Economic

VIDEO!!! CUP, aproape de final în proiectul de modernizare pe bani europeni

Iulia Crețu
18 feb 2016 1656 vizualizări
Operatorul regional de apă şi canalizare mai are de recepţionat lucrările la staţiile de epurare din judeţ, preconizate a se încheia în aprilie u CUP operează cu acelaşi preţ al apei potabile, de 2,85 lei/mc, din iulie 2013 u societatea de apă canal va monitoriza circuitul apei furnizate la Uzina de apă şi la sediul CUP

Compania de Utilităţi Publice Focşani va finaliza, în primăvara acestui an, reabilitarea şi extinderea staţiilor de epurare pentru aglomerările Adjud, Panciu, Mărăşeşti, Odobeşti şi Homocea. Potrivit declaraţiilor făcute de Gheorghe Vasilescu, directorul CUP, lucrările ar trebui să fie gata în aprilie 2016. Odată cu finalizarea lucrărilor la staţiile de epurare, se vor încheia investiţiile europene la CUP prin proiectul de Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Vrancea, în valoare totală de peste o sută de milioane de euro, cu o contribuţie de 77% UE, 12% Guvern, 9% CUP şi 2% bugetul local. Investiţiile în extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ au avut ca ţinte creşterea gradului de conectare a populaţiei la aceste utilităţi, modernizarea sistemului de alimentare cu apă, prin îmbunătăţirea calităţii apei potabile şi realizarea unei reţele de colectare a apelor uzate care să protejeze mediul.

Pierderi mari în reţea

Lucrările de modernizare realizate de CUP au întâmpinat şi mai multe deficienţe, între care Vasilescu a vorbit despre “lipsa zonelor de protecţie sanitară a surselor”, după cum s-a întâmpinat la Mărăşeşti, sau chiar despre inexistenţa facilităţilor de tratare a apei. De asemenea, în momentul începerii proiectului, 76% din populaţie era conectată la sisteme, care însă nu erau monitorizate şi automatizate, cele mai multe fiind vechi şi subdimensionate. Până la demararea proiectului în cauză, pierderile estimate erau de 55% din volumul de apă extrasă. Totodată, rata de contorizare era şi ea redusă, la numai 55%. “Cetăţenii înţeleg că aceste investiţii vor însemna o creştere a calităţii serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare, cu impact pozitiv asupra sănătăţii şi mediului înconjurător. O altă îngrijorare a cetăţenilor este creşterea tarifelor. CUP Focşani va depune eforturi pentru a se păstra tarife cât mai reduse pentru populaţie în limitele impuse de legislaţia românească şi europeană în vigoare. Acest tarif (2,85 lei/mc apă n.r.) este acelaşi din iulie 2013, de doi ani şi jumătate, chiar dacă consumurile sunt în scădere. Se scoate tot mai puţină apă din sursă. Consumul scade anual cu 2 până la 5%, lucru generat de contorizare, de utilizarea de echipamente sanitare care nu risipesc apa ori de aparate electrocasnice cu un consum redus de apă”, a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghe Vasilescu.

Monitorizare din două puncte cheie a circuitului apei

Prin proiectul european, CUP SA Focşani a realizat automatizarea şi monitorizarea sistemului de alimentare cu apă şi a staţiilor de pompare pentru apele uzate colectate din localităţile Focşani, Câmpineanca şi Goleşti. Informaţiile din teren se vor centraliza în două puncte din oraş: la Uzina de apă, unde se urmăreşte circuitul apei de la captare şi până ajunge la capetele reţelelor stradale de distribuţie şi la sediul CUP, unde se va amplasa Dispeceratul şi Sistemul SCADA care va asigura automatizarea şi monitorizarea tuturor celor 46 de staţii de repompare pentru blocurile de locuinţe arondate fiecărui Punct Termic, precum şi a celor trei staţii de pompare pentru apele uzate. CUP Focşani are 438 de angajaţi şi înregistrează o cifră de afaceri anuală de 30 milioane lei. (Iulia CREŢU)

Get your own valid XHTML YouTube embed code

În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
nicu, acum 2981 zile, 23 ore, 53 minute, 38 secunde
Adevarat ce spune si bibicu. Ce facem cu extinderea retelei de apa potabila de la Vidra prin Odobesti, Vartescoiu la Cirligele asa cum era prevazut in program. Aceasta pentru a se evita lipsa apei citeste integral
bibicu, acum 2982 zile, 7 ore, 52 minute, 6 secunde
Vasilescule, ne asiguri ca ne furnizezi apa in Cirligele pe timpul veri, sau... iara ne-o tai, sau reduci ???
tache, acum 2982 zile, 12 ore, 52 minute, 49 secunde
ce smecherie e cu 18000 lei salar. Cate familii se putea intretine din 180 milioane salariu? Poate altii chiar veneau la servici de banii astia.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.