Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Peste 9.000 de turişti romani vor pleca în acest an în croaziere

Ziarul de Vrancea
21 ian 2016 693 vizualizări
Cele mai vandute croaziere sunt şi cele mai ieftine, la preţuri de la 300 de euro, fără taxe, pe persoană

Numărul turiştilor romani care vor pleca în acest în croaziere va creşte cu circa 15%, de la 8.000 anul trecut la peste 9.000, estimează directorul general al Croaziere.net, Ioan Băşea. "Trendul este crescător la nivel mondial, inclusiv în Romania. Produsul de la an la an începe să fie cunoscut, să fie cerut. Sunt tot mai mulţi aceia care au navigat şi atunci cand se întorc promovează acest produs rudelor şi prietenilor. (...) În 2015 am avut o creştere de 16%. Din cei 8.000 de romani care au mers anul trecut în croaziere, 5.000 au mers cu noi, iar pentru acest an estimăm o creştere de 15%", a declarat Băşea. Vanzările vor continua să crească şi anii următori, cu un ritm mai scăzut, potrivit acestuia. "Dacă ne ducem în urmă cu 7-8 ani, avansurile anuale erau de 30, 40 şi chiar 60%. Era perioada de început. Acum începe să se aşeze produsul, să fie cunoscut, este mult spus să se maturizeze. Nu se va maturiza fiindcă sunt pieţe în toată lumea unde nu este matur produsul. Dar este aşezat, e o pantă de creştere care va mai dura pe piaţa locală", a spus Băşea. Și acest sector a fost afectat de atentate şi de ameninţările teroriste, însă fără impact asupra vanzărilor, afirmă Băşea. "Liniile de croazieră evită, de exemplu, Tunisia, Egiptul. Au renunţat acum şi la Istanbul. Navele nu mai acostează în porturi unde au existat ameninţări cu bombă sau au avut loc atentate, opresc în alte oraşe sau merg pe mare, deci nu se renunţă la tot itinerariul. Iar piraţii atacă navele de marfă, cu o puşcă ruginită, nu cele de voiaj. Pierderile au fost consistente mai degrabă în sectorul aviatic. Turismul este foarte sensibil la aspectele acestea, pentru că fiecare îşi doreşte să meargă într-o destinaţie de vacanţă sigură", afirmă directorul Croaziere.net. Cele mai vandute croaziere sunt şi cele mai ieftine, la preţuri de la 300 de euro, fără taxe, pe persoană. Tariful mediu este de 100 - 150 de euro pe zi de persoană pentru liniile de masă. Croaziere.net reprezintă 25 de linii de croazieră şi acoperă 80-85% din piaţă.

Revoluţie pe piaţa muncii: Medicii şi avocaţii ar putea fi înlocuiţi de roboţi

Inteligenţa artificială este pe cale să declanşeze schimbări terifiante pe piaţa muncii, milioane de medici, avocaţi şi alţi specialişti fiind în pericol să rămană pe dinafară, avertizează experţi participanţi la Forumul Economic Mondial de la Davos. Andrew Moore, decan al facultăţii de informatică de la Carnegie Mellon University, arată că maşinile efectuează deja multe dintre "sarcinile plictisitoare ale funcţionarilor", computerele fiind capabile să ajute acocaţii să pregătească milioane de documente pentru procese, relatează The Telegraph. "Unul după altul, veţi vedea că activităţi despre care credeam că necesită inteligenţa personală pot fi automatizate", a spus Moore în timpul unui seminar la Davos. În opinia sa, multe dintre profesiile despre care oamenii cred că necesită inteligenţă, cum sunt profesiile de avocaţi şi de medici, pot fi automatizate în mare măsură, iar carierele de acest tip s-ar putea restrange. Zhang Ya-Qin, preşedintele Baidu, cea mai mare companie chineză care oferă servicii de căutare pe Internet, consideră că robotizarea îi poate face pe oameni mai leneşi şi mai dependenţi de tehnologie. "Pe măsură ce computerele devin mai inteligente şi oamenii vor fi mai dependenţi de acestea, ei vor deveni mai puţin inteligenţi şi mai leneşi, pentru că nu vor mai gandi atat de mult cum o fac în mod normal. Acesta este un motiv de îngrijorare", a spus el. În pofida acestor avertismente, participanţii la discuţii au fost de acord că perspectiva generală a pieţei muncii rămane pozitivă, rolurile urmand să evolueze către sectoare mai creative. Cercetările recente efectuate de University of Oxford arată că terapeuţii, angajaţii din sectorul sănătăţii şi cel social sunt cel mai puţin expuşi la riscul automatizării, în timp ce angajaţii în activităţi de telemarketing şi agenţii de asigurări sunt în cel mai mare pericol. "Există unele domenii în care ne vom folosi mai mult de roboţi pentru a ajuta oamenii, care vor rămane titularii unor roluri precum învăţarea copiilor mici sau îngrijirea acestora, activităţi pentru care este nevoie de grijă şi interacţiune umană", a explicat Moore. În opinia sa vor avea loc schimbări extraordinare, dar lucrurile pe care le vor face oamenii cu ajutorul robotizării vor deveni mai interesante. Christopher Pissarides, deţinătorul unui premiu Nobel în Economie, şi Erik Brynjolfsson, profersor la MIT, avertizează că autorităţile vor fi nevoite să reinventeze complet sistemele educaţionale, pentru a se adapta schimbărilor care vor fi aduse de creşterea automatizării. Ei au spus că încurajarea antreprenoriatului este esenţială. "Este dificil să înveţi maşinile să fie cu adevărat creative. Este practic imposibil ca un robot să vină cu o idee nouă de afaceri", a arătat Brynjolfsson.

