Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Turiştii sunt sfătuiţi să evite Tunisia, Egipt sau capitala Turciei

Ziarul de Vrancea
26 feb 2016 1282 vizualizări
Consultantul în marketing turistic, Răzvan Pascu arată că atentatele teroriste sunt tot mai dese, ameninţările sunt la ordinea zilei, iar riscurile sunt tot mai dese

Turiştii romani care îşi caută pachete de vacanţă pentru acest an ar fi de preferat să evite o parte din statele din zona Orientului Mijlociu şi Africa de Nord, precum Tunisia, Egipt sau capitala Turciei, Ankara, din cauza atentatelor teroriste, spune consultantul în marketing turistic, Răzvan Pascu "Singurele locuri în care aş recomanda turiştilor să nu meargă ar fi o parte din statele din zona Orientului Mijlociu şi Africa de Nord, cele asupra cărora planează foarte multe semne de întrebare la nivel de securitatea turiştilor. În special în Tunisia si Egipt recomand să nu se călătorească pentru că atentatele teroriste sunt tot mai dese, ameninţările sunt la ordinea zilei şi consider că riscurile la care se expun turiştii sunt prea mari. De asemenea, recomand evitarea călătoriilor în Ankara", a declarat consultantul în marketing turistic, Răzvan Pascu.

Cum trebuie procedat

El atrage atenţia că mai există şi alte state din zonă asupra cărora planează anumite semne de întrebare referitoare la securitatea turiştilor, dar nu există interdicţii clare sau recomandări de a nu călători spre acele destinaţii. "Aş sugera turiştilor să se documenteze despre zonele cu risc, pentru a le putea evita, şi, pe cat posibil, să încerce să călătorească cu o agenţie de turism care are parteneri locali ce cunosc zonele şi situaţia. Există şi ţări în Orientul Mijlociu care par să fie sigure şi aş aminti Emiratele Arabe Unite, Oman, Qatar, Iordania sau chiar Israel", a menţionat Pascu. Pentru turiştii amatori de locaţii estivale, cu plajă şi resorturi în care să îşi petreacă vacanţa, consultantul în marketing turistic apreciază că vor rămane în top Grecia şi Turcia şi în acest an, cu creşteri şi pentru Spania, dar şi pentru destinaţii noi, precum Muntenegru sau Croaţia. "Şi Serbia îşi doreşte să atragă turişti romani, atat pe timp de iarnă, cat şi pe timp de vară, asa cum şi SPA-urile din Germania atrag tot mai mulţi romani. Pentru litoralul bulgăresc prevăd o stagnare a cererii, parţial pe fondul introducerii altor destinaţii în oferta agenţiilor de turism, precum Croaţia, Coasta de Azur, Portugalia sau destinaţii noi din Spania, dar şi pentru că probabil litoralul romanesc va creşte şi anul acesta, iar în Bulgaria vor sosi foarte mulţi ruşi care vor ocupa locurile de cazare şi posibil să ducă şi la o creştere uşoară a preţurilor", mai spune Pascu.

