Economic

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Peste 2.200 de locuri de muncă, disponibile în Spaţiul Economic European

Ziarul de Vrancea
4 ian 2016 674 vizualizări
Bursa a adus anul trecut un randament de 3%, de aproape cinci ori mai mic decat în 2014

Bursa a adus investitorilor, anul trecut, un randament de 3,1%, uşor peste dobanzile din bănci, dar de aproape cinci ori mai mic faţă cel de anul trecut, evoluţia pieţei locale fiind determinată semnificativ de factori externi, în timp ce lichiditatea a scăzut cu o treime, urmand trendul regional. "Anul 2015 a fost marcat de episoade de volatilitate crescută şi contextul internaţional a avut un impact asupra percepţiei investitorilor", a declarat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis anul trecut în scădere cu 1,1%, prima evoluţie negativă din ultimii patru ani. Principalii factori externi care au influenţat în 2014 bursa au fost criza din Grecia, aşteptările investitorilor privind modificările dobanzilor cheie de catre Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană, scăderea puternică a preţului petrolului, precum şi incertitudinile privind economia Chinei. "Ar fi incomplet să nu menţionăm şi factorii interni care au determinat evoluţia din acest an şi anume lipsa unui IPO semnificativ, precum şi faptul că trei dintre cele mai mari companii romaneşti au fost tranzacţionate şi la Londra, parte din lichiditate migrand pe piaţa externă. Toţi aceşti factori au determinat investitorii sa fie extrem de prudenţi în tranzacţionare. Astfel, în cursul anului 2015 s-a înregistrat un rulaj mediu zilnic de circa 8 milioane euro, inferior celui de circa 11 milioane euro din 2014 (an in care s-a petrecut cea mai mare listare din istoria pieţei de capital romaneşti - Electrica). Însă volumele de tranzacţionare pe burse au scăzut vizibil în 2015 şi la nivel regional, nu doar în Romania. La rulajului mediu zilnic de aproximativ 8 milioane de euro ar trebui să avem în vedere şi rulajul celor trei acţiuni importante listate la Londra, în jur de 1,5 milioane dolari pe zi", a spus Anghel. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe piaţa reglementată a BVB, inclusiv oferte, s-a situat anul trecut la 8,8 miliarde de lei, faţă de 13 miliarde de lei în anul 2014. Valoarea medie zilnică s-a situat la 35,1 milioane de lei, faţă de 52 milioane de lei în anul anterior. Pe bursa de la Londra sunt listate secundar Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi, de anul trecut, Fondul Proprietatea (FP). Dintre principalele acţiuni de pe BVB, Banca Comerciala Carpatica, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (preţ ajustat ţinand cont de alocarea de acţiuni gratuite în luna iunie) au înregistrat cele mai bune evoluţii, cu creşteri de peste 40%. La polul opus, acţiunile Romgaz şi OMV Petrom (SNP) au coborat cu 20,8%, respectiv 30,1%.

Anul 2016 a debutat cat se poate de prost

Bursele din China au scăzut cu 7% luni, prima şedinţă de tranzacţionare din 2016, după date slabe privind cea mai mare economie din Asia, iar impactul negativ a fost resimţit şi pe pieţele europene, inclusiv pe bursa de la Bucureşti, unde declinul se situează la numai 0,9% după primele tranzacţii. Principalul indice al bursei de la Shanghai a coborat cu 7%, iar cel de la Shenzen cu 6,9%, cele două pieţe fiind oprite pentru prima dată cu aproximativ 90 de minute înainte de ora obişnuită de închidere, potrivit Reuters. Vanzarea de acţiuni s-a intensificat după o suspendare de 15 minute a tranzacţiilor într-un moment în care pieţele erau pe minus cu aproximativ 5%, iar autorităţile au luat la scurt timp de la reluarea operaţiunilor decizia de a opri schimburile pentru tot restul zilei. Autorităţile din China au apelat pentru prima dată la această măsură, al cărei scop este de a reduce volatilitatea. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong, unde şedinţa s-a desfăşurat normal, a coborat cu 3%. Un sondaj privat a arătat mai devreme pe parcursul zilei de luni că activitatea fabricilor din China a încetinit în decembrie pentru a zecea lună consecutiv, ritmul fiind mai accelerat decat în noiembrie.

Indemnizaţia de şomaj va creşte cu 100 de lei

Aşa prevede un proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR u Impactul bugetar este de 120 milioane lei pe an

Indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar 120 de milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR. Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea de la 375 la 450 de lei indemnizaţia pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare. Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţămant vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună. "În ceea ce priveşte efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri se estimează că, pentru cei cca. 100.000 şomeri indemnizaţi, care ar beneficia de o majorare lunară de cca. 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de cca. 120 de milioane anual, sume ce pot fi obţinute printr-o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de stat", potrivit expunerii de motive. Iniţiatorii proiectului de lege mai spun că prin aprobarea acestei măsuri se creează premisele pentru indexarea periodică a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adică venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament şi ajutorul de şomaj. Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat. Iniţiativa este semnată de senatorii independenţi Mircea Geoană, Dan Tătaru şi deputaţii independenţi Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Florentin Gust Băloşin şi deputatul UNPR Andrei Condurăţeanu.

