Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Romania propune ca vicepreşedinte BEI un fost viceguvernator BNR

Ziarul de Vrancea
10 ian 2016 551 vizualizări
Aşa consideră preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Lucian Anghel

Producătorul de energie Hidroelectrica, companie aflată în insolvenţă, ar putea fi cea mai mare listare din istoria pieţei de capital şi, totodată, ar putea spori şansele Romaniei de promovare în liga superioară a pieţelor de capital, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel. Acesta consideră că BVB reprezintă cel mai transparent mod de a privatiza o companie, avand în vedere "modul de stabilire a preţului şi baza largă de investitori", iar reluarea procesului de privatizare şi atragerea cat mai multor antreprenori la bursă reprezintă factori importanţi pentru dezvoltarea pieţei. Lucian Anghel a subliniat că Hidroelectrica este aşteptată de foarte mulţi investitori locali şi internaţionali, dar şi alte companii precum Salrom sau Aeroporturi Bucureşti, care "ar putea avea un succes important prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti". În opinia sa, pentru a avea o lichiditate mai bună după listare, pachetul listat trebuie să fie cat mai mare. "Creşterea capitalizării pieţei prin creşterea numărului de companii private listate (şi a valorii acestora) este un alt obiectiv pe termen mediu, alături de creşterea bazei de investitori", susţine Lucian Anghel. “Bursa de Valori Bucureşti se va axa în 2016 în principal pe continuarea proiectelor demarate în cursul anului 2015. BVB, împreună cu participanţii la piaţa de capital, va intensifica acţiunile menite să determine creşterea numărului de investitori de retail activi. Vom continua eforturile pentru conectarea companiilor în căutare de finanţare şi investitori care au economii şi îşi doresc randamente mai bune. Finanţarea prin intermediul pieţei de capital este cea mai transparentă metodă de a atrage capitalul necesar unei companii. Ne dorim ca piaţa AeRO să fie o rampă de lansare către piaţa principală a BVB şi cat mai multe companii promiţătoare şi care atrag interesul investitorilor. BVB va continua proiectele de educaţie financiară, cu prioritate şi în 2016, printre care amintim: proiectul educaţional "Fluent în Finanţe". Acest program a fost dedicat iniţial angajaţilor în multinaţionale şi a constat într-o serie de seminarii organizate de BVB în parteneriat cu patru case de brokeraj. Pană acum, aproape 1.000 de angajaţi din corporaţii au aflat mai multe despre economisire, administrarea finanţelor personale şi investiţii. Din decembrie 2015 acest program a fost extins către publicul larg, iar primele două seminarii au fost organizate la Bucureşti şi Braşov. Urmează Cluj-Napoca (20 ianuarie) şi Timişoara (26 ianuarie). Proiectul "Fluent în Finanţe" va fi extins şi la universităţi. Astfel, "Fluent în Finanţe" va avea trei piloni: primul pilon pentru angajaţii companiilor, al doilea pilon pentru persoane fizice indiferent de angajator şi al treilea pilon pentru studenţi.”, consideră Anghel.

Avem prea multă energie verde, încat putem transfera şi la alţii

Romania îşi va realiza obiectivul asumat în faţa Uniunii Europene pentru anul 2020, ca 24% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, astfel că ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie verde, se arată într-un raport privind promovarea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, publicat de Ministerul Energiei. 'Romania consideră că va realiza obiectivul global stabilit de 24% privind ponderea E-SRE (energiei din surse regenerabile — n.r.) în consumul final brut de energie la nivelul anului 2020, fără să facă apel la transfer din alte state membre. Ponderile totale ale consumului de energie din SRE în consumul brut de energie din anii 2013 şi 2014 sunt 25,13%, respectiv 26,27%, depăşind cu mult ponderile stabilite pentru traiectoria indicativă de 19,66% pentru perioada 2013-2014', se precizează în raport. Astfel că, pentru perioada următoare, experţii anticipează un excedent de energie regenerabilă în sistemul energetic naţional. 'Pentru energia electrică produsă din SRE se estimează un excedent pentru anii 2013 — 2018 care ar putea constitui obiectul unor transferuri statistice. În prezent Romania nu a stabilit contacte şi nu are proceduri prin care să poată materializa transferuri statistice', potrivit documentului menţionat. În raport se mai precizează că, potrivit Legii 220/2008, pană la atingerea ţintelor naţionale privind ponderea energiei electrice din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare în consumul final brut de energie electrică, schema de promovare prin certificate verzi se aplică numai pentru acoperirea consumului final brut de energie electrică al Romaniei. Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi pe care le vand pe o piaţă specializată, pentru un caştig suplimentar faţă de preţul energiei. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi transferă costul lor în factura finală plătită de consumatori. Legea din 2008 acorda un număr mare de certificate pentru producătorii de energie verde, însă ponderea lor în factura finală a devenit foarte mare. Astfel că autorităţile au început, din 2013, să reducă subvenţiile. Guvernul a aprobat pentru 2016, la propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), o cotă de 12,15% de energie regenerabilă, faţă de 17%, cat era prevăzut iniţial în Legea 220/2008.