Iranul anticipează investiţii străine de minim 50 miliarde de dolari pe an

Iranul ar putea atrage investiţii străine de minim 50 de miliarde de dolari pe an pentru finanţarea redresării economiei, ca efect al ridicării sancţiunilor occidentale, anticipează guvernatorul băncii centrale a ţării, Valiollah Seif, transmite Bloomberg. "Ţara noastră poate absorbi investiţii străine mari, avand în vedere potenţialul pe care îl are. Cred că peste 50 de miliarde de dolari pe an nu este o sumă exagerată", a spus Seif. Sfarşitul izolării Iranului a declanşat un val de interes pentru economia de 400 de miliarde de dolari, care deţine unele dintre cele mai mari rezerve de hidrocarburi şi care este o oportunitate de afaceri relativ nefolosită, din cauza statutului de paria din ultimul deceniu. Totuşi, unii analişti avertizează că birocraţia opacă şi stigmatul politic care există încă vor face companiile precaute să se grăbească să vină în Iran. Iranul profită deja de unele beneficii aduse de implementarea acordului în domeniul nuclear negociat cu puterile occidentale, în frunte cu SUA şi Uniunea Europeană. Venituri de aproximativ 32 de miliarde de dolari, obţinute din vanzări de petrol, care erau blocate în conturi din străinătate, au devenit acum accesibile şi vor fi utilizate probabil pentru achiziţia de mărfuri, a spus Seif. Perspectiva ca Iranul să crească producţia de petrol a scăzut şi mai mult preţurile, care sunt în prezent cu circa 75% sub nivelul de la jumătatea anului 2014. Acest fapt va limita creşterea economică a ţării, în anul fiscal care se va încheia în martie, a arătat şeful băncii centrale.Seif anticipează o expansiune de sub 3% în actualul an fiscal, dar creşterea se va accelera la 5%-6% în anul fiscal viitor. În următoarele luni va avea loc o normalizare a regimului valutar şi a sistemului financiar al ţării, Sief explicand că în şase luni ar trebui să aibă o unificare a actualului sistem valutar dual, respectiv a cursului oficial şi a unui curs neoficial, mai competitiv.

Ofertă de 5,3 miliarde de dolari pentru preluarea Sharp

Foxconn, companie taiwaneză care asamblează majoritatea iPhone-urilor, a oferit circa 625 miliarde yeni (5,3 miliarde dolari) pentru preluarea producătorului japonez de electronice Sharp, care se confruntă cu probleme financiare, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal. Sharp, care a fost salvată de bănci în mai multe randuri, va analiza şi o ofertă concurentă venită din partea companiei japoneze Innovation Network, un fond de investiţii susţinut de guvernul Japoniei. Publicaţia japoneză Nikkei a relatat în această săptămană că fondul Innovation Network analizează avansarea unei oferte de 300 de miliarde de yeni. Nu este clar dacă oferta va cere principalilor creditori ai Sharp să schimbe o parte din datorii în acţiuni ale companiei. Oficiali japonezi şi-au exprimat îngrijorarea în a permite ca Sharp să ajungă în proprietate străină, referindu-se la tehnologia companiei în domeniul ecranelor. Innovation Network deţine deja o participaţie de control la Japan Display, un alt mare producător de ecrane. Oficialii au spus că cei doi producători japonezi de ecrane deţin împreună know-how pentru tehnologia necesară ecranelor de generaţie viitoare şi pentru producţia de masă. "Tehnologia japoneză deţine o poziţie de lider la nivel mondial şi vrem să o ajutăm să devină mai competitivă", a declarat în această săptămană ministrul japonez al Industriei, Motoo Hayashi. Foxconn oferă mai mulţi bani pentru Sharp, precum şi disponibilitatea de a suporta integral datoriile acesteia, au spus sursele.