Rezervele valutare de la BNR au ajuns la 32,24 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a Romaniei au încheiat anul trecut cu circa 32,24 miliarde euro, cu 134 milioane euro peste nivelul din noiembrie, dar similar cu cel din decembrie 2014, cand s-au situat la 32,21 miliarde euro, arată datele băncii centrale. În cursul lunii decembrie au avut loc intrări de 1,07 miliarde euro din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, se arată într-un comunicat al BNR. Totodată, s-au înregistrat ieşiri de 938 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,247 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie au fost de 35,48 miliarde euro, faţă de 35,46 miliarde euro la 30 noiembrie şi faţă de 35,5 miliarde euro la finele anului 2014. Plăţile scadente în luna ianuarie 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 260 milioane euro.

Volksbank a murit, trăiască Banca Transilvania

Banca Transilvania a anunţat luni finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi."La opt luni de la achiziţionarea Volksbank Romania avem ocazia să anunţăm încheierea cu succes a integrării VBRO în structura BT şi fuziunea celor două bănci. Acum suntem o singură bancă, o singură echipă", se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania. La achiziţionarea, integrarea Volksbank în structura Băncii Transilvania şi fuziunea prin absorbţie au contribuit peste 600 de persoane din ambele bănci, dintre care circa 100 au avut responsabilităţi permanente în domenii-cheie. "Am pornit la drum în acest proiect cu gandul că dorim să păstrăm clienţii Volksbank Romania, să construim, de la început, o relaţie pozitivă. La momentul achiziţionării VBRO am făcut public angajamentul faţă de aceştia, pe care l-am respectat: aproximativ 34.000 de clienţi Volksbank Romania au beneficiat de reduceri şi de beneficii din partea BT", se precizează în comunicat. Clienţii Volksbank au beneficiat de o reducere a datoriei totale de 1,5 miliarde lei, reprezentand restituirea comisionului de risc pentru credite, indiferent de monedă, discount-uri pentru conversia creditelor în franci elveţieni şi diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente. Banca Transilvania a semnat în decembrie 2014 un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank Romania, iar în aprilie 2015 a anunţat finalizarea tranzacţiei. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice. Operaţiunea a fost aprobată, la sfarşitul lunii august, de Banca Naţională a Romaniei, data efectivă fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, cand a încetat de drept valabilitatea autorizaţiei de funcţionare a Volksbank Romania. Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar romanesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării va concura cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă.

BCR Banca pentru Locuinţe are un nou şef

Directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel, a preluat şi funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), primind deja autorizarea din partea Băncii Naţionale, a anunţat luni banca de economisire-creditare. Anghel mai este preşedinte al Directoratului şi director general al BCR Pensii, din anul 2012, fiind reales recent în funcţia de pal Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru al doilea mandat. Doctor în economie, Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executive development program organizat de HEC Montreal Canada. Lucian Anghel şi-a început cariera de bancher în 1996, printre cele mai importante poziţii fiind cele de economist-sef şi director executiv al direcţiei de strategie şi cercetare din BCR, membru în Bordul Director al Erste Asset Management şi BCR Asset Management pe o perioadă de cinci ani sau cea de expert extern al Băncii Mondiale, în anul 2011.În 2008, Lucian Anghel a fondat, împreună cu alţi colegi, Asociaţia Romană a Analiştilor Financiari-Bancari din Romania. BCR BpL are un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei, deţinand în portofoliu peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR BpL a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.

Numărul angajaţilor atinge un nivel record în Germania

Numărul de persoane angajate a crescut în Germania la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării în 1990, evoluţia fiind susţinută de situaţia bună a economiei şi de afluxul mare de muncitori veniţi din afara ţării, precum cei din Romania şi Bulgaria, dar şi din Grecia, Portugalia şi Spania. Aproximativ 43 de milioane de persoane au avut anul trecut loc de muncă în cea mai mare economie a Europei, în urcare cu 0,8% faţă de anul precedent. Astfel, 2015 a devenit al 12-lea an de creştere consecutivă, potrivit datelor Biroului Federal de Statistică, citate de Reuters. De asemenea, tot mai multe persoane care locuiau deja în Germania şi-au găsit slujbe, beneficiind de îmbunătăţirea situaţiei economiei. Potrivit statisticii germane, numărul de angajaţi a crescut în urma intrării pe piaţa muncii de persoane provenite din estul Europei, inclusiv Romania, Bulgaria şi Croaţia, dar şi din ţările lovite puternic de criză, precum Grecia, Portugalia şi Spania.Rata şomajului s-a situat în cea mai mare parte a anului trecut aproape de minimul istoric, iar în luna noiembrie se afla la 6,3%. Croaţii pot lucra fără restricţii în Germania începand din luna iulie, în timp ce pentru romani şi bulgari acestea au fost ridicate în totalitate în 2014.