Cine va monitoriza fondurile UE pentru agricultură

Ministerul Agriculturii prin Direcţia Generală Pescuit (DGP) intenţionează să selecteze 11 organizaţii din mediul economic, social şi al societăţii civile pentru includerea în Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime (CM POPAM) 2014 - 2020, termenul limită pentru depunerea candidaturilor din partea entităţilor interesate fiind 22 ianuarie 2015, potrivit unui anunţ publicat de DGP. CM POPAM 2014-2020 va fi structura naţională de tip partenerial, fără personalitate juridică, cu rol decizional strategic în procesul de implementare a POPAM 2014 — 2020, care se va reuni pe parcursul întregii perioade de programare pentru a examina implementarea programului şi progresele înregistrate în îndeplinirea acestuia. "În vederea selectării unor parteneri reprezentativi şi implicaţi ca membri activ, cu drept de vot ai comitetului, DGP-AMPOP invită organizaţiile interesate din randul partenerilor relevanţi din mediul economic, social, universitar şi din societatea civilă să îşi exprime interesul pentru participarea la reuniunile CM POPAM 2014-2020. (...) Membri cu drept de vot care reprezintă organizaţii din mediul economic, social şi din societatea civilă reprezintă 40% din totalul membrilor Comitetului de Monitorizare. În acest sens vor fi selectate 11 entităţi", se precizează în anunţ. DGP-AMPOP va lua în considerare în cadrul acestui proces reprezentativitatea echilibrată a domeniilor relevante pentru implementarea programului, expertiza şi experienţa dovedită prin maximum trei acţiuni/proiecte relevante pentru domeniul menţionat, care au fost iniţiate şi implementate în perioada 2007-2013, precum şi propunerile formulate pentru rolul în cadrul CM POPAM 2014-2020. În cazul în care partenerii sociali sau organismele care reprezintă societatea civilă fac parte dintr-o organizaţie de tip confederativ general/sectorial nu vor fi luate în considerare formularele de intenţie transmise individual de către membri acestora.

Romania a exportat băuturi şi tutun de peste 780 milioane euro

Romania a exportat, în primele nouă luni din 2015, băuturi şi tutun în valoare de 780,1 milioane de euro, cu 192,9 milioane de euro peste nivelul din perioada similară din 2014, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Importurile de băuturi şi tutun s-au cifrat la 407,6 milioane de euro, fiind cu 74,6 milioane euro mai mari faţă de cele din perioada ianuarie-septembrie 2014, înregistrandu-se astfel un excedent de 372,5 milioane de euro pe acest segment.În sectorul de fabricare a băuturilor lucrau, la finele lunii mai, 19.200 persoane, iar în cel al tutunului 1.800 persoane, caştigul salarial mediu net fiind de 2.154 lei, respectiv de 3.954 lei.

Noul stadion al echipei Udinese se va numi Dacia Arena

Clubul italian de prim eşalon Udinese a anunţat, pe site-ul oficial, că noul său stadion, care urmează să fie inaugurat, se va numi "Dacia Arena". "Udinese şi Dacia anunţă că noul stadion din Udine va fi inaugurat în curand. În următoarele săptămani va fi sărbătorită naşterea unei noi arene ultramoderne. Pentru prima dată în Italia, un stadion va fi sponsorizat de un brand auto", se arată în comunicatul de pe site-ul grupării italiene. Stadionul are o capacitate de 25.000 de locuri. Constructorul auto Dacia este sponsorul principal al clubului Udinese din 2009.

De ce a scăzut Bursa de la Bucureşti

Valoarea totală tranzacţionată în această săptămană la Bursa de Valori Bucureşti s-a cifrat la 154,79 milioane de lei, din care peste 136,83 milioane de lei au reprezentat schimburi cu acţiuni, potrivit analizei Puls Capital. "Săptămana aceasta valoarea tranzacţionată totală a fost de 154,79 milioane lei. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a cumulat 136,83 milioane lei, cu 34,08% mai mică faţă de perioada precedentă analizată. Cele mai importante schimburi s-au realizat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) în valoare de 40,13 milioane lei, Banca Transilvania (TLV) în valoare de 23,94 milioane lei, Romgaz (SNG) în valoare de 17,47 milioane lei, BRD-SoGen (BRD) în valoare de 9,83 milioane lei şi OMV Petrom (SNP) în valoare de 9,69 milioane lei. Tranzacţiile cu produse structurate au cumulat 12,70 milioane lei, cu obligaţiuni 5,13 milioane lei şi cu unităţi de fond 0,13 milioane lei", se arată în analiza Puls Capital. În piaţa deal s-au realizat schimburi în valoare de 25,37 milioane lei. Potrivit documentului, săptămana aceasta indicii bursieri au înregistrat evoluţii negative, cuprinse între—4,64% pe indicele ROTX, valoarea acestuia fiind de 13.362,32 şi—2,26% pe indicele BET-FI, valoarea la închidere a acestuia în puncte indice fiind de 29.591,69.

Asigurătorii se plang din cauza legislaţiei RCA

Modificarea normelor pentru a obliga asigurătorii să coreleze evoluţia nivelului tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi contravine Constituţiei, potrivit Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR). Schimbările propuse pot determina, de asemenea, continuarea scăderii numărului de asigurători prezenţi pe piaţa RCA, arată UNSAR într-o scrisoare transmisă Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Asigurătorii amintesc, în acest context, de îngrijorarea Consiliului Concurenţei privind eventualitatea unei situaţii de oligopol în domeniu. Proiectul de normă criticat de asigurători se află în dezbatere publică. UNSAR nu susţine schimbarea art 21, alin. (6) şi introducerea alin. (61) din propunerea de modificare a normei, a comunicat asociaţia, prezentand şi o listă de argumente în acest sens.








































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.