Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Noul şef al misiunii FMI pentru Romania vine în vizită

Ziarul de Vrancea
11 ian 2016 254 vizualizări
Mandatul şefului misiunii FMI pentru Romania, Andreea Schaechter, s-a încheiat după doi ani şi jumătate, aceasta fiind înlocuită cu pakistanezul Reza Baqir, care va ajunge la Bucureşti în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităţilor, a anunţat biroul local al FMI.

 "Domnul Reza Baqir a fost numit noul şef al misiunii pentru Romania şi va vizita Bucureştiul în perioada 12-15 ianuarie pentru a fi prezentat autorităţilor. El a înlocuit-o pe Andrea Schaechter, care şi-a finalizat mandatul, după doi ani şi jumătate, în conformitate cu politicile obişnuite de rotaţie a carierei", a declarat luni, într-un comunicat, Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania şi Bulgaria. Reza Baqir lucrează la Fondul Monetar Internaţional din anul 2000, avand în ultimii patru ani funcţia de şef al diviziei Politica datoriei. În această calitate, Baqir a supervizat activitatea Fondului cu privire la elaborarea şi aplicarea strategiei FMI privind sustenabilitatea datoriilor suverane şi restructurarea în ţările membre, inclusiv pentru mai multe state afectate de criză, precum Cipru, Ghana, Grecia, Jamaica, Portugalia şi Ucraina. Baqir a reprezentat FMI, de asemenea, la reuniunile Clubului de la Paris, pentru mai mulţi ani.

"Operaţiunea Cristal": cine a luat cele mai mari amenzi!

Cele mai mari amenzi date de inspectorii Fiscului în cadrul "Operaţiunii Cristal" au fost aplicate în centrul comercial Dragonul Roşu, de 16 milioane lei, şi în Expo Market Doraly, în valoare de 2,97 milioane lei, urmate de Complexul Brintex din Braşov şi Smart Expo Flora din Bucureşti. ANAF a desfăşurat prima etapă a "Operaţiunii Cristal" în perioada 19 octombrie - 27 decembrie, în care au fost verificaţi comercianţi din circa 100 de complexuri/pieţe/depozite/zone din apropierea centrelor engros la nivel naţional. Activitatea de monitorizare s-a desfăşurat, în principal, la intrările/ieşirile din centrele engros, fiind oprite sau verificate 39.596 mijloacele de transport, cu o medie zilnică de 600 de transporturi. "Verificarea mijloacelor de transport a vizat legalitatea desfăşurării activităţii şi existenţa documentelor justificative pentru mărfurile transportate şi consemnarea informaţiilor referitoare la persoanele şi mărfurile implicate în transport şi documentele corespunzătoare acestora", se arată într-un comunicat ANAF. Inspectorii antifraudă au verificat 4.030 de contribuabili şi au dat 4.394 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 25,21 milioane lei. Aceştia au confiscat numerar, venituri ilicite şi bunuri în valoare totală de 15,23 milioane lei, din care numerar de 550.795 lei, venituri ilicite de 1,07 milioane lei şi bunuri de 13,6 milioane lei. Cea mai mare amendă, de 15,99 milioane lei, a fost aplicată în complexul Dragonul Roşu din Bucureşti, acesta fiind urmat de Expo Market Doraly (Bucureşti) - 2,97 milioane lei, Complex Brintex (Braşov) - 2,75 milioane lei, Smart Expo Flora (Bucureşti) - circa 2,17 milioane lei, Complex Comercial Dumbrava (Sibiu) - 1,5 milioane lei, Galgros (Galaţi) - 1,29 milioane lei, Complex Comercial Onasis (Focşani) - 1,22 milioane lei, Centrul Comercial Tug Center (Brăila) - 1,21 milioane lei, Complex Marlorex (Craiova) - 1,08 milioane lei şi Piaţa West Market (Oradea) - 0,94 milioane lei. Totodată, inspectorii au dispus suspendarea activităţii a 27 de comercianţi pentru că nu deţineau aparate de marcat electronice fiscale şi a comerciant pentru că nu utiliza casa de marcat.


Ce interese ascund austriecii?

