Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Supravieţuitorii afacerilor din Romania

Ziarul de Vrancea
22 ian 2016 690 vizualizări
14.000 de investitori au reuşit să îşi păstreze afacerile deschise imediat după Revoluţie

Aproape 14.300 dintre firmele înfiinţate imediat după Revoluţie activează şi în prezent în economia romanească, printre care Electrolux, Doosan IMGB, Celhart Donaris şi Severnav, potrivit unei analize KeysFin. "Datele statistice de la Registrul Comerţul arată că, în prezent, sunt active şi derulează afaceri 14.283 de firme înfiinţate între 1990-1991. Printre acestea se află nume destul de cunoscute precum Electrolux Romania SA, DOOSAN IMGB, Aeroteh SA, Proiect Bucureşti SRL, Mobila SA, Celhart Donaris SA, Pipera SA, Unisem SA, Napoca SA, Astral SA, Severnav SA şi Victoria SA", se arată într-un comunicat al KeysFin. Cele mai multe firme sunt din Bucureşti-Ilfov - 2.401, care au angajat în toată această perioadă peste 89.000 de salariaţi. În topul supravieţuitorilor din business-ul romanesc, în funcţie de regiune geografică, urmează firmele din zona Nord-Vest, unde 2.184 de societăţi au reuşit să facă afaceri cu ajutorul a 45.000 de angajaţi, şi cele din zona de Centru, unde sunt înregistrate 2.145 de firme cu 47.000 de salariaţi. "La polul opus se situează, în mod paradoxal, zona de Vest, un vector al dezvoltării economice a Romaniei, dar unde n-au supravieţuit în toţi aceşti ani decat 1484 de societăţi comerciale, cu 24.000 de angajaţi. Analiza datelor statistice arată un alt lucru paradoxal. Marea majoritate a firmelor care au rezistat celor 26 de ani de economie de piaţă au fost microîntreprinderi (10.760), urmate de societăţile mici (2.493), întreprinderile mijlocii (778) şi numai 252 de firme mari", se menţionează în comunicat. Circa 38% dintre pionierii business-ului romanesc fac afaceri în comerţ. "Luand în calcul şi datele privind dimensiunile business-ului, concluzia este că atunci cand discutăm despre supravieţuitorii de după 1990, vorbim în primul rand de mici afaceri, buticuri, magazine de cartier care au avut un volum fidel de clienţi şi care au rulat banii şi mărfurile foarte repede, nefiind astfel afectaţi de blocajul financiar, de provocările de ordin valutar etc", au declarat analiştii de la KeysFin. Printre domeniile unde afacerile au rezistat roller-coaster-ului economic de după ‘89 se mai află industria prelucrătoare, construcţiile şi imobiliarele.

Producătorii cer scăderea penalităţii de 2 lei/kg de ambalaje nereciclate

Producătorii cer scăderea penalităţii de 2 lei/kg pentru nereciclarea ambalajelor pe care le pun pe piaţă,după ce au fost găsite nereguli la organizaţiile pe care le-au angajat să recupereze aceste deşeuri, însă Ministerul Mediului se opune arătand că penalităţile descurajează depozitarea la groapă. O întalnire între conducerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), a Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) şi reprezentanţii industriilor din Romania, pe tema recuperării de pe piaţă a deşeurilor rezultate din ambalaje, a avut loc joi la minister, informează instituţia. În 2015, AFM a derulat controale la organizaţiile de transfer de responsabilitate (OTR) angajate de agenţii economici pentru recuperarea deşeurilor de ambalaje de pe piaţă. Controalele au identificat o serie de nereguli în acest sistem, printre care raportarea de către OTR a unor cantităţi de deşeuri care, în realitate, nu au fost niciodată colectate sau reciclate. AFM a aplicat penalităţi fiscale pentru şase din cele 10 OTR din Romania, în valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Cazul a fost trimis şi la Parchetul Înaltei Curţi, care a comunicat oficial că potenţialul prejudiciu cauzat de supraraportarea OTR se ridcă la peste 54 milioane de euro. Conform legii, orice agent economic care pune pe piaţă produse ambalate, este obligat să recupereze deşeurile de ambalaje rezultate în urma consumului. Legea este valabilă pentru orice ţară a Uniunii Europene, nu doar în Romania. Pentru asumarea acestei responsabilităţi, agenţii economici se pot organiza în cadrul unor structuri asociative de tip organizaţie de transfer de responsabilitate, sau îşi pot recupera deşeurile puse pe piaţă prin resurse proprii. Dacă agenţii economici nu-şi îndeplinesc ţintele asumate, aceştia sunt obligaţi legal să contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei pe kilogram pentru cantităţile de ambalaje nereciclate. În urma anchetei la OTR, producătorii au solicitat suspendarea termenului pentru depunerea la AFM a declaraţiilor anuale privind deşeurile reciclate, diminuarea penalităţii de 2 lei pe kg, prevăzută de lege în cazul neîndeplinirii ţintelor de reciclare şi amnistie fiscală. Totodată, au existat semnale din piaţă privind intenţia producătorilor de a creşte preţurile produselor