Un dezvoltator de spaţii industriale a investit 300 milioane de euro

Dezvoltatorul de spaţii industriale CTP a investit anul trecut 300 mil. euro în dezvoltarea şi achiziţia de proiecte logistice în Romania, iar pentru anii următori va continua expansiunea pe piaţa internă, prin creştere organică şi achiziţii, a declarat Remon Vos, CEO-ul companiei. La începutul lunii decembrie, compania cehă CTP a finalizat achiziţia Bucharest West Industrial Park de la Portland Trust, proiect pentru care a plătit 80 de milioane de euro. "Prin achiziţionarea Bucharest West Industrial Park, CTP a devenit numărul 1 în dezvoltarea industrială din Romania. Înainte de intrarea noastră în Romania, piaţa industraială era fracturată, fără un jucător dominant. CTP a venit momentul potrivit, în locul potrivit, înconjurat de condiţiile corecte pentru a realiza mai multe achiziţii majore şi înainte ca adversarii noştri să poată reacţiona", a afirmat Vos. El a precizat că planurile pe termen foarte scurt sunt reprezentate de închirierea totală a proprietăţilor din portofoliu. "Pe termen foarte scurt, planul nostru este să ne concentrăm pe umplerea acestui spaţiu şi să reamenajăm unele dintre proprietăţile achiziţionate la standardele CTP. O diferenţă importantă între CTP şi competiţie este că noi construim, deţinem şi operăm clădirile noastre, astfel că este în interesul nostru să dezvoltăm proprietăţi de clasa A şi să le administrăm adecvat", a spus Vos.

Saint-Gobain opreşte producţia de vată minerală

Saint-Gobain a sistat, începand de ieri, producţia de vată minerală din fibră de sticlă la fabrica de la Ploieşti, linia respectivă urmand să intre în conservare pe termen nedeterminat, iar 42 de angajaţi ai companiei vor fi disponibilizaţi. Fabrica este operată de Saint-Gobain Construction Products Romania - BU Isover. "Compania va continua să producă pe cea de-a doua sa linie de producţie din Ploieşti, cea de fabricare a vatei minerale bazaltice, cu un număr total de 86 de angajaţi din departamentele producţie, comercial, logistic, financiar şi RU. Pentru a asigura necesarul de volume de vată din fibre de sticlă pentru piaţa din Romania, compania va importa produse de acest tip de la alte fabrici Isover din regiune", arată Saint-Gobain Construction Products. Decizia a fost luată ca urmare a efectelor crizei economice asupra sectorului de construcţii, a scăderii continue a vanzărilor şi profitabilităţii activităţii, în contextul în care în Europa Centrală şi de Est, inclusiv Romania, există o supra-capacitate de producţie de vată minerală din fibre de sticlă, menţionează compania. Continuarea activităţii linei de producţie din Romania ar fi necesitat, în plus, investiţii suplimentare de mai multe milioane de euro.
































































LUNI 04 IANUARIE 2016
1 EURO………………………… 4,5169
1 DOLAR………………………. 4,1400


Caştigurile la Bursă s-au diminuat drastic anul trecut
u Bursa a adus anul trecut un randament de 3%, de aproape cinci ori mai mic decat în 2014

Bursa a adus investitorilor, anul trecut, un randament de 3,1%, uşor peste dobanzile din bănci, dar de aproape cinci ori mai mic faţă cel de anul trecut, evoluţia pieţei locale fiind determinată semnificativ de factori externi, în timp ce lichiditatea a scăzut cu o treime, urmand trendul regional. "Anul 2015 a fost marcat de episoade de volatilitate crescută şi contextul internaţional a avut un impact asupra percepţiei investitorilor", a declarat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis anul trecut în scădere cu 1,1%, prima evoluţie negativă din ultimii patru ani. Principalii factori externi care au influenţat în 2014 bursa au fost criza din Grecia, aşteptările investitorilor privind modificările dobanzilor cheie de catre Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană, scăderea puternică a preţului petrolului, precum şi incertitudinile privind economia Chinei. "Ar fi incomplet să nu menţionăm şi factorii interni care au determinat evoluţia din acest an şi anume lipsa unui IPO semnificativ, precum şi faptul că trei dintre cele mai mari companii romaneşti au fost tranzacţionate şi la Londra, parte din lichiditate migrand pe piaţa externă. Toţi aceşti factori au determinat investitorii sa fie extrem de prudenţi în tranzacţionare. Astfel, în cursul anului 2015 s-a înregistrat un rulaj mediu zilnic de circa 8 milioane euro, inferior celui de circa 11 milioane euro din 2014 (an in care s-a petrecut cea mai mare listare din istoria pieţei de capital romaneşti - Electrica). Însă volumele de tranzacţionare pe burse au scăzut vizibil în 2015 şi la nivel regional, nu doar în Romania. La rulajului mediu zilnic de aproximativ 8 milioane de euro ar trebui să avem în vedere şi rulajul celor trei acţiuni importante listate la Londra, în jur de 1,5 milioane dolari pe zi", a spus Anghel. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe piaţa reglementată a BVB, inclusiv oferte, s-a situat anul trecut la 8,8 miliarde de lei, faţă de 13 miliarde de lei în anul 2014. Valoarea medie zilnică s-a situat la 35,1 milioane de lei, faţă de 52 milioane de lei în anul anterior. Pe bursa de la Londra sunt listate secundar Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi, de anul trecut, Fondul Proprietatea (FP). Dintre principalele acţiuni de pe BVB, Banca Comerciala Carpatica, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (preţ ajustat ţinand cont de alocarea de acţiuni gratuite în luna iunie) au înregistrat cele mai bune evoluţii, cu creşteri de peste 40%. La polul opus, acţiunile Romgaz şi OMV Petrom (SNP) au coborat cu 20,8%, respectiv 30,1%.

