Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Cele mai mari tranzacţii imobiliare de anul trecut

Ziarul de Vrancea
1 feb 2016 1046 vizualizări
Un număr de cinci investitori au cumpărat anul trecut proprietăţi de peste 500 milioane euro în Romania

Un număr de cinci investitori - CTP, GLL, P3, Nepi şi Globalworth - au cumpărat, anul trecut, proprietăţi de peste 500 de milioane de euro, din totalul de 650 de milioane de euro consemnat la nivelul întregii pieţe romaneşti, potrivit consultantului imobiliar JLL. "Companiile CTP, GLL şi P3 au realizat cele mai mari volume de investiţii anul trecut, în condiţiile în care în 2013 şi 2014, NEPI şi Globalworth au fost cei mai activi. Diversificarea investitorilor prezenţi pe piaţa locală va continua şi în acest an, astfel că vom vedea cumpărători noi pe toate segmentele de piaţă. JLL negociază o serie de tranzacţii care ar putea să fie încheiate în lunile următoare şi care au şanse mari să atragă nume noi de investitori", a declarat Silviana Badea, Head of Capital Markets, Associate Director, JLL Romania. Cel mai activ cumpărător în 2015 a fost compania CTP, fondată în Olanda, prin achiziţia a şase proprietăţi industriale în Romania, tranzacţii totalizand peste 130 milioane de euro. Pe piaţa de birouri, după o absenţă de şase ani a fondurilor germane instituţionale, GLL a cumpărat Floreasca Park şi Victoria Center, pentru un total de aproape 130 milioane de euro. Achiziţiile de proprietăţi din Bucureşti au reprezentat, anul trecut, 80% din volumul investiţiilor înregistrat în Romania. Volumele tranzacţionate au fost dominate de achiziţiile de spaţii industriale (41%), un maxim istoric pentru această piaţă, urmate de birouri (38%). Cele mai mari tranzacţii realizate în 2015 pe piaţa industrială a fost preluarea de către P3 a parcului industrial Europolis Park de la CA Immo şi achiziţia Bucharest West de către CTP de la Portland Trust. Pe piaţa de birouri, cele mai notabile tranzacţii, au fost preluarea de la Portland Trust a Floreasca Park de către fondul german de investiţii GLL şi achiziţia de către Globalworth a Green Court Building B de la Skanska. Singura tranzacţie mare pe piaţa de retail a fost realizată de NEPI, prin preluarea Iris Titan de la compania scoţiană Aberdeen. JLL a fost implicat în 57% din volumul total al tranzacţiilor imobiliare cu proprietăţi comerciale înregistrat în Romania în 2015 şi în peste 70% din volumul tranzacţiilor în care au fost implicaţi consultanţi. În ceea ce priveşte randamentele investiţionale, pe piaţa de birouri şi retail s-au situat la 7,5%, în timp ce pe segmentul industrial acestea sunt de 9%. "Randamentele s-au comprimat cu 25-75 puncte de bază (0,25-0,75 puncte procentuale) în 2015, dar pentru prima parte a anului 2016 nu ne aşteptăm ca scăderea să continue în acelaşi ritm în contextul în care, deşi condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit în Romania faţă de anii trecuţi, dobanzile sunt cu două puncte procentuale peste cele din Cehia sau Polonia. Din această cauză investitorii care se uită la piaţa locală sunt cu precădere cei care dispun de bani propii sau cei care au capacitate să se finanţeze la nivel regional", a declarat Andrei Vacaru, Capital Markets, JLL Romania.

