Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Ikea va construi 10.000 de locuinţe în capitală

Ziarul de Vrancea
17 feb 2016 1159 vizualizări
Suedezii de la Ikea au în plan construcţia celui mai mare proiect imobiliar din Romania - apartamente şi birouri - pe terenul de 48 de hectare achiziţionat de la un antreprenor roman, scrie Ziarul Financiar în ediţia de ieri.

Ikea are în plan să construiască 10.000 de apar¬tamente, case şi vile, dar şi spaţii de bi¬rouri pe terenul de 48 de hectare achizi¬ţionat la începutul acestui an, potrivit unor surse apropiate companiei. "Pe terenul din sectorul 1 avem în vedere dez¬vol¬tarea unui proiect mixt, predominant rezi¬denţial. Dat fiind că în perioada care urmează vom începe să lucrăm la planificarea urbană, este pre¬ma¬tur să ne pronunţăm asupra mai multor detalii. Abordarea Vastint este bazată pe dezvoltarea de so¬luţii pe termen lung, dorinţa noastră fiind să creăm o comunitate într-un proiect echilibrat, durabil şi confortabil, bine integrat în zonă", a spus Cornelia Marcu, marketing manager în cadrul Vastint Romania. Vastint Romania face parte din gru¬pul Inter Ikea. Inter Ikea şi Ikea sunt gru¬puri separate de companii, iar Inter Ikea este com¬pania care acordă francize pentru Ikea, compania care operează magazinele companiei suedeze. Conform ZF, în cadrul viitorului proiect grupul suedez are în plan o suprafaţă construită cumulată de un milion de metri pătraţi. Cu un preţ mediu de piaţă de 1.000 de euro metrul pătrat construit, Ikea va construi un proiect de peste un miliard de euro în sectorul 1 al Capitalei. Spre comparaţie, proiectul Greenfield, care presupune construcţia a 6.000 de apartamente, are o suprafaţă de 50 de hectare, în condiţiile în care blocurile au cinci etaje. Turcii de la Opus Land, care deţin ansamblul rezidenţial Cos¬mopolis amplasat pe centura de nord a Ca¬pitalei pe un teren de 90 de hectare, au în plan construcţia a peste 8.000 de locuinţe, dar pe o durată de zece ani. În prezent, în Cosmopolis sunt 2.100 de locuinţe finalizate, iar pană la finalul anului se va ajunge la un total de 2.600. În cazul Greenfield, preţurile pornesc de la circa 51.000 de euro fără TVA pentru un apartament de două camere şi 58 mp, în timp ce în Cosmopolis apartamentele de două camere pornesc de la 43.800 de euro fără TVA. "Proiectul va fi unul de referinţă pentru piaţa imobiliară locală şi va fi cel mai mare proiect rezidenţial din Romania. Este un proiect care va avea peste 1 milion de metri pătraţi construiţi, dar care va fi dezvoltat pe o perioadă mai lungă de timp, de pană la 10 ani", spun sursele citate.

