Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Producătorii de ţigări îi cer lui Cioloş amânarea conformării la directiva tutunului

Ziarul de Vrancea
31 ian 2016 820 vizualizări
In caz contrat, statul va pierde lunar 230 milioane euro, reprezentând taxe şi contribuţii, avertizează producătorii de ţigări

Producătorii de ţigări i-au cerut premierului Dacian Cioloş amânarea cu şase luni a termenului de conformare a producţiei la noile prevederi din Directiva tutunului, arătând că în caz contrar există riscul blocării pieţei.
Reprezentanţii industriei tutunului (British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris Romania) i-au transmis o scrisoare premierului referitor la procesul de transpunere a Directivei 2014/40/UE. Aceştia explică faptul că ei au cerut încă din 2014 transpunerea cât mai rapidă a directivei, dar că acum au nevoie de şase luni pentru conformarea fabricaţiei. În cursul întâlnirii din 21 ianuarie cu comitetul inter-ministerial responsabil de transpunere, reprezentanţii companiilor British American Tobacco, Japan Tobacco International şi Philip Morris au solicitat „prorogarea termenului de fabricaţie, la şase luni de la data la care legea va intra în vigoare”. ”Considerăm că este evident faptul că industria tutunului a acţionat consecvent, în deplină transparenţă şi cu bună credinţă, dorind conformarea la data indicată de textul Directivei”, spun oficialii din industria tutunului, în scrisoarea trimisă premierului.
Companiile de tutun cer încă din aprilie 2014 şi spun că transpunerea a fost întârziată atât de mult încât acum nu se pot conforma termenului de 20 mai 2016. În plus, afirmă reprezentanţii companiilor de tutun, statul pierde lunar 230 milioane euro, reprezentând taxe şi contribuţii, dacă nu se acceptă amânarea cu şase luni a transpunerii directivei, din cauză că nu vor putea nici să producă, dar nici să vândă, iar piaţa s-ar bloca. „Subliniem, de la bun început, că dorim să ne conformăm prevederilor Directivei, a cărei transpunere am solicitat-o oficial, în mod repetat, pe parcursul ultimului an şi jumătate. La fel ca orice altă industrie, avem nevoie, însă, de minimum şase luni pentru adaptarea proceselor de producţie. Noile cerinţe privesc atât produsul, cât şi ambalajele, drept urmare este necesară achiziţionarea de noi maşini, utilaje şi materiale”, spun companiile de tutun.
Directiva prevede modificări importante pornind de la forma pachetelor (standardizată), la modificări cu privire la ingrediente. Nu vor mai exista pachete cu formă alungită sau sub formă de ruj. Avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafaţa pachetului, pe faţă şi pe spatele pachetului, În prezent, avertismente sub formă de text sunt de 30% pe faţă şi de 40% plus un chenar pe cealaltă faţă.
În 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. În acest domeniu lucrează aproape 4.000 de angajaţi, iar circa 60% din producţia fabricilor din România este exportată.

Volkswagen opreşte producţia la două fabrici din Germania

Volkswagen a suspendat producţia la principala sa fabrică de cutii de viteze deoarece compania auto se confruntă cu reducerea cererii şi efectele problemelor tehnice de la o altă uzină din Germania, transmite Reuters.
Cel mai mare producător auto din Europa va opri producţia în unele părţi ale fabricii sale din Kassel în 1, 5 şi 8 februarie, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al VW, confirmând un raport apărut în publicaţia regională Hessische Niedersaechsische Allgemeine. Producţia la Kassel, unde Volkswagen fabrică anual peste patru milioane de cutii de viteze şi caroserii pentru modelul Passat saloon, a fost deja suspendată vineri, fiind afectaţi 400 de angajaţi, a explicat purtătorul de cuvânt. Producţia fabricii din Kassel este afectată de încetinirea cererii pentru componente şi problemele tehnice de la instalaţia de ştanţare, de la uzina VW din Emden, unde este asamblat modelul Passat, a adăugat oficialul companiei germane. Şi producţia la Emden a fost suspendată vineri şi ar putea fi oprită şi luni, a anunţat purtătorul de cuvânt, fără a oferi detalii suplimentare. Fabricile din Kassel şi Emden au 16.000 şi, respectiv, 9.600 de angajaţi.
Cel mai mare producător auto european face deja obiectul unor investigaţii în mai multe ţări după ce, în luna septembrie, a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Costurile totale cu care se confruntă VW din cauza scandalului emisiilor sunt estimate undeva între 30 şi 65 de miliarde de euro, iar analiştii avertizează că grupul ar putea fi nevoit să vândă unele operaţiuni.

Energia regenerabilă are nevoie de investiţii de 12.100 mld. dolari în următorii 25 de ani

Sectorul energiei regenerabile are nevoie de investiţii în valoare de 12.100 de miliarde dolari în următorii 25 de ani, cu 75% mai mult decât se estimează în prezent, pentru a fi atinse obiectivele asumate la conferinţa de la Paris de a împiedica cele mai grave efecte ale încălzirii globale.
Acordul de la Paris din decembrie a creat cadrul necesar pentru ca peste 195 de ţări să-şi reducă emisiile cu efect de seră. Parcurile eoliene şi solare, precum şi alte alternative la combustibilii fosili vor atrage, conform scenariului considerat probabil în prezent, 6,9 miliarde de dolari în următorii 25 de ani prin investiţii private încurajate de mecanisme de sprijin ale statelor. Sunt însă necesare investiţii de încă 5,2 miliarde de dolari pentru a fi atins obiectivul ONU de a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius, conform acordului încheiat la finele anului, potrivit Bloomberg New Energy Finance şi Ceres, o organizaţie în care intră investitorii şi ecologiştii.
Investiţiile s-ar ridica, în medie, la circa 484 miliarde dolari pe an în această perioadă. În anul 2015, sectorul energiei regenerabile a atras investiţii totale record de 329 miliarde dolari. Deşi suma de 12.100 de miliarde dolari este ridicată, este sub cea înaintată de Agenţia Internaţională pentru Energie, care estimează un necesar pentru investiţii de 13.500 de miliarde dolari în sectorul energiei regenerabile până în 2030

Jumătate din populaţia Chinei navighează pe internet

China a ajuns la 688 milioane de utilizatori de internet în 2015, potrivit datelor centralizate de China Internet Network Information Center (CNNIC), ceea ce arată că, pentru prima dată, mai mult de jumătate din populaţia Chinei, respectiv 50,3%, este conectată la internet.
Numărul chinezilor care navighează pe internet direct de pe telefonul mobil a crescut, de asemenea, foarte mult, ajungând la circa 620 de milioane în 2015, ceea ce înseamnă că 90,1% dintre consumatorii de internet din China s-au conectat de pe smartphone-uri, atunci când nu foloseau laptopul sau calculatoarele desktop pentru navigare. Numărul utilizatorilor de internet în 2015 s-a dublat faţă de perioada anului 2009, creşterea numărului de utilizatori ai internetului este datorată exploziei folosirii telefoanelor mobile, care s-a dublat faţă de anul 2010.
Pe cât de uriaşe sunt cifrele, există încă loc pentru creşteri considerabile. Conform estimărilor, care susţin că 73% din populaţia de 1,355 de miliarde are vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani, China ar putea ajunge în curând la 1 miliard de internauţi.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.