Economic

Statul cere contribuţie la pensie pentru activităţile independente

Mihai Boicu
26 ian 2016 1797 vizualizări
PFA sunt obligate să contribuie la fondul de pensii cu 10,5% dacă au câştiguri lunare de peste 35% din câştigul salarial mediu brut u cine vrea poate să plătească la pensie întreaga contribuţie, de 26,3% u până la 1 februarie trebuie depusă la Finanţe declaraţia 600

Persoanele fizice care realizeaz venituri din activităţi independente plătesc din acest an contribuţie la pensie, potrivit Codului fiscal care a intrat în vigoare la începutul acestui an. Până pe 1 februarie, pentru că 31 ianuarie este zi nelucrătoare, contribuabilii care au un venit mai mare decât pragul stabilit în lege trebuie să depună la Finanţe formularul 600 “Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”. Persoanele care obţin venituri din activităţi independente depun Declaraţia 600 dacă venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real. De menţionat că în 2016 salariul mediu brut este de 2.681 lei. Declaraţia 600 se depune şi în cazul în care venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) din Codul Fiscal depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea în sistem real. O altă situaţie în care formularul 600 trebuie completat şi depus la Finanţe este cea în care valoarea lunară a normelor de venit obţinută prin raportarea normelor anuale de venit la numărul lunilor de activitate din cursul anului după aplicarea corecţiilor prevăzute la art. 69 depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care în anul fiscal în curs desfăşoară activităţi impuse pe baza de norme de venit.

Pensionarii scapă de contribuţia la pensie

Declaraţia 600 nu trebuie depusă de persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari. Declaraţia se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevăzute de lege. Data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz. Declaraţia se poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă ca metodă alternative de depunere a declaraţiilor, în conformitate cu prevederile legale. În acest caz, data depunerii declaraţiei este data înregistrării acesteia pe portal, astfel cum rezultă din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacţionare a informaţiilor, cu condiţia validării conţinutului declaraţiilor. În cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal, formularul 600 se depune în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii. Cota de contribuţie de asigurări sociale pentru contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente este cota pentru contribuţia individuală de asigurări sociale:10,5% pentru condiţii normale de muncă. "Contribuabilii pot opta pentru cota integrală de contribuţii de asigurări sociale corespunzătoare condiţiilor normale de muncă de 26,3 %, bifând căsuţa corespunzătoare opţiunii pentru aplicarea cotei integrale de contribute de asigurări sociale aferente condiţiilor normale de muncă. Opţiunea este obligatorie pentru contribuabil pentru întreg anul fiscal , inclusiv la regularizarea plăţilor anticipate, şi se consideră reînnoită pentru următorul an fiscal dacă contribuabilul nu solicită revenirea la cota individuală”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice   Vrancea. (M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.