Erste ne recomandă să ne împrumutăm cat mai repede

Romania ar trebui să se împrumute de pe pieţele externe cat mai curand posibil, avand în vedere riscurile politice şi fiscale, dar şi schimbarea condiţiilor pe pieţele financiare ca urmare a înăspririi politicii monetare de către Rezerva Federală a SUA (Fed), afirmă analiştii grupului Erste. Romania intenţionează să atragă în acest an 3 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri, însă nu a anunţat planuri pentru primul trimestru referitoare la volum, monedă sau maturitate. Ministerul Finanţelor are de acoperit în iunie o plată de 1,5 miliarde de euro pentru scadenţa unor eurobonduri în iunie şi vizează şi o consolidare a rezervelor valutare. Pe langă eurobondurile cu maturitate în iunie, statul trebuie să acopere pe piaţa internă scadenţa în luna februarie a unor obligaţiuni în valoare de 1,6 miliarde de euro. "Recenta reducere a rezervelor minime obligatorii la valută (de către BNR, n.r.) ar putea deschide calea pentru emisiunea unor obligaţiuni denominate în euro pe piaţa internă în primul trimestru. Emisiunea de eurobonduri ar trebui să aibă loc cat mai repede posibil în acest an, din cauza riscurilor fiscale şi politice, pe langă restrangere graduală a lichidităţii pentru dolari pe pieţele externe, în urma ciclului de creştere (a dobanzii, n.r.) de către Fed", se arată într-o notă către analişti şi investitori a Erste Bank, proprietarul BCR. Ministerul Finanţelor intenţionează să împrmute în acest an şi aproximativ 1,5 miliarde de euro de la instituţiile internaţionale. "Nu există motive pentru a amana (o ieşire pe pieţele externe, n.r.), întrucat situaţia fiscală s-ar putea deteriora, iar incertitudinile ar putea creşte în Romania mai tarziu pe parcursul anului, în contextul apropierii alegerilor", afirmă analiştii Erste. Banca Naţională a Romaniei a redus, joi, rata rezervei minime obligatorii aplicabilă pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la 12%, de la 14%. "Măsura va elibera aproximativ 450 de milioane de euro în piaţă începand de pe 24 ianuarie. Cea mai mare parte a acestei lichidităţi suplimentare ar putea fi investită de bănci într-o obligaţiune denominată în euro, emisă de Ministerul Finanţelor pe piaţa internă în luna februarie", notează Erste

Fabrică de mobilă, închisă din cauza preţurilor materiei prime

Peste 900 de muncitori din grupul de firme Sortilemn Gherla - producător de mobilă - vor fi trimişi în şomaj tehnic din martie, reprezentanţii companiei susţinand că nu mai au materie primă din cauză că Regia Naţională a Pădurilor vinde materialul lemnos la preţuri majorate nejustificat. Reprezentanţii Sortilemn Gherla au declarat, ieri, că problemele vor afecta şi alţi întreprinzători locali cu care firmele din grup au relaţii de colaborare şi care, la randul lor, ar putea trimite în şomaj tehnic 50 de persoane."Din lipsă de materii prime cauzată de vanzarea de masă lemnoasă de către Regia Naţională a Pădurilor cu preţuri majorate nejustificat, vom fi nevoiţi să trimitem, în luna martie, în şomaj tehnic peste 900 de angajaţi. Acest lucru va afecta direct şi alţi întreprinzători locali care ne furnizează diverse materiale şi servicii şi care, la randul lor, vor trimite în şomaj tehnic alte 50 de persoane. Activitatea de bază se va putea relua probabil doar în luna octombrie, dacă se vor lua măsuri de către Guvern. Problema mai gravă este că avem comenzi de onorat şi, în acest context, există riscul să pierdem clienţii care vor merge în ţări cu stabilitate în acest domeniu", au spus sursele citate. Potrivit acestora, situaţia a apărut după ce RNP a stabilit, printr-o decizie din noiembrie 2015, ca unele preţuri de plecare pentru masa lemnoasă pe picior, în cadrul licitaţiei pentru anul 2016, să depăşească cu pană la peste 300% preţurile stabilite printr-o decizie din 2010.

Elveţia: Francul va rămane "supraevaluat"

Francul "supraevaluat" se va menţine la nivelul actual sau se va deprecia uşor în 2016, a declarat preşedinte Băncii Naţionale a Elveţiei (BNE), Thomas Jordan, care a spus că o depreciere puternică a monedei ar fi binevenită pentru economia ţării, relatează Wall Street Journal. Economia Elveţiei a fost afectată în 2015 de decizia BNE de la începutul anului de a renunţa la plafonul care limita cotaţia francului la maxim 1,2 unităţi pentru un euro. Decizia BNE a dus la întărirea francului în raport cu euro, moneda regiunii care este principala piaţă de export a Elveţiei. Acest fapt a afectat exporturile elveţiene, care au devenit deodată mai scumpe pentru cumpărătorii străini. Valoarea francului va avea un efect major asupra economiei elveţiene, în acest an, a arătat Jordan. "Dacă francul se va deprecia puternic, ar fi foarte bine pentru economie. Exporturile ar merge mult mai bine, creşterea economică ar fi mai rapidă. Dacă francul se va aprecia, efectul ar fi invers", a afirmat Jordan într-un interviu acordat postului de radio SRF. Pentru 2015, BNE estimează o creştere a PIB de sub 1%, faţă de 2% în 2014. Banca centrală anticipează un avans economic de 1,5% în 2016, care va depinde însă de puterea francului şi de evoluţia economiei globale.































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.