Anul 2016 a debutat cat se poate de prost

Bursele din China au scăzut cu 7% luni, prima şedinţă de tranzacţionare din 2016, după date slabe privind cea mai mare economie din Asia, iar impactul negativ a fost resimţit şi pe pieţele europene, inclusiv pe bursa de la Bucureşti, unde declinul se situează la numai 0,9% după primele tranzacţii. Principalul indice al bursei de la Shanghai a coborat cu 7%, iar cel de la Shenzen cu 6,9%, cele două pieţe fiind oprite pentru prima dată cu aproximativ 90 de minute înainte de ora obişnuită de închidere, potrivit Reuters. Vanzarea de acţiuni s-a intensificat după o suspendare de 15 minute a tranzacţiilor într-un moment în care pieţele erau pe minus cu aproximativ 5%, iar autorităţile au luat la scurt timp de la reluarea operaţiunilor decizia de a opri schimburile pentru tot restul zilei. Autorităţile din China au apelat pentru prima dată la această măsură, al cărei scop este de a reduce volatilitatea. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong, unde şedinţa s-a desfăşurat normal, a coborat cu 3%. Un sondaj privat a arătat mai devreme pe parcursul zilei de luni că activitatea fabricilor din China a încetinit în decembrie pentru a zecea lună consecutiv, ritmul fiind mai accelerat decat în noiembrie.

Indemnizaţia de şomaj va creşte cu 100 de lei

Aşa prevede un proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR u Impactul bugetar este de 120 milioane lei pe an

Indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar 120 de milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR. Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea de la 375 la 450 de lei indemnizaţia pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare. Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţămant vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună. "În ceea ce priveşte efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri se estimează că, pentru cei cca. 100.000 şomeri indemnizaţi, care ar beneficia de o majorare lunară de cca. 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de cca. 120 de milioane anual, sume ce pot fi obţinute printr-o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de stat", potrivit expunerii de motive. Iniţiatorii proiectului de lege mai spun că prin aprobarea acestei măsuri se creează premisele pentru indexarea periodică a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adică venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament şi ajutorul de şomaj. Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat. Iniţiativa este semnată de senatorii independenţi Mircea Geoană, Dan Tătaru şi deputaţii independenţi Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Florentin Gust Băloşin şi deputatul UNPR Andrei Condurăţeanu.

Rezervele valutare de la BNR au ajuns la 32,24 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a Romaniei au încheiat anul trecut cu circa 32,24 miliarde euro, cu 134 milioane euro peste nivelul din noiembrie, dar similar cu cel din decembrie 2014, cand s-au situat la 32,21 miliarde euro, arată datele băncii centrale. În cursul lunii decembrie au avut loc intrări de 1,07 miliarde euro din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, se arată într-un comunicat al BNR. Totodată, s-au înregistrat ieşiri de 938 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,247 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie au fost de 35,48 miliarde euro, faţă de 35,46 miliarde euro la 30 noiembrie şi faţă de 35,5 miliarde euro la finele anului 2014. Plăţile scadente în luna ianuarie 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 260 milioane euro.

Volksbank a murit, trăiască Banca Transilvania

Banca Transilvania a anunţat luni finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi."La opt luni de la achiziţionarea Volksbank Romania avem ocazia să anunţăm încheierea cu succes a integrării VBRO în structura BT şi fuziunea celor două bănci. Acum suntem o singură bancă, o singură echipă", se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania. La achiziţionarea, integrarea Volksbank în structura Băncii Transilvania şi fuziunea prin absorbţie au contribuit peste 600 de persoane din ambele bănci, dintre care circa 100 au avut responsabilităţi permanente în domenii-cheie. "Am pornit la drum în acest proiect cu gandul că dorim să păstrăm clienţii Volksbank Romania, să construim, de la început, o relaţie pozitivă. La momentul achiziţionării VBRO am făcut public angajamentul faţă de aceştia, pe care l-am respectat: aproximativ 34.000 de clienţi Volksbank Romania au beneficiat de reduceri şi de beneficii din partea BT", se precizează în comunicat. Clienţii Volksbank au beneficiat de o reducere a datoriei totale de 1,5 miliarde lei, reprezentand restituirea comisionului de risc pentru credite, indiferent de monedă, discount-uri pentru conversia creditelor în franci elveţieni şi diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente. Banca Transilvania a semnat în decembrie 2014 un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank Romania, iar în aprilie 2015 a anunţat finalizarea tranzacţiei. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice. Operaţiunea a fost aprobată, la sfarşitul lunii august, de Banca Naţională a Romaniei, data efectivă fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, cand a încetat de drept valabilitatea autorizaţiei de funcţionare a Volksbank Romania. Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar romanesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării va concura cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă.

