Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE:Afacerea Lidl

Ziarul de Vrancea
7 ian 2016 1261 vizualizări
Un grup de investitori a cumpărat terenurile pe care funcţionează nouă magazine Lidl

Un grup de investitori printre care şi fondul britanic First Property Group a cumpărat pentru 10,5 milioane de euro terenurile pe care funcţionează, în baza unor contracte de închiriere, nouă magazine ale reţelei Lidl în Romania. Venitul operaţional net generat de aceste proprietăţi se situează în prezent la 1,16 milioane de euro pe an, rezultand un randament calculat la costul de achiziţie de aproximativ 11% pe an. Media perioadelor rămase din contractele de închiriere pentru cele nouă proprietăţi este de şapte ani, potrivit unui raport transmis de First Property Group bursei de la Londra. "Achiziţia (...) are în vedere nouă magazine ale căror spaţii nu au făcut niciodată parte din portofoliul de terenuri deţinute de Lidl Romania. Astfel, activitatea companiei noastre nu va fi în niciun fel afectată şi va continua să se desfăşoare în acelaşi regim", a comunicat Lidl. Profitul înainte de taxe pentru portofoliul de proprietăţi este estimat la 720.000 de euro pe an. First Property Group a investit în această achiziţie 1 milion de euro, în colaborare cu investitori care au completat suma pană la 4 milioane de euro. Restul sumei, de 6,5 milioane de euro, reprezintă contribuţia unor terţi, însă a fost asigurată printr-un împrumut punte pus la dispoziţia acestora de First Property Group. Împrumutul urmează să fie refinanţat prin credit bancar în următoarele luni. First Property Group este investitor şi manager de proprietăţi imobiliare, cu operaţiuni în Marea Britanie şi Europa Centrală. Fondul deţinea pe piaţa locală, la finele lunii septembrie, trei proprietăţi, cu o valoare de piaţă estimată la 7,4 milioane de lire sterline (10 milioane de euro), care generau profit înainte de taxe de 450.000 de lire sterline (604.900 euro) pe an. Lanţul de magazine de tip discount Lidl are o reţea de 192 de magazine în Romania. Compania, parte a grupului german Lidl & Schwartz, este prezentă în 26 de ţări din Europa, cu peste 10.000 de magazine, peste 100 de centre logistice şi 170.000 de angajaţi.

Încasările la pensii s-au micşorat cu 6%

Veniturile colectate de ANAF anul trecut au însumat 196,24 miliarde lei, fiind cu 8% peste cele încasate în 2014 şi cu 4% mai mari faţă de suma programată, cu creşteri la încasările din TVA şi impozitul pe profit şi venit, fiind în scădere însă bugetul asigurărilor sociale de stat, a anunţat ANAF. La bugetul de stat s-au încasat 136,89 miliarde lei, cu 11% peste 2014. Încasările din TVA au fost de 57,09 miliarde lei, fiind cu 12% mai mari comparativ cu anul precedent. Din impozitul pe profit veniturile au însumat 13,76 miliarde lei (avans de 13%), din impozitul pe venit 26,14 miliarde lei (plus de 12%), iar din accize 25,91 miliarde lei (creştere de 8%). În ceea ce priveşte bugetul fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate, ANAF menţionează o majorare de 11%, similară cu cea valabilă pentru bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj. La bugetul asigurărilor sociale de stat încasările au scăzut însă cu 6%, la 36,6 miliarde lei. "Încasările din 2015 la acest buget sunt influentate negativ de : - reducerea cu 5 p.p. a contributiei datorate de angajator, masură aplicată începand cu 01.10.2014 ; - creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii; datorită creşterii cotei de contribuţie de la 4,5% în anul 2014, la 5% în anul 2015, suma virată la fondul privat de pensii a fost cu 1.083,2 mil. lei mai mare faţă de cea virată în 2014, respectiv 3.798,8 mil.lei – cumulat an 2014 faţă de 4.882,1 mil.lei – în perioada similară din 2015", precizează ANAF. Agenţia susţine că plusul de venituri din 2015 a fost determinat în principal de acţiunile de combatere a evaziunii fiscale şi că nivelul colectării a fost influenţat de măsuri de relaxare fiscală precum scăderea CAS cu 5 puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit, diminuarea "taxei pe stalp" de la 1,5% la 1%, creşterea vărsămintelor la pilonul II de pensii şi scăderea TVA la alimente, de la 24% la 9%. Preşedintele ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, a declarat în comunicat că ANAF va avea în continuare "toleranţă zero la evaziune" şi că Romania va avea în cel mult doi ani un decalaj fiscal sub media UE. "Totodată, ţin să subliniez faptul că anul 2016 va fi un an decisiv pentru toţi contribuabilii oneşti. Pe langă asigurarea unui mediu concurenţial fara distorsiuni, ne propunem să reformăm complet mecanismele rambursării TVA, diminunand drastic termenele, prin reducerea la minimum a inspecţiilor fiscale în cazul contribuabililor oneşti din categoria celor mari şi mijlocii", a afirmat el.

BNR lasă mai multă valută băncilor

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR) a decis, joi, menţinerea dobanzii de politică monetară la 1,75%, dar a redus rata rezervelor minime obligatorii în valută. Astfel, rata rezervei minime obligatorii aplicabilă pasivelor în valută ale instituţiilor de credit a fost redusă la 12%, de la 14%. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la 8%, arată BNR, într-un comunicat. Analiştii se aşteptau ca BNR să menţină joi ratele obligatorii, atat în lei cat şi în valută, precum şi dobanda-cheie. "Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobandă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016" arăta miercuri într-un comunicat Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care a realizat un sondaj printre membrii acesteia. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat după şedinţa CA din noiembrie pe probleme de politică monetară că banca centrală va rămane prudentă în privinţa dobanzii-cheie la următoarele şedinţe, însă ratele RMO urmează să fie diminuate treptat, în funcţie de condiţiile pieţelor. "Probabil că vom rămane prudenţi, chiar cu inflaţia negativă, şi în perioada următoare legat de rata dobanzii. Nu spun că excludem sau că s-a încheiat ciclul de reducere, că nu suntem în această situaţie. Mai mult, nu spun că suntem la sfarşitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru că trebuie să ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se întamplă în Europa", a declarat Isărescu.

