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat definitiv procesul intentat statului român la ICSID, Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, şi trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro, a declarat omul de afaceri Ioan Micula. "Vineri seară s-a dat la Washington decizia în cererea de annulment (n.r. - acţiunea în anularea hotărârii arbitrale) făcută de România împreună cu Comisia Europeană împotriva rezultatului în procesul de la ICSID şi toate cererile României şi Comisiei Europene au fost respinse. Decizia este finală, iar statul nu mai are altă cale de atac pentru anularea deciziei. (...) Decizia este executorie în toate ţările care intră sub competenţa ICSID", a spus, sâmbătă, Ioan Micula.
Suma pe care statul trebuie să o plătească a crescut constant începând din decembrie 2013, când s-a dat decizia în acest caz, atacată ulterior de stat şi Comisia Europeană. Potrivit site-ului ICSID, numărul statelor contractante şi semnatare este în prezent de 160. "Suma este foarte mare, din cauza dobânzilor care s-au acumulat în ultimii doi ani. Sunt peste două sute şi ceva de milioane de euro. În fiecare zi în care nu se plăteşte se adună câteva zeci de mii de euro", a afirmat Ioan Micula.
Statul trebuie să respecte decizia ICSID, iar în caz contrar avocaţii au primit dispoziţii să recupereze banii îndreptându-se împotriva activelor deţinute de stat în ţările care sunt parte a ICSID. "Nu-i treaba noastră. Noi am dat această sarcină avocaţilor, care vor recupera. Poate aţi auzit, acum câteva luni, dar atunci nu era finală chestia asta cu cererea de annulment, în Belgia s-a încercat executarea unor societăţi ale statului (n.r. - ROMATSA). De data aia au scăpat şi s-a ridicat suspendarea. Eu habar nu am avut ce au făcut avocaţii. Sunt executorii care au primit cazul, dacă statul plăteşte bine, dacă nu se adună dobânzi", a spus omul de afaceri.
De la decizia din 2013 s-au adunat câteva zeci de milioane de euro în plus, la care se adaugă costurile pe care le-a avut statul cu avocaţii, alte milioane de euro. "Dacă plăteau atunci, scăpau de suma asta. Suma asta nu se va reduce niciodată, ea creşte la o dobândă de câteva ori mai mare deât poate statul să se împrumute", a mai declarat el.

UE foloseşte Romania în jocul politic pentru TTIP

În privinţa implicării Comisiei Europene, care a cerut României să nu plătească conform deciziei din 2013 şi a intervenit în sprijinul României în cererea de anulare respinsă vineri de ICSID, Ioan Micula afirmă că implicarea executivului comunitar face parte din negocierile cu SUA în cadrul Parteneriatului transatlantic de comerţ şi investiţii (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP). "Uniunea Europeană foloseşte statul român ca să-şi facă jocul politic cu TTIP. Nu Uniunea Europeană plăteşte, iar statul nu ascultă întotdeauna de Uniunea Europeană. De multe ori când Uniunea Europeană a spus statului să facă ceva a făcut pe dos", a afirmat el.
Grupul de firme al fraţilor Micula are şi un alt proces la ICSID cu statul român referitor la piaţa neagră a băuturilor alcoolice şi în care daunele cerute sunt mult mai mari, a spus el. "Asta nu e nimic pe lângă cazul pe care îl avem împotriva statului român cu piaţa neagră a băuturilor alcoolice, unde experţii internaţionali au găsit nişte sume foarte mari pe care le pierdem. Am investit 2,5 miliarde de euro în fabrici, în distribuţie şi în branduri, dar nu putem să le folosim pentru că este piaţa neagră peste 90%. Statul român nu ia nicio măsură, funcţionarii statului nu sunt deloc interesaţi. (...) Nu poţi să pui taxă, iar unii să plătească şi alţii nu. Iar alţii sunt protejaţi pe faţă de funcţionari ai statului sau de cei care au interes. (...) Când am pornit aceste fabrici, în primul an lucram la 80% din capacitatea fabricilor băuturi alcoolice, iar acum lucrăm sub 2%. Nu poţi să concurezi când în piaţa neagră preţurile sunt de 3-4 ori mai mici. (...) Mergeţi în orice piaţă din Bucureşti, găsiţi ţuică, pălincă, dar de fapt este alcool importat care se diluează cu apă şi se mai bagă aşa nişte arome", a mai declarat Ioan Micula.

Infrigement împotriva Suediei

Fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii European Food, au câştigat în decembrie 2013, la Curtea de Arbitraj de la Washington, un proces intentat statului român în urma sistării programului de facilităţi fiscale ei urmând să primească circa 376 milioane lei, plus penalităţi. La 11 decembrie 2013, suma totală datorată de statul român reclamanţilor se ridica la 791,88 milioane de lei (178 milioane euro), potrivit Comisiei Europene.
Comisia Europeană a informat însă autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). România a solicitat atunci clarificări Comisiei despre posibilitatea de a plăti diferenţa unei persoane fizice (fraţilor Micula sau oricărei alte persoane fizice desemnate).
În iunie anul trecut, CE a lansat proceduri de infrigement împotriva a cinci state, printre care România şi Suedia, solicitându-le să renunţe la tratatul bilateral de investiţii care încalcă acquis-ul comunitar, tratat ce a permis fraţilor Micula să dea România în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington.
În 1998, România a instituit o schemă de ajutoare de stat pentru a atrage investiţii în regiunile defavorizate asigurând, printre alte avantaje, reduceri fiscale şi scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia să rămână în vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnată în mod oficial ca defavorizată. Ca parte a procesului de aderare la UE şi în vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, România a anulat schema în cauză în 2005, deoarece stimulentele oferite în cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru funcţionare incompatibil.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
vrinceanu, acum 2977 zile, 12 ore, 48 minute, 20 secunde
Pana cand o sa tot plateasca poporul asta obidit , saracit si umilit pentru toate actele de incompetenta, pentru toate golaniile,smecheriile si hotiile de la nivel inalt?????
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.