ASF a luat un consultant pentru analizarea tarifelor RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a încheiat un contract cu compania de consultanţă Milliman, aceasta urmand să realizeze o analiză actuarială a tarifelor practicate de cele nouă societăţi de asigurare autorizate să încheie poliţe RCA, a anunţat vineri autoritatea. "Demersul se înscrie în pachetul de acţiuni derulate de ASF în vederea reechilibrării pieţei de asigurări RCA şi a descurajării exceselor înregistrate în ultima perioadă la nivelul majorărilor de prime", se arată într-un comunicat al ASF. Milliman va analiza seturi de date complexe rezultate din portofoliile celor nouă asigurători, de la variabilele de tarifare (inclusiv clasa de bonus-malus) şi cheltuielile cu comisioanele şi administrarea poliţelor, pană la criteriile de segmentare şi de ajustare a primei de tarif. Analiza are ca scop determinarea unor repere de referinţă la nivelul pieţei privind dauna medie şi frecvenţa medie a daunei şi corelarea acestora cu prima tarifară, pe date comparabile pentru cele nouă societăţi, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor în raport cu daunalitatea. Cele nouă societăţi care vor face obiectul analizei sunt: Allianz-Țiriac, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Amazon va înfiinţa în 2016 mii de locuri de muncă, inclusiv în Romania

Amazon va înfiinţa în 2016 mii de locuri de muncă în Europa, inclusiv în Romania, concomitent cu dezvoltarea serviciilor de livrare a alimentelor Pantry şi Fresh, relatează AFP. Multe dintre aceste posturi, dintre care 2.500 vor fi în Marea Britanie, vor ajuta la extinderea reţelei europene, precum şi la concentrarea pe operaţiunile de cercetare şi dezvoltare din UE. Noile roluri vor contribui şi la îmbunătăţirea infrastructurii de sprijin a operaţiunilor de cloud-computing. În 2015, Amazon a înfiinţat 10.000 de locuri de muncă în Europa, prin cea mai mare campanie de recrutări din istoria companiei, numărul total al angajaţilor depăşind 40.000. "Asistăm la o cerere mai mare ca niciodată din partea clienţilor din Europa, şi vedem multe oportunităţi pentru afacerile Amazon", a declarat Xavier Garambois, vicepreşedintele Amazon EU Retail. El a arătat că Amazon a creat 10.000 de locuri de muncă în 2015 şi intenţionează să înfiinţeze alte cateva mii în 2016, la toate nivelele de educaţie, experienţă şi competenţă, de la specialişti în lingvistică la experţi în media digitală şi asociaţi în customer service. Amazon a investit peste 15 miliarde de euro din 2010, în infrastructura şi operaţiunile din Europa. Recent, a anunţat noi investiţii în Londra, pentru un nou sediu central şi un nou centru de date destinat clienţilor serviciilor web ale Amazon, pe langă centrele existente în Frankfurt şi Dublin. Totodată, vor fi angajaţi specialişti IT şi ingineri software pentru centrele din Marea Britanie, Irlanda, Germania, Olanda, Polonia, Romania şi Spania. În Romania, Amazon a înfiinţat în 2005 un centru de dezvoltare la Iaşi.

