Economic

Proiect revoluţionar pentru piaţa auto

Ziarul de Vrancea
11 ian 2016 928 vizualizări
La Cluj va lua fiinţă o unitate destinată să fabrice piese auto prin intermediul imprimantelor 3D u proiectul are finanţare de un milion de euro de la Uniunea Europeană

Un proiect cu finanţare europeană în valoare de un milion de euro, care îşi propune dezvoltarea printării 3D pentru aplicaţii industriale astfel încat să permită realizarea de componente pentru industria auto din Romania prin această tehnologie, a fost lansat de Universitatea Tehnică din Cluj. Şeful Departamentului Ingineria Fabricaţiei din cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), Nicolae Balc, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că în circa şase luni vor apărea primele piese auto printate 3D în cadrul acestui proiect, iar în următorii doi ani se aşteaptă la piese printate direct la nivelul firmelor din industria auto. "Am lansat, luni, proiectul AMaTUC - Horizon 2020, cu o finanţare europeană integrală a CE în valoare de un milion de euro, care are ca scop dezvoltarea şi relansarea tehnologiilor de printare 3D şi adaptarea acestora pentru transferul din laborator spre firmele din industria auto din Romania, atat cele care asamblează maşini, cat şi cele care produc componente. În alte ţări se folosesc aceste tehnologii şi în industrie, iar noi încercăm să implementăm eficient tehnologiile 3D printing atunci cand firmele trebuie să fabrice piese complexe din oţel. În circa şase luni vor apărea primele piese auto printate 3D în cadrul acestui proiect, iar în următorii doi ani ne aşteptăm la piese printate direct la nivelul firmelor din industria auto din Romania", a spus Balc. Potrivit acestuia, activităţile din cadrul proiectului se vor concentra pe trei direcţii, respectiv îmbunătăţirea tehnologiilor de fabricaţie aditivă existente, integrarea tehnologiilor 3D cu alte tehnologii de fabricaţie, precum şi proiectarea pentru fabricaţie competitivă a produselor personalizate, planificarea, analiza şi simularea asistată de calculator. "Vor fi piese auto printate 3D din plastic şi din metal, dar vor fi realizate şi matriţe pentru alte piese. Pot fi piese din motor, din sistemul de franare. Avantajele printării 3D sunt reducerea perioadei de apariţie pe piaţă a unui produs nou şi faptul că se permite realizarea de piese complexe la aceleaşi costuri", a afirmat Balc, adăugand că în cadrul UTCN funcţionează primul Centru Naţional de tipărire 3D din Romania în cadrul Departamentului de Ingineria Fabricaţiei. În cadrul proiectului lansat luni, UTCN este coordonator, avand ca parteneri Universitatea Loughborough - Anglia, Universitatea de ştiinţe Aplicate - Aachen, Germania şi Intelligentsia Consultants Sarl din Luxemburg.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.