Cat ne pot afecta turbulenţele de la burse

Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale domină discuţiile liderilor politici şi de afaceri reuniţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, dar deocamdată opiniile generale sunt că nu semnalează o criză financiară, relatează Reuters. În timp ce subiectele abordate la Davos variază între impactul robotizării asupra locurilor de muncă şi inegalităţile de gen şi avere, indicele bursier global MSCI se află la cel mai redus nivel după iulie 2013. Dacă va rămane la acelaşi nivel, declinul de 9,9% al indicelui MSCI din ianuarie ar fi cel mai grav după 2009."Nu cred că se va repeta situaţia din 2008…asta nu înseamnă că în piaţă nu există riscuri semnificative, unul dintre ele încetinirea creşterii în China", a spus John Veihmeyer, preşedinte la compania de audit KPMG. FMI a redus marţi estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale pentru a treia oară în mai puţin de un an, la 3,4%, în condiţiile în care economia chineză a înregistrat în 2015 cel mai slab ritm de creştere din ultimul sfert de secol. Comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a afirmat la televiziunea Reuters că investitorii sunt speriaţi de încetinirea rapidă a economiei chineze şi de scăderea dramatică a preţurilor petrolului, dar că nu crede că va avea loc o revenire a crizei financiare internaţionale."Nu cred că se va întoarce criza financiară… dar sunt riscuri de scădere care trebuie rezolvate", a spus Moscovici.

Producătorii de bere anunţă vanzări în creştere

Veniturile SABMiller în Romania au crescut cu 25% în trimestrul trei fiscal încheiat la 31 decembrie, iar volumul vanzărilor de bere cu 20%, în urma unui avans de două cifre pe toate segmentele de preţuri şi îmbunătăţirea veniturilor pe hectolitru, pe fondul promovării mărcii premium Ursus. La nivel de grup, veniturile au urcat cu 7% în perioada analizată, iar volumul livrărilor cu 4%, a anunţat joi SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial. "A fost un trimestru foarte bun, cu o creştere a volumului de 4% şi a veniturilor nete la producător de 7%. Majoritatea subsidiarelor noastre au înregistrat creşteri puternice. Africa a consemnat performanţe foarte bune peste tot (…).Europa a înregistrat un trimestru solid, cu creşteri pentru toate subsidiarele", a declarat Alan Clark, director general la SABMiller. SABMiller a obţinut o creştere de 5% a veniturilor în regiunea Asia Pacific, la curs valutar constant, de 12% în Africa şi de 8% în America Latină. În America de Nord, unde SABMiller operează prin intermediul companiei mixte MillerCoors, deţinută cu Molson Coors Brewing, veniturile au scăzut cu 1%. Marii producători de bere au probleme pe piaţa americană, unde consumatorii au început să evite mărcile mari în favoarea berii craft şi a băuturilor spirtoase.

Băncile străine au redus creditarea în China cu 17%

Băncile străine au redus creditarea în China cu 17% în trimestrul al treilea, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 877 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din ultimii doi ani, potrivit datelor publicate ieri de Banca Reglementelor Internaţionale, transmite MarketWatch. Declinul de 17% al creditării este echivalent cu 119 miliarde de dolari. Institutul pentru Finanţe Internaţionale anunţase deja miercuri că investitorii au retras în 2015 fonduri record de 735 de miliarde de dolari de pe pieţele emergente, majoritatea din China. Investitorii sunt tot mai îngrijoraţi că autorităţile din China nu vor reuşi să asigure o tranziţie lină a economiei Chineze de la un model alimentat de creditare la unul susţinut în măsură mai mare de consum. Povara datoriilor, capacitatea excedentară de producţie, lipsa de acurateţe a datelor economice şi o serie de erori recente de strategie provoacă temeri că încetinirea creşterii poate deveni o cădere. Potrivit Băncii pentru Reglemente Internaţionale, declinul înregistrat de împrumuturile băncilor străine în China în trimestrul al treilea reprezintă cea mai mare parte din scăderea cu 142 de miliarde de dolari a creditării acordate economiilor emergente în ansamblul lor.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.