Economic

Cum ne pot avantaja politicile noului guvern din Polonia

Ziarul de Vrancea
1 feb 2016 890 vizualizări
Ministrul Finanţelor consideră că Romania are oportunitatea de a deveni destinaţia preferată de investitori în Europa de Est

Romania are oportunitatea de a deveni destinaţia preferată de investitori în Europa de Est, în contextul în care aceştia devin neliniştiţi de politicile noului guvern al Poloniei, ţara est-europeană cu cea mai bună evoluţie în ultimii ani, consideră ministrul Finanţelor, Anca Dragu. Romania a fost subestimnată de investitori şi depăşită de vecini prea mult timp, afirmă Dragu într-un interviu pentru Bloomberg, invocand ca argumente pentru schimbarea acestei situaţii creşterea economică prognozată la peste 4% în acest an şi climatul politic mai calm. Agenţia de rating Standard & Poor’s a revizuit în scădere calificativul suveran al Poloniei pe 15 ianuarie, din cauza temerilor că noul guvern subminează independenţa unor instituţii precum justiţia sau presa. "Au început să apară în regiune cateva elemente ce pun pe ganduri investitorii. (...) În comparaţie, Romania are o creştere economică echilibrată şi sustenabilă, o populaţie educată şi este foarte importantă stabilitatea politică pe care ar trebui să o apreciem mai bine. Nu avem voci extremiste, nu avem situaţia care se manifestă în alte ţări şi cauzează ceva probleme", a afirmat Dragu. Romania nu este însă străină nici ea de dramele politice, notează Bloomberg. Dragu face parte dintr-un guvern tehnocrat condus de fostul comisar european Dacian Cioloş, care a preluat conducerea executivului în noiembrie, după ce fostul premeir Victor Ponta a demisionat sub presiunea protestelor anticorupţie. De asemenea, în cursa pentru a atrage banii pe care investitorii îi retrag din Polonia, Romania are de făcut faţă concurenţei unor ţări europene, precum Cehia. În contextul volatilităţii marilor pieţe emergente, Romania a înregistrat pană în prezent o evoluţie mai bună decat Polonia. Leul s-a depreciat cu 0,3% în raport cu euro în acest an, în timp ce zlotul a pierdut 3,5%, fiind valuta cu cea mai slabă evoluţie în randul a 24 de ţări cu economii în dezvoltare analizate de Bloomberg. Deşi înregistrează una dintre cele mai rapide creşteri economice din UE, Romania a implementat reduceri de taxe şi majorori de salarii în sectorul public înaintea alegerilor, programate mai tarziu în cursul anului. În pofida relaxării fiscale, premierul Cioloş s-a angajat să menţină deficitul bugetar în limita UE de 3%. Deficitul ar putea fi chiar şi mai redus, în contextul accelerării creşterii economice şi al îmbunătăţirii colectării taxelor, afirmă Dragu. "Nu văd un risc să depăşim ţinta şi să declanşăm procedura de deficit excesiv, deoarece sunt foarte mulţi factori care lucrează în favoarea noastră", a spus ministrul Finanţelor. Romania inversează unul dintre cele mai dure programe de austeritate adoptate în UE în contextul crizei financiare şi în urma căruia deficitul bugetar a coborat la 1,5% anul trecut, de la circa 7,2% în 2009, notează Bloomberg. Consumul înregistrează un boom, susţínut de reducerea TVA de la nivelul de 24%, la care a ajuns în 2010.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 3000 zile, 2 ore, 59 minute, 5 secunde
Ce interesant, asteptam sa moara capra polonezilor ca sa ne mearga noua mai bine!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.