Christine Lagarde vrea încă un mandat în fruntea FMI

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, şi-a anunţat ieri candidatura pentru al doilea mandat la conducerea instituţiei şi a spus că a primit deja sprijin din partea unora dintre cele mai mari economii ale lumii, transmite MarketWatch. "Candidez pentru al doilea mandat. Am avut onoarea, după deschiderea procedurii, de a primi sprijinul Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Chinei, Coreei şi Mexicului", a spus Lagarde la televiziunea franceză. Deşi Statele Unite, cel mai mare acţionar al FMI, nu au anunţat în mod oficial sprijinul pentru cel de-al doilea mandat, Lagarde a spus că vicepreşedintele Joe Biden şi alţi oficiali americani au apreciat performanţele ei la conducerea instituţiei, în ultimii cinci ani. Lagarde, fost ministru de Finanţe al Franţei, a devenit director general al FMI în 2011, înlocuindu-l pe Dominique Strauss-Kahn, după ce politicianul francez a fost arestat la New York sub acuzaţia de hărţuire sexuală a unei cameriste într-un hotel din New York. El a respins acuzaţia, iar cazul a fost ulterior închis, dar nu înainte ca Strauss-Kahn să demisioneze de la conducerea FMI. Lagarde a preluat postul la FMI în perioada de varf a crizei datoriilor din zona euro şi în timpul mandatului ei au fost încheiate trei acorduri de salvare, pentru Irlanda, Portugalia şi Grecia.

Gerul a scumpit petrolul cu 5%

Preţurile petrolului au crescut vineri cu 5%, la peste 30 de dolari pe baril, ca urmare a temperaturilor scăzute din Statele Unite şu Europa şi a evoluţiei pozitive a burselor la nivel global, transmite Reuters. Contractele futures pentru petrol se îndreaptă spre prima creştere săptămanală din acest an, dar analiştii avertizează că preţurile ar putea fi influenţate de avansul stocurilor, pe fondul supraproducţiei. "Ar putea fi nivelul minim al pieţei, dar investitorii simt că stocurile vor continua să crească, din cauza faptului că oferta depăşeşte cererea", a declarat Tony Nunan, manager în domeniul pieţei petrolului la Mitsubishi Corp în Japonia. Din punct de vedere al factorilor fundamentali, preţurile petrolului sunt prea scăzute, dacă analizăm perspectivele pe termen mediu şi lung, dar este dificil de spus cat timp vor mai fi influenţate preţurile de încredere, a explicat Nunan. Agenţia Internaţională pentru Energie estimează în raportul lunar publicat marţi că piaţa mondială a petrolului va rămane aprovizionată în exces cel puţin încă un an. Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în urcare cu 1,5 dolari, la 30,75 dolari pe baril, revenind de la un minim de 27,1 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre o creştere de peste 6% la nivelul săptămanii.

Casandra Soros face previziune dure la adresa Chinei

Economia Chinei se îndreaptă spre o aterizare dură, care va înrăutăţi presiunile deflaţioniste la nivel global, va trage în jos cotaţiile acţiunilor şi va creşte preţurile obligaţiunilor guvernamentale din Statele Unite, a avertizat miliardarul George Soros, la Forumul Economic Mondial de la Davos. "O aterizare dură este practic inevitabilă. Nu o aştept, o observ", a afirmat Soros într-un interviu la televiziunea Bloomberg. Soros, care a construit o avere de 24 de miliarde de dolari prin speculaţii pe pieţele financiare, a spus că pariază împotriva indicelui Standard & Poor’s 500, a ţărilor producătoare de materii prime şi a monedelor asiatice şi cumpără titluri de Trezorerie. Încetinirea economiei chineze se va reflecta asupra restului lumii, chiar dacă autorităţile de la Beijing dispun de mijloace pentru a ţine sub control declinul. Fostul manager de fonduri de hedging, transformat în filantropist, s-a alăturat altor investitori importanţi, între care Jeffrey Gundlach, de la fondul DoubleLine Capital, şi Scott Minerd, de la Guggenheim Partners, care avertizează asupra riscurilor de scădere a activelor riscante, după ce din iunie vanzările au şters 16.000 de miliarde de dolari din valoarea acţiunilor, în timp ce preţurile materiilor prime au atins cele mai scăzute niveluri din ultimele două decenii.









În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.