Nuntă într-o locaţie specială

El a subliniat că, spre deosebire de anul trecut, va creşte numărul celor care îşi doresc vacanţe în destinaţii îndepărtate, intercontinentale. "Sunt convins că vom avea mai mulţi romani care au vizitat deja Europa şi îşi doresc să iasă puţin din confortul destinaţiilor europene. Destinaţii precum Thailanda, Republica Dominicană, Mexic, Mauritius, chiar şi Cuba devin noile opţiuni pentru o anumită categorie de turişti din clasa medie. Cei care deja au explorat insulele Thailandei şi mare parte din Asia de Sud-Est, acum se îndreaptă spre Caraibe, America Centrala şi de Sud, sau ţări mai puţin umblate din Asia -Myanmar, Cambodgia, Vietnam etc", a comentat consultantul în marketing turistic. Pascu a evidenţiat că a crescut numărul solicitărilor speciale căte agenţiile de turism, precum nunta într-o destinaţie exotică, luna de miere pe o insulă îndepărtată, vacanţe pentru sporturi extreme, vacanţe wellness şi spa, în special în Thailanda de Nord sau India. În opinia lui Pascu, Romania are oportunitatea de a se promova ca o destinaţie sigură, atat pentru turiştii romani, cat şi pentru cei străini. "Cred că suntem într-o perioadă bună, cand atat turismul intern cat şi turismul de incoming ar putea creşte. Pentru acest lucru este nevoie de o implicare cat mai mare a mediului public, în special pe realizarea unor campanii de promovare în străinătate a destinaţiei turistice Romania, folosind mediul online, cel mai eficent şi mai uşor de măsurat în acest moment. Este nevoie, de asemenea, şi de o campanie de atragere a investitorilor străini în turism, precum şi de a reînvierea şcolilor de meserii sau a şcolilor profesionale care să producă lucrători în turism adevăraţi, şi nu doar posesori de diplomă", a precizat Pascu.

Preţul asigurării pentru locuinţe a rămas neschimbat

Companiile de asigurări au lăsat anul trecut tarifele pentru poliţele de locuinţe neschimbate, în condiţiile în care concurenţa pe acest segment de piaţă cunoscut pentru rata de daună mică continuă să fie puternică, potrivit Ziarului Financiar. Un proprietar de locuinţă scoate din buzunar, în medie, 60-80 de euro anual pentru asigurarea facultativă a casei, adică cu 30-50 de euro mai puţin decat pentru asigurarea obligatorie a maşinii. şi aceasta în condiţiile în care o casă este de 5-10 ori mai scumpă decat o maşină. "Tarifele pentru asigurarea locuinţei scad datorită competiţiei acerbe din piaţă, dar de regulă sunt scăderi reduse, de la 2% pană la 5%. Preţurile scad, deşi Romania are o expunere ridicată la riscul catastrofal, în special la cutremur", spun consultanţii brokerului Marsh. În timp ce în cazul poliţelor pentru locuinţe tarifele au rămas constante sau chiar s-au redus în unele cazuri, pe segmetul asigură¬rilor auto obligatorii s-au efectuat cele mai mari corecţii ale tarifelor, preţurile urcand cu pană la o treime. Faptul că asigurarea maşinii este mai scumpă decat a locuinţei este explicat de frecvenţa apariţiei riscurilor acoperite prin poliţa de locuinţă care este mult mai mică decat cea a riscurilor acoperite de asigurările auto. În cazul locu¬in¬ţelor, riscul major care s-ar putea produce este cel de cutremur, însă frec¬venţa acestuia este redusă, notează ZF. Pe de altă parte, riscurile cu o frecvenţă mai ridicată precum cele de incendiu sau explozie au un impact nesemnificativ asupra daunelor plătite de asiguratori. Rata daunei în cazul poliţelor pentru locuinţe ajunge la circa 20%, în timp ce în cazul asigurărilor auto obligatorii indicatorul se situează în jurul valorii de 80%. Dacă se adaugă însă cheltuielile de achiziţie şi de administrare, asigurătorii nu reuşesc să-şi acopere cheltuielile totale generate de poliţele auto obligatorii, raportand pierderi din activitatea de subscriere. Asiguratorii au în portofolii peste 3 milioane de contracte facultative de asigurare a locuinţei, subscrierile totale pe acest segment cumuland mai mult de 500 de milioane de lei anual. La poliţele facultative se mai adaugă încă circa 1,6 milioane de contracte aferente asigurărilor obligatorii de locuinţe (PAD) cu un tarif de 10-20 de euro anual.