Peste 40% din sejururile exotice sunt rezervate prin early booking

Peste 40% din sejururile exotice, în destinaţii precum Maldive, Punta Cana, Tenerife şi Cancun, care costă peste 2.000 de euro/pachet, sunt rezervate prin early booking, preţurile fiind cu pană la 25% mai mici, potrivit agenţiei online Paravion. "Tot mai mulţi romani profită de ofertele Early Booking şi îşi caută deja sejururi pentru concediile pe care şi le-au programat pentru prima jumătate a acestui an. Astfel, numărul pachetelor early booking vandute de Paravion în ianuarie a crescut cu 40% faţă de aceeaşi lună din 2015", se arată într-un comunicat al companiei. Conform Paravion, circa 60% din totalul vanzărilor de pachete early booking au fost generate de destinaţiile exotice, restul rezervărilor fiind făcute pentru vacanţe clasice de vară. În ceea ce priveşte metoda de plată a pachetelor early booking, de regulă clienţii optează pentru plata unui avans de 30% - 50%. Cele mai căutate destinaţii exotice sunt Punta Cana, unde 11 nopţi la un hotel de cinci stele costă 900 euro/persoană, Tenerife (11 nopţi la un hotel de cinci stele costă 1.000 euro/persoană) şi Thailanda, unde un pachet de 12 nopţi de cazare la un hotel de patru stele costă 1.060 euro/persoană.

Un milion de investitori au fost fraudaţi de 7,6 miliarde dolari

Poliţia din China a arestat 21 de persoane implicate în activităţile platformei de creditare peer-to-peer (persoană la persoană) Ezubao, o schemă Ponzi în care au fost atrase fonduri de circa 50 de miliarde de yuani (7,6 miliarde de dolari) de la aproximativ 900.000 de investitori. Peste 95% dintre proiectele de pe platforma de finanţare au fost false, potrivit agenţiei de presă Xinhua, citată de publicaţia britanică The Guardian. Printre cei arestaţi se află şi Ding Ning, cel care a lansat Ezubao în iulie 2014. Aceasta este cea mai mare înşelătorie descoperită pană în prezent în China în sectorul de creditare persoană la persoană, care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani şi a rămas în mare măsură nereglementat. Poliţia a folosit două excavatoare pentru a dezgropa aproximativ 1.200 de registre contabile ale Ezubao, îngropate de conducerea companiei, potrivit Xinhua, preluată de Financial Times. Site-ul web al Ezubao a fost oprit, iar birourile din Beijing ale Yucheng Group, companie al cărei preşedinte este Ding Ning, au fost de asemenea închise.

Rezerevele valutare s-au redus cu circa 560 milioane euro în ianuarie

Rezervele valutare la Banca Naţională a Romaniei s-au situat la finele lunii ianuarie la aproape 31,68 miliarde euro, în scădere cu 559 milioane euro faţă de sfarşitul anului trecut, după ieşiri de 1,61 miliarde euro provenind din reducerea ratei RMO pentru pasivele în valută de la 14% la 12%. În cursul lunii au avut loc intrări de 1,05 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, se arată într-un comunicat al BNR. Totodată, au fost înregistrate ieşiri de 1,61 miliarde euro, din impactul intrării în vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 14% la 12%începand cu perioada de aplicare 24 ianuarie - 23 februarie 2016, din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La capitolul plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăseşte ultima rambursare de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care Banca Naţională a Romaniei a plătit circa 122 milioane echivalent euro. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,4 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 ianuarie au fost de 35,08 miliarde euro, faţă de 35,48 miliarde euro la finele anului trecut. Plăţile scadente în februarie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 1,8 miliarde euro