BCR Banca pentru Locuinţe are un nou şef

Directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel, a preluat şi funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), primind deja autorizarea din partea Băncii Naţionale, a anunţat luni banca de economisire-creditare. Anghel mai este preşedinte al Directoratului şi director general al BCR Pensii, din anul 2012, fiind reales recent în funcţia de pal Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru al doilea mandat. Doctor în economie, Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executive development program organizat de HEC Montreal Canada. Lucian Anghel şi-a început cariera de bancher în 1996, printre cele mai importante poziţii fiind cele de economist-sef şi director executiv al direcţiei de strategie şi cercetare din BCR, membru în Bordul Director al Erste Asset Management şi BCR Asset Management pe o perioadă de cinci ani sau cea de expert extern al Băncii Mondiale, în anul 2011.În 2008, Lucian Anghel a fondat, împreună cu alţi colegi, Asociaţia Romană a Analiştilor Financiari-Bancari din Romania. BCR BpL are un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei, deţinand în portofoliu peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR BpL a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.

Numărul angajaţilor atinge un nivel record în Germania

Numărul de persoane angajate a crescut în Germania la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării în 1990, evoluţia fiind susţinută de situaţia bună a economiei şi de afluxul mare de muncitori veniţi din afara ţării, precum cei din Romania şi Bulgaria, dar şi din Grecia, Portugalia şi Spania. Aproximativ 43 de milioane de persoane au avut anul trecut loc de muncă în cea mai mare economie a Europei, în urcare cu 0,8% faţă de anul precedent. Astfel, 2015 a devenit al 12-lea an de creştere consecutivă, potrivit datelor Biroului Federal de Statistică, citate de Reuters. De asemenea, tot mai multe persoane care locuiau deja în Germania şi-au găsit slujbe, beneficiind de îmbunătăţirea situaţiei economiei. Potrivit statisticii germane, numărul de angajaţi a crescut în urma intrării pe piaţa muncii de persoane provenite din estul Europei, inclusiv Romania, Bulgaria şi Croaţia, dar şi din ţările lovite puternic de criză, precum Grecia, Portugalia şi Spania.Rata şomajului s-a situat în cea mai mare parte a anului trecut aproape de minimul istoric, iar în luna noiembrie se afla la 6,3%. Croaţii pot lucra fără restricţii în Germania începand din luna iulie, în timp ce pentru romani şi bulgari acestea au fost ridicate în totalitate în 2014.

Un dezvoltator de spaţii industriale a investit 300 milioane de euro

Dezvoltatorul de spaţii industriale CTP a investit anul trecut 300 mil. euro în dezvoltarea şi achiziţia de proiecte logistice în Romania, iar pentru anii următori va continua expansiunea pe piaţa internă, prin creştere organică şi achiziţii, a declarat Remon Vos, CEO-ul companiei. La începutul lunii decembrie, compania cehă CTP a finalizat achiziţia Bucharest West Industrial Park de la Portland Trust, proiect pentru care a plătit 80 de milioane de euro. "Prin achiziţionarea Bucharest West Industrial Park, CTP a devenit numărul 1 în dezvoltarea industrială din Romania. Înainte de intrarea noastră în Romania, piaţa industraială era fracturată, fără un jucător dominant. CTP a venit momentul potrivit, în locul potrivit, înconjurat de condiţiile corecte pentru a realiza mai multe achiziţii majore şi înainte ca adversarii noştri să poată reacţiona", a afirmat Vos. El a precizat că planurile pe termen foarte scurt sunt reprezentate de închirierea totală a proprietăţilor din portofoliu. "Pe termen foarte scurt, planul nostru este să ne concentrăm pe umplerea acestui spaţiu şi să reamenajăm unele dintre proprietăţile achiziţionate la standardele CTP. O diferenţă importantă între CTP şi competiţie este că noi construim, deţinem şi operăm clădirile noastre, astfel că este în interesul nostru să dezvoltăm proprietăţi de clasa A şi să le administrăm adecvat", a spus Vos

Saint-Gobain opreşte producţia de vată minerală

Saint-Gobain a sistat, începand de ieri, producţia de vată minerală din fibră de sticlă la fabrica de la Ploieşti, linia respectivă urmand să intre în conservare pe termen nedeterminat, iar 42 de angajaţi ai companiei vor fi disponibilizaţi. Fabrica este operată de Saint-Gobain Construction Products Romania - BU Isover. "Compania va continua să producă pe cea de-a doua sa linie de producţie din Ploieşti, cea de fabricare a vatei minerale bazaltice, cu un număr total de 86 de angajaţi din departamentele producţie, comercial, logistic, financiar şi RU. Pentru a asigura necesarul de volume de vată din fibre de sticlă pentru piaţa din Romania, compania va importa produse de acest tip de la alte fabrici Isover din regiune", arată Saint-Gobain Construction Products. Decizia a fost luată ca urmare a efectelor crizei economice asupra sectorului de construcţii, a scăderii continue a vanzărilor şi profitabilităţii activităţii, în contextul în care în Europa Centrală şi de Est, inclusiv Romania, există o supra-capacitate de producţie de vată minerală din fibre de sticlă, menţionează compania. Continuarea activităţii linei de producţie din Romania ar fi necesitat, în plus, investiţii suplimentare de mai multe milioane de euro.
































