Romania rămane cu cinci regiuni între cele mai sărace 21 din UE

Cinci regiuni din Romania răman printre cele mai sărace din UE, excepţie făcand Ilfov-Bucureşti, Vest şi Centru, însă Sud-Est este foarte aproape de a ieşi din categoria în care PIB pe cap de locuitor, calculat la paritatea puterii de cumpărare, este sub 50% din media UE, potrivit Eurostat. În randul celor 21 de ţări cu PIB per capita sub 50% din media UE, Bulgaria, Polonia şi Romania sunt prezente cu cate cinci regiuni, Ungaria cu patru, iar Grecia şi Franţa cu cate una. Regiunea franceză din această categorie, Mayotte, se situează la numai 31% din media UE. Mayotte este un departament insular din Africa al Franţei. Cele mai sărace regiuni din UE sunt Severozapaden (Bulgaria), cu 30% din medie, şi Mayotte, potrivit unui raport al biroului de statistică al UE, Eurostat, care utilizează date din 2014. În Romania, cea mai săracă regiune este Nord-Est, la numai 34% din media europeană, urmată de Sud-Vest Oltenia, cu 41%, Sud-Muntenia, cu 43%, şi Nord-Vest, cu 48%. Tot în categoria regiunilor aflate sub 50% din media UE se situează şi regiunea Sud-Est a Romaniei, însă aici PIB pe cap de locuitor calculat la paritatea puterii de cumpărare este la 49,5% din media europeană, foarte aproape de pragul de 50%. Singura regiune a Romaniei care trece de media UE este Bucureşti-Ilfov, cu 129%. Uşor peste jumătate din media europeană se situează regiunea Vest - cu 58%, precum şi Centru - cu 52%, potrivit Eurostat. Cea mai bogată regiune a UE a rămas centrul financiar londonez, unde PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare s-a situat la 539% din media UE. Doar 21 de regiuni au consemnat un PIB pe cap de locuitor cu cel puţin 50% peste media europeană. În această categorie, Germania este prezentă cu cinci regiuni, Olanda şi Marea Britanie cu cate trei, Austria cu două, iar cu cate una Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Franţa, Slovacia, Suedia şi Luxemburg.

Transportatorii contrazic ASF în privinţa preţurilor RCA

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din Romania (COTAR) contrazice datele prezentate de ASF potrivit cărora preţurile poliţelor RCA pentru autoutilitare sau autocamioane au crescut în ianuarie cu 46%, precizand că au prezentat ASF sute de poliţe cu tarife dublate sau triplate. Reprezenţantii transportatorilor cer astfel preşedintelui ASF să prezinte realist datele negocierilor cu reprezentanţii transportatorilor şi "să nu mai manipuleze opinia public". "Membrii COTAR nu sunt de acord cu afirmaţia reprezentanţilor ASF, care susţin că preţul poliţelor de asigurare nu au crescut decat cu sume pană la 50%. Aşa cum ni s-a cerut, noi am adus sute pe poliţe de asigurare, prin care să demonstrăm că preţurile au crescut cu 100%-200%. Firmele de asigurare nu au venit cu niciun document care să arate contrariul", a declarat într-un comunicat Vasile ştefănescu, preşedinte COTAR. El a arătat că orice zi întarziere în asigurarea unui preţ acceptabil pentru asiguraţi aduce beneficii numai asigurătorului şi ASF. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat miercuri că prima medie pentru poliţele RCA era în ianuarie mai mare cu 61% faţă de iunie 2015 pentru vehiculele de transport persoane, în timp ce pentru segmentul autoutilitare/autocamioane avansul a fost de 46%. "Potrivit raportărilor transmise de societăţile de asigurare în cadrul procesului de monitorizare a evoluţiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, prima medie pentru poliţe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane şi transport de persoane, înregistra o creştere de 42% faţă de nivelul lunii iunie 2015. Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creşterea a fost de 61%", a arătat ASF. Autoritatea notează că, dacă se analizează doar grupa vehiculelor încadrate în clasa de bonus B0, raportările asigurătorilor arată că prima medie a crescut cu 43% pentru cele două segmente cumulat, respectiv cu 47% pe segmentul autoutilitarelor/autocamioanelor şi cu 36% în cazul autovehiculelor pentru transport de persoane.