Directorii financiari romani sunt optimişti în privinţa economiei

57% dintre aceştia se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi
Directorii financiari romani sunt optimişti cu privire la creşterea PIB în 2016 şi iau în calcul extinderea pe noi pieţe sau pe cele actuale, potrivit Deloitte CFO Survey, un studiu internaţional care include şi Romania. "Aproape un sfert dintre directorii financiari intervievaţi estimează o creştere a PIB de pană la 3,5%, în concordanţă cu previziunile Băncii Mondiale de 3,9%, iar mai mult de jumătate (52%) încep să privească pieţele noi ca pe o sursă de venituri, comparativ cu 33%, anul trecut. De asemenea, 57% dintre aceştia se aşteaptă la o creştere a numărului de angajaţi", arată compania de consultanţă şi audit. Dacă acum trei sau patru ani companiile se confruntau cu reduceri de bugete ca urmare a crizei economice, în prezent acestea iau în calcul din nou expansiunea, fie prin extinderea pe pieţe noi mai mult ca în trecut, fie prin sau creşterea echipelor, a declarat Ahmed Hassan, partener Deloitte Romania şi lider al programului CFO. Deşi directorii financiari romani arată un grad mare de optimism în legătură cu viitorul, comparativ cu colegii lor din Europa Centrală, majoritatea sunt precauţi în privinţa riscurilor, întrucat 78% consideră că nu este momentul potrivit pentru asumarea unor riscuri mai mari, iar 76% iau în considerare mai degrabă resurse interne de finanţare decat împrumuturile bancare. "Schimbări recente cum este cea a Codului Fiscal sunt de asemenea bine primite de către directorii financiari, deoarece 69% dintre ei consideră că schimbările vor avea un impact pozitiv asupra activităţii lor. Pe termen scurt însă nivelul de optimism şi apetitul pentru business vor fi influenţate de stabilitatea economică şi politică", a mai spus Hassan. La randul său, Mircea Varga, CFO Țiriac Holdings, a spus că Romania poate avea una din cele mai atractive economii din Europa, în funcţie de capacitatea sa de a gestiona momentul favorabil la care se află. "În ciuda unui început de an descurajant, în care pieţele financiare au fost marcate de turbulenţe semnificative, precum prăbuşirea în luna ianuarie a principalilor indicatori bursieri cu mai mult de două cifre procentuale, panăla minimul istoric al ultimilorcinci ani,de decapitalizarea dramatică a unor bănci europeneimportantepe fondul adoptării discrete a măsurii de tip bail-in în sistemul bancar european şi de întrebări serioase privind intrarea economiei americane într-o nouă recesiune, răman optimist cu privire la creşterea economică a Romaniei în 2016. O creştere a PIB de 3,5%-3,8% este realizabilă", a spus Varga.

Volatilitatea de pe burse are potenţialul de a continua

Investitorii nu ar trebui să creadă că revenirea burselor din ultimele zile înseamnă că acestea au atins un minim, urmat de evoluţie pozitivă, afirmă Marcella Chow, responsabilă de analiza burselor la nivel global pentru JPMorgan Asset Management, cu active în administrare de 1.700 miliarde dolari. Chow afirmă că se află constant în stare de alertă, iar clienţii sunt predispuşi la panică şi îi sfătuieşte să păstreze pană la 70% din active în obligaţiuni, inclusiv ale SUA. Pentru a reveni calmul este necesară o îmbunătăţire a situaţiei economice în China, dar şi ca băncile centrale să redobandească încrederea investitorilor, a spus Chow, într-un interviu acordat Bloomberg. Analistul JPMorgan aşteaptă ca preţul la petrol să coboare pană la un minim de 22 de dolari pe baril, iar între timp încearcă să se poziţioneze cat mai bine şi să evite volatilitatea. Marile pieţe de acţiuni au recuperat, începand de la finele săptămanii trecute, o parte din scăderile puternice din deschiderea acestui an. Petrolul a revenit peste 30 de dolari, după ce a atins minimul începand din 2003, băncile comerciale au calmat temerile că nu-şi pot plăti datoriile, iar băncile centrale din China şi pană în Europa au intervenit pentru a reasigura investitorii. Chow nu este însă convinsă de niciuna dintre aceste acţiuni, notează Bloomberg. "Dacă sunt îngrijorată? Da. Incertitudinea este foarte mare. Bursele s-ar putea să nu fie alegerea înţeleaptă", a afirmat ea. Obligaţiunile SUA sunt cel mai bun activ de refugiu pentru panica de pe pieţele financiare, care a şters de la începutul anului 7.500 de miliarde de dolari din valoarea companiilor listate, consideră Chow, întrucat Rezerva Federală a SUA nu se va grăbi, probabi, să crească din nou dobanzile. Chow a început din septembrie să sfătuiască investitorii să crească la 70% ponderea în total active a plasamentelor în obligaţiuni, de la o recomandare anterioară pentru un mix de 50% obligaţiuni/50% acţiuni. De la începutul lunii octombrie, un indice Bloomberg al obligaţiunilor SUA a crescut cu 2%, în timp ce un indicator al pieţei de acţiuni la nivel global a coborat cu 4,3%.

Legea dării în plată se va aplica şi creditelor Prima Casă

Legea dării în plată se va aplica şi celor care au contractat credite prin programul Prima Casă, au votat senatorii din comisiile Economică şi Juridică reunite, fiind respinsă cererea băncilor şi a BNR de a fi exclus programul guvernamental din proiectul de lege. Senatorii au votat cu 7 voturi "pentru" excluderea creditelor din programul Prima Casă şi 8 voturi "împotrivă". Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Enache Jiru a pledat anterior, ca şi reprezentanţii BNR, pentru excluderea programului Prima Casă din sfera de aplicare a legii dării în plată. "Sunt 160.000 de beneficiari ai Primei Case în prezent. Dacă programul nu este exceptat, programul nu mai are nicio valabilitate. Problema e dacă ne mai dorim acest program sau nu. Programul este foarte util", a spus Jiru.