LUNI 04 IANUARIE 2016
1 EURO………………………… 4,5169
1 DOLAR………………………. 4,1400


Caştigurile la Bursă s-au diminuat drastic anul trecut
u Bursa a adus anul trecut un randament de 3%, de aproape cinci ori mai mic decat în 2014

Bursa a adus investitorilor, anul trecut, un randament de 3,1%, uşor peste dobanzile din bănci, dar de aproape cinci ori mai mic faţă cel de anul trecut, evoluţia pieţei locale fiind determinată semnificativ de factori externi, în timp ce lichiditatea a scăzut cu o treime, urmand trendul regional. "Anul 2015 a fost marcat de episoade de volatilitate crescută şi contextul internaţional a avut un impact asupra percepţiei investitorilor", a declarat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis anul trecut în scădere cu 1,1%, prima evoluţie negativă din ultimii patru ani. Principalii factori externi care au influenţat în 2014 bursa au fost criza din Grecia, aşteptările investitorilor privind modificările dobanzilor cheie de catre Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană, scăderea puternică a preţului petrolului, precum şi incertitudinile privind economia Chinei. "Ar fi incomplet să nu menţionăm şi factorii interni care au determinat evoluţia din acest an şi anume lipsa unui IPO semnificativ, precum şi faptul că trei dintre cele mai mari companii romaneşti au fost tranzacţionate şi la Londra, parte din lichiditate migrand pe piaţa externă. Toţi aceşti factori au determinat investitorii sa fie extrem de prudenţi în tranzacţionare. Astfel, în cursul anului 2015 s-a înregistrat un rulaj mediu zilnic de circa 8 milioane euro, inferior celui de circa 11 milioane euro din 2014 (an in care s-a petrecut cea mai mare listare din istoria pieţei de capital romaneşti - Electrica). Însă volumele de tranzacţionare pe burse au scăzut vizibil în 2015 şi la nivel regional, nu doar în Romania. La rulajului mediu zilnic de aproximativ 8 milioane de euro ar trebui să avem în vedere şi rulajul celor trei acţiuni importante listate la Londra, în jur de 1,5 milioane dolari pe zi", a spus Anghel. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe piaţa reglementată a BVB, inclusiv oferte, s-a situat anul trecut la 8,8 miliarde de lei, faţă de 13 miliarde de lei în anul 2014. Valoarea medie zilnică s-a situat la 35,1 milioane de lei, faţă de 52 milioane de lei în anul anterior. Pe bursa de la Londra sunt listate secundar Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi, de anul trecut, Fondul Proprietatea (FP). Dintre principalele acţiuni de pe BVB, Banca Comerciala Carpatica, BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi Banca Transilvania (preţ ajustat ţinand cont de alocarea de acţiuni gratuite în luna iunie) au înregistrat cele mai bune evoluţii, cu creşteri de peste 40%. La polul opus, acţiunile Romgaz şi OMV Petrom (SNP) au coborat cu 20,8%, respectiv 30,1%.

Anul 2016 a debutat cat se poate de prost

Bursele din China au scăzut cu 7% luni, prima şedinţă de tranzacţionare din 2016, după date slabe privind cea mai mare economie din Asia, iar impactul negativ a fost resimţit şi pe pieţele europene, inclusiv pe bursa de la Bucureşti, unde declinul se situează la numai 0,9% după primele tranzacţii. Principalul indice al bursei de la Shanghai a coborat cu 7%, iar cel de la Shenzen cu 6,9%, cele două pieţe fiind oprite pentru prima dată cu aproximativ 90 de minute înainte de ora obişnuită de închidere, potrivit Reuters. Vanzarea de acţiuni s-a intensificat după o suspendare de 15 minute a tranzacţiilor într-un moment în care pieţele erau pe minus cu aproximativ 5%, iar autorităţile au luat la scurt timp de la reluarea operaţiunilor decizia de a opri schimburile pentru tot restul zilei. Autorităţile din China au apelat pentru prima dată la această măsură, al cărei scop este de a reduce volatilitatea. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong, unde şedinţa s-a desfăşurat normal, a coborat cu 3%. Un sondaj privat a arătat mai devreme pe parcursul zilei de luni că activitatea fabricilor din China a încetinit în decembrie pentru a zecea lună consecutiv, ritmul fiind mai accelerat decat în noiembrie.