Arabia Saudită poate ajunge la faliment chiar din 2018

Arabia Saudită ar putea ajunge la faliment cel mai devreme în 2018 dacă preţul petrolului rămane scăzut, deşi regatul saudit a redus cheltuielile bugetare şi a majorat produţia de ţiţei pentru a amana pe cat posibil această situaţie, potrivit CNBC. Măsurile luate de autorităţile saudite nu au făcut decat să amane perspectiva falimentului cu cateva luni, potrivit unei analize Big Crunch. Multe dintre ţările dependente de veniturile din petrol trebuie să taie masiv din cheltuieli pentru a-şi echilibra bugetul. Țările bogate precum Qatar şi Kuweit par să întampine cele mai puţine dificultăţi, în timp ce în unele dintre ţările mai sărace sitaţia este agravată de tulburări sociale şi război civil. Libia, unul dintre statele producătoare de petrol aflate în război civil, ar avea nevoie de un preţ al petrolului de 269 de dolari pe baril pentru a-şi echilibra bugetul, potrivit Fondului Monetar Internaţional. Arabia Saudită are o situaţie internă stabilă şi se află undeva între cele două categorii, beneficiind de resurse vaste de ţiţei, dar şi de rezerve de aproximativ 624 miliarde de dolari la finele lunii decembrie. Stabilitatea regatului saudit este, însă, datorată numărului mare de locuri de muncă asigurate de stat, precum şi cheltuielilor publice generoase. Pentru a menţine această situaţie în contextul preţurilor mici la petrol, statul a fost nevoit să recurgă la rezerve.

Vanzările Dacia bat pasul pe loc în Franţa

Înmatriculările de autoturisme Dacia noi în Franţa au avansat cu 0,6% în ianuarie, iar cota de piaţă a mărcii deţinute de grupul francez Renault a scăzut, în contextul în care piaţa auto a avut un ritm mai rapid de creştere, însă Dacia a revenit cu două modele în top zece după vanzări. Astfel, vanzările Dacia în Franţa, cea mai mare piaţă a mărcii romaneşti, s-au situat în ianuarie la 8.648 unităţi, faţă de 8.597 unităţi în prima lună a anului trecut, potrivit datelor asociaţiei constructorilor auto francezi CCFA. Cota de piaţă a Dacia a coborat în acest interval de la 6,46% la 6,28%. Piaţa franceză a autoturismelor a consemnat o încetinire în luna ianuarie, fiind în urcare cu 3,5%, la 137.788 maşini, după ce anul trecut a avut o rată de creştere superioară, de 6,8%, la 1,92 milioane de unităţi. Deşi a avut în ianuarie o creştere sub cea a pieţei, Dacia a revenit cu două modele în top zece după vanzări în Franţa. Astfel, Sandero se află acum pe locul al şaptelea, cu 4.193 de autoturisme şi o cotă de 3%, faţă de nouă în decembrie, în timp ce Duster a urcat de pe 13 pe nouă, cu 2.928 maşini, reprezentand o cotă de piaţă de 2,1%. În top 100 se află în luna ianuarie şi Dacia Lodgy - pe 54, Dacia Dokker - pe 71 şi Dacia MCV II - pe 95.

Investiţie de 4,5 milioane de dolari în două mine

Compania minieră britanică Vast Resources a anunţat lună că a investit peste 4,5 milioane de dolari în 2015 în minele administreate la Băiţa Plai (Bihor) şi Mănăila (Suceava), banii fiind folosiţi în infrastructură, dotarea cu echipamente noi, mentenanţă, proiecte de mediu şi formarea angajaţilor. "Suma investită pană acum în proiectele din Romania a avut rolul de a pregăti minele şi personalul pentru reînceperea activităţii. Pe termen lung, Vast Resources va investi constant atat în proiectele miniere, cat şi în comunităţile din jurul acestora", a declarat Andrew Prelea, preşedinte şi director executiv al Vast Resources Romania. Odată cu începerea activităţii companiei în Romania, numărul de angajaţi ai celor două mine a crescut cu peste 50%. Astfel, compania are, în prezent, 180 de angajati, numărul acestora urmand să se dubleze pană la finele anului 2016. Compania de explorare şi exploatare minieră Vast Resources a reînceput activitatea în cariera Mănăilă în luna august a anului trecut, urmand ca în cursul anului 2016 să lanseze lucrările şi la Mina Băiţa. Activitatea companiei în Romania vizează exploatarea de materiale polimetalice, iar investiţiile pe termen lung vor avea în vedere întreţinerea şi reabilitarea minelor şi instruirea angajaţilor.
















În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.