Volkswagen, nevoit să răscumpere 115.000 de maşini în SUA

Grupul german Volkswagen se aşteaptă să fie nevoit să răscumpere aproximativ 115.000 de maşini vandute în Statele Unite, ca urmare a scandalului emisiilor poluante, a scris joi presa germană, preluată de Reuters. Volkswagen estimează că va trebui să restituie banii pentru o cincime din maşinile diesel afectate sau să ofere maşini noi cu discount semnificativ, a scris cotidianul Sueddeutsche Zeitung, fără să citeze surse. Restul autotuvehiculelor impalicate în scandal vor avea nevoie de lucrări majore, implicand costuri mari pentru pentru piese, întrucat o parte semnificativă a sistemului de evacuare a emisiilor trebuie reconstruită şi aprobată. Reuters nu a putut contacta reprezentanţii Volkswagen pentru comentarii. Directorul de brand al Volkswagen, Herbert Diess, a declarat, marţi, că producătorul auto este încrezător în privinţa unui acord cu autorităţile americane pentru a reduce nivelul emisiilor la aproximativ 500.000 de maşini diesel, astfel încat acestea să respecte normele din SUA. Unii politicieni din SUA, dar şi autoritţi de reglementare, au afirmat în ultimele luni că grupul german ar putea fi nevoit să răscumpere modelele mai vechi, pentru care remedierea deficienţelor privind emisiile poluante este mai dificilă. Volkswagen a anunţat la sfarşitul lunii septembrie că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat Volkswagen că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunand cetăţeni americani la gaze poluante.

Preţul petrolului s-a diminuat din nou

Preţul petrolului Brent, de referinţă pentru o mare parte a pieţei globale, a scăzut joi cu pană la 6%, la un minim al zilei de 32,16 dolari pe baril, în contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare din China, unde bursele au fost închise pentru a doua şedinţă în această săptămană. Petrolul Brent cu livrare în luna februarie a scăzut pe piaţa de la Londra cu pană la 2,07 dolari, la un minim al zilei de 32,16 dolari. Cotaţia a închis miercuri cu un declin de 6%, la 34,23 dolari pe baril, minimul începand din iunie 2004, potrivit Bloomberg. Pe piaţa americană, petrolul a scăzut cu pană la 1,87 de dolari, la un minim de 32,10 dolari pe baril. În jurul orei 11:11 (ora Romaniei), petrolul Brent se afla în scădere cu 3,5%, la 33,03 dolari pe baril, iar cel din SUA în declin cu 3,7%, la 32,70 dolari pe baril. Declinul preţului ţiţeiului a fost cauzat de temerile investitorilor privind o încetinire a economiei Chinei, cel mai mare consumator de materii prime la nivel global. Banca centrală a Chinei a redus semnificativ referinţa yuanului joi, starnind îgrijorare că apelează la această măsură pentru a-şi susţine exporturile.

Prognoze optimiste pentru economia Romaniei

Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit prognoza de creştere a economiei Romaniei pentru anul acesta la 3,9%, iar pentru anul următor la 4,1%, şi s-a aliniat astfel estimărilor anunţate de alte instituţii internaţionale, precum Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). BM a majorat şi estimarea privind avansul PIB pentru anul trecut, la 3,6%, potrivit raportului bianual World Economic Prospects. Prognozele anterioare ale Băncii Mondiale, prezentate în iunie anul trecut, indicau un avans economic de 3% pentru anul 2015, de 3,2% pentru 2016 şi de 3,5% pentru 2017. Instituţia a anuntat, miercuri, şi o estimare pentru 2018, an în care anticipează că economia Romaniei va creşte cu 4%. Prognozele recente ale Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional au înaintat procentaje similare, de asemenea îmbunătăţite faţă de estimările precedente. Astfel, CE a estimat, în luna noiembrie, creşterea economică a Romaniei la 3,5% pentru anul 2015 şi la 4,1% pentru 2016, în timp ce în 2017 ritmul ar trebui să se situeze la 3,6%. Fondul Monetar Internaţional are estimări apropiate, de 3,4% pentru anul 2015 şi 3,9% pentru 2016, potrivit ediţiei de toamnă a raportului World Economic Outlook.

Numărul şomerilor a coborat cu 9.000 de persoane

Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut în noiembrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de octombrie, iar faţă de noiembrie 2014 s-a menţinut la acelaşi nivel, numărul şomerilor fiind de 621.000 persoane, în scădere cu 9.000 faţă de luna octombrie, potrivit datelor INS. Pentru categoria 15-74 ani, rata şomajului se situează la 6,7%. "Numărul şomerilor în varstă de 15-74 ani, estimat pentru luna noiembrie din anul curent este de 621.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (630.000 persoane) şi în creştere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (620.000 persoane)", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 7,4% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,7% în cazul celor de sex feminin. Pentru persoanele adulte, de 25-74 ani, rata şomajului a fost estimată la 5,6% pentru luna noiembrie 2015, fiind de 6,4% în cazul bărbaţilor şi de 4,4% în cel al femeilor. Numărul şomerilor în varstă de 25-74 ani reprezintă 77,2% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna noiembrie 2015.












































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.