POZA: M:ă04_economicădanut.constantinăPOZEăBursa-Fondul Proprietatea.jpg


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Indemnizaţia de şomaj va creşte cu 100 de lei
u aşa prevede un proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR u Impactul bugetar este de 120 milioane lei pe an

Indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare va creşte cu aproximativ 100 de lei, cu un impact bugetar 120 de milioane de lei pe an, potrivit unui proiect de lege iniţiat de şase parlamentari independenţi şi un deputat UNPR. Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea de la 375 la 450 de lei indemnizaţia pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare. Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţămant vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună. "În ceea ce priveşte efortul financiar necesar pentru implementarea acestei măsuri se estimează că, pentru cei cca. 100.000 şomeri indemnizaţi, care ar beneficia de o majorare lunară de cca. 100 de lei, sunt necesare fonduri suplimentare de cca. 120 de milioane anual, sume ce pot fi obţinute printr-o mai bună gestionare şi colectare a veniturilor la bugetul de stat", potrivit expunerii de motive. Iniţiatorii proiectului de lege mai spun că prin aprobarea acestei măsuri se creează premisele pentru indexarea periodică a Indicatorului Social de Referinţă (ISR), cu care sunt calculate majoritatea veniturilor sociale, adică venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, ajutorul pentru încălzirea locuinţei, alocaţia de stat pentru copii, alocaţia de plasament şi ajutorul de şomaj. Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat. Iniţiativa este semnată de senatorii independenţi Mircea Geoană, Dan Tătaru şi deputaţii independenţi Liliana Ciobanu, Maria Dragomir, Florentin Gust Băloşin şi deputatul UNPR Andrei Condurăţeanu.



,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Rezervele valutare de la BNR au ajuns la 32,24 miliarde euro

Rezervele valutare la Banca Naţională a Romaniei au încheiat anul trecut cu circa 32,24 miliarde euro, cu 134 milioane euro peste nivelul din noiembrie, dar similar cu cel din decembrie 2014, cand s-au situat la 32,21 miliarde euro, arată datele băncii centrale. În cursul lunii decembrie au avut loc intrări de 1,07 miliarde euro din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, se arată într-un comunicat al BNR. Totodată, s-au înregistrat ieşiri de 938 milioane euro, reprezentand modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobanzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,247 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 decembrie au fost de 35,48 miliarde euro, faţă de 35,46 miliarde euro la 30 noiembrie şi faţă de 35,5 miliarde euro la finele anului 2014. Plăţile scadente în luna ianuarie 2016 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 260 milioane euro.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Volksbank a murit, trăiască Banca Transilvania

Banca Transilvania a anunţat luni finalizarea procesului de fuziune cu Volksbank, circa 10% dintre cele 2,2 milioane de clienţi provenind de la banca achiziţionată, precum şi 400 de persoane dintre cei 7.300 de angajaţi."La opt luni de la achiziţionarea Volksbank Romania avem ocazia să anunţăm încheierea cu succes a integrării VBRO în structura BT şi fuziunea celor două bănci. Acum suntem o singură bancă, o singură echipă", se arată într-un comunicat al Băncii Transilvania. La achiziţionarea, integrarea Volksbank în structura Băncii Transilvania şi fuziunea prin absorbţie au contribuit peste 600 de persoane din ambele bănci, dintre care circa 100 au avut responsabilităţi permanente în domenii-cheie. "Am pornit la drum în acest proiect cu gandul că dorim să păstrăm clienţii Volksbank Romania, să construim, de la început, o relaţie pozitivă. La momentul achiziţionării VBRO am făcut public angajamentul faţă de aceştia, pe care l-am respectat: aproximativ 34.000 de clienţi Volksbank Romania au beneficiat de reduceri şi de beneficii din partea BT", se precizează în comunicat. Clienţii Volksbank au beneficiat de o reducere a datoriei totale de 1,5 miliarde lei, reprezentand restituirea comisionului de risc pentru credite, indiferent de monedă, discount-uri pentru conversia creditelor în franci elveţieni şi diminuarea automată a datoriei totale pentru creditele curente. Banca Transilvania a semnat în decembrie 2014 un angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunileVolksbank Romania, iar în aprilie 2015 a anunţat finalizarea tranzacţiei. Detaliile financiare ale tranzacţiei nu au fost făcute publice. Operaţiunea a fost aprobată, la sfarşitul lunii august, de Banca Naţională a Romaniei, data efectivă fiind ultima zi a lunii decembrie a anului trecut, cand a încetat de drept valabilitatea autorizaţiei de funcţionare a Volksbank Romania. Banca Transilvania este a treia instituţie de credit din sistemul bancar romanesc în funcţie de active, după BCR şi BRD, iar în urma integrării va concura cu BRD pentru a doua poziţie pe piaţă.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