Apple face tot ce-i stă în putinţă să scape de taxe

Apple a anunţat vanzarea de obligaţiuni cu o valoare estimată la 12 miliarde de dolari pentru a returna bani acţionarilor, deşi producătorul iPhone şi iPad are rezerve financiare de 215 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei britanice The Guardian. Emisiunea de obligaţiuni, cea mai recentă dintr-o serie mai lungă de ieşiri ale Apple pe piaţa financiară, permite companiei să evite repatrierea unei părţi din rezervele de 177 de miliarde de dolari pe care le are în afara SUA în ţări unde taxele sunt mult mai mici decat cele pe care le-ar plăti în cazul aducerii în ţară a banilor. Companiile americane ar deţine în afara ţării fonduri de aproximativ 2.100 de miliarde de dolari, doar trei giganţi din IT - Google, Apple and Microsoft - avand în total o cincime din această sumă. Unele companii au început să repatrieze o parte a banilor ţinuţi în străinătate, în contextul în care autorităţile americane devin mai agresive în combaterea acestor practici. Emisiunea de obligaţiuni a Apple va înregistra, probabil, cerere bună din partea investitorilor, avand în vedere volatilitatea de pe pieţele de capital.

Pierdere colosală pentru proprietarul Petromidia

KMG International (fostul Rompetrol Grup) a raportat un profit net record de 4,6 milioane dolari pentru anul trecut, în pofida impactului scăderii puternice a cotaţiei petrolului asupra stocurilor de ţiţei, în lipsa căruia rezultatul net s-ar fi situat la 120 milioane dolari, a anunţat grupul. Profitul de 4,6 milioane de dolari este rezultatul net din activitatea operaţională, fără a lua în calcul efectele unice aferente rezervelor şi veniturilor din impozitul amanat. "KMG International, parte a companiei naţionale de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, a înregistrat în 2015 performanţe operaţionale şi financiare record. Grupul a atins anul trecut un rezultat operaţional (EBITDA) de 162 milioane dolari şi un profit net de 4,6 milioane dolari", se arată într-un comunicat al grupului. Pentru 2014, grupul a raportat, la începutul anului trecut, EBITDA de 140 milioane de dolari şi o pierdere de 58 milioane de dolari. Atingerea acestor rezultate a fost posibilă, în pofida efectului negativ determinat de evaluarea stocurilor în contextul scăderii majore a preţurilor la ţiţei în 2015 pe plan internaţional. Fără a lua în calcul efectul menţionat şi în acord cu raportul managementului, nivelul consolidat al indicatorului EBITDA din activităţile operaţionale s-ar fi ridicat la 278 milioane USD, iar profitul net la un nivel de 120 milioane dolari.


Livrările de spaţii industriale şi logistice cresc cu 40%

Anul acesta vor fi livrate în Romania 240.000 metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, în urcare cu 40% faţă de anul trecut, cand au fost finalizate proiecte cu o suprafaţă cumulată, de asemenea, în creştere puternică, cu aproape 70%, potrivit JLL. Livrările de spaţii industriale noi au totalizat anul trecut circa 160.000 metri pătraţi, cu 67,5% peste nivelul din 2014, iar pentru acest an dezvoltatorii au programate spre finalizare proiecte cumuland 240.000 metri pătraţi, majoritatea build to suit (la cererea chiriaşilor), cu peste 40% mai mult decat în 2015, se arată într-un raport al firmei de consultanţă. Stocul total de spaţii moderne a ajuns la finele anului trecut la 2,1 milioane de metri pătraţi, din care peste 1 milion de metri pătraţi în Bucureşti. Stocul a crescut cu 8% comparativ cu 2014, iar la finele anului ar putea ajunge la 2,35 milioane metri pătraţi dacă toate proiectele anunţate vor fi livrate. În afară de Bucureşti, dezvoltatorii de spaţii logistice şi industriale au construit proiecte în Timişoara, Ploieşti, Cluj, Piteşti, Sibiu, Arad şi Oradea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.