Excedent bugetar de 4,7 miliarde lei în ianuarie

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat în ianuarie cu un excedent de 4,7 miliarde lei, reprezentand 0,63% din PIB, în creştere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, veniturile avansand cu 11%, iar cheltuielile cu 8,7%, potrivit datelor Ministerului Finanţelor Publice. În ianuarie anul trecut, execuţia bugetară a fost pe plus cu 3,95 miliarde lei, respectiv 0,56% din PIB. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 20,4 miliarde lei, reprezentand 2,7% din PIB. Acestea s-au majorat cu 11,1% faţă de ianuarie 2015, înregistrandu-se creşteri de 48% la încasările din impozitul pe profit, de 19,2% la accize, de 17% la TVA şi de 11,1% la contribuţii de asigurări sociale. Cheltuielile au însumat 15,6 miliarde lei, în urcare cu 8,7% şi cu un punct procentual ca pondere în PIB. Cheltuielile cu personalul s-au majorat cu 26%, în urma creşterilor salariale acordate în a doua parte a anului trecut, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, cu 15% a personalului din învăţămant şi cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învăţămant şi asistenţă socială. Pe de altă parte, cele cu bunuri şi servicii s-au redus cu 8,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cioloş: Lucrăm la un pachet de dezvoltare a clasei de mijloc la sate

Guvernul va elabora un pachet de măsuri al cărui scop va fi dezvoltarea clasei de mijloc la sate, care va fi lansat în martie, a anunţat premierul Dacian Cioloş, vineri, la o conferinţă pe teme agricole şi de dezvoltare rurală. "În săptămanile următoare lucrăm împreună cu domnul ministru (Achim Irimescu, ministrul Agriculturii-n.r.) şi cu Cancelaria la un pachet de măsuri care să vizeze dezvoltarea clasei de mjloc la sate. Folosim şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, şi alte programe operaţionale, un pic după acelaşi model pe care l-am folosit şi pentru acest pachet antisărăcie, luand anumite instrumente financiare, luand anumite instrumente legislative care să stimuleze dezvoltarea clasei de mijloc la sate", a anunţat premierul într-un discurs susţinut la o conferinţă pe teme rurale. În opinia premierului, pachetul de măsuri va fi lansat în martie şi îşi propune dezvoltarea clasei de mijloc, una care are "reale capacităţi" de antreprenoriat, pornind de la agricultură şi sectorul agro-alimentar, dar care să meargă dincolo de acestea.

Iran propune Europei petrol la schimb cu produse rafinate

Iran propune companiilor din Europa plata livrărilor de petrol în produse petroliere rafinate, întrucat unii clienţi ai Teheranului au încă probleme la procesarea plăţilor bancare, chiar dacă sancţiunile impuse din cauza programului nuclear al ţării au fost ridicate. Compania petrolieră de stat din Iran (National Iranian Oil Co) recurge la acest tip de schimburi, întrucat unele restricţii financiare generate de SUA pun încă piedici relaţiilor comerciale, au declarat mai mulţi oficiali iranieni pentru Bloomberg. Hellenic Petroleum (Grecia) a întampinat dificultăţi să-şi asigure transporturi de petrol, deorece băncile nu vor să proceseze plăţile, au declarat surse apropiate situaţiei. Iran vrea să recaştige cotă de piaţă în Europa şi să-şi crească exporturile către Asia, după ce în ianuarie au fost eliminate sancţiunile impuse ţării din cauza programului nuclear. Primul transport de petrol către Europa începand din anul 2012 a fost încărcat în februarie, petrolul fiind destinat companiei franceze Total. Autorităţile iraniene vor să crească exporturile de petrol cu un milion de barili pe zi în acest an şi resping ideea de a coopera cu alte ţări pentru o "îngheţare" la nivelul actual a producţiei de petrol la nivel global. "Băncile sunt foarte precaute, deoarece vor să aibă acces la pieţele din SUA, iar regulile SUA referitoare la ceea ce pot face nu sunt foarte clare", a declarat Ross Denton, partener specializat în sancţiuni la firma Baker & McKenzie.













































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.