BCR Banca pentru Locuinţe are un nou şef

Directorul general al BCR Pensii, Lucian Anghel, a preluat şi funcţia de preşedinte al Comitetului Executiv al BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), primind deja autorizarea din partea Băncii Naţionale, a anunţat luni banca de economisire-creditare. Anghel mai este preşedinte al Directoratului şi director general al BCR Pensii, din anul 2012, fiind reales recent în funcţia de pal Consiliului Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru al doilea mandat. Doctor în economie, Lucian Anghel a absolvit Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică la Academia de Studii Economice şi a urmat cursuri postuniversitare la Georgetown University Washington SUA, precum şi un executive development program organizat de HEC Montreal Canada. Lucian Anghel şi-a început cariera de bancher în 1996, printre cele mai importante poziţii fiind cele de economist-sef şi director executiv al direcţiei de strategie şi cercetare din BCR, membru în Bordul Director al Erste Asset Management şi BCR Asset Management pe o perioadă de cinci ani sau cea de expert extern al Băncii Mondiale, în anul 2011.În 2008, Lucian Anghel a fondat, împreună cu alţi colegi, Asociaţia Romană a Analiştilor Financiari-Bancari din Romania. BCR BpL are un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei, deţinand în portofoliu peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei. Portofoliul de credite acordate de BCR BpL a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Numărul angajaţilor atinge un nivel record în Germania

Numărul de persoane angajate a crescut în Germania la cel mai ridicat nivel de la reunificarea ţării în 1990, evoluţia fiind susţinută de situaţia bună a economiei şi de afluxul mare de muncitori veniţi din afara ţării, precum cei din Romania şi Bulgaria, dar şi din Grecia, Portugalia şi Spania. Aproximativ 43 de milioane de persoane au avut anul trecut loc de muncă în cea mai mare economie a Europei, în urcare cu 0,8% faţă de anul precedent. Astfel, 2015 a devenit al 12-lea an de creştere consecutivă, potrivit datelor Biroului Federal de Statistică, citate de Reuters. De asemenea, tot mai multe persoane care locuiau deja în Germania şi-au găsit slujbe, beneficiind de îmbunătăţirea situaţiei economiei. Potrivit statisticii germane, numărul de angajaţi a crescut în urma intrării pe piaţa muncii de persoane provenite din estul Europei, inclusiv Romania, Bulgaria şi Croaţia, dar şi din ţările lovite puternic de criză, precum Grecia, Portugalia şi Spania.Rata şomajului s-a situat în cea mai mare parte a anului trecut aproape de minimul istoric, iar în luna noiembrie se afla la 6,3%. Croaţii pot lucra fără restricţii în Germania începand din luna iulie, în timp ce pentru romani şi bulgari acestea au fost ridicate în totalitate în 2014.


,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Un dezvoltator de spaţii industriale a investit 300 milioane de euro

Dezvoltatorul de spaţii industriale CTP a investit anul trecut 300 mil. euro în dezvoltarea şi achiziţia de proiecte logistice în Romania, iar pentru anii următori va continua expansiunea pe piaţa internă, prin creştere organică şi achiziţii, a declarat Remon Vos, CEO-ul companiei. La începutul lunii decembrie, compania cehă CTP a finalizat achiziţia Bucharest West Industrial Park de la Portland Trust, proiect pentru care a plătit 80 de milioane de euro. "Prin achiziţionarea Bucharest West Industrial Park, CTP a devenit numărul 1 în dezvoltarea industrială din Romania. Înainte de intrarea noastră în Romania, piaţa industraială era fracturată, fără un jucător dominant. CTP a venit momentul potrivit, în locul potrivit, înconjurat de condiţiile corecte pentru a realiza mai multe achiziţii majore şi înainte ca adversarii noştri să poată reacţiona", a afirmat Vos. El a precizat că planurile pe termen foarte scurt sunt reprezentate de închirierea totală a proprietăţilor din portofoliu. "Pe termen foarte scurt, planul nostru este să ne concentrăm pe umplerea acestui spaţiu şi să reamenajăm unele dintre proprietăţile achiziţionate la standardele CTP. O diferenţă importantă între CTP şi competiţie este că noi construim, deţinem şi operăm clădirile noastre, astfel că este în interesul nostru să dezvoltăm proprietăţi de clasa A şi să le administrăm adecvat", a spus Vos.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Saint-Gobain opreşte producţia de vată minerală

Saint-Gobain a sistat, începand de ieri, producţia de vată minerală din fibră de sticlă la fabrica de la Ploieşti, linia respectivă urmand să intre în conservare pe termen nedeterminat, iar 42 de angajaţi ai companiei vor fi disponibilizaţi. Fabrica este operată de Saint-Gobain Construction Products Romania - BU Isover. "Compania va continua să producă pe cea de-a doua sa linie de producţie din Ploieşti, cea de fabricare a vatei minerale bazaltice, cu un număr total de 86 de angajaţi din departamentele producţie, comercial, logistic, financiar şi RU. Pentru a asigura necesarul de volume de vată din fibre de sticlă pentru piaţa din Romania, compania va importa produse de acest tip de la alte fabrici Isover din regiune", arată Saint-Gobain Construction Products. Decizia a fost luată ca urmare a efectelor crizei economice asupra sectorului de construcţii, a scăderii continue a vanzărilor şi profitabilităţii activităţii, în contextul în care în Europa Centrală şi de Est, inclusiv Romania, există o supra-capacitate de producţie de vată minerală din fibre de sticlă, menţionează compania. Continuarea activităţii linei de producţie din Romania ar fi necesitat, în plus, investiţii suplimentare de mai multe milioane de euro.

































































În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.